Trevi Fontænen. Berømt springvand i Rom.

TravelTalk - Rejsemal Icon
Rejsemål  

Trevi Fontænen: Verdens mest berømte springvand.

Trevi Fontænen i Rom eller på italiensk Fontana di Trevi er verdens mest berømte springvand og tiltrækker millioner af besøgene hvert år. Netop her giver det ellers fortærskede begreb “ikonisk” den bedste mening. Fontænen må nemlig være det mest kendte springvand i verden. Nogle siger Bellagio i Las Vegas, men helt ærligt: Taler vi fontæner og springvand med autenticitet, historie og skønhed, så er det “no match”. Trevi Fontænen må også siges at være en oplagt selfie chance, når du er i Rom.

Læs videre og få hele historien.

Fontana di Trevi i Rom, ikonisk springvand fra 1762 i romantisk nattelys

Fontana di Trevi i Rom, ikonisk springvand fra 1762 i romantisk nattelys

Alle første gangs besøgende nærmest uden undtagelse, går en hyggelig tur forbi Fontana di Trevi og overvældes af to ting: springvandets skønhed og de enorme menneskemængder fra hele verden. Her er millioner af mennesker enige. Baggrunden for dit foto på mobilen er enestående. De billedskønne statuer hugget i de smukke hvide Travertiner sten og det rislende vand danner den perfekte baggrund for en romersk historie, som få eller ingen lande kan matche. Kaster man en mønt i springvandet, så siges det, man vender tilbage igen en dag. Det passer helt sikkert, for det gør millioner af besøgende hvert år.

Fontana di Trevi, de 3 guddommelige motiver, Rom, Italien.

Fontana di Trevi, de 3 guddommelige motiver, Rom, Italien.

Hvorfor kaster man mønter i Trevi Fontænen?

Trevi Fontænen er beliggende centralt i Rom på pladsen Piazza di Trevi og er flittigt besøgt af turister fra hele verden. Man skal regne med, at der er gang i kameraerne, og der mange forelskede par, som foreviger deres rejse til Rom, poserer foran springvandet. En tur til Rom er ikke fuldendt uden et besøg til Trevi Fontænen, da det har den der sjældne ikoniske kvalitet inklusive det  historiske vingesus, og dermed helt klart er et must-see på en tur til Rom.

Det er en tradition at kast en mønt over højre skulder ned i springvandet. Det skulle efter sigende sikre, at man kommer tilbage til Rom en dag. Om det er rigtigt eller ej, lader vi jer selv vurdere. Traditionen med møntkasteriet stammer fra gamle dage hvor romerne kastede mønter i springvand som offer til vand guderne. Hermed håbede man på, man fik sig en sikker rejse samt at man kom helskindet hjem. Hvad mange i dag ikke ved er, at man oprindeligt også skulle drikke af springvandet. Dette kan ikke anbefales i dag, da det er genbrugsvand, og der tilsat kemikalier for at forhindre alger mm.

Fontana di Trevi and Anita Ekberg

Fontana di Trevi and Anita Ekberg

Hvad går pengene i Fontana di Trevi til?

For det første, det er ikke småpenge vi taler om. Rom fisker hvert år ca. 8-11 mill. danske kroner op af fontænen, der via den godgørende, katolske organisation Caritas går til byens fattigste. Der var i 2019 tale om, at Roms borgmester ville omdirigere pengene til reparation af veje og infrastruktur i øvrigt, men det blev afværget. De fattige fik for en gangs skyld første ret.

Coins at bottom of fontana di trevi, a famous tradition of tourist in Rome, Italy

Ca. 8 millioner kr. bliver fisket op hvert år af den godgørende organisation Caritas

Trevi Fontænen i  film og musik, bla. Fellini´s film La dolce vita

Næppe nogen anden filmstjerne end Anita Ekberg sammen med Marcello Mastroianni har udbredt kendskabet til Trevi Fontænen mere, endda den berømte italienske filminstruktør Federico Fellini lod den uimodståelige Anita lokke Marcello ud i springvandet og kysse i den smukkeste filmkulisse, Rom kan levere. Anita i den mest elegante sorte kjole, der svæver i det 50 cm høje vand en romantisk nat i filmen La Dolce Vita fra 1960. Det er en  film ikonisk scene med den nu afdøde svenskfødte filmdiva og italiensk films første elsker. Anita sagde bla. herom ikke uden selvværd: “Det var mig der gjorde Fellini berømt ikke omvendt. Og det var den scene, der gjorde dem begge endnu mere berømte, og folk begyndte at valfarte til et gammelt springvand i Rom.

Længe før det, og det er mindre kendt, havde Frank Sinatra fat i springvandet som motiv til en hørt i dag meget romantisk sang Three coins in a Fountain, som indbragte den gamle crooner en del mønt selv. Sangen blev skrevet til filmen af samme navn i 1955, der vandt en Academy Award. Fontana di Trevi bringer det bedste op i folk.
Og endelig kan du finde endnu en klassiker frem og se fontænen i Prinsessen holder fridag fra 1953 af William Wyler, hvor prinsessen, spillet af Audrey Hepburn, får sat håret hos en frisør med udsigt til Trevi-fontænen.

D’artagnan stjal mønterne i Fontana di Trevi!

Hvad mange heller ikke ved måske, er at de mange mønter kastet i Trevi Fontænen går til et godgørende formål kaldet Caritas, som hjælper med dagligvarer til de fattige. Der bliver kastet for omkring 3000 EUR i fontænen hver eneste dag, men det kan ikke anbefales at fiske dem op. Det er nemlig strafbart at fjerne mønter fra Trevi Fontænen. Der er nok også en god ting, da Trevi Fontænen i mange år var plaget af tyveknægte, som fiskede mønter op i ly af mørket. Den mest kendte af tyveknægtene blev nærmest nationalt kendt på det. Han gik under navnet D’artagnan, og det lykkedes ham at stjæle mønter i imponerende 34 år, før han blev anholdt i 2002. En meget lukrativ karriere var slut.

Trevi Fontænen bruger en utrolig mængde vand. Den mister nemlig ufattelige 80.000 kubikmeter vand hver dag, der spildes og rammer ved siden af. Det er dog genbrugt spildevand, som bruges i dag for at skåne miljøet.

Hvordan blev Fontana di Trevi til?

Trevi Fontænen er oprindeligt designet af den romerske arkitekt Nicola Salvi og er færdiggjort af den italienske billedehugger Pietro Bracci. Springvandet er ca 26 meter højt og næsten 50 meter bredt og faktisk opført i samme materiale som Colosseum nemlig Travertin sten. Disse travertin sten kom højst sandsynligt fra byen Tivoli, som ligger lidt nord for Rom. Det var dog langt fra ufarligt at bygge med de enorme sten dengang. Mange blev skadet, og flere døde under opførelsen. En stenhugger blev knust under en kæmpe blok travertin sten i 1734.

Alessandro Galilei

Alessandro Galilei

Salvi var faktisk ikke den arkitekt, der vandt konkurrencen for opførelsen af Trevi Fontænen. Det var nemlig den florentinske arkitekt Alessandro Galilei. Dog faldt det langt fra i god jord hos romerne, og Salvi blev hurtigt valgt i stedet. Salvi´s plan for opførelsen af springvandet var faktisk også den billigste og det var nok også en af de afgørende faktorer for, at han blev valgt af Pave Clement. En stor del af finansieringen af byggeriet kom fra datidens lotto spil, da det i sin tid blev reintroduceret i Rom. Så Lykke lotto er en gammel opfindelse. Salvi døde  i 1751, desværre før han nåede at se sit mesterværk færdigt. Fontana di Trevi blev fuldført i 1762 af hans gode ven Pietro Bracci.

Fontana di Trevi. aften, Rom, Italien

Fontana di Trevi. aften, Rom, Italien

Trevi Fontænens centrale figur er guden Oceanus, hvis stridsvogn bliver slæbt af to søheste. I antikken troede både grækere og italienere/romere at Oceanus var havets gud. Heraf navnet Ocean. På siderne af Oceanus er der to kvinder. Den ene er Overflodens gudinde, der øser af sit overflødighedshorn, og den anden er sundhedens gudinde med sin krukke, der omslynges af en slange.

Enorme renovationsprojekter for Fontana di Trevi

Trevi Fontænen er blevet istandsat flere gange. Ikke mindst  under en større renovation i 1998. Alle sten blev renset og revner samt andet slid blev repareret af et dygtigt team af håndværkere. Der blev monteret pumper, så vandet nu kunne recirkulere.

Modehuset Fendi træder til og redder Trevi Fontænen

I 2013 offentligt gjorde modehuset Fendi, at de ville sponsorere en 20 måneder lang renovation, som kostede over 2.2 millioner euro. Dette viste sig at blive den mest omfattende renovation af Trevi Fontænen nogensinde. Renovations projektet blev igangsat i Juni 2014 og blev færdiggjort i November 2015. Der blev også monteret mere end 100 LED lamper, som gør, at man kan nyde det smukke springvand om aftenen.

Fontana di Trevi med ny nat belysning, Rom, Italien

Fontana di Trevi med ny nat belysning, Rom, Italien

Trevi fontænen lever både nat og dag ligesom byen Rom

Trevi Fontænen ligger på Plaza di Trevio, og allerede inden man når springvandet på pladsen kan man fra sidegaderne høre det rislende vand, når man nærmer sig. Det er gratis at besøge springvandet, og der er næsten altid besøgende gæster i massevis. Man kan også se Trevi Fontænen senere på dagen på en aftentur gennem Rom. Så får man også på sin spadseretur forbrændt noget af den lækre italienske mad,  man sikkert får spist på sit ophold i Rom. Lysene på springvandet får det hele til at se mere dramatisk ud om aftenen og er også et besøg værd, selvom man allerede har set det i dagslys. Der er dog et ekstra plus at lægge vejen forbi senere på aftenen, da man undgår en del af menneskemyldret, der med sikkerhed er der  i dagtimerne året rundt.

Hvor ligger  Trevi Fontænen i Rom

De gamle romerske gader og veje nær Trevi Fontænen er smalle og derfor er der ikke offentligt transport helt op til seværdigheden. Dog er vejen Via Del Tritone tæt på og er stoppested for mange busser. Alternativt kan man tage en turistbus som stopper tæt på. Det tætteste metro stop er Barberini og er man ved den spanske trappe tager det kun 10 minutter til fods til Trevi Fontænen.

Trevi Fontænen
Piazza di Trevi
00187 Roma RM
Italy

Vil du læse mere om Rom?

Læs mere om Rom. Her er det historien om Colosseum,  ikke langt fra Fontana di Trevi, hvor mere end 200.000 gladiatorer og millioner af dyr måtte lade livet for romernes underholdning. Nu er det din tur til at blive underholdt.

Colosseum, et af verdens 7 vidundere midt i Rom

Rejser til Rom med mange danske rejsebureauer som f.eks. Vindrose Rejser.

Italiens rejser til dig

Skiferie i Italien

Palermo, Taormina og Catania på Sicilien, tre syditalienske perler

 

Eller hop direkte til et hotel direkte på stranden i Toscana: Salso Maggiore ?

Grand Hotel Salsomaggiore, luksus kursted som “i gamle dage”

 

Er du til rejser og weekend ture til storbyer?

Traveltalk.dk har et helt afsnit om storbyrejser. Det finder du her.

Se f.eks. rejser til Barcelona

Barcelona, fra Ramplaen til tapas, nydelsens by

Se også rejser til Paris

Paris – Vuitton, Louvre og Orsay, byernes by venter dig

 

Gør dine rejsedrømme til virkelighed

Du kan søge på 1, 2 eller 3 kriterier:

Rejseinteresse
Rejsemål, der matcher din rejseinteresse
Rejsearrangør der kan levere din drømmerejse

Hvad slags ferie kunne du tænke dig?

Hvilket land kunne være dit rejsemål?

Rejsebureauer


Vidste du, at Traveltalk har over 1000 rejsetips og vokser hver dag. Klik Bookdinrejse.dk for at se mere fra danske rejseleverandører. Se også flybilletter mv fra Skyscanner.

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler