Atlanterhavsvejen – verdens smukkeste bilrejse ?

Scroll

Atlantershavsvejen –  passér 8 broer i Norge på en kort, men unik biltur

På Atlanterhavsvejen møder man udover den smukkeste natur og bilister på naturcruise masser af cykel-motionister. Mange biler er midlertidigt efterladt på parkeringspladser rundt om. Ejerne har taget fiskestænger eller dykkerdragter med og taget til den nærmeste ø. Nogle er gået til den nærmeste bro for at fange den salte smag af havet, som vinden fører med. Den britiske avis The Guardian har kaldt Atlanterhavsvejen “verdens smukkeste bilrejse”, men her cykles, dykkes og løbes også. Vejen har otte broer mellem holme og skær, hvor havet skyller mod Norges nordvestlige kyster. Vejen blev åbnet i 1989 og er siden blevet udvidet fra Bud i Fræna Kommune til Karvag på Averøy i Møre og Romsdal Fylke.

Bud i Norge, bemærk kanonanlæggene fra 2. verdenskrig

Bud i Norge, bemærk kanonanlæggene fra 2. verdenskrig

Atlanterhavsvejen er overkommelige 8,2 km

Vejen er præcist 8.274 meter lang og går fra Vevang i Eide til Kårvåg i Averøy og afløste 7. juli 1989 færgeforbindelsen mellem Ørjavik og Tøvik i de to kommuner. Det var et kæmpe skridt, da vejret heroppe i det store Atlanterhav ofte er på orkan niveau om vinteren. Atlanterhavsvejen løber henover  adskillige små øer og  over otte lave broer, der er bygget direkte over og langs Nordatlanten. Den korte men smukke tur går gennem et fantastisk kystlandskab og er ikke overraskende blevet et af Norges mest besøgte turistmål. Du kunne starte turen med en kort sightseeing i den lille by Kristiansund, inden du fortsætter til Averøy. Her besøges som forslag Kvernes Stavkirke fra første del af det 13. århundrede.

Naturens skønhed og kraft langs Atlanterhavsvejen

Langs Atlanterhavsvejen kan man også nyde kystmiljøet. Man kan leje udstyr til at fiske eller dykke, deltage med lokale fiskere på en tur ud på havet eller finde overnatningssteder. Atlanterhavet er generelt og især nordpå ret så uforudsigeligt. Stille og smukt den ene dag og tårnhøjebølger den næste, men det er mest et vinterfænomen, men se lige hvor flot og hårdt nat, det kan gå for sig.

Det er ikke usædvanligt, at man på de rigtige fiskepladser i sæsonen fanger 10- 20 buttede fisk, f.eks. makreller og lyssej i sæsonen. Men naturen har også sin barske side. Storme og orkaner er normale under vinteren. Og i løbet af de seks år, det tog at bygge vejen, oplevede arbejderne tolv orkaner, der virkelig testede vejens fundamenter og kvalitet.

Men om sommeren bruges havet på bedste vis: Dykkercentre på Hustadvika frister med ture til de mange skibsvrag på havbunden. Der er sejlture og der er nævnte cykelture og fiskeri. Tag fiskestangen med!

Molde i Norgen, havneby og storslået natur

Molde i Norgen, havneby og storslået natur

Flere populære attraktioner på Atlanterhavsvejen

Den tætte kontakt, som de besøgende får med havet her, sammen med broernes unikke design, har tiltrukket opmærksomhed langt ud over The Guardian og andre internationale medier. Den otte kilometer lange vejstrækning er en af Norges nationale turistruter og er opført som en kulturarv. Den rangerer også blandt landets mest populære natur-orienterede attraktioner. Flere kendte reklamefilm er også blevet optaget her. Hurtigrutens nærmeste anløbshavn ved Atlanterhavsvejen er Molde.

Opførelsen af vejen begyndte i 1983, og resultatet er  den rene ingeniørkunst. I 2005 kårede nordmændene vejen til Århundredets Norske Bygningsværk. Den ikoniske Storeseisund-bro er den højeste og mest kendte af de i alt otte broer, der binder vejen sammen over de mange skær og skaber trygge forbindelser i lokalområdet.

Two bikers on motorcycles. Atlantic Ocean Road or the Atlantic Road (Atlanterhavsveien) been awarded the title as "Norwegian Construction of the Century".

Nordlys i Norge nord for polarcirklen

Udover Atlanterhavsvejen er der meget mere rejseinspiration fra Norge. Læs om det fantastiske nordlys nord for polarcirklen i Tromsø, der er kendt for sit nordlys og for at være en af verdens få større byer nord for polarcirklen. Hvordan klarer de sig deroppe? De har topfodboldhold, turisme, universitet og meget mere. Læs om spændende og blomstrende Tromsø.

Rejser til Norge

Det storladne Vestlandet i Norge

Bergen, den smukke by mod Nord

Oslo som kulturby; Ekebergparken mv

Lækre Bygdøy i Oslo

Bjergvandring i Norge

Det utrolige nordlys i Norge

Bjergvandring i Norge. De syv søstre venter dig

Det storladne Vestlandet ved Hardangerfjorden

Det fantastiske nordlys og den rå natur nord for polarcirklen

Kort oversigt

Populære rejseartikler