Oceanien

Enorme Oceanien byder på store oplevelser


Oceanien
er et kolossalt stort, lettere upræcist defineret område med 16 lande og ca. lige så mange territorier som bl.a. Hawaii, der tilhører et andet ret kendt land, hvor de største faktisk er lande er Australien, New Zealand og Papapua New Guinea. Det var den danske geograf, Malthe Conrad Bruun, der første gang benyttede begrebet, for et område, som dag betegnes som en verdensdel – med ofte utroligt langt til “naboen”. Det samlede befolkningstal er lavt. Australien har 24 millioner i runde tal og alle de små øriger typisk under en mill.

En masse små utroligt smukker stiilehavsøer

Fællespræget for Stillehavsøerne er, at de alle er ret små og desuden har geologiske og befolkningsmæssige ligheder. Øerne er vulkanske eller dannet af koraller; befolkningen er polynesisk, mikronesisk og melanesisk med nogle få papuanske folk i det vestlige randområde. Hertil kommer de europæiske indvandrere. New Zealand havde oprindelig en rent polynesisk befolkning, men ikke Australien. For at medregne disse to lande til verdensdelen taler især geologiske forhold, men også udbredelsen af flora og fauna.

Oceanien dækker 150 mill km2

Stillehavsøerne ligger spredt ud over et enormt havområde; 150 mio. km2, svarende til at der er 850 km2 hav for hver 1 km2 land. Det er karakteristisk, at den første jordomsejler, Fernando de Magellan, krydsede oceanet uden at få landkending, førend han efter fire måneder nåede Guam.

Klimaet er overalt præget af havet; temperaturerne varierer kun lidt gennem året og mellem nat og dag og afhænger især af breddegrad og havstrømme. De fleste øer har tropisk eller subtropisk klima. Klimaet kaldes ofte “paradisisk” og stiller kun beskedne krav til beklædning og huse, men en alvorlig ulempe er de voldsomme orkaner, der ofte hærger.

Plantevæksten afbrydes ikke af kuldeperioder; det er således nedbør og jordbund, der er de begrænsende vækstfaktorer. En del øer, især lige nord for ækvator som fx Jarvis, Palmyra og Kingman, er ubeboede pga. tørke, mens de høje øer i monsunbæltet har kraftig nedbør på vindsiden (på Hawaii mere end 4000 mm om året), hvor der vokser yppig regnskov. Læsiderne har mindre nedbør og ofte en delvis kulturbetinget savanne. Jordbunden er mange steder koralsand, men selv dette dyrkes ofte, bl.a. med brug af kompost i de såkaldte tarosumpe. De høje vulkanske øer har derimod ofte rige dyrkningsmuligheder.

Oceanien var stort set befolket i den nuværende udstrækning før europæernes komme. Senere er europæere, indere, kinesere og japanere indvandret. To øgrupper, Hawaii og Fiji, rummer tilsammen mere end halvdelen af Oceaniens samlede folketal (når der ses bort fra Australien og New Zealand). Begge steder udgør indvandrere (amerikanere hhv. indere) en meget stor del af befolkningen. Befolkningsvæksten er de fleste steder høj, ca. 3% om året. Mange småøer er nu overbefolkede; det gælder også flere, som har haft tradition for befolkningskontrol (fx Tikopia).Økonomien er endnu hovedsagelig baseret på landbrug og fiskeri, men efter 2. Verdenskrig i stigende grad på turisme og udviklingsbistand. På Hawaii- og Fijiøerne drives moderne landbrug med bl.a. sukker- og frugtavl til eksport. Mange af øerne har dog endnu selvforsyningslandbrug, især baseret på batater, bananer og taro, vestpå også på yams.

Enkelte øer er stærkt præget af minedrift; vigtigst er Ny Kaledoniens nikkelminer, mens råfosfatforekomsterne på småøerne Nauru og Ocean Island efterhånden er bortgravet.

De små østater er næsten alle ulande, og deres udviklingsmuligheder forekommer ret begrænsede. Resurserne er små, befolkningerne er fordelt over et vældigt område, og transport er et problem. Godstransport foregår stadig hovedsagelig med småskibe, der anløber selv de mindste øer et par gange om året for at hente kopra, det tørrede frugtkød fra de allestedsværende kokospalmer.

Som en konsekvens af øernes størrelse rummer Oceanien ingen egentlige storbyer. Regionale centre er Honolulu på Hawaii og Fijis hovedstad, Suva.

Kilde til det sidste afsnit er Sofus Christiansen: Oceanien i Den Store Danske, Gyldendal. 

Hvad skal du besøge i Oceanien

Det er uendelige hvide strande, smukke koralrev, rygende vulkan øer og moderne storbyer som Melbourne. Desuden bør øgrupperne Polynesien, Melanesien med bla. Fiji øerne, i sig selv over 1.000 øer og Mikronesien nævnes. Læs mere om de mest interessante rejsemål her.

Rejseinspiration fra Oceanien

It´s Fiji Time

Bula Bula Fiji
Da jeg landede i Kastrup for godt og vel en måneds tid siden, var det første tegn på, at jeg var hjemme fra Fiji, at der var ingen muntre guitarspillere, der bød mig velkommen i lufthavnen med den kendte Bula Bula hilsen, og på gaden blev jeg ikke mødt af et kæmpe BULA fra tilfældige mennesker. Der er ikke noget at sige til, at kontrasten var til og føle på, da jeg trådte ud i minus grader efter godt og vel tre år på Fiji.

Fiji er mit andet hjemland
Fiji er mit andet hjemland, og jeg har…

Palau, 300 øer i Stillehavet, pas på de skønne øer

Palau. “Tread lightly”. Først i verden med øko visa.
Når du kommer til Palau, og det gør du vel en skønne dag, for her er vidunderligt, så får du et øko stempel i dit pas, der opfordrer dig til at passe på naturen skrevet af øernes børn! Tread lightly, sæt lette fodaftryk  er de første ord i dit pas fra drømmeturen til Palau, der siger meget om stillehavsøen i Mikronesien, men også om den gryende forståelse hos turist truede steder  i Asien for, at masse turisme (på denne ø 7 x befolkningstallet) ødelægger vor skønne natur, hvis du ikke gør…

Øhop til skønne Mamanucas, en del af Fiji øerne

Øhop fra Fiji til Mamanucas og de andre utrolige øgrupper.
Mamanucas er på “skal ses” listen, nu du er landet og klar til din Fiji ferie. Listen er lang, men øverst står dog det klassiske øhop, som er et must do og en helt igennem fantastisk oplevelse. Der er to øgrupper, der er særligt velegnede til øhop, og hvor den eneste hovedpine er, hvilken ø og resort man skal vælge. Den ene øgruppe hedder Mananucas og er tættest på Nadi, mens den anden hedder Yasawas og tager omkring 3 timers sejlads at nå.
Yasawa, Fiji islands
Intro til Mamanucas og…

Waitomo Glowworm Caves, naturens eget lysshow

Waitomo Glowworm Caves er oplyst af 10.000 selvlysende orm!
En absolut toppost på “must see” listen på New Zealands Nordø er Waitomo Glowworm Caves. Waitomo er et maori ord og kan deles i “wai” = vand og “tomo” = hul eller indgang.
En del af grotterne blev opdaget tilbage i 1887 af en maori og en englænder, der de næste par år udforskede grotterne med stearinlys som eneste lyskilde. De byggede en båd og sejlede ind i mørket, hvor de til deres store overraskelse opdagede de tusindvis af glowworms, selvlysende orme. Ivrige efter at vise omverdenen dette sted, åbnede de et…

Fiji bryllup

Bryllup på Fiji – et rigtigt Bula Bryllup
Bryllup på Fiji helst på stranden hedder et Bula Bryllup efter den lokale hilsen. Her er vor udsendte reporter Nina´s eget bryllup.

Hvis der er et andet land i verden, som har en stor plads i mit hjerte, så er det Fiji. Jeg faldt pladask for Fiji, da jeg første gang kom herned for 3 et halvt år siden. Kulturen, menneskene og livsstilen var de faktorer, der gjorde, at jeg besluttede mig for at blive i tre år. Da min mand første gang kom på besøg på de breddegrader, tilbragte vi størstedelen af…

Queensland Australia - The Sunshine State

Amazing Queensland
Queensland  i Australien byder på fantastiske rejseoplevelser,  og vi deler en lille stemnings video fra det store og smukke område, som intro til denne kæmpe stat i Australien med færre indbyggere end Danmark.
Hajdyk
Queensland ligger i den nordøstlige del af Australien. Queensland grænser i vest op til Northern Territory, i sydvest op til South Australia og i syd op til New South Wales. I øst grænser delstaten op til Koralhavet og Stillehavet. Queensland er med sine 4.750.500 indbyggere Australiens tredjefolkerigeste delstat. Befolkningen bor mest langs kysten, især i den sydøstlige del af delstaten. Queensland har et areal på 1.852.642 km2. Dens hovedstad…

Den skjulte paradisø Taveuni i Fji

The hidden paradise Taveuni
Som tidligere skrevet er der tre hovedøer på Fiji; Vite Levu, Vanua Levu og Taveuni. Viti Levu er turistparadiset, hvor du kan tage på øhop, og Vanua Levu er kendt for den meget charmerende havn Savu
Savu. Den sidste af hovedøerne er Taveuni, også kendt som ”the hidden paradise”, og det er et godt navn til øen, for den er i sandhed et paradis. Taveuni er slet ikke så turistet, som de andre to øer, og det er i sig selv en grund til at besøge den. Derudover byder den på rigtig flot snorkling, dykning, hikes og…

Blue Hawaii

Blue Hawaii, blåt hav, blå himmel, blå måne
Blue Hawaii var også titlen på Elvis Presley´s super corny og pladder romantiske film fra 1961. Den giver om ikke andet et meget godt og indbydende billede af et meget smukt og ret uberørt ø paradis i en uskyldig tid og for mange den første ø i Oceanien, de dermed lærte at kende. Hawaii øerne i 1960´erne må have været meget eksotisk for danskerne og uopnåeligt for de fleste. Tiderne skifter.
Elvis charmer sig igennem øerne i 1961. Filmen  blev optaget på en måned.
De amerikanske øer i Oceanien har været besøgt…

Red Great Barrier Reef i Australien, et naturvidunder

Det gigantiske Great Barrier Reef
Great Barrier Reef er gigantisk stort, ca. på størrelse med f.eks. Italien, og utroligt vigtigt for os alle.
The Great Barrier Reef  er verdens ubetinget største koral rev. I virkeligheden består det af ikke mindre end over 2900 individuelle rev og 900 øer, der strækker sig over 2300 km og ca. 344.000 km2.
Det er utroligt at dette enorme økosystem er skabt af små levende organismer, de såkaldte koral polypper. En koral er et dyr og ikke en plante, som mange tror. De er fantastisk kommplicerede små dyr, der lever i tæt og nødvendig symbiose med alger…

Cruising New Zealand

Tag på et New Zealand krydstogt ? Kan man det? Ja klart. Læs hvordan det kunne opleves her.
Er du frisk på et New Zealand krydstogt? Udmærket! En af de mest attraktive måder at rejse på er som bekendt at sejle. Du har god tid, ingen stress, mærker saltvandet med alle sanser, ser rejsemålet blive større og større i horisonten i takt med at forventningen til at møde de nye rejseoplevelser vokser.
Med nutidens krydstogter er det et væld af muligheder. Her serverer Traveltalk nogle udvalgte ideer til krydstogt rejsemål, som alle kan nås med Princess, en af verdens førende cruiselines.

Facts om Oceanien

TravelTalk - country fact time icon

05:43 PM

Lokal tid

TravelTalk - country fact currency

Varierer

Valuta

TravelTalk - country fact inhabitants
41.8 Million

Indbyggere

TravelTalk - country fact temperature icon
15 °C

Gns temp.

TravelTalk - White suitcaseKort over Oceanien

Nyeste rejseartikler

Populære rejsemål

TEMAREJSER
ALLE LANDE

Mangler du inspiration til din næste ferie så gå på opdagelse i traveltalks mange rejsemuligheder.

AdventureTravelTalk - white arrow right

SkiferieTravelTalk - white arrow right

StorbyrejserTravelTalk - white arrow right

Mad Og VinTravelTalk - white arrow right

GolfrejserTravelTalk - white arrow right

Aktiv FerieTravelTalk - white arrow right

DykkerferieTravelTalk - white arrow right

RejsenytTravelTalk - white arrow right

KrydstogterTravelTalk - white arrow right

CykelferieTravelTalk - white arrow right

Kunst Og KulturTravelTalk - white arrow right

Yoga & SundhedTravelTalk - white arrow right

Et udvalg af partnere

Vi har altid partnere på de feriemål du kunne tænke dig at besøge. Klik på et logo for at læse mere om destinationer og muligheder.

Traveltalk - Partner Singapore Airlines
Traveltalk - Partner Copenhagen Airports
Traveltalk - Partner Its more fun in the Philippines
Traveltalk - Partner Østrigs Turistbureau
Traveltalk - Partner SKI365 Danmarks
Traveltalk - Partner Adventure Tours UK