San Marino

San Marino, et land midt i Italien

San Marino er et under og en undtagelse. Det ved alle, der typisk fra Milano, har kørt op af det lille bjerg og er blevet mødt af venligt færdelspoliti i flotte dueblå uniformer, der sikrer fri adgang til de skattefri lyksagligheder på toppen og en uhørt smuk udsigt, der fortjener et glas spumante, som tilmed er til at betale. Her er rejseinformation til en ferie i San Marino.

Hvor ligger San Marino, se kort

Det er helt omsluttet af Italien og ligger mellem regionerne Emilia-Romagna og Marche, tæt ved den adriatiske kyst og Rimini.

San Marino adriaterhavets-perle

Her er et kort over San Marinos placering midt i Italien.

Verdens mindste republik og femte mindste stat

Det er verdens femte mindste land og en republik. Miniput republikken ligger bogstavelig talt på toppen af en klippe eller lille bjerg Monte Titano. Her  ligger fæstningsværket La Guaita. Deter en af de ældste republikker i verden. Den første forfatning er fra 1263.

San Marino, Italien

De 3 tårne, Guaita er fra 1100 tallet

Guaita er det første tårn, der er bygget i på bjerget og kan dateres tilbage til XI-tallet. Efterfølgende udvidet væsentligt og ombygget opnåede det den største pragt i det XV århundrede under krigen den lille stolte stat kæmpede mod Malatesta-familien fra Rimini takket være støtte fra hertugerne af Urbino og de pavelige stater (1463). Officielt valgt som sæde for Guardia di Rocca i 1754, var det tidligere blevet brugt som fængsel indtil 1975. Kan besøges idag.

San Marino Cesta Tower

San Marino Cesta Tower

Cesta tårnet og museet for gamle våben

Det er det andet tårn, der er bygget på toppen af bjerget, som beskyttelse mod fjenders angreb. Det regnes for det højeste punkt i regionen. Det blev opført over resterne af en gammel romersk fæstning og blev derefter indarbejdet i de imponerende bymure i det XVI århundrede. Dens konstruktion går tilbage til begyndelsen af ​​XIII århundrede. Beliggende på toppen af ​​Mount Titano (som stiger 750 meter over havets overflade) tilbyder det en betagende udsigt over det underliggende landskab. Ligesom med de to andre tårne ​​har dens centrale krop en femkantet plan, hvilket gør den meget forskellig fra enhver anden bygning i San Marino. Det er nu museet for gamle våben, der indeholder dyrebare  fund, der kan dateres tilbage til perioden mellem XIII og XIX århundrede.

The Montale, the Third Tower of San Marino

The Montale, the Third Tower

Det tredie  tårn og fæstningen Montale

Meningerne er forskellige, når det gælder brugen af ​​det tredje fæstningstårn, Montale. Formodentlig bygget i begyndelsen af ​​det 14. århundrede antages det, at befæstningen var beregnet til at muliggøre inspektion af de tidligere, ikke længere eksisterende skyttegrave, der er skåret ud i klippen. Montale blev også brugt som fængsel. Det antages endvidere, at fortets tårn var beregnet til at beskytte mod Malatesta-invasionen. Det var ikke nødvendigt og dermed ubrugt, da denne fare ophørte med at eksistere. Efter at have været forladt i århundreder blev Montale først restaureret før i 1935.

Åbningstider og adgang for museer, slotte og tårne

3 millioner turister om året på ferie i San Marino

Republikken ligger vest for Rimini og nyder godt af tre millioner turister pr. år, som med euro som valuta køber momsfrit ind i de mange butikker. 3 millioner turister om året er ret mange. F.eks. har Barcelona 7 millioner. Turisterne  sparer i øvrigt moms på 20% ved indkøb. Se længere fremme i artiklen.

San Marino, Italien

Formel 1 Grand Prix på berømte Imola

Lilleput staten er kendt for dets Formel 1 løb, Grand Prix di San Marino, der siden 1980 er afviklet første søndag i maj på Imola-banen i nærheden af Milano. På den måde har Italien to Grand Prix løb. Men er også kendt for det klassiske og spektakulære billøb for veteranbiler Mille Miglia (de 1000 mil).

san marino, italy, 18 may 2012, mille miglia rally for historic cars

san marino, italy, 18 may 2012, mille miglia rally for historic cars

Arealet er 61 km². Der bor godt 30.000 indbyggere i landet, hvoraf en del opfatter sig som italienere og ikke santamarinere. Den må de klare over en god flaske rødvin.

Gør dine rejsedrømme til virkelighed

Du kan søge på 1, 2 eller 3 kriterier:

Rejseinteresse
Rejsemål, der matcher din rejseinteresse
Rejsearrangør der kan levere din drømmerejse

Hvad slags ferie kunne du tænke dig?

Hvilket land kunne være dit rejsemål?

Rejsebureauer


Vidste du, at Traveltalk har over 1000 rejsetips og vokser hver dag. Klik Bookdinrejse.dk for at se mere fra danske rejseleverandører. Se også flybilletter mv fra Skyscanner.

Skal du betale told af indkøb i San Marino?

Lilleput staten er blev betegnet som et såkaldt tax heaven indtil 2017, men overholder alle EUs regler.

Staten tilhører faktuelt ikke EU-området, men har en toldunionsaftale med EU. Derfor skal du betale moms, når du køber en vare fra San Marino. Derimod behøver du ikke at betale told.

Tilbage er stadig muligheden for at gøre et godt køb for San Marino har lave momsssatser mv på en lang række varer. Husk at du skal overholde Italiens regler, når du vender tilbage via Italien. Behold kvitteringerne.
Butikker, indkøbscenter, butikker og gademarkeder fordelt på ikke mindre end 9  slotte tilbyder en lang række muligheder for shopping.
Så at foretage et  køb i San Marino kan være billigere end i  Danmark og i Italien, og udvalget er meget stort. En del er simpelthen outlets fra kendte mærkevarer, som det kendes herhjemme fra og Tyskland mv.
De mest efterspurgte “produkter” er beklædning, fodtøj, parfume og kosmetik, elektronik (mobiltelefoner, PC, osv) , musikinstrumenter og mad- og vinprodukter.

Masse butikker i San Marino

I det historiske centrum af San Marino er der mange butikker med lokalt og traditionelt produkt af San Marino: håndmalet keramik, kunstgenstande fremstillet i jern, træ og ædle materialer, blonder, broderi og tryk på lærred. Men også velsmagende varer, såsom Three Towers Cake, den typiske søde signaturkage fra San Marino.
Siden 1995 har Republikken San Marino etableret sit eget varemærke for at beskytte, styrke og fremme det kunstneriske og traditionelle San Marino brand.

Shoppingmuligheder i San Marino

Big & Chic – San Marino Factory Outlet
Via Strada dei Censiti, 1 – 47891 Rovereta
Tlf. 0549 904014
www.smfactoryoutlet.com

Azzurro Shopping Center
Via M. Moretti, 23 – 47899 Serravalle
Tlf. 0549 960172
www.centroazzurro.sm

Besøg Italien med Traveltalk

TravelTalk - White suitcaseKort over San Marino

Nyeste Rejseartikler

Traveltalk Partnere

Vi har altid partnere på de feriemål du kunne tænke dig at besøge. Klik på et logo for at læse mere om destinationer og muligheder.

Traveltalk - Partner Singapore Airlines
Traveltalk - Partner Copenhagen Airports
Traveltalk - Partner Vacanceselect
Traveltalk - Partner Østrigs Turistbureau
Traveltalk - Partner Adventure Tours UK
Traveltalk - Partner Vindrose Rejser
Traveltalk - Partner Nortlander
Traveltalk - Partner Danski
Traveltalk - Partner Slopetrotters
Translate »