Fransk vin og de store franske vindistrikter kalder på en vinrejse

Fransk vin og de 7 førende vindistrikter

Fransk vin er stadig blandt verdens bedste vin. De opnår stadig toppriser i en verden, der kun vil have det bedste. Mange vinproducerende lande laver fantastisk vin, men ingen har det ry og vin brand, som Frankrig har. Om det er Pinot Noir, Merlot eller Chardonnay eller en fjerde klassisk vindrue, så kommer reference vinene oftest  fra Frankrig, selvom de samme vine på franske druer produceres i en række gamle og nye lande.

I Frankrig har man historien, erfaringen og terroir på sin side. Det er der kommet fantastiske vin ud af i mange 100 år, og charmerende hverdagsvins skal vi heller ikke glemme. Her gennemgår vi 7 store vindistrikter eller vinregioner med hvert sit særpræg og pragtfulde vine. At de ogå er perfekte  rammer og en vinrejse, med eller uden Jaguar E er kun et plus.

Frankrig vine distirkter map

Her er en liste til vinrejse inspiration over 7 vinproducerende (delt i flere posts)  områder i Frankrig som alle er en rejse værd i sig selv. Der er mange andre, også fantastiske, mere ukendte distrikter, som er en opdagelse værd. Vinproduktion er stærkt reguleret i Frankrig.  Der er derfor masser af konkurrence og høj kvalitet, selv hos de mindste producenter. De er bare ikke så kendte som wine brandnames fra andre lande, og derfor prismæssigt tilgængelige.

Auxey-Duresses_paysage bourgogne, fransk vin

Fransk vin: Auxey-Duresses, Paysage Bourgogne

Bourgogne

Et af de ældste vinproducerende områder i verden og på mange måder synonym med fransk vin. Munkene dyrkede allerede vin her under Karl den Store, der regerede frankerne fra  768 til 814.  Bourgogne´s topvine er blandt de dyreste i verden, ikke mindst fordi kvaliteten er så unik, men også fordi der ikke produceres ret meget af de store røde og hvide vine. Nogle af de mest kendte vine kommer fra 10 til 20 år gamle vinplanter fra et områder på størrelse med en fodboldbane. Terroir, jordens beskaffenhed og vinmarkens placering i forhold til sol og læ er altid perfekte. Der er anden vin i dette område, som er mere tilgængelig. I alt drejer det sig om Chablis, Côte d’Or, Côte Charlonnaise, Macôn og Beaujolais, som alene producerer 13 forskellige typer rødvin på druen Gamay.
Bourgogne er så absolut en rejse værd, typisk en bilferie eller en cykeltur med en kasse vin på ryggen. Mange vinhuse og vinmuseer samt ikke mindst restauranter byder velkommen.

Læs mere om Bourgogne

Forslag til gode Bourgogne vine, winexchange.eu

Vinrejser og vinhandlere

Bordeaux Frankrig. Chateau Pichon Longueville, fransk vin

Fransk vin: Bordeaux Frankrig. Chateau Pichon Longueville

Bordeaux

Bordeaux´s  vin eventyr og dermed et af de vigtigste kapitler i historien  om fransk vin begynder faktisk med England. Briterne har lige siden midten af 12 hundrede tallet med Henrik  den 2. i spidsen haft et mere end godt øje til fransk vin og Bordeaux især. Han kontrollerede området gennem et strategisk veludtænkt ægteskab, og han gav vinbønderne og området skattefrihed ved eksport til England. Således begyndte den store og stadig levende vineksport til England fra Bordeaux.

Bordeaux har måske verdens mest kendte vine fra Chateau Petrus, over Latour videre til Mouton og Lafite Rothschild  til Chateau Margaux – og undskyld til dem, vi ikke nævnte lige her. Igår var det vine, der kunne erhverves for penge. I dag er det investor objekter, der prismæssigt er løbet ret så meget løbsk. Men det handler bare om at lede lidt videre. Der er stadig vinfund i typisk de store kendte vinslottes 2. vine hvis det stadig skal smage af ægte top Bordeaux. Udover vinene og de prægtige slotte er Bordeaux også hav og strand og en hyggelig by med cafeer, der serverer østers og en hvid Bourgogne og hele det klassiske landlige udvalg fra det franske køkken, torve markeder med oste, grøntsager osv. Lige som vi kan lide det!

champagne, fransk vin Frankrig

Fransk vin: champagne Frankrig

Champagne

Historien om fransk vin er ikke halvt fortalt uden at nævne boblernes højborg, der ligger så tæt på Paris, at det kun er en udflugt derfra. Det er en væsentlig del af historien om fransk vin. Champagne er vel Frankrigs mest berømte og bedst beskyttede vin og winebrand siden midten af 17 tallet, hvor en innovativ munk med det i dag så kendte navn Dom Pierre Pérignon perfektionerede teknikken, der skaber de sublime champagner. Rigtig champagne og ikke “sparkling wine” er lavet på den røde pinot noir eller den sorte eller den hvide chardonnay og kun i det godkendte Champagne område. Hver vinstok beskæres tæt hvert år og styres frem mod at producere en lille udsøgt druehøst, der matcher de høje krav til Champagne fremstilling. Selve området er som Bourgogne geografisk meget begrænset, hvilket er er med til at at priserne løber “lidt” opad. Senest i 2008 blev der dog givet tilladelse til at inkludere 40 landsbyer og deres vinproduktion.

Rejs til Frankrig, fra camping til slotsferie

Cassoulet. Bønner kyllingelår og grillede hjemmelavende pølser

Cassoulet. Bønner kyllingelår og grillede hjemmelavende pølser

Fransk gastronomi, punktnedslag i verdens mest raffinerede køkken

Franske vindistrikter fra Alsace til Languedoc

https://www.traveltalk.dk/campingferie-i-frankrig/

Franske slotte, spændende slotsferie i Frankrig

Frankrigs Turistråd

Frankrigs Turistråd

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler