Rejs til Matera i Syditalien var den europæiske kulturby 2019

Matera i Syditalien er James Bond relevant nu

Matera har fået enorm publicity i de senere år, og især i 2021, hvor den hæsblæsende start af den nye James Bond film har location i Matera med både smuk romance og klassisk biljagt. Gibson som filmager var der allerede i 2004 med den kontroversielle Passion of Jesus. Der er flere andre store film optaget her. Så hvorfor netop her i BAsilicata i det i princippet fattigste Italien?

Basilicata er en italiensk region i den sydlige del af landet. Regionen har et areal på 9.992 km² og havde 1. januar 2017 en befolkning på 570.365. Regionens hovedstad er Potenza. Regionen støder op til Apulien, Calabrien og Campania.

Matera centrum. Basilicata, Italien

Matera centrum. Basilicata, Italien

Matera åbner den nyeste James Bond film

I den seneste James Bond film åbner filmens plot i Matera. Et beskyttet Unesco site i øvrigt. Et film kulisse paradis med 4-5 kendte film. Senest i No time to die. Et  romantisk møde på luksushotel i retro style med byens utrolige historie som kulisse udvikler sig. Den klassiske Aston Martin DB5 er key til historiens udvikling. Need I say more? Ok så:

Hotellet som bonus info er Il Palazzo Gattini.

Matera som europæisk kultur hovedstad

Matera var i 2019, sammen med Plovdiv i Bulgarien, europæisk kulturhovedstad, ligesom Århus var det i 2017. Men hvad er det, Matera kan, som gør, at byen fortjener at modtage den store hyldest, det er at være et af to forenende midtpunkter for det europæiske kontinent?

Cool drinks, cool place

Det handler om den rå akitektur, historien om hulerne i bjergene, kun ent af 3 steder i verden med kontinuerlig beboelse i 9000 år,  og om  moderne luksus inklusive den bedste mad i utrolige rammer, Alt  gemt diskret væk i rå sten uden facadeskilte og pushy marketing. Det er nogle steder i Matera,  som at komme 1000 år tilbage i tiden.

Læs mere om Basilicata

Rejser til Basilicata

Med en kølig drink i hånden åbner byen sig bedst

Med en kølig drink i hånden åbner byen sig bedst, når man henfalder til det bevidst tilbagelænede tempo, der kendetegner den italienske livsstil. Også udtrykt i det italienske begreb Slow Food. For som enhver anden italiensk by er det ikke med stress, jag og turistbusser i pendulfart, Matera skal opleves, men som en inkluderende og inviterende organisme, der lokkende opfordrer enhver besøgende til at slendre med på en tur gennem en utroligt spændende by. Og hvorfor ikke lade sig friste?

Charmerende dør til lille butik i centrum

Charmerende dør til lille butik i centrum

Aperitif er et udbredt koncept i Italien, hvor man mødes før aftensmaden og får den føromtalte kolde drink og lidt fingermad. Tanken er at det skal sætte gang i appetitten før det rigtige måltid – og så er det en perfekt måde at forene sig selv med byen. Via del Corso er hovedgaden i Matera, og sammen med de tilstødende veje er der et bredt udvalg af fortovscaféer, der serverer deres eget bud på, hvordan denne appetitvækker skal se ud. Og så længe man kan lide ost, pølse og skinke går man sjældent helt galt i byen. Hyggelige caféer findes i de fleste italienske byer, men Matera adskiller sig på andre parametre.

Sassi of Matera. Basilicata. Italy.

Sassi of Matera. Basilicata. Italy.

