Franske slotte, spændende slotsferie i Frankrig

TravelTalk - Rejsemal Icon
Rejsemål  
TravelTalk - Temarejser Icon
Rejsetype

Franske slotte fra nord til syd i Frankrig

Franske slotte er romantiske, imponerende, historiske og seværdige. Slotte er et helt rejsetema i sig selv i Frankrig, Tyskland, England, Skotland, Italien m.fl. Alle har deres egen idé om, hvordan fantastiske og romantiske slotte eller chateaux ser ud, som de kaldes på fransk, flertal af “chateau”. Chateaux er et meget videre begreb end det danske “slotte og herregårde”. Det rummer også egentlige paladser og borge fra middelalderen. Slottene i Frankrig kender vi også fra film, kunst og mode. Det mest berømte slot i Frankrig er uden diskussion Versailles, som reelt er et palads, kun 25 km fra Paris.

Jaguar klar til en lillefrokost med Rosé vin i Frankrig

Jaguar klar til en lille frokost med Rosé vin før slotsbesøg i Frankrig

Forestil dig, at du sidder i din åbne Jaguar (lejet eller ejet) og krydser Frankrig, lydigt følgende ordrerne fra Google Maps for at nå et sandt drømmested med en fantastisk historie, romantisk arkitektur og naturligvis fransk vin og mad som belønning for dit “hårde arbejde” for at nå frem.

For de fleste af os er det ikke en dårlig måde at tilbringe en dag eller flere på. Bortset fra at du måske ønsker at cykle rundt i Frankrig? Har du god tid, så gør det. De franske slotte skal nok vente. Nogle er tæt på 1000 år gamle. De har ikke travlt. Kom som du vil, men besøg dem venligst. Det er højdepunkter i middelalder borgenes og slottenes europæiske historie og fransk kultur generelt.

Franske vine, også en rejse værd

Fransk vin og de store franske vindistrikter kalder på en vinrejse

Frankrigs legendariske middelalder slotte

Frankrig har fungeret som slagmark for mange legendariske krige og slag i middelalderen. Slottene fortæller denne ofte grusomme og fascinerende historie. Også om de europæiske kongelige og adelige, om tronfølgere, om ja krig og kærlighed, så selv om landets ikoniske symboler er  Eiffeltårnet, “Tour de France” og store franske kunstnere, så burde slottene være med som brede indfaldsveje til den rige franske historie og de store rejseeventyr.

Husk allervenligst, at det franske ord château som nævnt har en bredere betydning end det engelske slot: det inkluderer arkitektoniske enheder, der korrekt eller også kaldes paladser, palæer eller til tider vingårde på dansk. Og “borge” synes at være en svær størrelse i de store europæiske lande, er de borge eller slotte? Vi tager de mest interesante borge med her. I Danmark har vi flere i denne overgangs kategori. Stilistisk ligner f.eks. Dragsholm slot, en borg med sine middelaldertræk. Og dem finder vi også i Frankrig.

30 ideer til og artikler om rejser i Frankrig

Rejser til Frankrig fra Paris til Biarritz

De store fæstninger i Frankrig og de udsøgte slotte er absolut værd at besøge. Det grænser til at være obligatorisk at “nappe et par slotte” på et roadtrip til Frankrig med en frokostkurv med baguette og lækkerier friskskåret fra den lokale købmand plus hans bedste bud på en flaske lokal vin i kurven. Og at udforske disse slotte er altid en sjov, lærerig del af rejsen. Også for børnene. Du har måske allerede hørt om de ekstravagante slotte. Du har måske set dem i film eller læst om dem. De fleste kan faktisk besøges. Vi har link til over 10 udvalgte slotte her. Og der er altid en god restaurant og et sted at sove i nærheden og i visse tilfælde på slottet selv. Bon voyage!

Sådan tilrettelægger du slotsferien til Frankrig

Her er en liste over de udvalgte 10 slotte i Frankrig. Se og planlæg din næste ferie til Frankrig herefter for at opleve de fantastiske slotte med den interessante historie og arkitektur. Måske tilmed med egne vine og restauranter og overnatning. Frankrig er et stort land, så planlægning og geografi er vigtigt, vi siger det bare 🙂

Versailles slottet i Frankrig

Versailles slottet, Franske slotte i Frankrig

Versailles, solkongens blændende slot

Ingen over eller ved siden af Versailles i Frankrig.

Slottet Versailles var oprindeligt et jagtslot, opført for Ludvig 13. og Anna af Østrig. Man kan jo ikke gå på jagt uden et par 100 værelser, sale og en gigantisk have. Det siger sig selv. Deres ego var passende stort. Det blev ombygget til det nuværende slot af arkitekten Le Vau* i midten af det 17. årh. og var de franske kongers residensslot fra Ludvig 14. til Ludvig 16.

Slottets inventar blev beslaglagt under Den Franske Revolution, og under Napoleon 1. blev det restaureret og udvidet.

Versailles, royal garden i Paris

Versailles, den kongelige have i Paris. Franske slotte i Frankrig

Først i 1837 under Ludvig-Filip bliver slottet til et museum, og det har været en offentligt drevet national institution siden 1995. Man kan blandt andet se Solkongens private lejlighed, dronningens lejlighed samt den berømte spejlsal.

Versailles den berømte spejlsal

Versailles den berømte spejlsal voila

Denne blev skabt af Jules Hardouin-Mansart og har siden restaureringen i 2007 genvundet sin fortidige pragt.

Slottet Versailles og det tilhørende haveanlæg har været optaget på UNESCO’s verdensarvsliste siden 1979. Parken med dens franske havestil danner hvert år rammen for et storslået show med lys og lyd omkring springvandene, kaldet Grandes Eaux Musicales.

*Vi nævnte arkitekten Le Vau næppe meget kendt i Danmark, men Louis Le Vau var en fransk klassisk barok arkitekt, der arbejdede for Louis XIV i Frankrig. Han blev født og døde i Paris. Han var sammen med André Le Nôtre og Charles Le Brun ansvarlig for redesignet af slottet Vaux-le-Vicomte, så kom Versailles, som er hans signature værk sammen med Louvre. Enestående bedrifter. Og husk, de blev ikke så gamle dengang. så de brugte bare deres tid bedre.

Besøg Versailles

Chateau de Chantilly and the geese crossing the pond

Blandt de franske slotte er Chateau de Chantilly absolut i toppen. Her besøgt af en flok gæs uden at betale entre.

Château de Chantilly, kun 50 km fra Paris

Château de Chantilly er et af de fineste franske slotte, som du nemt kan besøg fra Paris, da det ligger  50 km nord for Paris.
Château de Chantilly er et stort betydningsfuldt,  historisk slot beliggende i byen Chantilly, Frankrig.
Stedet består af to hovedbygninger: Petit Château, der blev bygget omkring 1560 til Anne de Montmorency, og Grand Château, som blev ødelagt under den franske revolution og genopbygget i 1870’erne.

Læs om det berømte franske køkken, fra landkøkken til de kulinariske klassikere.

https://www.traveltalk.dk/det-franske-koekken/

Ejet af Institut de France, hvortil det blev testamenteret  fra Henri d’Orléans, hertug af Aumale, huser slottet Musée Condé. Det er åbent for offentligheden. Dette slot tæller nu som en af ​​de mest imponerende chateaux på grund af de dedikerede kunstsamlinger og den historiske bevaring, den repræsenterer.

Du kan finde middelalderens skulpturer, dyrebar kunst og staldene, som nu er et museum for ridning. Hele den enorme kunstsamling blev opbygget af Princes of Condé.

Visit Château de Chantilly

Chateau de Chambord, the largest castle in the Loire Valley - France

Chateau de Chambord, the largest castle in the Loire. Franske slotte i Frankrig

Château de Chambord, et af Frankrigs smukkeste slotte

Château de Chambord ligger i Loir-et-Cher. Château de Chambord slår listen over de smukkeste slotte i Frankrig. Château de Chambord i Chambord, er også et af de mest genkendelige slotte i verden på grund af sin meget karakteristiske franske renæssancearkitektur, der blander traditionelle franske middelalderlige former med klassiske renæssancestrukturer. Det blev bygget i 1500’erne af kong Francis. Det  rygtedes, at slotbygningen og arkitekturen var inspireret af Leonardo Da Vincis kunst og skitser. Dette er det andet eksempel på slotte fra renæssanceperioden.

Chateau de Chambord, the largest castle in the Loire Valley. A UNESCO world heritage site in France

Chateau de Chambord, største slot i hele Loire dalen. Et UNESCO world heritage site i Frankrig, Franske slotte i Frankrig

Besøgende kan igen efter lang tids rekonstruktions arbejde med at opdage glæden ved at slentre i en klassisk fransk slottepark eller sidde og overveje i hjertet af slottets franske formelle haver. Det er måske det bedste eksempel på denne franske skole til at fremstille majestætiske haver. Disse haver forbinder slottet og skoven og viser majestæt i monumentets fornemme facade.

Under Louis XIVs regering og Marshall General de Saxes* besøg i Chambord i midten af 1700-tallet blev châteauets umiddelbare omgivelser omdannet gennem betydelige terrasser, hydrauliske vandpumper til springvand mv og landskabsarkitektur. Det myrede miljø, der eksisterede i Francis I’s tid, gav plads til et temmet rum, der gentog bygningens pragt. De franske formelle haver designet i 1734 var et centralt træk i denne transformation. Disse haver, der gradvist faldt i brug efter revolutionen, blev omsider reduceret til enkle græsplæner i 1970. Dette markerede en overgangsperiode, der varede mere en 40 år.

Mere end 100o berømte slots og klosterhaver er åbne for offentligheden i Frankrig. Her er et lille udvalg:

Fontenay-monestary
Chateau Beauregard
Chateau Villandry 
Slottet Chaumont-sur-Loire 
ChateauThoiry
Chateau Bussy-Rabutin 
Chateau Versailles
Manoir d’Eyrignac 

* Maurice, Sachsen, var en tysk soldat og officer i hæren for Det Hellige Romerske Rige, derefter den kejserlige hær og til sidst i fransk tjeneste, der blev en Marshall og senere også Marskalll general i Frankrig. Lidt som professionelle fodboldspillere idag: Man kunne godt skifte hold undervejs i karrieren.

Besøg Chambord

 Chateau de Loches i Loire dalen og ved landsbyen af samme navn, Loches, France

Chateau de Loches i Loire dalen og ved landsbyen af samme navn, Loches, France

Chateau de Loches, et gigantisk fransk slot

Chateau de Loches ligger i nærheden af ​​floden Indre. Chateau de Loches ligger i Loire-dalen. Og slotte bliver ikke meget større Slottet er bygget kun 500 meter væk fra floden. Det gigantiske slot har en fuldstændig udsigt over den smukke flod. Slottet blev bygget i det 12. århundrede. Det blev bygget af Henry II og Richard Lionheart. Chateau de Loches er berømt for den enorme form, som den har. Charles IV elskede senere at bo i dette slot.

Chateau de Saumur, France

Chateau de Saumur, France

Chateau de Saumur, blandt de smukkeste franske slotte

Chateau de Saumur er et smukt slot. Og skønheden og charmen dertil tilføjes ved floden Loire. River Loire er en af ​​de længste floder i Frankrig. Her ser du den fantastiske og maleriske udsigt over slottet og floden fra bakkerne, der omgiver Chateau de Saumur. Chateau de Saumur blev bygget som en fæstning i det 10. århundrede.

Senere, i det 12. århundrede, blev det genopbygget. Henry II fra England genopbyggede det og omdannede det til dette fantastiske slot med ottekantede tårne ​​og flere vinduer. Denne udsigt får slottet til at se ud som et slot ligesom det i film og historier.

Haut-Koenigsbourg slot i Alsace. Frankrig

Haut-Koenigsbourg slot i Alsace. Franske slotte i Frankrig

Chateau du Haut-Koenigsbourg i Alsace

Chateau du Haut ligger på en høj bakke med udsigt over Alsace-sletten i Vosges bjerg i Frankrig. Chateau du Haut, hvis den er berømt for sin strategiske placering. Det blev brugt af magterne og konger i middelalderen.

Men de svenske tropper brændte den i tredive års krig. Derefter blev det ubrugt og havde en tæt skov vokset over hele slottet. Det blev genopbygget i 1899 og blev givet til den tyske kejser Wilhelm II.

Chateau de Vincennes in Paris. France castle with French national flag under the sunny blue sky.

Chateau de Vincennes i Paris. Et af de franske slotte der var bygget som en “beskeden” jagthytte

Chateau de Vincennes, fra jagthytte for Louis VII slot til åben park idag

Chateau de Vincennes var en jagthytte for Louis VII. Chateau de Vincennes ligger i forstaden Vincennes i Paris. Chateau de Vincennes blev forbedret i det 14. århundrede, mens den rektangulære væg, der er i Chateau de Vincennes, blev tilføjet i det 15. århundrede.

Det blev også brugt som den kongelige bolig indtil 1600-tallet. og senere blev den brugt som en offentlig park på ordre fra Napoleon III i år 1860. I disse dage er den åben for besøgende som det historiske, kongelige kapel fra 1500-tallet.

Chateau-Gaillard-Normandiet, Franske slotte i Frankrig

Chateau-Gaillard-Normandiet, Franske slotte i Frankrig

Chateau Gaillard, et af de franske slotte, der går tilbage til Lionheart

Chateau Gaillard blev bygget i 1196 og 1198 af Richard og Lionheart. Chateau Gaillard har en udsøgt udsigt, og skønheden føjes til den med udsigten over bakken, som er betagende. Efter at have været i hænderne på engelske og franske magter, til og FRO. Det blev senere ødelagt af Henry IV. Det blev ødelagt i år 1599. De tykke og velkonstruerede mure om Chateau Gaillard stod imod sig imidlertid og kunne renoveres efter ødelæggelsen. Resterne og ruinerne af Chateau Gaillard er stadig temmelig imponerende del af historien. Chateau Gaillard er åben for offentligheden. Så de kan besøge og se gennem historiens vendende sider.

Chateau Angers, Loire Frankrig

Chateau Angers, Loire Frankrig

Chateau d’Angers, et af de franske slotte, der er mest besøgt

Vil du vide, hvad der er det mest besøg i Frankrig? Chateau d’Angers er det mest besøgte slot i Frankrig. Det blev bygget i det 9. århundrede i byen Angers i Loire. Chateau d’Angers er også berømt for sin samling af vægtæpper, vævet mellem 1373 til 1382..

Besøg Chateau d’Angers, officielle side

Franske slotte- Château de Fougères, Ille-et-Vilaine, Bretagne (France).

Franske slotte – Château de Fougères, Ille-et-Vilaine, Bretagne (France).

Chateau de Fougeres

Château de Fougères er et slot i kommunen Fougères i Frankrig, Ille-et-Vilaine. Slottet blev bygget på et naturligt beskyttet sted, en klippe, der opstod fra en sump omgivet af en loop af Nançon-floden, der fungerer som en naturlig voldgrav.

Chateau de Fougeres blev bygget i det 11. århundrede. Den originale trækonstruktion, som var en del af borgen,  blev ødelagt fra det originale slot, da Henry II overtog slottet. Andre to tårne blev føjet til slottet i det 13. århundrede. Chateau de Fougeres betragtes som en af de største borge og en smuk reference  for det middelalderlige borg tema i Europa.

Besøg Chateau de Fougeres

Chateau de Vitre

Chateau de Vitre er en anden middelalder borg fra  det 11. århundrede i Bretagne i Vitre. Chateau de Vitre er et typisk borg eksempel  fra det 11. århundrede, som Vitre er, efter at træfæstningen blev ødelagt her på grund af brand. Slottet blev udvidet og udvidet med et porthus, tegnebro og et tårn i det 15. århundrede.

Chateau de Vitre

Flere franske slotte og flere slotte i Europa

Der er mange andre historiske og besøgsværdige slotte i Frankrig. Skønt det ikke er muligt at besøge alle slotte på kun et besøg i Frankrig, så kunne det måske blive et tilbagevendende rejsetema?

Opera, Paris Streets and old buildings

Læs om og se La belle France

Fransk vin og de store franske vindistrikter kalder på en vinrejse

 

https://www.traveltalk.dk/det-franske-koekken/

Rejseforslag til slotsferie i Europa

20 Slotte i Tyskland, du burde besøge

Downton Abbey blev optaget på Highclere Castle i England

Berømte slotte i Skotland

Fransk vin og de store franske vindistrikter kalder på en vinrejse

Rejser til Frankrig fra Paris til Biarritz

Slotte i Italien

Frankrigs Turistråd

Frankrigs Turistråd

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler