Italiensk mad. 20 opskrifter fra mad- og vinrejser

Scroll

Italiensk mad er kulinarisk perfektion i over mere end 1.000 år

Italiensk mad er som bekendt yderst populært herhjemme og på rejser i Italien naturligvis. Italiensk mad som emne er en kæmpe historie med variation over temaet i 20 regioner, hver region fra Trento til Apulen med sine retter, traditioner og variationer.
Det italienske køkken (la cucina italiana) er meget mere end en form for mad; det er en livsstil i et land, hvor familie, venskab og fester ikke kan fungere uden et kærligt tillavet måltid. Det italienske køkken er simpelt, levende og også godt for dig.

Italiensk mad: LÆkre ravarer til det italienske køkken

Italiensk mad: Lækre råvarer til det italienske køkken

Det berømte italienske køkken

Det italienske køkken er også meget berømt. Der er skrevet mere end 5000 bøger om det italienske køkken. Der er mange 1000 italienske restauranter i hele verden. Laver man et nyt casino i Macau, Kina, eller i Las Vegas, jamen så er der uden tvivl en top italiensk restaurant et sted med en kendt italiensk kok. Højt værdsat og utrætteligt efterlignet rundt om i verden, det har været en kilde til endeløs glæde og og inspiration i lande over hele verden. Italiensk køkken er ikke kun for italienere, men for os alle.

Hvis du skal tage en tur til Italien, vil du bestemt opleve, hvad dette smukke land har at tilbyde på den kulinariske front, og det er et faktum, at italiensk køkken er yderst relevant, også idag, hvor vi kender flere og flere køkkener fra andre lande.

Italiens vindistrikter i verdens største vinland

Folk elsker kort sagt italiensk mad over hele verden.

 

Italiensk pizza fra Napoli

Italiensk mad:  pizza fra Napoli, kort tid, høj temperatur og den helt rigtige dej tæt på Middelhavet, hvor de lokale siger, at havluften giver det ekstra, du ellers ikke kan finde. Det italienske køkken

Pizza Napoletana (Napoli) – Byen, hvor pizzaen er bedst i verden, siger de lokale

Måske fanger ingen andre populære retter i italiensk mad essensen af ​​det italienske køkken bedre end “pizza”. Historie, enkelhed og nye ingredienser af høj kvalitet mødes for at skabe den bedste, mest autentiske form for pizza.

En pizza i napolitansk stil er dybest et yders fladt brød, et fladbrød toppet med meget ofte tomater, mozzarellaost og ekstra jomfru olivenolie. Men at lave en ægte Pizza Napoletana er en kunst, der involverer mere end 3-4 grundlæggende ingredienser.

Tomater skal dyrkes i vulkansk jord i San Marzano sul Sarno, mens pasta skal tilberedes med unikke ingredienser, tilberedt i hånden og kun toppet med DOC Mozzarella di Bufala Campana. Pizzaen skal bages i en brændeovn med to former for træ ved 900 grader i 60 til 90 sekunder.

Der er tre officielle varianter af Napoletana pizza. Den berømte pizza siges at være skabt af den napolitanske pizzaproducent Raffaele Esposito i 1889 under et besøg i byen af ​​dronning Margherita af Savoyen.

Classic Pasta carbonara Italian. decorated with tagliatelle pasta æg , og Parmesan Cheese on blue background

Classisk Pasta carbonara  med tagliatelle pasta, æg, og Parmesan ost. Ikke så simpel italiensk mad endda

Spaghetti carbonara (Rom), den ultimative pasta test er nok, om du kan lave denne ret perfekt

Rom er en af ​​søjlerne i det italienske pasta køkken samt ”Pasta Carbonara”, et syditaliensk hit, der gennem årene blevet et af de mest populære madvalg i vores verden.

Den indeholder guanciale i sin originale form (svinebaseret kød) i stedet for bacon, æggeblomme og ost.

En romersk pastaret varianlt bygges på af en carbonara (bacon, parmesan og tomater) eller dens forfader gricia (samme ingredienser men uden tomater) eller “cacio e pepe” (pecorinoost, sort peber og pastavand).

Spaghetti er sjældent den vigtigste ingrediens, men dette suppleres altid med cacio e pepe pasta og bucatini med amatriciana.

Small portion of fungi risotto rice.

En lille lækker portion risotto med svampe. Det italienske køkken på svampe

Risotto en italiensk signatur ret, som kan varieres fra trøfler til ærter

Italiensk mad er meget mere end lækker pasta. Ris spises ofte i Italien som en cremet og luksuriøs risotto.  Ironisk nok er italienerne ikke store risspisere med al pasta og polenta, men de er de største risproducenter i Europa. Mens det sydlige Italien ofte kaldes landets brødkurv, er det nordlige Italien, især Lombardiet og Piemonte, stor producenter af kvalitets ris. Det er derfor normalt, at sorterne Arborio og Carneroli, der dyrkes i de store rismarker i disse regioner, gøres til en af ​​Italiens mest ikoniske retter ved at blive blandet med bouillon  og hvidvin og omrørt, indtil de danner en halvt. – fløjlsagtig suppe. kogt med. Sandsynligvis den mest berømte type risotto er safran-infunderet risotto alla milanese, som ifølge legenden blev opfundet af arbejdere på katedralen i Milano, der brugte safran til at plette farvet glas og tønkte, at de også ville prøve det i deres ris. Andre klassiske versioner af skålen inkluderer risotto al nero di sepia (med blæksprutte og blæk) og risi e bisi (begge med pancetta og ærter), begge fra Venedig.

Lasagne

Lasagne, Italiensk mad til hverdag og fest

Lasagne (Bologna). Lagdelt italiensk mad som hverdagsmad for allebørn og voksne – eller et festmåltid i Italien.

Hvad er det italienske køkken uden lasagne? En af de ældste pastaopskrifter i verden, lasagne, er en traditionel italiensk komfort-ret, som de meget præcist ville sige i Amerika,  tilberedt af skiftende lag med pastaplader, kød, sauce og ost.

Mens der er utallige måder at forberede Garfields foretrukne mad på, er den mest populære variation stadig den klassiske Lasagne alla Bolognese, lavet med ragù (kødbaseret bolognese sauce), Béchamel sauce og Parmigiano ost. Reggiano.

Lasagne Napoletana har derimod kødboller, pølser samt ricotta og mozzarella i stedet for Béchamelsauce og serveres typisk i Napoli under Carnivale.

Der er en tvist om, hvorvidt den blev opfundet i middelalderen i Napoli, eller om dens oprindelse dateres tilbage til det antikke Grækenland, men en ting er sikkert, lasagne er en af ​​de mest lækre bagt retter, som Italien har at tilbyde.

"<yoastmark

Prosciutto, verdens bedst kendte skinke brand. Med lidt salat, brød og olivenolie et helt måltid

Prosciutto eller italiensk skinke er en væsentlig del af italiensk mad serveres i skiver, tørret i måneder og serveres oftest som en antipasto, en nem og uforligtende forret eller stand-alone ret.

Selvom skinken ikke er tilberedt, er prosciutto sund at spise på grund af tørringsprocessen.

Den er lavet af svinekød eller bacon eller skinke fra den øverste del af nakken og serveres undertiden på brød eller ternet melon. Prosciutto er ikke kun til udskæring og grillning i sandwiche, men bruges i forskellige retter og fyld, såsom i pastaretter.

Prosciutto di Parma er opkaldt efter byen Parma i Italien, hvor den bedste kvalitet fremstilles. Det er den mest kendte prosciutto og fremstilles ved en metode til saltning og lufttørring fra marts måned, som udføres ved en meget lav temperatur. Dette er en af ​​grundene til, at Prosciutto di Parma er dyrere end anden prosciutto.

"<yoastmark

Trøfler i italiensk mad. Italiensk gastronomi elsker trøfler, og det gør italienerne også

En af de dyreste og mest eftertragtede fødevarer i verden og dermed i italiensk mad er trøfler – og Italien er et af de få lande, hvor de findes i overflod!  De “jages og fanges” som vilde dyr i skovene og bjergene i Umbrien og Piemonte. Italienerne træner trøffelgrise og hunde til at finde trøflerne. De kan og måå ofte kun støve trøfler op 1 time om dagen. Prøv hvide (dyrere) og sorte trøfler, og beslut dig, hvilken du foretrækker.

Selvom Japan er stolt af at være trøffel hoved leverandør, findes de bedste trøfler i verden nok i Italien og Frankrig. Frankrig er nemlig også helt med på trøflerne især i trøffelmekkaet i det sydfranske Perigord, du kan læse om her.  I modsætning til Japan fejrer Italien imidlertid disse mindre almindelige trøffelsorter. Smagen kan være lidt for udtalt for nogle mennesker, der ikke kan lide den påtrængende nærmest umami agtige duft og smag, fordi de føler, det smager og lugter lidt som benzin.  Det skal trøfler så bare også. Og så af jord. Lettere dekadent smag og duft. Bruges i madretter, i olivenolie mv. Trøflens popularitet vokser hele tiden, og det gør prisen også. Trøflernes udbredte brug i det italienske køkken er en ekslusiv variant af italiensk mad. Vi taler nemt 100 dollars per pund (450 gr). Det bedste trøffel måltid jeg har fået var i Piemonte: Hjemmelavet pasta og reven hvide trøfler henover. Mere enkelt og italiensk bliver det ikke.

Verdens største trøffel blev i 2014 solgt for 0ver 10.000 usd.

verdens største trøffel fra Italien, 2014

Verdens største trøffel fra Italien, 2014. Italien er førende i verden, når det gælder kvaliteten af trøfler, Mange retter i det italienske køkken har trøfler som option

 Trøfler vokser naturligt over hele Umbrien, Toscana og Piemonte, så du er mere tilbøjelige til at finde friske trøfler i lokale retter i disse regioner, men kun hvis du går om efteråret. Hvis du vil besøge trøffellandet om efteråret, kan du besøge en trøffelfestival i november. Legenden siger, at Alba International White Truffle Festival i Piemonte, Italien er den mest prestigefyldte.

Hvis du er ny med trøfler i maden, anbefaler vi, at du starter med frisk pasta, såsom makaroni, og drypper en fin mængde trøffelolie ovenpå. Men du kan også bruge brød eller crusty baguetter. Trøfler spredes normalt over pasta, risotto eller andre former for retter, som i sig selv kan bruges til at krydre en bøf.

"Mozzarella,

Mozzarella, den undseelige ost, der leverer et sundt og nemt måltid hver gang

Mozzarella er historisk blevet omtalt som en rå spundet ost opnået ved en bestemt fremgangsmåde til bearbejdning (metoden til filata pasta), hvor ostedejen spindes (strækkes og æltes for at opnå den korrekte konsistens) og skæres derefter i størrelse. Fra bøffelmælk får du den fineste mozzarella (mozzarella di bufala) (mozzarella di bufala).

Mozzarella sælges nu i forskellige former (frisk, røget, pakket ind i blade, fyldt eller krydret) og i forskellige former og egenskaber (mozzarella di bufala Campana, mozzarella di bufala, mozzarella tradizionale, mozzarella fior di latte

Den bedste mozzarella kan stadig findes syd for Napoli nær Battipaglia og Caserta, hvor den ifølge den traditionelle opskrift er lavet med rå mælk. Denne form for mozzarella har desværre en meget begrænset holdbarhed og kan sjældent findes uden for dets oprindelsesområde.

Bemærk, at ægte og frisk (ikke-industriel) mozzarella ikke skal opbevares i køleskabet. Dette gælder naturligvis mozzarella købt i Italien. Hvis det skal opbevares i køleskabet, indikerer dette, at det er håndteret eller behandlet på en måde, der ikke er kompatibel med, hvordan ægte mozzarella produceres. Ægte mozzarella opbevares i sin siero (væsken, hvori den opbevares) i en tør og kølig position og skal spises inden for 5 dage efter produktion (ca. 24 timer efter køb, så vær forsigtig). Opbevaring i køleskabet gør det svampigere og mindre “mælkeagtigt” (ca. 24 timer efter købet, for at være forsigtig).

"Osso

Osso Buco alla Milanese, en billig, benet udskæring af kalv løftet til et lækkert måltid. Husk reven citron til en af perlerne i italiensk mad kultur

Osso Buco er en anden klassiker. En billig udskæring af okse eller kalv løftet til madkunst.

Ossobuco er en kendt egnsret oprindeligt fra Piemonte samt fra Lombardiet i Italien. Navnet osso buco henviser til det hul, som er midt i benet, dér hvor marven sidder. Marven er væsentlig for at Osso Buco får den rette smag. Rettens hovedingrediens er kalveskank skåret på tværs af benet i skiver på et par centimeters tykkelse

En række grøntsager spises med det møre kalvekødsskaft, langsomt braiseret i hvidvin. For at fuldføre saucen tilsættes en servering med aromatisk gremolata, et krydderi lavet af hvidløgs citronskal og persille.

Når du er færdig med kød og grønt, slutter måltidet ikke, da den bedste del af måltiden er at skrabe den cremede marv fra kalvekødbenene og nyde det naturligvis. Buon appetito!

Hvad drikker du til Osso Buco?

Skal du følge oprindelsesstedet Piemonte burde det være en god Barbera eller Barolo.

Panzanella, frisk italiensk salat med Croutons/brød

Panzanella, frisk italiensk salat med Croutons/brød

Panzanella (Toscana). Når varmen når 30 grader i Toscana, så er det her menu valget

Panzanella er en afbalanceret og lækker brød- og tomatsalat, der normalt serveres i det centrale Italien i de varme sommermåneder, og det er simpel italiensk mad fra det toscanske køkken, eller også kaldet på  italiensk’cucina Povera ‘. Italiens engang fattige køkken køkken har skabt noget af den bedste mad nogensinde. Som man siger nød lærer nøgen kvinde at spinde. Det har sine rødder i de frodige grønne marker i Toscana, hvor landmændene måtte stole på lokalt dyrkede produkter til mad, mens de arbejdede hårdt uden for mange penge.

Panzanella eller panmolle er altså en toscansk hakket salat med gennemvædet daggammelt brød stegt i olivenolie efter at være skåret i passende tern, løg og tomater, der er populært om sommeren. Retten inkluderer ofte agurker, nogle gange basilikum og er klædt med olivenolie og eddike. Det er også populært i andre dele af det centrale Italien.

Kærlighedsaffären med brødsalater i området dateres tilbage til det 14. århundrede, men den originale opskrift var baseret på tørt brød, der ikke skulles smides ud,  og løg inden opdagelsen af ​​den nye verden og introduktionen af ​​tomater til Europa.

I mellemtiden er dagens Panzanella lavet af saftige solmodne tomater, agurker, frisk basilikum og rester af brød og krydret med eddike og olivenolie.

Hvad drikker du til Panzanella? 
Hvidvin og vand. Hvidvinen kunne være en  Verdichio fra Marche, let og behagelig.  Se også Italiens vinregioner nederst i denne artikel.

Saltimbocca, kalveinderlår og italiensk skinke med Salvie

Saltimbocca, kalveinderlår og italiensk skinke med Salvie

Saltimbocca, det romerske køkken, når det er bedst og mest enkelt

Saltimbocca er en middelhavsret, der stammer fra Italien, selvom den spises bredt i hele Sydeuropa. Og måske en top 3 i mest kendt italiensk mad. Mange forbinder Saltimbocca med området i og omkring Rom. De nøjagtige komponenter og forberedelse til saltimbocca varierer, men nøglen til retten er kød som kalvekød, svinekød eller kylling og brugen af prosciutto til at pakke det til madlavning. garneret med saltet prosciutto og urteblade. Kombineret med et tandstikker, sauteres disse ingredienser i en gryde, indtil kødet er kogt. Til fremstilling af saltimbocca anvendte forskellige typer kød, såsom kylling og fårekød, også, men kalvekød i en god udskæring er foretrukken.

En vellavet saltimbocca-servering lover at være en sød skål, der smelter i munden. Denne salte glæde er bestemt ikke at gå glip af og er meget populær blandt lokale og rejsende til Italien.

Du kan lære at tilberede denne skål selv, mens du er i Rom. Du vil blive undervist i det italienske køkkens elegance med en madlavningskursus lige i hjertet af Rom under en markedstur.

Cicchetti are small snacks served in traditional bars called bacari in Venice. Det er italensk mad i versionen fast food, som tapas

Cicchetti er snacks a la tapas serveret in traditionelle barer: Bacari in Venedig.

Cicchetti (Venedig). Ja, Italiensk mad har sine egne variationer over tapas temaet

Mens Spanien lavede et home run på tapas, glemte resten af verden, at Italien faktisk har nogle små hapsere, der er i fuld konkurrence med tapas. De er ret svarende til spanske tapas, i typiske venetianske vinbarer kaldet Bacari. Mød Cicchetti, som er små billige, traditionelle  hapsere. Det kan variere fra artiskokhjerter til bachelà mantecato-stykker (torsk i fløde) og ledsages normalt af Ombra (et lille glas vin).

Cicchetti-barer er et frisk pust i en by fuld af turistrestauranter som Venedig også er det, men giver dig mulighed for at blande dig med de lokale og prøve det autentiske lokale køkken.

I de bagerste gader i Venedig, især i området omkring Rialto-markedet, kan Bacari stederne findes, men sørg for at kom tidligt, da de typisk lukker allerede kl. 8 eller 9.

Gelato

Gelato

Gelato, italiensk is flere gange om dagen om sommeren. Det er vel også italiensk mad

Uden masser af gelato (is) er ingen rejse til Italien komplet! Hvis du er fristet til at få 1 scoop eller 5 om dagen, skal du ikke bekymre dig. Det er helt normalt at spise is regelmæssigt i Italien, især om sommeren. Og det forunderlige er, det feder slet ikke!

Mere seriøst: Den italienske is indeholder meget mindre fedt end is generelt. Omkring 4 til 8 procent i modsætning til 14 procent i USA for icecream. Det lave fedtindhold sikrer, at isen spises lidt varmere og ser ud til at smelte hurtigere i munden, intensiverer smagen og giver den også en glattere struktur.

Almindelig is tilsættes ikke sjældent industrielt “indpumpet” luft og  vand for at øge størrelse og vægt. Desværre gør disse lad os kalde dem tilføjelser, isen også mindre velsmagende. Denne praksis er ulovlig i Italien og efterlader isen (i det mindste den traditionelle hjemmelavede is) superblød og super velsmagende. Og god is ikke lavet til langtidsopbevaring. Så check lige fryseren ?

Leder du efter de bedste gelato? Ja, det kunne være overalt i Italien, men find den måske bedste is i Rom, Firenze og Milano.

Focaccia (Liguria). Aldrig har tomater, skinke oliven og brød haft et mere intimt forhold

Ofte forbundet med ligurisk køkken er focaccia et af Italiens mest elskede og lækre brød. Navnet stammer fra det latinske udtryk “panis focacius”, hvilket betyder bagt fladt brød. Det er jo så ret enkelt i princippet.

Mens der er utallige sorter i hele Italien, betragtes den klassiske genoese focaccia alla (kendt lokalt som fugassa) i Genova og landsbyer på den italienske Riviera som den bedste i verden. Dette er normalt lavet med en kombination af blød og hård hvedemel, gær, vand, salt og ekstra jomfru olivenolie af høj kvalitet.

Uden for Ligurien er Focaccia ofte aromatiseret med urter samt hvidløg, tomater og basilikum. En populær variation er Focaccia al rosmarino (rosmarin focaccia), som ofte serveres som et antipasto- eller bordbrød.

Anden regional italiensk mad

 

"Siciliansk

Caponata (Sicilien), så er inspirationen græsk, arabisk og spansk, men resultatet er ægte italiensk mad

Det sicilianske køkken er en vidunderlig fusion af græsk, arabisk og spansk indflydelse, men hvis du kun skulle vælge et måltid herfra, lad det være Caponata, øens elskede auberginefad.

Stjernen i denne dampende grøntsagsret er aubergine, men det er den smukt søde/sure sauce, der gør den til en vegetarisk fornøjelse. Caponata indeholder normalt løg, selleri, kapers og alle de grøntsager, som folk har i deres køkken. Ellers er der ingen standardopskrift på Caponata, da hvert hjem og restaurant har sin egen version.

Af denne grund, når du spiser på Sicilien, er det ikke ualmindeligt at finde oliven, rosiner, pinjekerner og endda blæksprutter i din Caponata. Det er vel kun en charme ekstra?

Italiensk mad er også forførende desserter som Tirami su. der betyder løft mig op

Italiensk mad er også forførende desserter som Tirami Su. der betyder løft mig op

Tiramisu, løft mig op over hverdagens trængsler med denne himmelske dessert, en klassiker i italiensk mad kultur

Lys og cremet, Tiramisu er en velkendt dessert efterspurgt af lokale og rejsende. Ingredienser som kaffe, æg, sukker, kakao og mascarpone-ost er nødvendige for at lave denne nu klassiske italienske dessert.

Hvis du besøger Rom, kan du også deltage i et frisk pasta- og tiramisu-madlavningskursus for at lære at lave hjemmelavet tiramisu.

Dessert enthusiaster har givet det hele et innovativt twist til den traditionelle tiramisu-opskrift, der tilbyder variationer som frugttiramisu, chokoladetiramisu og den spændende klingende ch’tiramisu.

Sambuca med ild i, lad os få brændt den alkohol væk :)

Sambuca med ild i, lad os få brændt den alkohol væk 🙂

Digestives efter god italiensk mad, skål og tak for mad

Udtrykket “digestive” fra fransk og italiensk eller engelsk henviser ikke til en drink, men til en klasse drikkevarer, der nydes efter et stort måltid med det formål at berolige mave og hovede og hjælpe dig med at føle dig mindre mæt, så du kan spise noget mere. Deres historie går tilbage til middelalderen, da folk i hele Europa troede på de medicinske egenskaber ved alkohol blandet med sukker og urter. Mens læger stadig ikke kender de medicinske fordele ved at drikke stærk spiritus efter et måltid, er pointen, du kan ikke sige, at du har nydt et ægte italiensk måltid, medmindre du supplerer med et par centiliter yderst beroligende alkohol. Populære digestives i Italien inkluderer Brandy, Limoncello, Sambucca, Grappa, Amaro, cynar, amaretto, og for dig med den søde tand,  Sambuca.

Digestive: En Grappa om dagen holder det hele i orden?

Digestive: En Grappa om dagen holder det hele i orden?

Grappa, druekvas i et glas

Som eksempel er Grappa en duftende, druekvas baseret “brandy” af italiensk oprindelse, der indeholder 35 til 60 volumenprocent alkohol. Grappa produceres traditionelt i det nordlige Italien.

Scenic panorama of Piedmont vineyards and Barbaresco town

Italiensk mad er ingen ting uden italiensk vin, her Piemonte med bølgende vinmarker nær Barbaresco landsby

Hvad drikker man til italiensk mad?

Typisk vin og vand. I Italiens 20 vinregioner er der et overdådigt udvalg af vine, som vi dækker i denne store intro til italienske vine.

Italiens vindistrikter i verdens største vinland

Køb dine italienske vine her

winexchange.dk har et stort udvalg af italienske vine fra hverdagsvine til de store topnavne i Italien.

 

winexchange-traveltalk-

Læs mere om verdens store køkkener

Thai mad

Thai mad, over 20 autentiske madforslag fra Thailand

Kort oversigt

Populære rejseartikler