Thai mad, 20 autentiske madforslag direkte fra Thailand

Scroll

Thai mad og opskrifter fra rejser til Thailand, der glæder mave og sind.

Thai mad er deroppe i toppen af anerkendelse for et lækkert og sundt køkken, der giver dig energi. Thai køkken er virkelig populært over hele verden, fordi det er en fantastisk blanding af fisk, lidt kød, masse grøntsager, frugt og og urter. De fem elementære smags”sanser”: sødt, krydret, bittert, salt og surt er alle repræsenteret og elegant afstemt i det thailandske køkken. Når du prøver traditionelle thailandske retter, finder du citronsaft, hvidløg, chili peber, citrongræs og fiskesauce som almindelige ingredienser. Grundlæggende afhænger særpræget af thailandsk mad af, hvem der tilbereder den, hvor i landet du er, og ved hvilken lejlighed den tilberedes. Det er et yderst varieret køkken. Thai mad i Danmark er kommet rigtigt langt fra street-food til Michelin-nydelse, men vi ville lede efter den mest autentiske udgave du får på en rejse i Thailand. De findes naturligvis også. 

I Thailand er der mad tilgængelig 24 timer i døgnet, så det betyder ikke noget, om du er sulten, der er altid masser at spise. Du kan bestille mad direkte fra dit hotelværelse eller spise på en af ​​de fantastiske restauranter i de større byers centrum. Du kan også spise på nogle af de store fastfood-steder, der ikke ligner vestlig fastfood. Det er street-food når det er bedst. Thailændere bruger bare kun friske ingredienser, og du kan til enhver tid have et lækkert måltid på 2-5 minutter, når det skal gå stærkt.

blank

Vi inviterer dig til at komme og opdage maden fra Thailand og måske nyde nogle af de fineste retter, Thailand har at tilbyde, men først lidt generelle informationer om Thai mad. 

Opskrifter på thai mad. 

Nederst i artiklen her om thai mad kan du finde opskrifter på thai mad, du nemt kan lave. Thai mad, når du har ingredienserne kla rog har prøvet opskriften et par gang, kan laves på 10-15 minutter. Det er hurtigere end take-out og det smager præcist som du kan lide det. Men lad os komme igang. Er du sulten?

Spicy Thai soup Tom Yum with Coconut milk, Chili pepper and Seafood

Spicy Thai suppe Tom Yum med kokos mælk, Chili pepper og lækre kæmperejer

1. Tom Yum Goong, den krydrede og “sure” rejesuppe, den mest berømte thai mad?

Tom Yum er nok den mest berømte thailandske suppe, både inden for og uden for Thailand. Det er en simpel, krydret og tangy, suppe smagfuld med duftende citrongræs,  chili peber osv. Der er hundreder af varianter af Tom Yum afhængigt af rettens primære komponent. Tom Yum er normalt lavet af granatæble (Tom Yum Goong), kylling (Tom Yum Gai), fisk (Tom Yum Pla) eller blandede skaldyr (Tom Yum Taleh) og svampe. Reje varianten med store krabater af rejer anses af de lokale for at være den mest lækre, så hvis det er din første gang men næppe sidste med en gang Tom Yum for yummy, skal du gå efter rejerne!

Papaya salad spicy salted eggs at a food stand Thailand

Som Tam Papaya salat,  saltede æg, street food, Thailand

2. Som Tam papaya salat (krydret grøn papaya salat)

Som Tam er en krydret papaya salat fra det nordøstlige Thailand. Smagen af Som Tam passer godt sammen med  rød peber, den krydrede smag af fiskesauce, surheden af limefrugt eller tamarind og sødmen fra palmsukker. Det kan kombineres med krabber, jordnødder, tørrede rejer og risnudler. Derudover kan mango, agurker eller andre grøntsager bruges som hovedingrediens i stedet for grøn papaya. Thailændere elsker at spise “klistrede ris” hertil. Du kan prøve den mest populære thailandske salat og bestille “Som Tam Thai” fra leverandører i næsten hvert hjørne af Bangkok. 

Noodle soup with chicken, celery and egg in a bowl on a old wooden background.

Nudel  suppe with kylling, selleri,  og æg i en skål på rustik baggrund.

3. Cool Teow (nudelsuppe)

Cool teow er muligvis en af de mest almindelige thailandske retter og kan findes næsten hvor som helst. Cool teow definerer enhver form for nudelsuppe. Det kan laves med kylling, svinekød eller oksekød samt med risnudler eller ægnudler. For det meste tilføjer gadesælgerne ofte wontons eller kødboller til bouillon. Det er bedst at dække pladen med en række forskellige krydderier, herunder ægnudlerne.

4. Gaeng Keow Wan Gai (grøn karry kylling)

Du kan ikke nå meget længere i jagten på super krydret Thai mad end Gaeng Keow Wan Gai den mest krydrede karry ret, du kan finde!

Skiver af kylling, thailandsk aubergine, bambusskud, koriander og basilikum blandes med en velsmagende grøn karrypasta, der blander kokosmælk, grøn chili, kaffir , galangler (Thai rodfrugt som Ingefær) rejerpasta, koriander, citrongræs og andre krydderier. Gaeng keow wan gai spises bedst med duftende jasminris!

Yam Pla Dook Foo, catfish, Thailand

Yam Pla Dook Foo, catfish, Thailand

5. Yam Pla Dook Foo (stegt havkat med grøn mangosalat)

“Fluffy” altså luftig og let, og “crisp” for sprød er måske de bedste ord til at karakterisere denne ret. Havkat steges i små stykker (læs “pustet, det kaldes det”), hvilket skaber en jordnær, fluffy og dejlig fiskesalat. Tricket med denne opskrift er at kombinere den pikante fisk med den søde, sure og krydrede grønne mangosalat. Denne ret spises bedst som forret f.eks. til en umformel middag med en gruppe venner.

6. Gaeng Daeng (rød karry)

Gaeng daeng er en urterig, rød karryret, der indeholder kød, rød karrypasta og mild kokosmælk sammen med et drys skiver kaffir lime blade på toppen. På trods af sin slående farve er gaeng daeng meget mild, selvom du kan bede om frisk chili, hvis du er i humør til krydret mad. Vegetarer og veganere kan stadig nyde denne karry ret ved at fortælle tjeneren eller kokken, at kødet bør ud skiftes med tofu.

Thai Food Fish Cake (Tod Mun Pla Krai) , traditional thai cuisine, shallow depth of field

Thai Food Fish Cake (Tod Mun Pla Krai), traditional Thai cuisine

7. Tod Mun Pla

Tod Mun Pla er den vigtigste thailandske snack, der burde være på ethvert bord i Thailand. I det væsentlige er en thailandsk fiskekage, skålen er lavet af fiskepasta og lange bønner, aromatiseret med rød karrypasta og makrut limeblade. Bladene fra kalkfrugten giver skålen en frisk citrus, urteduft. Tod Mun Pla spises generelt med en sød og forfriskende sauce eller nam jim, der indeholder skiver agurker, chili peber, skalotteløg og jordnødder dyppet i sukker sirup, fiskesauce og eddike. Resultatet er en sød og salt salat, der let kan omdannes til en hvid risret.

8. Thai papaya salat som tam

Papaya salat er en ret almindelig madret, som mange thailandske foodies foretrækker at spise. Og det er forståeligt. Den traditionelle som tam, der normalt findes i thailandske restauranter, er sød og krydret, pikant og forfriskende med sprøde og nøddeagtige elementer. Men den version, som de fleste savner, inkluderer phu pala eller fermenteret krabbe, hvilket tilføjer et andet aspekt af smag. Som tam phu pala har den stadig den sprøde friske papaya, du leder efter i en som tam skål, men den er kombineret med en krydret, salt, fiskekrabbe, der helt sikkert vil overtale dig til at bestille en anden runde.

9. Pad Phuk Tong (bagt græskar)

Stegt steget græskar eller “pad phuk tong” er en af ​​de bedste vegetariske retter i Smiles. Du bør bestemt holde øje med denne skål. Hvis det er tilgængeligt, skal du bestille det med en skål brun ris, så bliver du meget glad.

10. Phat caphrao

Phat kaphrao er en gadefavorit, der blander stegt kød med hellig basilikum og en generøs blanding af frisk chili og hvidløg. Serveres over ris og undertiden toppet med et stegt æg, dette er indbegrebet af det thailandske, klassiske et-retters måltid.

Pad Pak Boong, a traditional Thai dish, stir fried Morning Glory

11. Pak Boong

Pak Bong kendt som Morning glory anses for at være super sund. Denne traditionelle spinatlignende grøntsag er stegt og krydret med sojasovs, sojabønner, chili peber og hvidløg. Morning glory er krydret, sur, salt og crunchy på samme tid.

12. Khao Pad (stegt ris i thailandsk stil)

Khao Pad er en af ​​favoritterne for alle lokale. Khao er ris på thailandsk og Pad er omrørning. Måltider inkluderer typisk kød efter eget valg: rejer, fisk, svinekød, krabbe eller oksekød med æg, løg, koriander, hvidløg, tomater og lækker krydderier. Thai stegt ris koges med jasminris, som er duftende. Det serveres normalt med skiver agurk og citron ved siden af.

Pad-thai food, Thailand

Pad-thai food, Thailand

13. Pad Thai (stegt nudler i thailandsk stil)

Det er sandsynligvis en af ​​de mest kendte retter i Thailand. Håndtag af små, tynde eller store nudler med sprøde bønnespirer, løg og æg, sauteres i en varm wok. Det er også aromatiseret med krydderier som fiskesauce, tørrede rejer, hvidløg eller skalotteløg, rød chili og palmsukker. Pad Thai indeholder normalt skaldyr, især frisk rejer, krabber eller blæksprutter, men nogle steder serveres med kylling, oksekød eller svinekød. Opstegt nudler toppes ofte med citronkile, knuste ristede jordnødder, bønnespirer og friske urter.

14. Khao Soi (en nudelsuppe)

Khao Soi er en anden populær traditionel nudelret, der kommer lækkert fra de nordlige dele af landet. Det er primært en suppe bouillon, der indeholder rige ingredienser, herunder karry og kokosmælk, som giver den en rig, cremet konsistens. Det er almindeligt at se bouillon dækket af flade ægnudler, der er fyldt med stegte ægnudler. Kød som oksekød og kylling er også populære side retter med khao soi.

omelette - Thai spicy Style with pork basil

Omelette – Thai spicy Style with pork basil

15. Kai Jeow (Thai omelette). Det er også lækker Thai mad

Kai Jeow er en af de enkleste thailandske madretter, men det er en fantastisk proteinrig, typisk fast-/ streetfood at gå eller sidde med. Kai Jeow spises typisk med ris og sød chilisauce. Hvis du er ny med thailandsk mad, er Kai Jeow en fantastisk måde at starte din rejse mod mere Thai mad og for den sags skyld også din dag på.

 

Fried rice with pork and eggs

 

16. Pad Krapao Thai mad, når det er mest klassisk

Vi afslutter med en ægte thailandsk klassiker Pad Krapao (som betyder basilikum omrørt) toppet med eller serveret over et sprødt stegt æg med en lidt løbende æggeblomme. De fleste af gadesælgere rundt om i Thailand serverer krapao, da det er en meget populær frokostret – faktisk er det en vittighed på mange kontorer, når du ikke ved, hvad du skal bestille til frokost, du bestiller bare krapao. Denne skål er også hurtig og lækker at lave hjemme – den eneste ingrediens, du måske kæmper for at finde uden for Asien, er Thai basilikum – men du kan i stedet bruge sød basilikum.

Opskrifter på thai mad. 

Her  kan du finde opskrifter på thai mad, du nemt kan lave. Thai mad, når du har ingredienserne klar og har prøvet opskriften et par gange, kan laves på 10-15 minutter. Det er hurtigere end take-out, og det smager præcist som du kan lide det. Men lad os komme igang. Er du sulten? (flere opskrifter primo 2021)

Thai recipe with squid

Thai opskrift med blæksprutter

Thai mad opskrifter

Blæksprutter i chili 

  1. Blæksprutter kan laves på så mange måder. Her er en enkel version, der også er god med kylling
  2. Varm olie over medium høj varme i en sauterpande. Tilsæt hvidløg, løg og varme chili, når olien er varm. Sauter i 3 minutter, eller indtil hvidløg og løg er duftende. 
  3. Tilføj blæksprutte. Forøg til høj varme, og rør blæksprutten i 5 minutter, eller indtil den er kogt igennem.

     

    Thai food, blæksprutter med karry sauce

    Her en anden nem variation: Thai food, blæksprutter med karry sauce

     

  4. Anbring nu grønne bønner i gryden, tilsæt derefter brunt sukker, fiskesauce, østerssauce. Rør et par gange, indtil alle ingredienserne er spredt godt ud.
  5. Tilsæt basilikumblade. Rør igen.
  6. Sluk for varmen. Drys en knivspids chilipulver over blæksprutten. Server med ris.
  7. Vand, hvidvin med lidt syre, og thai øl er muligheder at drikke til
Thai Chicken Panang

Thai Chicken Panang, lavet med ægte karry

Thai mad opskrifter: Panang med karry

  1. 1. Skær kylling i spiselige bidder (ca. 2,5 cm). Lav Strimler både kaffir lime bladene og basilikum bladene, og sørg for, at basilikum bladene strimles ganske fint.
    2. Varm lidt kokosmælk op i en wok, indtil olien vises på overfladen. Mængden afhænger af, hvor meget kylling du anvender, og hvor tyk/tynd du vil have sauce. Alt fra næsten suppe til næsten tyk sauce tæller. Tilsæt derefter karrypastaen og rør kontinuerligt, indtil den røde olie adskilles.
    3. Tilsæt kyllingen og kog i cirka fem minutter, indtil den er færdig, aldrig halvrå. Tilsæt derefter de resterende ingredienser (bortset fra kaffirblade og basilikumblade) og rør godt. Lad det simre i cirka femten minutter.
    4. Tilsæt de strimlede limefrugter og basilikumblade og omrør i et par minutter.
    5. Pynt med skivede røde chili. Serveres varm, ledsaget af thailandsk jasminris

 

thai kitchen food spice herb pepper mint lemon grass red onion garlic chilly ginger for cooking original eastern food syle on top wood table

Thai mad opskrifter: vegetarretter

Der er masse af lækre vegetarretter baseret på den i forvejen rige anvendelse af grøntsager og frugter

I januar 21 tilføjer vi:

Thai mad opskrifter kylling i  rød karry

Thai mad opskrifter rejer

Mere om rejsetemaer i Thailand

Thailand fra luften og 99 helligdomme set fra himlen på tre timer

See Thailand from the air in amazing 3 hours

En magisk flyveoplevelse med Thai Airways: Hele Thailand på en flyvetur

Thailand, det mest populære rejsemål i Sydøstasien

Thailand, Asiens mest populære rejsemål

Intro til Thailand som rejsemål. Links to mere end 10 artikler om rejser til Thailand

The Thai food scene (our English version of this article)

Andre artikler om rejser, mad og vin

Vietnams køkken, elegance og velsmag

Vietnamesisk mad er yderst delikat. Den store intro til vietnamesisk køkken

Det rige tyrkiske køkken

Tyrkisk mad er lækkert og sundt. Mød det tyrkiske køkken

England er blevet et meget dygtigt madland, også uden for EU

Englands madkultur fra Fish & Chips til Michelin stjerner

Italiensk mad, de klassiske retter

Det italienske køkken fra a-z. Tips til italiensk mad

Kort oversigt

Populære rejsemål