Afrikansk mad. Bliv klogere på det afrikanske køkken

Afrikansk mad, mere end 25 madforslag fra det afrikanske køkken.

Afrikansk mad er et kæmpe kapitel i madkulturens historie. Det er et helt kontinent, der omfatter en anvendelse af traditionelle frugter og grøntsager, eksotisk kød og fisk fra hele kontinentet. Mad fra Afrika laver i disse år en nysgerrig kulinarisk bølge, der er med til at definere det afrikanske DNA med en marinade af kulturer, bosættelser, handelsruter og historie. Så stort som Afrika er, er det også svært at definere en generisk betegnelse for afrikansk mad: Sådan er mad fra Afrika. Den findes ikke som en fællesbetegnelse. Den sværeste ting at gøre, når det kommer til afrikansk mad, er at forsøge at kategorisere maden. Så vi leverer en lang række eksempler, der samlet set indkredser Afrika´s enorme madkultur. Lad os prøve og gå igang.

Se rejser, priser og afgange til Afrika

Afrikansk mad, Afrikansk kok med overbevisende mad præsentation

Afrikansk mad, Afrikansk kok med overbevisende stil

Afrikansk mad er reelt mere end 25 stilarter og traditioner blendet sammen.

Hvert afrikansk land har meget unikke og traditionelle fødevarer, også påvirket af europæiske lande og oprindelige fødevarer, som går langt tilbage i deres historie. Afrikanske retter har gennem årene været kendt for at have robuste og sunde kvaliteter, som er værdsat verden over mere og mere.

Thieboudienne - traditional dish from Senegal.made from fish, rice and tomato sauceThieboudienne - traditional dish from Senegal.made from fish, rice and tomato sauce

Thieboudienne – traditional dish from Senegal.made from fish, rice and tomato

Thieboudienne

Land: Senegal

Denne traditionelle senegalesiske ret er lavet med ris, fisk og tomatsauce. Andre ingredienser inkluderer ofte løg, kål, gulerødder, kassava og jordnøddeolie. Det er en alt-i-en ret, hvor du kan smide alle de grøntsager, du har ved hånden. Hjertelig og velsmagende, denne ret er normalt på alle dagens menuer, fordi den altid er en god mulighed.

Rejseintroduktion til Afrika og Senegal

 

chapati af hvede & kylling

hapati af hvede & kylling

Chapati

Land: Kenya, Tanzania, Uganda

Selvom denne lækre basisvare stammer fra Indien, er usyret fladbrød en af de mest populære basisfødevarer i østafrikansk mad, Chapati kan nydes når som helst på dagen. og spises ofte med linser, oksekødgryderet og andre saucer.

“Retten er alsidig. Den kan tages til morgenmad, eftermiddagste eller hovedretten til aftensmad.”

Rejser til Kenya

Safari i Kenya fra Masai Mara til Laikipia

Rejser til Tanzania

Safari i Tanzania byder på det vilde liv

Rejser til Uganda

Safari i Uganda

West African national cuisine. Nigeria. Jollof rice with grilled chicken wings and fried bananas plantains.

West African national cuisine. Nigeria. Jollof rice with grilled chicken wings and fried bananas plantains.

Jollof ris

Lande; Nigeria, Senegal, Ghana, Sierra Leone

Som en af Vestafrikas mest elskede retter er jollof-ris en fast bestanddel. Som mange populære fødevarer er der ikke kun én måde at tilberede det på, og det fører til en enorm debat om, hvem der er kokken eller endda hvilken region, der laver den bedste jollof-ris. Nigerianere, ghanesere og så mange andre lande støtter stærkt deres variationer og anser alt andet for at være “uægte”. Det er normalt lavet med ris, tomater, tomatpasta og mange typer kød, krydderier og grøntsager. Jollof-ris er normalt reserveret til festlige festligheder, men fordi det så enstemmigt betragtes som lækkert, er der ingen grænser for, hvornår eller til hvilken lejlighed det kan tilberedes.

Rejser til Nigeria

Rejser til Senegal

Rejser til Ghana

Rejser til  Sierra Leone

Biltong is a healthy low fat, high protein cured dry meat

Biltong is a healthy low fat, high protein cured dry meat suitable for dieting using sun-dried methods of food preservation,

Biltong og Droëwors (tørret pølse)

Land: Sydafrika, Namibia, Zimbabwe

Biltong og Droëwors er pålæg, der spises som velsmagende snacks. Denne delikatesse er kulturelt forbundet med at se rugby, cricket og fodbold, landets mest populære sportsgrene, eller på lange bilture.

Biltong er kødstykker opblødt i saltlage og hængt for at hærde. Dette er en gammel maritim metode til konservering af kød. Selvom det ikke er sundt, foretrækker de lokale biltong med generøse lag fedt.

Droëwors (tørret pølse) gennemgår en lignende proces, men i stedet for udskæringer af kød blandes hakkekød og fårefedt med krydderier for at lave en tynd pølse. Pølsen hænger for at hele.

Tag til Sydafrika (Safari, golf osv.)

Rejser til Namibia (også safari)

Couscous with chicken

Couscous

Land: Nordafrika

Couscous er en basisfødevare, der hovedsageligt findes i det nordafrikanske køkken. Normalt spist med en gryderet eller en kødret, er det dampet semulje. I Algeriet er det en nationalret og er en almindelig ledsager til traditionelle berberretter. I de fleste vestlige supermarkeder finder du spiseklar couscous, men ægte couscous lavet med semulje, ris, kogende vand og krydderier som safran og kanel vil stadig smage bedre.

Rejsen til Marokko

Marokko som rejseland, ørken, hvidklædte snetoppe, to verdenshave

Tag til Tunesien

Tunesiens utrolige strande og oplevelser

Afrikansk kvinde laver mad the old fashioned way

Ældre kvinde laver afrikansk mad the old fashioned way

Kisra

Land: Sudan, Egypten

Kisra, som er en speciel type brød lavet af durra, sorghum eller majs, er en almindelig basisvare i egyptisk og sudanesisk køkken og mere. Det er det vigtigste supplement til gryderetter lavet hovedsageligt af speget kød, tørrede løg, krydderier og jordnøddesmør, herunder waika, bussaara og sabaroag, med valgfri mælk og yoghurt. Før du tilføjer mel og mere vand for at lave en pasta, laves Kisra ved at blande sorghum med vand og lade det sidde natten over. Det steges derefter i en pande over bål.

Kapenta, the sardine of Tanganyika

Kapenta, også kaldet sardinen fra Tanganyika, super lækker og sund

Kapenta

Lande: Zambia og Zimbabwe

Kapentaen, som omfatter to arter af små ferskvandsfisk hjemmehørende i Tanganyika-søen, blev introduceret til Kariba-søen og er nu en betydelig proteinkilde for Zambias og Zimbabwes søpopulationer.

Ligesom flere afrikanske retter ledsager et bjerg af lækker majsgrød, kendt som sadza i Zimbabwe, også kapenta. Kapenta fås både tørret og frisk og tilberedes og spises også med friske grøntsager og tomater, løg og jordnøddepulver.

Grib ikke en kniv og en gaffel for at fortære din kapenta: Tag sadzaen op med hånden og dyp eller rul den i fisken, og smagen, der følger med det, er den typiske måde at spise denne ret på.

For mange turister til Zimbabwe er en omgang sprødstegt kapenta det kulinariske højdepunkt.

Afrikansk mad, Egusi-soup, Nigeria

Afrikansk mad, Egusi-soup, Nigeria

Egusi suppe

Land:  Nigeria Togo, Benin

Denne suppe eller gryderet omfatter typisk bladgrøntsager, kød eller fisk og er lavet af melonfrø med højt fedtindhold og tørret og malet protein. Variationer af denne rige gryderet er almindelige blandt Igbo og Yoruba i Nigeria, og kan findes over hele Vestafrika. Det spises almindeligvis med banket yam i Nigeria.

Jordnøddesuppe eller mafé

Land: Mali, Ghana, Elfenbenskysten

Det er en traditionel ret, der er populær i flere lande i Vestafrika, der hver især tilføjer sit eget personlige præg. Foundationen er en pasta lavet af kød og jordnødder og (oksekød, kylling, ged eller røget kalkun). Der kan også tilsættes tomater, okra eller løg, alt efter hvor retten laves. Slutresultatet er glat, solidt og rigt, og hvide ris spises generelt sammen med gryderet. Jordnøddesmagen er mere eller mindre udtalt og suppen tynd eller lidt tykkere, alt efter hvordan den er lavet, men det er stadig en fornøjelse for forbrugeren.

Rejser til Ghana

Isamaza

Land: Rwanda

Med et lille strejf af rwandisk smag tilsat alkohol typisk importeret fra Europa, er Isamaza-likører hurtigt ved at blive den mest populære drink i Rwanda og dets omgivelser. Det er en familie virksomhed, der har til formål at vise verden potentialet i, hvad der kan produceres lokalt. Med en bred vifte af smagsvarianter, inklusive passionsfrugt, mandel, mango, kaffe og citron, er Isamaza-drinks lækre, drikkelige og vildledende stærke!

Afrikansk mad, mor og datter er klar i køkkenet

Afrikansk mad, mor og datter er klar i køkkenet

Ugali

Land: Kenya

Fremstillet af majsmel, der er blevet kogt med vand, indtil det når en konsistens, der ligner dej, er ugali den mest almindelige basisfødevare i regionen. Ugali spises traditionelt med hænderne. Ligesom fladbrød i andre lande kan ugali bruges som en slags “ske” til at øse kød og grøntsager op. Når den ikke er dyppet i en gryderet, dyppes den i en sauce.

Rejser til Kenya

Safari i Kenya fra Masai Mara til Laikipia

Swahili Peanut Kashata

Land: Kenya, Tanzania

Denne ret ligner noget mellem slik og småkager, og er en favorit snack i hele den østafrikanske region. Kashata stammer fra swahili-markafgrøderne og inkluderer jordnødder eller revet kokosnød eller begge dele.

Du kan glæde dig, fordi en kvalificeret kok tager sig af tilberedningen af ​​Kashata; se sukker, kokos, kanel og andre ingredienser varme op og komme sammen til den forfriskende godhed af dette signatur østafrikanske måltid.

Ful Medames

Land: Egypten

Ful Medames er en gammel egyptisk ret, der går tilbage til faraoernes tid. Kogte bønner moses med spidskommen, persille, hvidløg og citronsaft og spises derefter normalt til morgenmad. Det er den egyptiske ækvivalent til baked beans!

Rejser til Egypten

Eddoe suppe

Land:  Liberia

Eddoe er en tropisk rodfrugt, der ligner yam eller sød kartoffel. Denne duftende og solide suppe er simret med delikate krydderier og et udvalg af kød eller fisk.

Bobotie

Land: Sydafrika

Ofte kendt som Sydafrikas nationalret, er bobotie en sød og krydret ret lavet med hakket karry og kogt med frugt (som rosiner) og et cremet ægbaseret fyld. Oprindelsen til bobotie kommer fra at bruge rester fra en søndagssteg til at skabe det, der nu er et elsket måltid.

Palmesmør, Afrikansk mad fra bla. Liberia

Land: Liberia, Gabon

Palmesmør er en tyk sauce lavet ved at koge og knuse palmenødder. Den silkeagtige, smøragtige rigdom i denne ret er, hvordan den har fået sit navn. Den kan bruges til at tilberede en bred vifte af proteinmad, fra krebs til gedeost. Mange har deres yndlingsversion, men liberianerne kan lide den med meget peber. I Liberia serveres det normalt til frokost.

Tagine

Land:  Marokko

Tagine er nok den mest populære Berber-ret. Den er opkaldt efter den terracotta gryde, den brændes i. I ørkenområder, hvor der er så få kilder til vand, har taginen en konisk top, så saft og vand ikke går tabt under madlavningen – en vigtig faktor. Tagine-retten er en gryderet, der tilberedes langsomt og kan laves med kylling, lam, oksekød, fisk eller grøntsager, tilberedt med krydderier og tørret frugt og serveret med couscous og brød, og alle slags ingredienser.

Waakye, afrikansk mad fra fra Ghana

Waakye, afrikansk mad fra fra Ghana

Ugali

Land: Kenya

Fremstillet af majsmel, der er blevet kogt med vand, indtil det når en konsistens, der ligner dej, er ugali den mest almindelige basisfødevare i regionen. Ugali spises traditionelt med hænderne. Ligesom fladbrød i andre lande kan ugali bruges som en slags “ske” til at servere kød og grøntsager. Når den ikke er dyppet i en gryderet, dyppes den i en sauce.

Koshary er afrikansk mad fra primært Egypten

Koshary er afrikansk mad fra primært Egypten

Koshari, Afrikansk mad fra Egypten og Sudan

Land: Egypten, Sudan

Koshari er Egyptens nationalret, så når det kommer til storbyerne Sharm el-Sheikh og Hurghada. Koshary er lavet af ris, makaroni og linser blandet sammen toppet med en krydret tomatsauce og hvidløgseddike og pyntet med kikærter og sprødstegte løg. Den serveres ofte med drys af hvidløgsjuice; hvidløgseddike og varm sauce er valgfrit. Retten afsluttes derefter med en tomatsauce lavet af mellemøstlige krydderier, kikærter og stegte løg, som er en ualmindelig blanding af ris, linser og makaroni. Se efter “Koshari Men” gadesælgere, der sælger rygende varme skåle til lokale og turister.
Koshary er Egyptens nationalret og meget populære streetfood, også i andre nordafrikanske lande som Sudan. En egyptisk ret, der opstod i midten af det 19. århundrede, retten kombinerer italienske, indiske og mellemøstlige kulinariske elementer.

Tag til Egypten

Brik, Afrikansk mad fra Tunesien. It's filo dough filled with tuna, egg, capers and I forget what else. I'm addicted to brik breakfast.

Brik, Afrikansk mad fra Tunesien. It’s filo dough filled with tuna, egg, capers and I forget what else. I’m addicted to brik breakfast.

Brik, Afrikansk mad fra Tunesien

Land: Tunesien

Ifølge tunesisk praksis laves brik (et stegt wienerbrød i form af en trekant, oftest fyldt med æg) til brudgommen af den fremtidige bruds mor. Han får lov til at gifte sig med sin elskede, hvis gommen så kan spise brikken uden at spilde ægget. Turister kan endda nyde Brik, uden nogen form for ægteskabsbelastning, heldigvis! Udover rå æg, kan sorter af fisk, oksekød og kylling også bruges.

Molokhia, Egypt

Molokhia, Egypt, Afrikansk mad, der er meget udbredt i nordafrika

Molokhia

Land: Egypten

Sharm el-Sheikh ved Rødehavet med tæt på solgaranti

Molokhia er en bladgrøn grøntsag, som, når den koges, er meget bitter og tyktflydende. Traditionelt skærer egypterne bladene tyndt med hvidløg og koriander, og spiser dem derefter i suppe eller med kylling og pitabrød.

Bunny chow, en klassiker i afrikansk mad skabt af spanrsomhed og opfindsomhed

Land: Sydafrika

Det er en elsket ret, der er udviklet af nødvendighed. En innovation fra Indo-Sydafrika lavet til at tage med. Karryen hældes i et brød, der tjener som en take-out beholder og akkompagnement til den primære begivenhed i stedet for på en tallerken med mere konventionel stivelse såsom ris. Oprindeligt vegetarisk og oprindeligt fra kystbyen Durban, er det for det meste lavet med kød i dag, hvilket opfylder smagen hos alle sydafrikanere.

Tag til Sydafrika (Safari, golf osv.)

Shakshouka, Afrikansk mad fra det nordafrikanske køken

Land: Tunesien

Næste på den afrikanske madscene: Shakshouka, eller “chakchouka”, er en tunesisk ret, der er populær på den nordafrikanske madscene og har cirkuleret over hele Nordafrika, og efter at være blevet bragt dertil af Maghreb-jøder, er den også populær i Israel. De kan spises til morgenmad, frokost eller som en del af et måltid om aftenen. Det er en af ​​de mest farverige retter på denne liste, bestående af hakkede løg, chilipeber, tomater og spidskommen, kogt i en gryde til en fyldig sauce med et pocheret æg i. Tilsæt hakket persille til det.

Rejs til Tunesien

Ndole

Land: Cameroun

Ndole er en lækker urteret lavet af bitre blade (kogt mange gange for at få den til at miste sin bitterhed), kogte nødder, knuste krydderier og fisk eller oksekød. Plantains, ris eller kartofler spises generelt med det.

Vi vender tilbage med flere prøver og dækning af den afrikanske madscene.

Se alle lande i Afrika Traveltalk dækker

Rejser til Afrika og 20 nye rejselande

Mad fra alverdens lande

At rejse at leve og at leve er at spise. Så spiser du lokal mad med nysgerrighed og opmærksomhed på dine rejser, får dine rejser en ekstra fin dimension, og madindtrykkene sætter sig som rejseminder. Du får sikkert også en snak på madmarkedet, i restauranten osv.

Fransk mad

Fransk mad med 40 lækre retter opå rejsen, fra hverdag til fest

Italiensk mad

Thai mad

Vietnamesisk mad

Turkish Food is world food. Delicious, healthy and tempting

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler