Påskeøen, en af verdens fjerneste øer i Oceanien

Påskeøen med de fascinerende Moai statuer

Beliggende mere end 2.000 miles vest for Sydamerika, midt i Stillehavet, er Påskeøen (kaldet Påskeøen fordi den blev opdaget i påsken) et af de mest fjerntliggende beboede steder på Jorden. Det markerer det sydøstlige hjørne af den polynesiske trekant, med Hawaii mod nord og sydvest.

De første nybyggere kaldte øen “Te Pito O Te Henua” (verdens navle). Den blev kaldt Påskeøen af ​​den europæiske admiral, Roggeveen, der ankom påskedag i 1722. Den er lokalt kendt som Rapa Nui.

Øen dækker 63 kvadratkilometer land, hvoraf næsten halvdelen er i Rapa Nui National Park, og er hjemsted for cirka 900 fascinerende moaistatuer, ofte kaldet hovederne af Påskeøen. Kæmpe og monolitiske skulpturer er spredt over øen, nogle stolte sad i bunden af ​​Stillehavet, mens andre er begravet hals dybt i jorden.

Påskeøen

Påskeøen

Moai-statuerne på Påskeøerne

Øen var et paradis, og øboerne trivedes: Arkæologiske beviser viser, at øen var dækket med en række forskellige træer, inklusive de største palmesorter i verden. De indfødte brugte bark og træ til klud, reb og kanoer. Fuglene bugnede og leverede mad. Klimaet var tempereret, og vandet leverede rigelige fisk og østers.

Deres religion udviklede med deres midtpunkt den kæmpe moai eller hoveder, som er det mest karakteristiske træk på øen i dag. Moai, er spredt over hele øen og angiveligt repræsenterer deres forfædre. Dette blev sandsynligvis betragtet som en velsignelse eller et vågent øje med hver lille by. Ruinerne af det vulkanske krater Rano Raraku, stenbruddet, hvor hundreder af moai-skulpturer sidder i dag, viser, hvor vigtige disse figurer var. Fuglemannskulturen, som vist i risterne, var simpelthen en øboers besættelse af deres evne til at flyve til fjerne lande.

Foruden statuer, helleristninger, traditionelle træudskæringer, tapa (bark), kunsthåndværk, tatoveringer, strengfigurer, dans og musik, udviklede øboerne Rongorongo-skriften, det eneste sprog, der er skrevet i Oceanien. Efterhånden som tiden gik, mistede beboerne tilliden til deres tro, da der opstod tvister. Dette spejles i resterne af de fine statuer, som med vilje blev slået ned af  beboerne. Dette kan ses i ruinerne af Moai-statuerne, der bevidst blev slået ned af menneskehænder.

På sin højde havde øen mere end 10.000 indbyggere, hvilket udtømmer kapaciteten i  økosystemet. Som et resultat blev frodige palmeskove til landbrug og massive statuer ødelagt, og ressourcerne blev knappe. Det velhavende avancerede  samfund endte  i en blodig borgerkrig og tilsyneladende kannibalisme, da de løb tør for fødevare kilder. Øboerne nedrev statuerne, som i dag er blevet rejst ved arkæologisk indsats.

Rano Kau volcano crater in Easter Island, Chile

Rano Kau volcano crater in Easter Island, Chile

Kom til  påskeøen fra Chile og Tahiti

Adgangen til påskeøen sker fra Chile og Tahiti. Turismen på øen ledes af Rapanui selv. Der er mange tourpakker og forskellige hoteller og pensionater på øen. Der er muligheder for at bo i et privat hjem, en perfekt måde at udforske øen og den lokale kultur. I slutningen af ​​januar og begyndelsen af ​​februar fejrer øboere Tapati, en festival der ærer øens polynesiske kulturarv

Der er en række igangværende udgravnings-, konserverings- og konserveringsprojekter. Alle undtagen en af ​​de 22 statuer inde i Rano Raraku-stenbruddet er tidligere blevet eksponeret gennem uvidenskabelige og udokumenterede udgravninger.

Øen er ekstremt lille, hvilket gør det muligt at bevæge sig ganske let. Der er udlejningsbiler, normalt jeep og dirt bikes. Med en motorcykel kan du se meget af øens seværdigheder i løbet af et par timer.

En af de største turistattraktioner i Påskeøen er naturligvis Moai. Alle steder er gratis og ligger hovedsageligt langs øens kyst. To undtagelser er de vulkaniske kratere Rano Kau og Rano Raraku. “Rano Raraku” er det sted, hvor de fine udskæringer blev skabt af indfødte vulkanske stenarbejdere. En besøgende kan se forskellige stadier med udskæring og delvist færdige statuer i denne 300 fods rest af en vulkan. Rano Kau, resterne af en vulkanisk keglekegle, har et smukt, mystisk, prikket look. Begge kratre er fyldt med frisk regnvand.

Anakena beach of Easter Island

Anakena stranden på påskeøen

Den uberørte strand på Påskeøen er Anakena

Påskeøen præsenterer to uberørte hvide sandstrande. Anakena, der ligger på den nordlige side af øen, har en fremragende beliggenhed til kropsurfing. Den anden er Ovahe langs øens sydkyst nær Ahu Vaihu, denne smukke strand er meget større end Anakena og er omgivet af imponerende klipper. Dykning og snorkling er populære i nærheden af ​​øerne Motu Nui og Motu Iti (kendt for “The Bird of the Birdman”).

Der er et omfattende hule netværk med et par “officielle” huler og mange uofficielle huler på øen. De fleste af hulåbningerne er små, men åbner op  i store, dybe og omfattende hulesystemer. De er usikkert at udforske disse uden en guide

Oceaniens smukke øer

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler