Camping i Lapland, 200 km nord for Polarcirklen

Lapland, den sidste virkelig vilde natur i Europa.

Lapland Camping? Ja hvorfor ikke da ! Sverige året rundt, er måske en af de mest givende oplevelser af overvældende natur, du nogensinde vil være så heldig at give dig selv og dem du rejser med. Du er 200 km nord for polarcirklen i Sverige, et stort land med kun ca. 12 millioner mennesker. Og langt de fleste af dem er mere end 1000 km syd for Lappland. Det er dig og naturen, det er samerne og rensdyrene.

Hvad er Lapland, og hvad hedder indbyggerne?

Lapland, er en provins i det nordligste Sverige. Indbyggere er samere. Det grænser til Jämtland, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten, Norge og Finland. Næsten en fjerdedel af Sveriges landområde ligger i Lapland. Men Lapland er også en markant del af Norge og Finland mv. primært beboet af samerne. Samernes land er omkring 170.000 i alt er spredt over fire lande: Norge, Sverige, Finland og Rusland. Lapland strækker sig fra Kolahalvøen i nordøst til Engerdal i Norge og Idre i Sverige. Det er et kolossalt område.

TCamping Lapland. Kungsleden trail in Sweden. The Kungsleden ("The King's Trail" or "The Trail of Kings") is one of Sweden's most famous hiking trails and runs for a total of 450 kilometres through Swedish Lapland, 200 kilometres north of the Arctic Circle.

Camping Lapland. Kungsleden i NordSverige. The Kungsleden (“The King’s Trail” or “The Trail of Kings”) is one of Sweden’s most famous hiking trails and runs for a total of 450 kilometres through Swedish Lapland, 200 kilometres north of the Arctic Circle.

Hvordan kommer du til Lapland i Sverige ?

Afhængigt af hvor du starter selvfølgelig, kan du typisk vælge at køre i bil hele vejen igennem Sverige, det klassiske svenske roadtrip, hvilket vil tage dig dage, da det er ca. 22 timers kørsel i alt i streg, ca. 2000 km i alt. Eller du vælger et fly til Stockholm og derefter derfra til f.eks. Luleå (der er andre muligheder) og lejer en camper. Norske Lapland er i øvrigt meget dyrere end finsk eller svensk Lapland, men et par tips som at spise ude til frokost i stedet for middag eller undgå de mest turistmæssige udlejningssteder til snescootere og udflugter, vil reducere dine udgifter betydeligt. Alligevel bør du forvente, at der ikke er nogen genvej til, medmindre du er i luftvåbenet, at rejse fra Sydsverige til Lapland på mindre end ca. 7,5 timer  på en meget god dag. Da ferie er baseret på, at du har det godt undervejs og rejsen er en oplevelse i sig selv, så er måske mindst 3 uger  et godt skøn for en vellykket ferie i Lapland, herunder transport fra udlandet.

Light morning to the viewpoint at Abisko, Sweden.

Camping Lapland. Midnatsol ved Abisko 🙂

Hvad skal man så se i Lapland ?

Svensk Lapland er beliggende i den nordvestlige del af Sverige. Det er et stort område. ca. 1/4 af hele Sverige, som allerede i km2 er enormt, bestående af bjerge, brede sletter, gletsjere, floder, søer og skove. Svensk Lapland er siger man, Europas sidste vildmark og Midnattsolens og Nordlysets land. De sidste to oplevelser kan du også finde i Grønland og Norge og Finland for at være retfærdige. Der er masser af aktiviteter hele året rundt, som du måske ikke lige havde tænkt på. Prøv at vandre langs den verdensberømte Kings Trail (Kungsleden), gå på ski både alpint og langrend, tag livtag med river rafting, kano, fiskeri, mountain biking, klatring, hundeslæde og snescooter osv. Du kan også bare møde det samiske folk og lære mere om deres traditioner og kultur. De er utroligt venlige.

Camping i Lapland og i storslåede Abisko National Park

Du kunne med rette slå lejr i Lapland, Abisko National Park. Se linket nedenfor til campingpladser. Abisko er nemlig en storslået nationalpark i svensk Lapland, hvor du kan nyde den smukke natur og det rige dyreliv. Det er et perfekt sted for vandreture og skiløb. Hvorfor ikke prøve King’s Trail, der begynder i Abisko. Om sommeren kan du vandre gennem kløfter og langs fjorde, tage en tur til et brusende vandfald, besøge underverdenen i en af de mange huler og smage vandet i Trollsjön – den klareste sø i Sverige. Hvis du tager til Abisko om vinteren, kan du selvfølgelig stå på ski, men du kan også prøve at gå i snesko, køre med hundeslæde eller isfiskeri.

Nordlyset i Lapland

Et af de bedste steder i verden at se de nordlys er Aurora Sky Station. Overvejer du camping i Lapland skal du være opmærksom på det er et vinterfænomen. Nordlysene skinner over himlen i 100 forskellige farver, som regel primært gul,  lyserød og grøn. Og da svenske Lapland ligger tæt på  “magnetisk nord”, har du gode chancer for at se den magiske scene her. Den bedste tid til at få et glimt af nordlysene er fra november til marts.

Landscape in Lapland, northern Sweden

Så smuk er Lapland

Sol hele døgnet på Camping Lapland

Svensk Lapland er et paradis midt på sommeren, fordi det aldrig bliver helt mørkt. Du kan bogstaveligt talt spille golf midt om natten. Midnatssolen er en periode med konstant sollys i 24 timer. Det er en forunderlig oplevelse, der leger med dine sanseer og tidsfornemmelse, på den bedst mulige måde. Du får mere energi, sover mindre og får flere oplevelser.  Forskellen mellem nat og dag udviskes, og du ser alt i et nyt lys bogstavelig talt. Bedste tid til at opleve midnatssolen er slutningen af maj til midten af juli.

Luksus camping i Lapland, Sapmi Nature Camp

Luksus camping i Lapland, Sapmi Nature Camp

Luksuscamping i Lapland

Luksus camping i Lapland

Camping i Sverige og Europe

Turen går til Sverige

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler