Thai mad, over 20 autentiske madforslag fra Thailand

Scroll

Thai mad og opskrifter fra vore rejser til Thailand, der glæder mave og sind.

Thai mad er deroppe i toppen af anerkendelse for et lækkert og sundt køkken, der giver dig max. energi. Thai mad er virkeligt populært over hele verden, fordi det rummer en fantastisk blanding af fisk, lidt kød, masse grøntsager, frugt og og urter. Her kan du læse om:

 • Hvordan man spiser mad i Thailand og hvornår
 • Thailands streetfood
 • Udvalgte thai retter
 • Opskrifter på thai mad
 • Er Thai mad sundt at spise?

og meget mere.

Så her kan du læse næsten alt om Thai mad. Ikke kun hvordan du selv laver thai mad, men hvordan autentisk thai mad spises i Thailand og hvorfor man bruger de valgte ingredienser og krydderier og wok eller ej. Kort sagt vi tager hele turen rundt om Thai mad.
De fem elementære smags”sanser” tilfredstilles i balancerede måltider: sødt, krydret, bittert, salt og surt er alle repræsenteret og elegant afstemt i det thailandske køkken. Når du prøver traditionelle thailandske retter, finder du citronsaft, hvidløg, chili peber, citrongræs og fiskesauce som almindelige ingredienser.

Soneva resort restaurant in Thailand

Soneva resort restaurant i Thailand, top restaurant midt i naturen

Hvordan spiser du thai mad?

Thailandske madtraditioner er anderledes end danske. Det du ofte læser i danske thai opskrifter i ugeblade og lign.  ligner middagsmad tillempet danske ganer. Men hvis du vil tættere for forståelsen og nydelsen af Thai mad, er der et par ting, der vil hjælpe dig betydeligt:

For alle, der besøger Thailand for første gang, kan du undre dig over: hvor er kniven ved dit bord og din tallerken?
I det thailandske køkken er der ikke noget behov for det, da de fleste retter inkluderer stykker mad, du ikke behøver at skære. Du kan også bemærke, at thailændere bruger skeen og gaffelen til at spise næsten alt! Først kan det virke underligt for os vant til den vestlige måde at spise på, men når du først har prøvet det, vil du blive overrasket over, hvor let det er!
Typisk bruges skeen til at øse maden op af pladen eller skålen og ind i munden, mens gaffelen bruges til at hjælpe med at lede maden ind på skeen. At spise de fleste retter på denne måde er ret logisk, da det bestemt er lettere at samle din ris med en ske end med en gaffel eller spisepinde!

Generelt tilbydes gaffel og ske med de fleste retter, med undtagelse af nogle få, der bruger spisepinde. Også med indgangen til vestlige fødevarer i den thailandske kultur og mere fusionskøkken i centrum, vil du lejlighedsvis også finde en kniv der!

Her er en lille oversigt over nogle typiske thailandske retter, og hvilke redskaber du kan få, når du bestiller:

1. Spises med gaffel og ske: de fleste thailandske retter, der følger med ris, såsom supper, karryretter, stir-fries. Typisk serveres risen på en separat tallerken, og du tager noget af suppen eller karryen, tilsæt den til risen og brug skeen og gaffelen til at øse den op og spise! Selv stegte nudler spises ofte med en gaffel og ske. Enhver skæring, der er nødvendig, og som er minimal, udføres med disse redskaber … ingen kniv nødvendig!

2. Spist med spisepinde: Nudler er den ene ret, der traditionelt spises med spisepinde i Thailand. Også ikke bare nudler, men nudler i suppe eller dem, der serveres på en restaurant med speciale i denne skål. Spisepindene bruges til at samle nudlerne, og derefter placeres de på en ske. Naturligvis vil du se spisepinde i kinesiske restauranter i Thailand.

3. Spist med hænder: Thailændere spiser klæbrig ris (khao niaw) retter med deres hænder. Normalt består dette af noget kød, enten grillet eller stegt spist sammen med risen. Der er også nogle chili-baserede sauce (nam phrik) retter, hvor rå grøntsager plukkes manuelt og derefter blandes med saucen. Når man spiser fisk og skaldyr, især rejer og krabber, er det naturligvis tilladt at få det bedste kød ud!

Hvornår spiser du hvilken mad i Thailand?

Slip formaliteterne, når du spiser thai mad:

Flertallet af thailændere bruger ikke mange af de formelle spisemåder, vi gør; Thailændere har deres eget sæt manerer, der stort set er baseret på praksis med fælles spisning. Thailændere lægger stor vægt på at spise er en social aktivitet. For thailændere bør spisning være en simpel fornøjelse og involverer ikke komplekse ritualer. I dag bruges en gaffel og ske meget, og den generelle praksis er at bruge gaffelen til at skubbe mad videre til skeen. Skeen holdes generelt i højre hånd og fungerer som det eneste redskab, man kan spise af. At spise lige fra gaflen betragtes som dårlige manerer.

Brug af gaffel i thailandsk spisning

Brugen af ​​gaffel og ske tilskrives kong Rama V i sidste del af det 19. århundrede. Han fandt ingen brug for knive, da thailandsk mad allerede er hakket op. Spisepinde bruges undertiden, især til at spise nogle nudleretter påvirket af kineserne. Se over. Mens en gaffel og ske ofte bruges, er det stadig almindeligt at spise i hånden i nogle dele af Thailand, såsom i øst eller nordøst. Der er også en undtagelse for klæbrig ris, da de fleste thailændere spiser klæbrig ris med deres hænder.

Når man spiser ude, bestiller ældre kvinder i en gruppe normalt til alle (selvom andre bestiller nogle gange). Alle retter kan deles på flere måltider. Dampet ris er en grundpille i fælles måltider og serveres altid først for hver enkelt. Derefter, kun i små mængder (1-2 spsk), sættes mad oven på risen. Thailændere kan ikke lide at tilføje forskellige fødevarer oven på deres ris, fordi smagen måske blandes sammen. Thailændere spiser generelt en skål ad gangen og kommer derefter tilbage for at spise den næste skål. At hente mad eller fylde din tallerken med mad betragtes som uhøfligt og primitivt, da der ikke er travlt og mere mad kan bestilles efter behov.

Hvor ofte spiser thailændere om dagen?

Thailændere elsker at spise, seks til syv gange om dagen er ikke særlig ualmindeligt. Thailændere elsker også at spise ude i en gruppe venner og familie. At spise alene er ikke særlig almindeligt. Der er restauranter og madboder næsten overalt i Thailand. Thailændere tænker generelt ikke på diæt. De fleste thailændere spiser ofte, men små mængder hver gang. Thailændere spiser morgenmad, frokost og middag; men mange thailandske mennesker snacker meget, næsten når som helst på dagen eller natten. Snacks kan omfatte en bred vifte af valg, såsom en skål med nudelsuppe, frugt, stegt mad eller desserter.

Thai mad er berømt for sin krydret kvalitet, men der er mange milde eller ikke-krydrede retter. Ris er en basisføde. Typiske morgenmadsretter for thailændere er:

Thai morgenmad, sund og lækkert

Thai morgenmad, sund og lækkert

Morgenmad i Thailand

Jok: malet rissuppe med hakket svinekød og ingefær med grønne løg drysset ovenpå, og æg kan tilsættes;
Khao Tom: rissuppe med et udvalg af kød- og grøntsagsretter;
Kao Loa Lead Moo: suppe, der består af forskellige svineorganer såsom nyre, lever, hjerte og mave samt malet svinekød og tilberedt blod;
Khao Man Kai: ris kogt i kylling bouillon med skiver kogt kylling på toppen.

Frokost i Thailand

Frokost inkluderer normalt hurtige retter som nudelsupper, stegte nudler, risretter og karryretter. Middag serveres generelt i en række store tallerkener eller skåle. Der er altid dampet ris og 4-5 sideretter og mindst én suppe. De 4-5 sideretter består af en bred vifte af mad, mindst en vegetabilsk skål, en skaldyrsret, en kødret og en krydret skål.

Aftensmad i Thailand

Eksempler på middagsretter er: karryretter, tørre karryretter såsom Phanaeng, dampet krabbe (Pu Neung), dybstegt fisk (Pla Thod), ristet skiver blæksprutte (Pla Meuk Yang), stegte ris (Khao Pad), Tom Yum supper osv. Efter måltidet kan thailændere lide desserter. Der er så mange slags dessert i Thailand. Afhængigt af typen af ​​dessert og spiserens præference, deles retterne nogle gange. De berømte desserter er mango med klæbrig ris (Khao Niaw Ma Muang), bananer i kokosmælk (Kluay Buat Chi) og kombinationer af frugt med malet is (Nam Kang Sai).

Thai street food

Thai street food in Bangkok

Street food i Thailand

Næsten hvert gadehjørne har et udvalg af fødevareleverandører, der sælger en bred vifte af snacks, fra stegte insekter (såsom græshopper) til forårsruller. Eksempler på snacks er: Kokosnødsengrød (Khanom Krok), klæbrig ris i bananblade (Khao Tom Mud), forårsruller (Po Pia Tod), trækulstegte æg (Kai Ping), dampet tapioka med hakket svinekødsfyld (Sa Koo Sai) Moo), stegte fiskekugler (Luk Chin Tod), stegte fiskekager (Tod Mun) og kulgrillet kylling (Kai Yang). Med hensyn til drinks er der mange slags, såsom frisk juice, te, thailandsk iste, sodavand, vand og øl. Frisk juice kan være ananas, kokosnød, cantalope, mango og appelsin.

De mange fristende kombinationer af mad såvel som de kulturelle spisestilarter hjælper med at forbedre livet og repræsenterer mange muligheder for kreativitet og nydelse.

I dag er Thai mad i Danmark alt fra street food til gourmet mad

Grundlæggende afhænger særpræget af thailandsk mad af, hvem der tilbereder den, hvor i landet du er ikke mindst, og ved hvilken lejlighed den tilberedes. Det er et yderst varieret køkken. Thai mad i Danmark er kommet rigtigt langt fra street-food til Michelin-nydelse, men vi vil her præsentere den mest autentiske udgave, du får på en rejse i Thailand. De findes naturligvis også herhjemme, hvis du leder lidt.

Street food midt om natten i Khorat i det nordlige Thailand

Street food midt om natten i Khorat i det nordlige Thailand

I Thailand kan du spise alle døgnets 24 timer. Hvis du er sulten nok! Gadekøkkenet er altid åbent

I Thailand er der mad tilgængelig 24 timer i døgnet, så det betyder ikke noget, om du er sulten, der er altid masser at spise. Du kan bestille mad direkte fra dit hotelværelse eller spise på en af ​​de fantastiske restauranter i de større byers centrum. Du kan også spise på nogle af de store fastfood-steder, der ikke ligner vestlig fastfood. Det er street-food når det er bedst. Thailændere bruger bare kun friske ingredienser, og du kan til enhver tid have et lækkert måltid på 2-5 minutter, når det skal gå stærkt.

Vi inviterer dig til at komme og opdage maden fra Thailand og måske nyde nogle af de fineste retter, Thailand har at tilbyde, men først lidt generelle informationer om Thai mad.

Autentiske opskrifter på den bedste thai mad. Dem skal du ikke snydes for

Nederst i artiklen her om thai mad kan du finde opskrifter på thai mad, du nemt kan lave. Thai mad, når du har ingredienserne kla rog har prøvet opskriften et par gang, kan laves på 10-15 minutter. Det er hurtigere end take-out og det smager præcist som du kan lide det. Men lad os komme igang. Er du sulten?

Spicy Thai soup Tom Yum with Coconut milk, Chili pepper and Seafood

Spicy Thai suppe Tom Yum med kokos mælk, Chili pepper og lækre kæmperejer

1. Tom Yum Goong, den krydrede rejesuppe, den mest berømte thai mad?

Tom Yum er nok den mest berømte thailandske suppe, både inden for og uden for Thailand. Det er en simpel, krydret og “tangy” suppe smagfuld med duftende citrongræs,  chili peber osv. Der er hundreder af varianter af Tom Yum afhængigt af rettens primære komponent. Tom Yum er normalt lavet af granatæble (Tom Yum Goong), kylling (Tom Yum Gai), fisk (Tom Yum Pla) eller blandede skaldyr (Tom Yum Taleh) og svampe. Reje varianten med store krabater af rejer anses af de lokale for at være den mest lækre, så hvis det er din første gang men næppe sidste med en gang Tom Yum for yummy, skal du gå efter rejerne!

Papaya salad spicy salted eggs at a food stand Thailand

Som Tam Papaya salat,  saltede æg, street food, Thailand

2. Som Tam papaya salat fra det nordøstlige Thailand (krydret, grøn papaya salat)

Som Tam er en krydret papaya salat fra det nordøstlige Thailand. Smagen af Som Tam passer godt sammen med  rød peber, den krydrede smag af fiskesauce, syren fra  limefrugt eller tamarind og sødmen fra palmsukker. Det kan kombineres med krabber, jordnødder, tørrede rejer og risnudler. Derudover kan mango, agurker eller andre grøntsager bruges som hovedingrediens i stedet for grøn papaya. Thailændere elsker at spise “sticky rice” hertil. Du kan prøve den mest populære thailandske salat og bestille “Som Tam Thai” fra leverandører i næsten hvert hjørne af Bangkok.

Noodle soup with chicken, celery and egg in a bowl on a old wooden background.

Nudel  suppe with kylling, selleri,  og æg i en skål på rustik baggrund.

3. Cool Teow (nudelsuppe), så kan alle være med

Cool teow er muligvis en af de mest almindelige thailandske retter og kan findes næsten hvor som helst. Cool teow definerer enhver form for nudelsuppe. Det kan laves med kylling, svinekød eller oksekød samt med risnudler eller ægnudler. For det meste tilføjer gadesælgerne ofte wontons eller kødboller til bouillon. Det er bedst at tilføje gryden en række forskellige krydderier, herunder ægnudlerne.

4. Gaeng Keow Wan Gai, hvis du virkelig er til karry (grøn karry kylling)

Du kan ikke nå meget længere i jagten på super krydret Thai mad end Gaeng Keow Wan Gai, den mest krydrede karry ret, du nok kan finde!

Skiver af kylling, thailandsk aubergine, bambusskud, koriander og basilikum blandes med en velsmagende grøn karrypasta, der blander kokosmælk, grøn chili, kaffir , galangler (Thai rodfrugt som Ingefær) rejerpasta, koriander, citrongræs og andre krydderier. Gaeng keow wan gai spises bedst med duftende jasminris!

Yam Pla Dook Foo, catfish, Thailand

Yam Pla Dook Foo, catfish, Thailand

5. Yam Pla Dook Foo, små lækre stykker stegt havkat (stegt havkat med grøn mangosalat)

“Fluffy” altså luftig og let, og “crisp” for sprød er måske de bedste ord til at karakterisere denne ret. Havkat steges i små stykker (læs “pustet, det kaldes det”), hvilket skaber en jordnær, fluffy og dejlig fiskesalat. Tricket med denne opskrift er at kombinere den pikante fisk med den søde, sure og krydrede grønne mangosalat. Denne ret spises bedst som forret f.eks. til en umformel middag med en gruppe venner.

6. Gaeng Daeng, den milde karry ret, god at starte madeventyret i Thailand med (rød karry)

Gaeng daeng er en urterig, rød karryret, der indeholder kød, rød karrypasta og mild kokosmælk sammen med et drys skiver kaffir lime blade på toppen. På trods af sin slående farve er gaeng daeng meget mild, selvom du kan bede om frisk chili, hvis du er i humør til krydret mad. Vegetarer og veganere kan stadig nyde denne karry ret ved at fortælle tjeneren eller kokken, at kødet bør ud skiftes med tofu.

Thai Food Fish Cake (Tod Mun Pla Krai) , traditional thai cuisine, shallow depth of field

Thai Food Fish Cake (Tod Mun Pla Krai), traditional Thai cuisine lækker Thai snack

7. Tod Mun Pla, en lækker snack, du med garanti vil se i Thailand

Tod Mun Pla er den vigtigste thailandske snack, der burde være på ethvert bord i Thailand. I det væsentlige er en thailandsk fiskekage, skålen er lavet af fiskepasta og lange bønner, aromatiseret med rød karrypasta og makrut limeblade. Bladene fra kalkfrugten giver skålen en frisk citrus, urteduft. Tod Mun Pla spises generelt med en sød og forfriskende sauce eller nam jim, der indeholder skiver agurker, chili peber, skalotteløg og jordnødder dyppet i sukker sirup, fiskesauce og eddike. Resultatet er en sød og salt salat, der let kan omdannes til en hvid risret.

8. Thai papaya salat som tam, sund og indbydende papaya salat

Papaya salat er en ret almindelig madret, som mange thailandske foodies foretrækker at spise. Og det er forståeligt. Den traditionelle som tam, der normalt findes i thailandske restauranter, er sød og krydret, pikant og forfriskende med sprøde og nøddeagtige elementer. Men den version, som de fleste savner, inkluderer phu pala eller fermenteret krabbe, hvilket tilføjer et andet aspekt af smag. Som tam phu pala har den stadig den sprøde friske papaya, du leder efter i en som tam skål, men den er kombineret med en krydret, salt, fiskekrabbe, der helt sikkert vil overtale dig til at bestille en anden runde.

9. Pad Phuk Tong (bagte græskar)

Stegte græskar eller “pad phuk tong” er en af ​​de bedste vegetariske retter i Thailand. Du bør bestemt holde øje med denne ret. Hvis den er på menuen, skal du bestille det med en skål brune ris, så har du sikkert fundet en ny favorit i thailandsk mad.

10. Phat caphrao, street-food med stegt kød og basilikum

Phat kaphrao er en gadefavorit, der blander stegt kød med basilikum og en generøs blanding af frisk chili og hvidløg. Serveres over ris og undertiden toppet med et spejlæg. Dette er indbegrebet af det thailandske, klassiske et-retters måltid.

Pad Pak Boong, a traditional Thai dish, stir fried

Pad Pak Boong, en traditionel Thai ret

11. Pak Boong, klar til morgenmad?

Pak Bong kendt som Morning glory anses for at være super sund. Denne traditionelle spinatlignende grøntsag er stegt og krydret med sojasovs, sojabønner, chili peber og hvidløg. Morning glory er krydret, sur, salt og crunchy på samme tid.

12. Khao Pad (stegt ris i thailandsk stil)

Khao Pad er en af ​​favoritterne for alle Thailændere. Khao er ris på thailandsk og Pad er omrørning. Måltider inkluderer typisk kød efter eget valg: rejer, fisk, svinekød, krabbe eller oksekød med æg, løg, koriander, hvidløg, tomater og lækker krydderier. Thai stegt ris koges med jasmin ris, som er duftende. Det serveres normalt med skiver agurk og citron ved siden af.

Pad-thai food, Thailand

Pad-thai food, Thailand

13. Pad Thai (stegt nudler i thailandsk stil)

Det er sandsynligvis en af ​​de mest kendte retter i Thailand. Håndtag af små, tynde eller store nudler med sprøde bønnespirer, løg og æg, sauteres i en varm wok. Det er også aromatiseret med krydderier som fiskesauce, tørrede rejer, hvidløg eller skalotteløg, rød chili og palmsukker. Pad Thai indeholder normalt skaldyr, især frisk rejer, krabber eller blæksprutter, men nogle steder serveres med kylling, oksekød eller svinekød. Opstegt nudler toppes ofte med citronkile, knuste ristede jordnødder, bønnespirer og friske urter.

14. Khao Soi (en nudelsuppe fra nordlige Thailand)

Khao Soi er en anden populær traditionel nudelret, der kommer lækkert fra de nordlige dele af landet. Det er primært en suppe bouillon, der indeholder rige ingredienser, herunder karry og kokosmælk, som giver den en rig, cremet konsistens. Det er almindeligt at se bouillon dækket af flade ægnudler, der er fyldt med stegte ægnudler. Kød som oksekød og kylling er også populære side retter med khao soi.

omelette - Thai spicy Style with pork basil

Omelette – Thai spicy Style with pork basil

15. Kai Jeow (Thai omelette). Omeletter er også lækker Thai mad

Kai Jeow er en af de enkleste thailandske madretter, men det er en fantastisk proteinrig, typisk fast-/ streetfood at gå eller sidde med. Kai Jeow spises typisk med ris og sød chilisauce. Hvis du er ny med thailandsk mad, er Kai Jeow en fantastisk måde at starte din rejse mod mere Thai mad og for den sags skyld også din dag på.

Fried rice with pork and eggs

16. Pad Krapao Thai mad, når det er mest klassisk

Vi afslutter med en ægte thailandsk klassiker Pad Krapao (som betyder basilikum omrørt) toppet med eller serveret over et sprødt spejlæg med en lidt blød æggeblomme. De fleste af gadesælgere rundt om i Thailand serverer krapao, da det er en meget populær frokostret – faktisk er det en vittighed på mange kontorer, når du ikke ved, hvad du skal bestille til frokost, du bestiller bare krapao. Denne skål er også hurtig og lækker at lave hjemme – den eneste ingrediens, du måske skal lede lidt efter uden for Asien, er Thai basilikum – men du kan i stedet bruge sød basilikum. Den danske supermarked variant.

Grinded and wholesome chili peppers

Chili i enhver for og styrke synes at være yderst sunde

Er thai mad sundt?

Thai mad er generelt rigtigt sundt, men med et par undtagelser. Nudler er generelt er ikke de bedste kulhydrater, og for mange er ikke optimalt, hvis du vil tabe dig, men så er det stadig om med mindre mængder.
Men generelt er Thai køkkenet er en af ​​de sundeste madstile med national baggrund, du kan spise. Faktisk er flere thailandske retter, såsom Tom Yum Soup, i øjeblikket under videnskabelig undersøgelse for deres utrolige sundhedsmæssige fordele. Det er allerede kendt, at mange af de friske urter og krydderier, der bruges i thailandsk madlavning – såsom gurkemeje, galangal, koriander, citrongræs og friske chili – har immunforstærkende og sygdomsbekæmpende egenskaber. Find ud af mere om disse og andre ingredienser, der bidrager til at gøre thailandsk mad til en af ​​de sundeste madtraditioner, du kan vælge.

Vi tager ikke ansvar fra de videnskabelige resultater, vi bygger artiklen på/refererer til, men opfordrer til du selv søger mere viden.

turmeric powder in white dish on wooden background

Gurkemeje, super sundt krydderi

Gurkemeje
Curcumin, den aktive ingrediens i gurkemeje, er kendt som et antiinflammatorisk middel, der hjælper med at lindre allergisymptomer såvel som gigt (eller enhver tilstand forårsaget af overskydende inflammation). Det er også en kraftig antioxidant, der kan beskytte kroppen mod skader forårsaget af toksiner og frie radikaler. Curcumin beskytter også blodplader i blodet, forbedrer cirkulationen og beskytter hjertet.

Som sådan har gurkemeje været kendt for, at gurkemeje:
Fremmer sund fordøjelse
Hjælper mod gigt
Forbedrer den kardiovaskulære (hjerte) tilstand
Beskytter kroppen mod bakterielle infektioner (såsom sår)
Bekæmper i et omfang hud- og brystkræft i dyreforsøg. (Skal tages med passende forbehold)

Hvis du vil tilføje mere gurkemeje til din kost, skal du prøve at spise karry (den slags, der inkluderer gurkemeje, som gul karry) mindst en gang om ugen.

galangal-rod, sund Thai mad

galangal-rod, sund Thai mad

Galangal
Skønt fremmed for de fleste af os i Vesten, har denne slægtning af ingefær mange af de samme sundhedsmæssige fordele, især dens evne til at hjælpe med fordøjelsen.

Galangal dyrkes nu i de fleste sydøstasiatiske lande, men blev først høstet til brug i madlavning og medicin i Kina og Java. I middelalderen var galangal allerede i almindelig brug i hele Europa. Henvist til som “livets krydderi” af St. Hildegard fra Bingen (1098-1179), var galangal faktisk et af hendes yndlingsmidler. Denne berømte urtelæge brugte galangal til at behandle alt fra døvhed og hjertesygdomme til fordøjelsesbesvær.

I dag anvendes galangal i vid udstrækning i traditionel kinesisk og ayurvedisk medicin og antages ofte at være endnu mere gavnlig end ingefær på nogle måder.

Galangal har vist sig at:

Lindre ubehag og smerter i maven 3
Hjælpe med fordøjelsen
Afhjælpe ubehag ved opkast, søsyge og køresyge
Forbedre blodcirkulationen i hænder og fødder
Lindre, dæmpe og stoppe diarré
Bekæmpe betændelse og også derved behandle gigt
Behandle sår og betændelse i maven

For at købe Galangal: Du skal finde en asiatisk/kinesisk købmand. Selvom du muligvis kan finde frisk galangal, sælges den oftest frossen, så se efter den i fryseafsnittet. Galangal sælges også i tørret form som et pulver, normalt kaldet Laos Powder. Men bemærk, at som med de fleste urter og krydderier, at købe den tørrede form betyder, at du muligvis ikke får alle de sundhedsmæssige fordele ved at bruge frisk.