De første bosættelser skete for utrolige 9.000 år siden

Matera rummer en historie, som kun få byer kan konkurrere med, for de omkringliggende klipper har i mange tusind år ageret hjem for befolkningen. For omkring 9000 år siden flyttede de første mennesker ind i klippehulerne omkring Matera, og siden har der mere eller mindre hele tiden været mennesker i området. I dag er det, der kaldes Sassi di Matera det gamle område af byen, hvor de forskellige slags boliger alle er bygget ind i klipperne. Her finder man både normalt udseende huse, der står i lag ovenpå hinanden som et udspring fra klippen, og store kirker, der, udover at give et køligt afbræk fra den syditalienske hede, forener den rå klippevæg med religiøs tilbedelse i prægtige rum. Der findes også flere boliger, som er grotter gravet direkte ind i klippen. De sidste folk blev fordrevet fra den slags boliger i slutningen af 60’erne – altså for godt 50 år siden! Det er altså noget så sjældent som en moderne hule, der er indrettet med køkken, soveværelse og hvad der ellers er behov for i et hjem. Det er slet ikke til at forestille sig, hvordan det kan lade sig gøre før man ser det. Desværre for beboerne var det ikke alle, der syntes at det var en fantastisk måde at bo på, og den italienske regering betragtede i 1950- og 60’erne Matera som Italiens skamplet, hvorfor beboerne skulle væk. De trange kår de levede under, og den fattigdom og sygdom der inficerede Matera skulle udryddes, og det var først flere år senere, at man fik øjnene op for det unikke i levemåden, der udspillede sig her – og som i dag tiltrækker turister fra hele verden.

Matera Italy. Lucania, exterior.

Matera Italy. Lucania

Kunsten at fare vild i en fremmed by som Matera

Der er noget romantisk over tanken om at “lade sig” fare vild i en fremmed by. Rejs til Matera for i Sassi di Matera bliver drømmen nemt til virkelighed: De snørklede veje, niveauskift og tilsyneladende tilfældigt placerede boliger giver et kaotisk indtryk af byen, så det er et oplagt sted at fare vild, om det så er med vilje eller ej. Der er restauranter, caféer, museer og butikker, der sikrer at man ikke keder sig på sin gåtur, og selv hvis man ankommer midt under eftermiddagsluren, er byen i sig selv et særsyn, der kan underholde de fleste. Området omkring byen er selvsagt klippefyldt, og der er mulighed for nogle skønne udsigter, og ikke mindst en skøn stjernehimmel, når man bevæger sig lidt væk fra centrum.

Rejsen ind i den kaotiske bydel starter i virkeligheden allerede når man finder en af udkigsposterne, der giver et overblik over den gamle bydel. Det ligner en naiv børnetegning af en by på en bakke, hvor husene er stablet ovenpå hinanden. Og selvom byplanlægningen måske er lidt naiv, er det et af de smukkeste syn jeg har set – både om dagen når kan fordybe sig i alle de sete detaljer, og om aftenen når byen bades i det orange skær fra gadelygterne.

Hygge på italiensk på et dovent torv i det sydligste Italien

Efter aftensmaden går det i indfødt tempo hjem mod hotellet. Aftenvarmen giver anledning til en af landets andre specialiteter – en is der skal nydes på et af torvene i Matera. Det vrimler med folk på en helt normal tirsdag aften, og det må være sådan her, man hygger på italiensk. De ældre sidder på trappen til kirken og snakker, mens de har et halvt øje på deres børn og unge, der spiller fodbold. Interessen for mode er også tydelig; når de unge går på dates foregår det i de fineste outfits og med en arrogance og selvtillid, der sjældent er set magen til i Danmark. Matera kan noget særligt, og det byder varmt velkommen til et blik ind i historien, der blandet med det moderne Italien danner gode rammer som europæisk kulturhovedstad.

Old town of Matera at dusk, Basilicata region, southern Italy

Matera ved sidste solstrejf, Basilicata, Italien

Facts om Matera

Matera er en by og en provins i regionen Basilicata i det sydlige Italien. Byen har 60.351(2017) indbyggere og er kendt på grund af I Sassi di Matera, et område der siden 1993 har været optaget på Unesco’s liste over verdens kulturarv og som Europas kulturby 2019. Kulisse for mange store film, senest James Bond, No time to Die.  Mel Gibson’s film The Passion of the Christ fra 2004 er også optaget i Matera.

Besøg Syditalien og resten af skønne Italien

Castelmezzano og Pietrapertosa

Italiensk mad fra Trento til Sardinien

Skiferie i Livigno, Italiens mest charmerende skiområde?

Italiens vindistrikter fra Nord til Syditalien

Trevi Fontænen. Berømt springvand i Rom.

Palermo, Taormina og Catania på Sicilien, tre syditalienske perler

Italiensk mad fra Trento til Sardinien

Vindrose Rejser er eksperter i individuelle rejser til de gode steder i Italien.

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler