Klunkerkranich – Udsigt fra det økologiske Berlin

Økologi i Berlin med café på toppen af et ellers kedeligt parkeringsanlæg.

Økologi i Berlin? Og så med det navn. Warum nicht, men det må vi høre mere om:
På toppen af shopping centret Neukölln Arcaden har nogle Berliner-ildsjæle forvandlet en gold og øde parkeringsetage til økologisk have med café, bar og beach stemning.

Oveni det smukke i at drive økologi i Berlin frem på så utraditionel vis, så er udsigten fra tagterrassen over Neukölln og en stor del af Berlin en af byens bedste.

Hvad der for en del år siden startede som illegale rave parties på et spooky parkeringsdæk i en arkade, blev etableret som bar og café i 2013, og har nu udviklet sig til et fælles projekt med bar, café og byhave.

berlin2_2

Neukölln Arcaden  reinvented, Berlin

berlin2_3

Neukölln Arcaden, det er kreativt

berlin2_4

Neukölln Arcaden

berlin2_5

Klunkerkranich Berlin

En Klunkerkranich – udtales stort set som det staves – er en afrikansk traneart. På dansk: en vortetrane, hvis nogen skulle spørge. En meget stor tranefugle med klunkelignende gevækster på siden af halsen. Fuglen bygger helst sin rede i grønne omgivelser.

Klunker Garten

En del af projektet er også nogle forsøg med CO2-reduktion, miljøpåvirkning af planter og omgivelser, byøkologi og registrering af arters mangfoldighed og livsbetingelser i storbyen. Altsammen alternativ smukt og en del af økologi i Berlin bølgen eller måske snarere krusninger.

Her avles bier og dyrkes krydderurter, grøntsager og frugter til caféen og restauranten. Haven drives som en forening ud fra principper om, at den skal være for alle, og at man derfor ikke kan gøre krav på sine egne planter eller afgrøder.

Et par dage om ugen er det muligt at deltage i projektets havedag, og skulle du få lyst til endnu mere, søger de ofte frivillige til foreningen og personale til blandt andet cafeen. Så du kan også selv bidrage til mere økologi i Berlin.

berlin2_6

Klunker Garten, Berlin

 

Zum Fetten Finken

Cafeen Zum Fetten Finken serverer brunch med frisklavede lækkerier, naturligvis økologisk. Aftenkortet har de lækreste sandwich og pommes. Enkelt og rustikt, så det passer til omgivelser og stemning.

Om eftermiddag og om aftenen er der musik, clubbing, electro, jazz, eller hvad der nu er på programmet. Fra klokken 16 koster det 3 – 4 Euro at komme ind.

berlin2_7

Zum Fetten Finken, Berlin

berlin2_8

Zum Fetten Finken, Berlin

berlin2_9

Zum Fetten Finken, Berlin

berlin2_10

Zum Fetten Finken, Berlin

berlin2_11

 

Det er forholdsvis nemt at finde Klunkerkranich: Tag elevatoren op på parkeringsetagen P5 i Neukölln Arcaden, gå ud på p-dækket, følg skiltene hen til rampen op på det, der tidligere har været P6.

Her åbner sig en helt anden verden med udsigt over Neukölln og Berlin.

Læs mere om Tyskland og Berlin på www.traveltalk.dk

Læs mere om Berlin på Berlinblog.dk

Historien on den berømte Currywurst

Currywurst fra himmel til helvede

Nyeste Rejseartikler