TravelTalk - White GlobeRejse inspiration

Italiens vindistrikter i verdens største vinland

Scroll

Italiens vindistrikter producerer mest vin i verden  – og noget af det bedste.

Italiens vindistrikter er spredt over alle Italiens 20  regioner fra Alperne i Nord til Sicilien i syd. Forskellige vine og druer, et utroligt varieret smagsindtryk og et studie for livet i velsmag og naturligvis det perfekte match til Italiens rige køkken.

Det er samtidigt et af verdens ældste vinproducenter. Der produceres bogstavelig talt vin overalt i landet, som også er verdens største producent af vin, tæt forfulgt af  Spanien og Frankrig. Årsproduktionen lander på 45-50 millioner hl  vin. Landets indbyggere tager selv for sig af druerne med et gennemsnits årsforbrug på ca. 45 liter, som så kan ganges med de godt 60 millioner, som er befolkningsantallet i dag. Italiens vinproduktion er big business, men det er også stor nydelse, blot man sætter sig en lille smule ind i vinene. Det burde være en ren fornøjelse. Her er en hjælpende hånd.

De 20 italienske regioner

Abruzzo*
Valle d’Aosta
Puglia
Basillicata
Calabria
Campania
Emilia-Romagna
Friuli-Venezia Guilia
Lazio
Liguria
Lombardia
Marches
Molise
Piemonte
Sardegna
Sicilia
Trentino-Alto Adige
Toscana
Umbria
Veneto

Sådan lærer du mere om Italiens vindistrikter og de enkelte vine

Det er en hjælp at kende Italiens regioner i hovedtræk og så pinpointe udvalgte vindistrikter og derfra måske dykke ned i de enkelte vingårde. Som rejseportal er traveltalks vinkel at selektere områder, som er specielt velegnede for en vintur, men også gøre opmærksom på andre vindistrikter, som kunne være en omvej værd, hvis man alligevel er på de kanter.

Italienske regioner, kilde Wikipedia

Italienske regioner, kilde Wikipedia

Introduktion til italiens største vindistrikter

Der er 2o regioner i alt, af hvilke de 5 har et vist selvstyre. I hver region er der et antal provinser og i dem er der næsten uden undtagelse vindistrikter. Så det her kunne blive en ret lang historie hvis vi ikke fokuserede – til at begynde med – på de såkaldte store B’ er. De er Brunello i det sydlige Toscana, Barolo, Barbaresco og Barbera i Piedmonte, og så Toscana med Brunello og Chianti. Det er blot en nem guideline og ikke de ultimativt bedste af Italiens vindistrikter, men et par af dem kommer ret så tæt på.

 

Links markerer artikler fra pågældende provins

Toscana, et smukt vinområde i Italien.

Ingen vinrejse gennem Italiens vindistrikter uden en ordentligt besøg i Toscana.
Toscana kender mange fra dejlige ferier, fra ikke mindst  Firenze og Siena. Den mest kendt vin er Chianti, der er alt fra hverdagsvin til en stor vinoplevelse. Den kommer vi tilbage til.
Tæt på Siena og endnu tættere på Montalcino, som også står på etiketten finder vi den store, pragtfulde, næsten altid suveræne vinoplevelse med etiketten Brunello di Montalcino. Lad os gribe indvendingen, “men den er jo dyr” i luften, for du kan for menneskepenge få lillebroderen Vino Rosso di Montalcino. Den samme indvending kunne man så have med Amarone, der som sikkert bekendt har en lille bror,  der hedder Ripasso. Næsten alle store vine i denne verden har en 2. eller 3. vin, der kommer meget tæt på forbilledet: Samme drue, 2. pres eller nyere vinstokke eller lidt anden placering. Italien er ingen undtagelse.

Montalcino i Toscana

Montalcino i Toscana

Brunello di Montalcino i Toscana

Brunello di Montalcino ligger helt i toppen over Italiens vindistrikter Det er en magtfuld rødvin produceret på vinmarkerne rundt om den lille, men klassiske by Montalcino i det sydlige Toscana, heller ikke langt fra Siena og ca. 80 km fra Firenze. Der er dermed også et oplagt rejse- og udflugtsmål. Montalcino selv rummer et enoteca (vinbar) med over 40 forskellige Brunello. Brunello betyder egentlig brun fra “bruno” og refererer til druen Sangiovese, som er den eneste drue, der må indgå i Brunello.  Klimaet er det sydlige Toscana er varmt og tørt, og nogle af de bedste vine produceres i 400 -500 meters højde. Brunello kan blive utroligt gammel. 50 år er “ingen alder” for en klasse Brunello. Vinene skal ligge 4 år til lagring og opnår status Riserva efter 5 års lagning. Første da er de til salg fra producenter, altså efter 4 eller 5 år. Det kræver en markant kapitalbinding og stiller store krav til evnen til at forudse en vins kvalitet.  I konkurrencen mod de nye super toscanere holder Brunello skansen. Her er et Brunello vinhus, som er værd at holde øje med og værd at gæste for en uforglemmelig smagning.

Altesino, vinmarker. Brunello di Montalcino

Italiens vindistrikter. Altesino, vinmarker. Brunello di Montalcino

Altesino er idag en af de mest respekterede producenter idag, og ligger i det nordlige Brunello.  Ejeren er Claudio Basla. Alle hans vine er superbe, men single mark vinen Montosoli er en Brunello reference vin.

Altesino, dyre dråber, Brunello di Montalcino

Altesino, dyre og dejlige dråber, Brunello di Montalcino

Piemonte´s bjergskråninger producerer nogle af Italiens store vine

En gennemgang af Italiens vindistrikter kan ikke komme uden om Piemonte. Bjergene mod Nordvest er som skabt  til skiløb og vindyrkning.
Piemonte ligger  i Italiens nordvestlige hjørne og grænser op mod Schweiz og Frankrig. I Danmark kender man nok mest Piemonte for to ting: skiløbet som f.eks. i Sestriere og topvine, som Barolo. Begge dele er i deres respektive topliga og kan kombineres for forsvarlig vis.

Tro mod betydningen af sit navn (foden af bjerget), er Piemonte Italiens mest bjergrige område. Det er omgivet på tre sider af Alperne med de højeste bjergtoppe og største gletsjere i Italien.

Monviso, Piemonte-siden af Monte Rosa, og de andre spektakulære bjerge i regionen skaber utroligt smukke landskaber, og skisportssteder i overflod: Via Lattea og Sestriere byder gæsterne på vintersportsentusiaster med deres topmoderne faciliteter.

Piedmonte, Sunset in the fields with vineyards in Italy

Piemonte solnedgang

Alperne i Piemonte danner en smuk baggrund for dybt svungne og storslåede dale som Val di Susa, Valsesia og Val d’Ossola.
Landskabet ved Langhe (kendt vindistrikt) og Menferrato er mere store bølgende bakker fulde af landsbyer og pittoreske slotte.

De tre B´er i Piemonte: Barolo, Barbaresco og Barbera

Det er hverken Bentley eller Butterfly,  men Barolo, Barbaresco og Barbera. Tre vine, som er kendte i Danmark. Tre forskellige vine,  men alle værd at besøge på en vintur gennem Italiens vindistrikter i den nordlige del af landet. De to af dem lavet på Piemonte´s topdrue Nebbiolo,  som refererer til tågen  (Nebbio og Nebel på tysk) og morgendisen i bjergene, og til at vinrankerne oftest vokser højt på bakken over tågegrænsen og så den elskede folkelige vin, i disse år med honette ambitioner, der er lavet på druen af eget navn.

Langhe, the main Piedmont wine producing area. Barolo village. Unesco world heritage site. Vineyards on the South Piemonte hills, Italy. Italian green landscape

Italiens vindistrikter. “Langhe, the main Piedmont wine producing area. Barolo village. Unesco world heritage site. Vineyards on the South Piemonte hills, Italy. Italian green landscape”

Over bjergtågerne vokser Nebbiolo vinene

De bedste placeringer for top rødvine i Piemonte er de lidt højere, der som sagt typisk ligger over morgentågen og får mere sol. To top vine er lavet på Nebbiolo druen, men der er flere andre, der er absolut drikkeværdige som

 