Bemærk: Hvis du ikke kan finde frisk galangal, udgør frisk ingefær en god erstatning og giver også mange af de samme sundhedsmæssige fordele.

citrongræs

Citrongræs, yderst vigtig grøntsag i Thai og øvrigt asiatisk køkken

Citrongræs
Denne duftende citron urt bruges i vid udstrækning i thailandsk madlavning. Det har også været brugt siden oldtiden i kinesisk medicin til følgende forhold:

Influenza og forkølelse
Feber
Hovedpine
Mavesmerter og andre maveforhold
Gigt
Svampe-irritationer

koriander korn og blade

Koriander korn og blade

Koriander
I thailandsk madlavning bruges koriander på to måder: i sin frøform og som en frisk urt. I Vesten er koriander også kendt som “kinesisk persille”. Mens frisk koriander har høj næringsværdi, er korianderfrø blevet brugt siden oldtiden af ​​healere i Grækenland, Rom, Storbritannien, Kina og Indien til følgende formål:

Gastrointestinale problemer (inklusive gas og oppustethed)
Fordøjelsesproblemer
Bakterielle og svampeinfektioner
Tab af Appetit

Super sunde forskellige chili peber fra Thailand

Super sunde forskellige chili peber fra Thailand

Chili
Nye menneskelige undersøgelser viser, at det at spise chili hjælper dig med at holde dit hjerte sundt og hjælpe med at opretholde ensartede insulinniveauer. Af alle de chilier, der hidtil er undersøgt, ser det ud til, at cayennepeber er en af ​​de mest kraftfulde med hensyn til sundhedsmæssige fordele. Det er masser af chilier, som vi bruger her i Europa  (chili fås også i flager eller pulver i de fleste købmandsforretninger).

Kokosmælk
I de senere år har kokosmælk på en eller anden måde fået et dårligt ry, når det faktisk er ekstremt sundt. Ja, kokosmælk og olie indeholder fedt – men det er godt, ikke dårligt fedt. I modsætning til hvad du måske tror, ​​kokosmælk:

Sænker dårligt kolesterol (LDL), mens det fremmer godt kolesterol8
Øger kroppens immunitet
Modulerer/afbalancerer metaboliske funktioner
Tilfører værdifulde fedtsyrer, som de fleste mennesker i Vesten mangler
Bekæmper aldrings symptomer.

Det er den thailandske version, men som forskningen i naturlige madvarer tager til, er der en masse spændende emperi og viden at indsamle på dette område

Opskrifter på thai mad.

Her  kan du finde opskrifter på thai mad, du nemt kan lave. Thai mad, når du har ingredienserne klar og har prøvet opskriften et par gange, kan laves på 10-15 minutter. Det er hurtigere end take-out, og det smager præcist som du kan lide det. Men lad os komme igang. Er du sulten? (flere opskrifter primo 2021)

Thai recipe with squid

Thai opskrift med blæksprutter

Blæksprutter i chili 

  Blæksprutter kan laves på så mange måder. Her er en enkel version, der også er god med kylling

 1. Varm olie over medium høj varme i en sauterpande. Tilsæt hvidløg, løg og varme chili, når olien er varm. Sauter i 3 minutter, eller indtil hvidløg og løg er duftende.
 2. Tilføj blæksprutte. Forøg til høj varme, og rør blæksprutten i 5 minutter, eller indtil den er kogt igennem.
  Thai food, blæksprutter med karry sauce

  Her en anden nem variation: Thai food, blæksprutter med karry sauce

   

 3. Anbring nu grønne bønner i gryden, tilsæt derefter brunt sukker, fiskesauce, østerssauce. Rør et par gange, indtil alle ingredienserne er spredt godt ud.
 4. Tilsæt basilikumblade. Rør igen.
 5. Sluk for varmen. Drys en knivspids chilipulver over blæksprutten. Server med ris.
 6. Vand, hvidvin med lidt syre, og thai øl er muligheder at drikke til
Thai Chicken Panang

Thai Chicken Panang, lavet med ægte karry

Thai mad opskrifter: Panang med karry

1. Skær kylling i spiselige bidder (ca. 2,5 cm). Lav Strimler både kaffir lime bladene og basilikum bladene, og sørg for, at basilikum bladene strimles ganske fint.
2. Varm lidt kokosmælk op i en wok, indtil olien vises på overfladen. Mængden afhænger af, hvor meget kylling du anvender, og hvor tyk/tynd du vil have sauce. Alt fra næsten suppe til næsten tyk sauce tæller. Tilsæt derefter karrypastaen og rør kontinuerligt, indtil den røde olie adskilles.
3. Tilsæt kyllingen og kog i cirka fem minutter, indtil den er færdig, aldrig halvrå. Tilsæt derefter de resterende ingredienser (bortset fra kaffirblade og basilikumblade) og rør godt. Lad det simre i cirka femten minutter.
4. Tilsæt de strimlede limefrugter og basilikumblade og omrør i et par minutter.
5. Pynt med skivede røde chili. Serveres varm, ledsaget af thailandsk jasminris

Thai mad har friske ingredienser som friske urter og grøntsager, citrongræs, rødløg og chili. Ikke mærkeligt det giver god energi

Thai mad har friske ingredienser som urter og grøntsager, citrongræs, rødløg og chili. Ikke mærkeligt det giver god energi

Klassisk kylling med rød karry

Du skal bruge

 • Kyllingestykker uden ben.
 • God karry, her skal ikke spares.
 • Kylling bouilllon, Kokosmælk.
 • Limeblade, eller bare lime saft.
 • Fiske sauce.
 • Lidt græskar og bønner, (kan altid bruges i en ret til dagen efter som græskarsuppe, verdens nemmeste ret i en blender.)
 • Kan du ikke finde thai basilikum så brug den fra supermarkedet.
 • Jasminris eller anden god ris. 1/2 jasmin- og vildris?
 • Husk koriander, salt og peber, frisk chili er uundværligt her, ikke for stærk, undtagen du ved, hvad du kan lide chili-wise
Thai opskrift på kylling i rød karry sovs

Thai opskrift på kylling i rød karry sovs

Så går vi igang i køkkenet:

 1. Varm olie i en stor kraftig stegepande eller wok over medium høj varme.
 2. Tilsæt karrypasta/pulver
 3. Tilsæt kylling bouillon og rør for at opløse pasta. Lad det simre hurtigt i 3 minutter, eller indtil væsken er halveret.
 4. Tilsæt kokosmælk, lime blade, sukker og fiskesauce. Rør, tilsæt derefter kylling. Lad evt. kylling først få 3 minutter på panden
 5. Spred kylling ud, lad den simre, og vend derefter varmen ned til medium. Lad det simre i ca. 8-10 minutter, eller indtil sauce reduceres, kyllingen er kogt, og saucen er næsten i den ønskede tykkelse.
 6. Lav en smagstest. Tilsæt evt.  fiskesauce for at tilføje mere salt, sukker til sødme.
 7. Tilsæt græskar og bønner, omrør ofte. Kog i 3 minutter, eller indtil græskar lige er kogt igennem og saucen er fortykket
 8. Fjern fra varmen. tilføj en håndfuld thailandske basilikumblade.
 9. Serveres med jasminris nederst, garneret med friske røde chili skiver og friske koriander blade, hvis det ønskes.

Thai mad opskrifter rejer

(april 21)

 Thai mad opskrifter: vegetarretter

Der er masse af lækre vegetarretter baseret på den i forvejen rige anvendelse af grøntsager og frugter

(april 21)

Rejsetemaer i Thailand og mad, når du rejser!

Thailand fra luften og 99 helligdomme set fra himlen på tre timer

 

En magisk flyveoplevelse med Thai Airways: Hele Thailand på en flyvetur

Phuket danskernes trope ø

Phuket, Thailand, se danskernes paradis ø i Sydøstasien

Bliv klogere på Thailands utroligt smukke øer

Thailands mange øer, hvilken ø i Thailand passer lige til dig?

Thailand, det mest populære rejsemål i Sydøstasien

Thailand, Asiens mest populære rejsemål

Thailand, Asiens mest populære rejsemål

Intro til Thailand som rejsemål. Links to mere end 10 artikler om rejser til Thailand.

The Thai food scene (our English version of this article)

Andre artikler om rejser, mad og vin

 

Japansk mad, et af de smukkeste og mesty velsmagende nationale køkkener i verden

Japansk mad forener udsøgt kultur, æstetik og smag

Vietnams køkken, elegance og velsmag

Vietnamesisk mad. Vietnam mad retter fra Bánh chưng til bún bò Huế.

Det rige tyrkiske køkken

Tyrkisk mad er et lækkert og sundt verdenskøkken. 20 retter.

Det franske køkken, det måske mest sofistikerede, der findes, men ldet franske landkøkken er i høj kurs også.

Det franske køkken. Frankrig har verdens mest berømte madkultur

England er blevet et meget dygtigt madland, også uden for EU

Englands madkultur fra Fish & Chips til Michelin stjerner

Italiensk mad, de klassiske retter

Det italienske køkken fra a-z. Tips til italiensk mad på rejsen

Kort oversigt

Populære rejseartikler