Valentinsdag, en romantisk tradition

Valentinsdag, hele historien, hvordan og hvor man skal fejre

Valentinsdag handler om den romantiske højtid og liturgisk (kirkelig) fejring.
Også kaldet Sankt Valentinsdag eller Sankt Valentins fest. Her får du hele historien om Valentinsdag for dig og dem du elsker. Det er på engang en gammel kristen inspireret tradition uden at være en helligdag, men også meget amerikansk og kommercielt fortolket i disse år.

Herunder får du historien om Valentinsdag, som går utroligt langt tilbage i tid.

Canal Grande panorama fra Venedig. Romance udtrykkes vel fint med en gondoltur her?

Canal Grande panorama fra Venedig. Romance udtrykkes vel fint med en gondoltur her?

Hvor i verden fejrer du Valentinsdag?

Valentinsdag holdes af mennesker i mange lande med et kristent livsgrundlag;

Anglikansk nadver
Lutherske kirke
Traditionel katolicisme

Hvad er Valentinsdag?

Det er en kristen, romantisk, kulturel, kommerciel tradition, alt i ét.
Betydning Sankt Valentins festdag; fejringen af ​​kærlighed og hengivenhed.
Fejring med lykønskningskort og gaver, romantisk tur i byen eller getaway, gudstjenester,
Hvornår er Valentinsdag

14. februar
(fastsat af den vestlige kristne kirke)

6. juli
(fastsat af den østlige ortodokse kirke)

30. juli
(fastsat af den østlige ortodokse kirke)

Hvorfor hedder det Sankt Valentin?

Valentinsdag, også kaldet Sankt Valentinsdag eller Sankt Valentins fest, fejres årligt den 14. februar. Den opstod som en kristen festdag til ære for en eller to tidlige kristne martyrer ved navn Sankt Valentin og er gennem senere folketraditioner blevet en betydningsfuld dag. kulturel, religiøs og kommerciel fejring af romantik og kærlighed i store dele af verden.

Sankt Valentin

Sankt Valentin

Martyrhistorie og Valentinsdag

Der er en række martyrhistorier forbundet med Valentinsdag i februar, herunder en beretning om fængslingen af ​​Sankt Valentin fra Rom, der blev forfulgt under Romerriget i det tredje århundrede. Ifølge en tidlig tradition bragte Sankt Valentin synet tilbage til  sin fangevogters blinde datter. Talrige senere tilføjelser til legenden har bedre relateret det til temaet kærlighed: en udsmykning fra det 18. århundrede til legenden om Sankt Valentin hævder, at han skrev fangevogterens datter et brev underskrevet “Din Valentin” som et farvel før hans henrettelse. En anden tilføjelse hævder, at den hellige Valentin udførte bryllupper for kristne soldater, der havde forbud mod at gifte sig.

Læs mere om Sankt Valentin her på Folkekirken.dk

Hvem startede Sankt Valentin som en kristen fejring?

Den hellige Valentins fest blev etableret af pave Gelasius I i 496 e.Kr. for at blive fejret den 14. februar til ære for den hellige Valentin af Rom, som døde på den dato i 269 e.Kr.. Dagen blev forbundet med romantisk kærlighed i det 14. og 15. århundrede da forestillinger om høvisk (høvisk)  kærlighed blomstrede, tilsyneladende ved tilknytning til “lovebirds/turtelduer” i det tidlige forår. I det 18. århundredes England voksede det til en lejlighed, hvor par udtrykte deres kærlighed til hinanden ved at præsentere blomster, tilbyde konfekture og sende lykønskningskort (kendt som “valentines”). Valentinsdag-symboler, der bruges i dag, omfatter det hjerteformede omrids, duer og figuren af ​​den bevingede Amor. Siden det 19. århundrede har håndskrevne hilsner givet plads til masseproducerede lykønskningskort.
I Italien gives Saint Valentine’s Keys til elskere “som et romantisk symbol og en invitation til at låse giverens hjerte op”, såvel som til børn for at afværge epilepsi (kaldet Saint Valentine’s Malady).

Ikke en officiel helligdag, lidt som Store Bededag snart

Valentinsdag er ikke en helligdag i noget land, selvom det er en officiel festdag i den anglikanske kommunion og den lutherske kirke. Mange dele af den østlige ortodokse kirke fejrer også Sankt Valentinsdag den 6. juli til ære for den romerske presbyter Sankt Valentin og den 30. juli til ære for Hieromartyr Valentin, biskoppen af ​​Interamna (nutidens Terni).

Candygrams

Candygrams, meget amerrikansk gave på dagen

Hvor skal man fejre Valentinsdag

På restaurant er godt. Det er en implicit forventning om at gå ud sammen på dagen. Mange restauranter har en særlig festlig “middag for 2”. Men du kunne jo også tage en weekend i Paris, London eller Berlin? Alle 3 holder på denne tradition.

Valentine getaways, for at være sammen med den man elsker

Se forslag til hvor Valentinesdag kan fejres fra København til Buenos Aires.

 

Valentine-day Los Angeles

Valentine-day Los Angeles

Valentines day and US traditions

USA er størst på Valentine. Få historien her.

Nyeste Rejseartikler