Barolo, kongen i Piemonte

Barolo har det måske største navn i Italien, når vi taler en højkvalitetsvin produceret i et større område med egen appellation og meget præcis sub-kategorisering.  Det er næsten som overpræcise Champagne i Frankrig. Hver bakke er fundet godkendt eller underkendt. Vinene kan, hvis de er lavet på den “rigtige måde” bliver meget gamle og skal nok være mindst fem år (Riserva, hvis laget på vingården, ellers garanteret 3 år ab slot+ lagring efter køb) , før man rører den for andet end tørre støv af, og det skal man heller ikke 🙂 Der er den krølle her, at i takt med vinen er blevet udbredt til en bredere kundekreds, og produktionen er begrænset, så har en del producenter fundet frem til en lettere og hurtigere modnende Barolo. Det er den du ser i supermarkederne oftest. Den klasssisk producerede Barolo er værd at vente på, dyr at producere pga. lagerbinding og metode. Den er også old school på den måde at den har masser af garvesyre, som kræver tid at forvandle til den mest vidunderlige vin med en næsten orange farve, dyb tjære og trøfler. En næsten dekadent og maskulin vin, ikke for begyndere, men det vel også i orden. Det er lidt vinreligion det her. Og du skal lede efter de “rigtige Baroloer” herhjemme og betale “franske priser”. Ellers bare  nyd de andre, som ofte er dejlige, tilgængelige vine. Det er bare ikke dem, Barolo eksperter går efter og betaler for. På stedet i Langhe, Piemonte smager de alle godt sammen med lidt ost og oliven og serveret med udsigt over vinmarker

Barolo Castello di La Volta

Italiens vindistrikter. Barolo Castello di La Volta

Barolo ligger sydvest for byen Alba i Apenninerne. De eneste vinmarker med Barolo DOCG-status er på sydvendte bakker. Mens vinens farve er en bleg murstenrød eller løgfarvet som franskmændene kalder det, har den en fed smag med klar tannin og lidt højere alkoholindhold (13% minimum) end gennemsnittet i Piemonte. Vinene fra Barolo er lagret i  18 måneder i tønde og frigives efter i alt 3+ år. Top Riserva-niveauet Barolo er i lagret i mindst 5 år. “Vigna” på en etiket angiver en enkelt vingårdsvin.  Den ældre Barolo, og de kan blive over 50 år og stadig fyrrige, er den bedste, så kig efter Barolo på 10+ år eller tag en yngre god Barolo og vent!Der er 11 forskellige kommuner i Barolo med to forskellige hovedsmags stilarter (baseret på jordtype: kalksten mod sandsten). De to kommuner at huske, der er lettere i stil er La Morra og Barolo med kalkstenbaserede jordbund. Kommunerne Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba og Castiglione Falletto har en terroir baseret på sandsten og er kraftigere og mere tørre generelt.

Scenic panorama of Piedmont vineyards and Barbaresco town

Scenic panorama of Piedmont vineyards and Barbaresco town

Barbaresco, Dronningen i Piemonte

Den mest frugtbare kalksten jordbund i Barbaresco (sammen med Barbaresco´s lidt mildere klima) resulterer i vine med mærkbart mindre tanniner (garvesyre) end Barolo.Det er ikke det samme som at sige Barbaresco er ikke tannisk; det er stadig et monster af en vin! Det er bare et pænere, mere venligt slags dyr.Med hensyn til smag, leverer Barbaresco fantastiske røde frugter. Aromaer af jordbær, hindbær, kirsebær sirup og candy, alle blandes sammen på top noter af roser, blomster og lettere anisBarbaresco skal være 26 måneder (~ 2 år), med mindst 9 måneder i tønden.Barbaresco Riserva skal lagres 50 måneder (~ 4 år), med ca. 24 måneder i tønden.Det er strenge krav sammenlignet med langt det meste vin!

 

Barbera grapes in Piedmont, Italy.

Italiens vindistrikter. Barbera grapes in Piedmont, Italy.

Barbera, tronarvingen fra ydmyge kår

Barbera har længe udfyldt de lave skråninger og dale i Piemonte. Det betragtes som en mindre vin til Nebbiolo druen og bruges typisk ikke på topplaceringer (som f.eks. sydvendte skråninger på bakker over “nebbia” eller tåge). Barbera var og er “vin af folket”, det er også meningen Barbera skal nydes relativt unge – og det meget vin til relativt få penge!Oplev denne unikke lille drue, og du vil aldrig føle at du er nødt til at vende tilbage til ‘Chianti’, når du leder efter en stor værdsat italiensk vin til fair pris. På en eller anden måde smager Barbera-vine både “rige” og lette. En grund er, at den har mørke farve pigmenter, der farver vinen til næsten sort. Men smagen af ​​Barbera har noter af jordbær og syrlig kirsebær: Smagsoplevelser synonymt med lette kropsvine. Lys tannin og høj surhed gør smagen ‘Juicy’.Tag ikke fejl Barbera gennemgår en kolossal udvikling i disse år, desværre også prismæssigt, men er stadig Best buy i Italien, når det gælder rødvine fra kendt område men en næsten ying/yang agtig smagskarakteristik. Det opleves naturligvis kun i de gode Barberaer.

Friulis hvidvine er blandt de bedste i Italien med mineraler fra bjergskråningerne, flint og blomster

Kommer du til Venedig, så er et godt vin og rejsetips at køre af den bekvemme og ikke overbefærdede autostrada ca. 1/2 time til Det nordøstlige Italien og hilse på Friuli´s hvidvine og alt det andet Friuli har at byde på.

Colli Orientali del Friuli, Italy. Wine tasting glass

Colli Orientali del Friuli, Italy. Wine tasting glass

Fra Friulano til Colle Orientali på rejsen gennem Italiens vindistrikter

Friuli producerer nogle af Italiens bedste hvidvine. Den lokale hedder  Friulano, og står for næsten 1/3 af hele regionenes vinproduktion. Det er den mest komplekse og mineralske vin, som man siger.  Andre dyrkede druer  i Colle Orientali er Malvasia og Picolit der minder om tysk eller østrigsk Spätlese.  Picolit druen er perfekt til søde dessert vine og har to af regionens appelationer, som Italienerne styrer med hård hånd. Det der er deklareret er det du får.

Eksempel på fremragende hvidvin fra Friuli felluga-friulano

Du finder også hvidvine på  Sauvignon Blanc, Pinot Grigio (vor favorit), Verduzzo, Pinot Bianco og Ribolla Gialla.

Rødvine udgår ca. 35% af den samlede vinproduktion i regionen og er især lavet nær byerne Buttrio, Cividale del Friuli and Manzano.

Du ret velkommen til at besøge en vingård, men giv dem lige et kald først, de skal jo også passe vinmarkerne eller er bare ikke hjemme. Det er ikke så kæmpestort heroppe i Friuli som i Toscana eller Bourgogne, men snarere varmt, venligt og mindre. Et enoteca, der er værd at starte tilegnelsen af smag og viden i,  er Cormòns,  (enotecacormons.it). Her kan du nyde over 100 lokale vine, så er vi lige som igang.

Renato Keber i Friuli

Italiens vindistrikter. Renato Keber i Friuli, kvalitets vinproduktion med adgang til besøg

Rejsetips: Besøg en rigtig italiensk vingård i Friuli

Vil du se et rigtigt winery og tæt på Trieste så kunne det være hos Renato Keber, der har en ultramoderne vingård med  pinot bianco and ribolla gialla, i snart 10 år. Vinruten fra Trieste,  for en sådan er der, leder dig til op i bjergene og her kunne et pitstop være  Cividale og Vignaioli Specogna, der ligger med den smukkeste udsigt over  Colli Orientali, Friuli’s måske mest kendte vinmarker på de østlige skråninger.  Det er her du får den Pinot Grigio, du har ventet på så længe. Dertil skinke og lokale oste, og ikke et øje er tørt. Friuli, nu er vi venner.

Det var de første vine vi åbnede på vinrejsen gennem Italiens vindistrikter. Håber den smagte. Meget mere italiensk vin vil flyde mod Traveltalks læsere  i 2019 0g 2020. 

Mere om Italien og landets vindistrikter

Friuli i det smukke nordøstlige Italien

Kort oversigt

Book din rejse her

Vindrose Rejser
Sharm el Sheikh
Luxor
Adventure Tours UK
Austria
Singapore Airlines
Hurghada

NEWS TRAVELTALK

Luxor
Hurghada
Sharm el Sheikh
Singapore Airlines

Populære rejsemål