Ny Kaledonien

Ny Kaledonien.

Ny Kaledonien er en særlig besiddelse af Frankrig, der ligger i det sydvestlige Stillehav, syd for Vanuatu, ca. 1.210 km (750 mi) øst for Australien og 17.000 km (11.000 mi) fra Danmark. Skærgården, der er en del af Melanesia-underregionen, inkluderer den største ø Grande Terre, Loyalitetsøerne, Chesterfield-øerne, Belep-øhavet, Isle of Pines og et par fjerntliggende øer. Chesterfield-øerne ligger i Koralhavet. Franskmændene, især de lokale, omtaler Grande Terre som Le Caillou (“rullestenen”).

https://youtu.be/1Rn_Y6-1kFY

Ny Kaledonien har et landareal på 18.576 km2 (7.172 kvadratmeter) opdelt i tre provinser. Nord- og sydprovinserne er beliggende på det nye caledonske fastland, mens Loyalty Islands-provinsen er en række øer fra fastlandet. Dens befolkning på 271.407 består af en blanding af de oprindelige indbyggere, Kanak-folk, der er flertallet i den nordlige provins og loyalitetsøerne, og indbyggere af europæisk afstamning (Caldoches og fransk storbyer), polynesere (for det meste Wallisere) og Sydøst Asiatiske indbyggere, såvel som et par indbyggere af Pied-Noir og nordafrikansk afstamning, der er majoriteten i Sydprovinsen. Områdets hovedstad er Nouméa.

Hvor længe har vi kendt Ny Kaldonien og for hvad? Hvordan har de det?

Landets oprindelige indbyggere, “kanakkerne”, kom til øen cirka 4000 år f.Kr. Deres navn for øen er Kanaky. Spanske søfarere nåede med eres utrolige evne til at spotte og annektere nyt land langt fra Spanien, øgruppen i 1500- og 1600-tallet, men det var James Cook som først navngav den i 1774. James Cook lagde også navn til Cook Islands, han vare reelt over det hele “back in the day”. Det er helt ufatteligt.

Mellem 1853 og 1897 anvendtes Ny Kaledonien af Frankrig som straffekoloni (først under kolonien Tahiti, efter 1860 som selvstændig koloni, der 1864 udvidedes med Loyalitetsøerne).  Det var ret almindeligt dengang at de store kolonimagter valgte en lækker ø og sagde, her skal i afsone og arbejde til I segner så vi kan tjene nogle flere penge. Se som eksempel også australske Norfolk Island, der ligger 1600 km fra Sidney. Same procedure.  Bruge fangerne til slavearbejde. Idag er det en Unesco beskytttet Heritage ø. Det var helt normalt den gang.  I slutningen af 1800-tallet ejedes over 90 % af markarealerne af franske kolonister.

Kaledonierne ville være selvstændige og i 1970’erne opstod der voldsomme oprør på øen Ny Kaledonien.

New Caledonia fra fly

New Caledonia fra fly

Den 4. november 2018 stemte befolkningen i Ny Kaledonien i en folkeafstemning imod territoriets uafhængighed og fulde suverænitet. 56,4% af vælgerne stemte nej for uafhængighed, 43,6% stemte ja. Afholdelsen af ​​denne folkeafstemning er kulminationen på en lang proces. men da vi er en rejseportal fører det nok for vidt.

Ny folkeafstemning i 2020 om New Caledonias, som det hedder på engelsk,  uafhængighed vil være en selvbestemmelses-folkeafstemning. Dette vil være den tredje folkeafstemning om Ny Kaledoniens uafhængighed efter dem, der blev arrangeret i 1987 og 2018, og som så sejr for muligheden for at forblive i den franske republik.

Oprindeligt indstillet til 6. september 2020 blev datoen for den anden folkeafstemning udsat til 4. oktober 2020 efter sundhedskrisen knyttet til COVID-19.

Nyeste Rejseartikler

Traveltalk Partnere

Vi har altid partnere på de feriemål du kunne tænke dig at besøge. Klik på et logo for at læse mere om destinationer og muligheder.

Traveltalk - Partner Singapore Airlines
Traveltalk - Partner Copenhagen Airports
Traveltalk - Partner Vacanceselect
Traveltalk - Partner Østrigs Turistbureau
Traveltalk - Partner Adventure Tours UK
Traveltalk - Partner Vindrose Rejser
Traveltalk - Partner Nortlander
Traveltalk - Partner Danski
Traveltalk - Partner Slopetrotters
Translate »