4 klassiske franske vindistrikter

Scroll

Franske vindistrikter – de næste store oplevelser venter her

De store franske vindistrikter kan nås på cykel, rulleskøjter, i bil, helikopter. Der er ingen undskyldninger: Danskerne vil have  mere fransk vin. Rejs med på en lille introtur del 2 til de store franske vindistrikter her. Den første del af turen gennem fransk vin er her og omfatter Bordeaux, Bourgogne og Champagne.
Efter dette kig på de mest klassiske druer, er tiden kommet  til 4 andre franske vindistrikter i Frankrig, som samtidigt er ret så attraktive rejsemål med og uden vin. “Med” er i denne sammenhæng dog mest relevant.

Loire-Château-de-Chambord

Loire-Château-de-Chambord

Loire, franske vindistrikter

Kører man fra Danmark mod Alsace i det nordvestlige Frankrig, som er en smuttur på ca 1.100 km, og derfra til Bourgogne, så kunne man få den ambition at køre helt til Calvados´ hjemland i det vilde Normandiet og “drikke en østers”, mens man skuer udover havet, og mærker saltvandet både udvortes og indvortes helt synkront. Så det gør man, og på vejen passerer man uden omvej gennem Loire og stopper der, fordi det ville være synd og skam at lade være.

Franske vindistrikter og Loire

Loire er hovedsagelig det smukkeste, frodige vinområde og  det tredje største af de franske vindistrikter i Frankrig. Solen skinner ofte, men der er også en del regn, så meget, at ikke alle  vinsorter findes sig til rette her. Men de er nu også generelt ret kræsne, og  Loire har alligevel flere forskellige vinsorter end noget andet distrikt i Frankrig.  Den mest udbredte drue er den aromatiske søde Muscadet. Det er Cabernet Franc, Vouvray, Sancerre,  Bourgueil, Chinon and Saumur. Den skarpsindige læser vil genkende en række hvide druer, der producerer indtagende kvalitets hvidvine, som er Loire´s vin signatur. Ingen sommer uden liflige dråber fra Loire.

Languedoc-vinproduktion-helt-ned-til-havet

Languedoc-vinproduktion-helt-ned-til-havet

Languedoc, franske vindistrikter

Hvorfra kender vi også dette distrikt for vin, selvom det er svært at nævne en vingård for de fleste ? Det er det af de franske vindistrikter, der er det mest produktive vinområde. Derfor. Mere end 40% af al fransk produceret vin kommer herfra. Og dermed indirekte være sagt at en stor del er prismæssigt overkommeligt og skal det tilføjes absolut drikkelig. Bulk wine er ikke helt løbet af med Frankrig endnu som i visse oversøsiske områder. Og Languedoc har virkelig gode vingårde med egen vin, som er noget helt andet vin.  Området er meget smukt, bjergrigt og med adgang til Middelhavet. Ligger øst for Provence.

Læs mere om franske vindistrikter: Languedoc her
Alsace´s blide bakker og store vinproduktion

Alsace´s blide bakker og store vinproduktion

Alsace, franske vindistrikter

Alsace er tæt på den nærmeste vej ind i Frankrig fra Danmark og en af de franske vindistrikter, der også er et skatkammer af den bedste madkultur næsten glaceret med Michelinstjerner og vine, der for de hvides vedkommende er af en høj klasse. De syrlige friske Alsace vine står perfekt til områdets ofte tysk/fransk inspirerede køkken, hvor f.eks. choucroute (sauerkraut) med pølser og hvidkål er en markant og langt mere raffineret ret end det måske lyder.

Mange har øjnene op for, at Alsace hvidvine og deres typisk virkelig gode Rosé vine også går godt til rødt kød. Oppe nordpå ved Strassbourg produceres typiske meget lette rødvine med en fin stringent blød Pinot Noir karakter, der også går igennem i deres Rosé. De 4 druer, der tegner området er Riesling, som er den mest komplekse. Den lidt fyldigere og aromatiske Gewürtztraminer, den rene og robuste Pinot Gris med ret høj alkohol procent og dessert druen Muscat d Alsace, som på grund af det relativt nordlige klima ikke bliver helt så sød som i f.eks. Loire.

Cotes-duRhone-Village-Seguret-vingårde

Cotes-duRhone-Village-Seguret-vingårde

Cotes du Rhone, franske vindistrikter

Ingen gennemgang af franske vindistrikter uden en tur til Rhone, der er en af de vindistrikter, der er særdeles velkendt og elsket i Danmark for rødvin, der går godt til and og gås og en god bøf og vinter retter med substans, men der er meget mere at sige og vide. Det er et smukt rejsemål med lave bjerge og floden Rhone og Saone, der slynger sig elegant og langstrakt gennem en smuk del af Frankrig, der landskabeligt har det hele, floder, bjerge, landbrug og ikke mindst vindyrkning. Her er smukt, afslappet og ikke overrendt. Du bliver faktisk taget godt imod på vingårdene. De skænker vin, diskuterer og I er gode venner allerede på tredie glas.
Der er en dramatisk forskel på vine produceret i den nordlige del af det langstrakte vinområde, som er de bedste generelt. Her produceres røde vine med krop, fylde og rundhed af druen Syrah eller Shiraz,  som den hedder andre steder. Den er en af de nemmeste at genkende på  sit strejf af peber og kanel.

Kender du Viognier druen?

Den indtil fornyligt herhjemme nærmest helt ukendte hvide drue Viognier producerer både en af de dyreste hvidvine og en række meget tilgængelige hvide vin med et højt bund niveau. Sydpå handler det igen generelt mere om bulk og kvantitet end om kvalitet. Det betyder som rejsende kun, at vinen i skyggen på cafeen på en varm sommerdag koster en brøkdel af hvad den koster i Danmark. Vingårdene bliver mere spredte som andre afgrøder tager over sydpå. Det er blå lavendelmarker og oliven, det er pærer og mandler. Her bruges mere Grenache i rødvinene og Uni druen i de hvide vine.

4 klassiske franske vindistrikter

Besøg Frankrig

 

Paris – fordi du er uimodståelig

Se her Franske golfbaner og Rydercup 2018

Ryder Cup, viden og løbende nyt om verdens største golfturnering

 

Kort oversigt

Book din rejse her

NEWS TRAVELTALK

Populære rejsemål