Luksus camping i Lapland

TravelTalk - Rejsemal Icon
Rejsemål  
TravelTalk - Rejsemal Icon
Arrangør  

Luksus camping i Lapland, Sverige. Det bliver ikke vildere

Luksus camping i Lapland? Ja “it is a thing”.  Kald det glamping eller camping in the wilderness. Oplevelsen er den samme og overskygger alt, de fleste har oplevet.

Sapminature vinter, Lapland, Sverige

Sapminature vinter, Luksus camping i Lapland, Sverige

Lyset svinder hurtigt om vinteren i den nordlige Sapmi-region i Sverige (se kortet nedenfor),  når solen står op, men kun løfter sig et par grader over horisonten før så at gå i seng igen. Her om vinteren i Lapland er lys en gave, du hurtigt lærer at værdsætte.

Nord for Jokkmokk, som er nord for det meste, over polarcirklen findes Sapmi Nature Camp ved bredden af ​​Lule-floden, en plads med seks telte, hver en tipi-lignende struktur kaldet en lavvu på samisk, smukt dækket med bløde og varme rensdyrskind, og  stedet varmes yderligere  op af en simpel men effektiv brændeovn. Der er styr på comforten.

Det er måske ikke luksus i traditionel forstand, da der hverken er rindende vand eller elektricitet, men rustikke og udsøgte camps som denne lover og leverer et fristed fra hverdagen i parcelhuset eller lejligheden, for dem der drømmer om enklere og bogstavelig talt mere naturlige rammer.

Er de rensdyrskind så billige?

Er det så billigt at ligge på de rensdyr. Nej ikke rigtigt, men  jeg vil påstå, at du får mere for pengene ude i den friske luft end på de fleste hoteller. Denne her rejse sætter sg et godt sted i sjælen og kræver en utrolig masse forberedelse af arrangørerne, ikke af dig du skal bare møde frem og nyde. Og den camp er jo et andet sted næste gang. A moving feast, som Ernest Hemingway skrev, der om nogen var på jagt efter den store natur.

Også med etableringen af koncepter for “bevægelig wilderness camping” skabte rejsearrangøren Black Tomato  i London en løsning til at opstille skræddersyede naturlejre en slags pop-up turisme, hvor som helst gæster måtte ønske, med et prisskilt, der afspejler omkostningerne ved at operere i fjerntliggende områder. Ligesom hos Sapmi Nature, er det, de rejsende betaler for, den sjældne adgang, logistikken og det indbyggede beredskab samt specialistvejledningen.

Camping i Sverige

Forestil dig dette: Du  spænder nogle overdimensionerede snesko på og “trasker”ned ad de dybe sneklædte bakker, lidt klodset måske al begyndelse er svær, men så ser din guide, du har taget, og tager dig ud ud på den frosne Lule älven, der strækker sig fra den skandinaviske bjergkæde på grænsen til Norge til Den Botniske Bugt og kigger over vandet til Finland. Så er vi i  “wow” hjørnet af oplevelser.

Fakta: Lule älv er en flod i den nordlige del af Norrland i Sverige. Den er utrolige 461 km lang og har et afvandingsområde på 25.240 km².

Luksus camping i Lapland? Ja "it is a thing".  Kald det glamping eller camping in the wilderness. Oplevelsen er den samme og overskygger alt, de fleste har oplevet.

Luksus camping i Lapland? Ja “it is a thing”.  Kald det glamping eller camping in the wilderness. Oplevelsen er den samme og overskygger alt, de fleste har oplevet.

30 centimer is på Lule älven er nok til dig og dine

Her var isen mere end en fod (30,5 cm) tyk og toppet med puddersne. Du ser sikkert spor af ræv, harer og rensdyr.

Tilbage i lejren kan du joine Lennart Pittja, ejeren af ​​Sapmi Nature, som nemt kan overbevises til at brygge en kande varm kaffe, efter du har været ude længe og suget indtryk  i mere end minus 10 grader.  Er du heldig får du også saft af ​​tyttebær, han har samlet over efteråret.

Så er der sauna til alle

Et par timer senere er du sikkert klart til den glohede sauna.  Efter 20 minutters sved løb du nok  ud i natteluften og kaster dig nøgen ud i den dybe puddersne. Endorfinerne banker vellystigt i kroppen. Det slår vinterbadning i dk.

Lokal og autentisk mad

Autentisk er vel at det er sporbart og lokalt. Sådan er det her.  Mens Lennart laver maden, kan du få historien om hver ingrediens, som hvordan han fangede fjeldørreden ved en sø på grænsen til Norge, hvor han lærte at fiske sammen med sin far. Under et andet måltid – elg med palt, en fyldig blanding af kartofler og mel – deler han måske, hvordan han havde skudt hanelgen efter at have lavet en lyd som en hun i løbetid. Måske man skulle lære det?

Guiden fortæller ret sikkert om sit hjertebarn,  nemlig mere om den oprindelige samiske kultur, som var hans motivation for at skabe lejren. Han voksede op i en lokal rensdyrholdende familie og fortalte mig, hvordan han ønsker at “skabe bevidstheden om [sine] folk”. Dette er den virkelige grund til at komme her: for Lennarts virksomhed, for hans viden som same. Han lærte mig om skovrydningen, der foregår i Sverige, selv nu; hvordan samernes praksis med rensdyrdrift var truet; men også om en nylig historisk dom i den svenske højesteret, som havde tildelt samerne jagt- og fiskerettigheder tilbage.

“Det hele handler om dette bord,” sagde han og bankede forsigtigt på træoverfladen, “om hvad vi siger omkring det, hvad vi deler.”

Luksus camping i Lapland, Sapmi Nature Camp

Luksus camping i Lapland, Sapmi Nature Camp

Sapmi Naturlejr, toppen af Luksus camping i Lapland? 

I løbet af natten, da temperaturen faldt til minus 15, graver du dig dybere ned i din sovepose, Om morgenen er lynlåsen til dit telt  måske frosset lidt til. Ingen panik, du skal nok komme ud og ind. Det er bare en almindelig vinter morgen.

Nogle kan føle sig skræmt af råheden i disse oplevelser, uden komforten ved varmt vand og moderne sanitet ja WiFi, men det er stedets off-grid-natur, der i virkeligheden er lokkende. Lejren ligger inde i Sjavnja Naturreservat*, som vi har nævnt i en anden artikel se nedenfor med fokus på det småskala og det bæredygtige, uden en nabo i sigte. Det viser sig, at det er denne enkelhed, luftens klarhed og mørkets dybde, der er den største luksus af alle.

* Sjaunja er Sveriges næststørste naturreservat efter Vindelfjällens naturreservat. Det blev oprettet i 1986, men havde tidligere været et fuglebeskyttelsesområde. Sjaunja er Europas største moseområde med et areal på 285.000 hektar.

Rejser i Sverige Året rundt

Sapmi Nature Camp

Camping i Lapland

Camping i Sverige

Rejser i Sverige, begynd her

Camping i Lapland, 200 km nord for Polarcirklen

Kolarbyn, her vokser blåbærene til din yoghurt på taget

Kolarbyn Eco-lodge

Camping  hele Europa

Campingferie i hele Europa

Montenegro er en hemmelige perle

Montenegro er en hemmelige perle.

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler