Oslo Airport, Gardermoen

Oslo Lufthavn, Gardermoen er Norges største lufthavn. Den ligger i Ullensaker kommune, nær Jessheim i landskabet Romerike i Akershus fylke, ca. 35 km nordnordøst for Oslos centrum.

Lufthavnen består i dag af én terminal med tre fingre: En for indenrigstrafik, en for udenrigstrafik og en for begge dele. I 2015 havde lufthavnen godt 24,67  millioner passagerer. Lufthavnsterminalen blev udvidet igen i april 2017, hvor en ny terminal blev åbnet. I alt har lufthavnen nu en kapacitet på 32 millioner passagerer.

Historien bag Gardermoen

Oprindelig var området som lufthavnen ligger på eksercerplads for kavaleriet. Under 2. verdenskrig byggede den tyske værnemagt en militær lufthavn med hangarer og to landingsbaner. Efter krigen blev den en base for det norske luftforsvar.

I slutningen af 1980-erne begyndte chartertrafik og enkelte langdistanceruter at flytte til Gardermoen for at aflaste den daværende Oslo lufthavn, Fornebu, som havde kapacitetsproblemer og som pga. sin beliggenhed ikke kunne udvides.

I 1988 vedtog Stortinget at bygge en ny hovedlufthavn på halvøen Hurum. Imidlertid viste der sig for store problemer med tåge dér, så Stortinget besluttede den 8. oktober 1992 at den nye hovedlufthavn for Østlandet i stedet skulle bygges i Gardermoen. Byggeriet startede 13. august 1993. Den nye lufthavn blev officielt åbnet 8. oktober 1998, samtidig med at Fornebu blev nedlagt.

Da Gardermoen ligger 50 km fra Oslo centrum blev Europavej E6 mellem Oslo og Gardermoen udvidet, og i 1999 åbnede den nye dobbeltsporede hurtigjernbane, Flytoget og Gardermoen Station (Oslo Lufthavn).

TravelTalk - White suitcaseKort over Oslo Airport, Gardermoen

Nyeste Rejseartikler

Traveltalk Partnere

Vi har altid partnere på de feriemål du kunne tænke dig at besøge. Klik på et logo for at læse mere om destinationer og muligheder.

Traveltalk - Partner Singapore Airlines
Traveltalk - Partner Copenhagen Airports
Traveltalk - Partner Vacanceselect
Traveltalk - Partner Østrigs Turistbureau
Traveltalk - Partner Adventure Tours UK
Traveltalk - Partner Vindrose Rejser
Traveltalk - Partner Nortlander
Traveltalk - Partner Danski
Traveltalk - Partner Slopetrotters
Translate »