Kinesisk mad fra Beijing til Shanghai

Kinesisk mad fra Beijing til Shanghai, retter, historie, opskrifter

Kinesisk mad fra Beijing til Shanghai er som Kina selv set med vore øjne, kæmpestort, kompliceret og anderledes. Men Kina er også, når vi taler mad, og det gør vi, et forfinet og dybt diversificeret køkken pga. af landet lange madkultur, historie og størrelse. Noget af det absolut bedste mad, jeg har fået, har været i Kina. Der er 4 stilarter eller varianter i kinesisk mad. Kommer vi tilbage til.

Og nederst er der flere links til rejseartikler om Kina.

Kinesisk mad fra Kinas 4 verdenshjørner

Peking Duck, den absolutte klassiker.

Peking duck, Kina

Peking duck, Kina

Kinesisk køkken er også haute cuisine. Det bedste af det bedste

I Kina griber religion, filosofi og køkkenkultur ind i hinanden; bestemte madretter er faste symbolske hilsener til hædersgæsten, hvis der er en sådan. Allerede omkring 500 f.Kr. havde tilberedning og servering af mad en central rolle i det kinesiske hofs ritualer. Under denne bevågenhed har Kina kunnet udvikle et haute cuisine, ligesom Frankrig gjorde under enevælden. Madkunstens udfoldelse er præget af store naturmæssige forskelle. Den udbredte mangel på brændsel ligger bag udviklingen af lynkogning og -stegning, fx i wok, af fødeemner udskåret i småstykker. Det er så samtidigt en forudsætning for brugen af spisepinde. Alting har sin forklaring, også at danske forårsruller er god hverdagsmad, men ikke helt kvalificerer i Kina.

Er kinesisk mad verdens mest afvekslende?

Kinesisk mad er vel tæt på verdens mest afvekslende, når alle regioner betragtes under et. Det har været nødvendigt at udnytte alt spiseligt, og fraværet af religiøse eller etiske begrænsninger har åbnet for brugen af råvarer, som vi ville opfatte som uspiselige. Kineserne koger grød af flyvehavre, laver suppe af tidsler, hajfinner og svalereder, søpølser og vandmænd, stuvede katte, stegte hunde og ristede slanger. Ikke alle steder, men det forekommer.

Hvad er vigtigst i kinesisk mad? Her er basisføden ris i Sydkina, men ikke i nord

Basisføden er Sydkina er ris, der bruges kogt, sjældnere stegt, som nudler og som mel til boller og pasta. Nordens afgrøder derimod er soja og hvede, som bruges til uhævet brød, grød og dampede boller. Fisk er vigtig overalt, i landets indre mest i tørret form. Svin, høns og ænder er kødkilderne; oksekød er sjældent, undtagen i de nordligste egne. Mælk og ost er uden betydning.

Kinesisk mad bruger svampe i stort antal, tørrede og friske

Kinesisk mad bruger svampe i stort antal, tørrede og friske

Grøntsager og svampe anvendes i Kina meget udbredt

Grøntsager og svampe bruges langt mere end i Europa. Bambusskud, bok choy (bladkål), bønnespirer, forårsløg, kinakål og -radiser, frisk koriander, lotusrod, sukkerærter og vandkastanjer bruges nu hos os, men kineserne har langt tidligere adopteret vore grøntsager og frugter. Det grønne indgår i madretterne som ligeværdigt med kød eller fisk, hvilket er et udtryk for de ældgamle yin-yang regler om harmoni opnået ved balance mellem kontraster.

Kinesisk mad handler meget om nudler, der er grundlaget for italienernes pasta. Her nudler med svampe, oksekød i strimler og friske grøntsager, lige tilberedt i wok

Kinesisk mad handler meget om nudler, der er grundlaget for italienernes pasta. Her nudler med svampe, oksekød i strimler og friske grøntsager, lige tilberedt i wok

De fire store køkkener i kinesisk mad

Traditionelt beskrives kinesisk mad i Kinas provinskøkkener samlet i fire større regionale skoler. Nordkøkkenet (Beijing), Østkøkkenet ( kaldt Zhejiang-Jiangsu-Fujian eller Shanghai), Sydkøkkenet (Guangdong) og Central- eller Vestkøkkenet (Sichuan).

Beijing. Det kinesiske nordlige køkken

Nærheden til Mongoliet præger Nordkøkkenet med en del fåre- og oksekød, måske tilberedt i den skorstensformede ildgryde (“steamboat”). Berømt er pekingand.

Shanghai. Det kinesiske østlige køkken

Østkøkkenets hjemsted er kystprovinser, derfor ses en rigdom af retter med fisk, krebsdyr, muslinger og snegle. Retterne fra denne region er ofte krydrede med en blanding af eddike-sukker, vin-honning og soja i forskellige styrker. Også i Sydkøkkenet er soja og den sur-søde smag populære.

Kantonesisk. Guangdong. Det kinesiske sydlige køkken

Det kantonesiske, sydlige, køkken er bedre kendt i Vesten end de andre skoler, hvilket skyldes den tidlige emigration fra disse egne. Det er variationsrigt og bruger frugt og nødder sammen med grøntsager i retter, der blander kød med fisk og skaldyr. Forårsruller og de fyldte, dampede eller stegte rismelsboller, dim sum, der bruges som appetitvækkere, er kantonesiske.

Chengdu hot pot oprindeligt fra Sechuan, og nu spredt til hele Kina, Kinesisk køkken

Chengdu hot pot oprindeligt fra Sechuan, og nu spredt til hele Kina, Kinesisk køkken

Sichuan. Det vestlige kinesiske køkken

Sichuan-køkkenet er karakteriseret ved stærk krydring med chili og Sichuan-peber (brun peber). Stegt and, som er røget med kamfer og te, er en slags nationalret.

Ved det kinesiske måltid serveres ris fra begyndelsen. Tre til fire retter sættes frem samtidig, og de spisende forsyner sig i vilkårlig orden; derefter serveres en suppe. Risskålen fyldes igen, men ingen forsyner sig, da dette ville vise, at man ikke var mæt.

Kinesisk Nytår

Kinesisk nytår 2023, det er kaninens år! Lunar Chinese New Year 2023 er den søde kanins år

Rejser til Kina Intro til artikler mv om Kina.

 

Kina, det sydlige stærkt voksende Kina

Kender du Sydkina og Guangzhou?

Beijing

Beijing, en metropolis med 3.000 års historie

Hong Kong

Hong Kong: Take a Walk on the Wild Side

Kinesisk nytår

Kinesisk nytår 2023, det er kaninens år! Lunar Chinese New Year 2023 er den søde kanins år

Taiwan

Afrikansk mad, den nye trend fra det store kontinent

Afrikansk mad, over 25 madforslag og opskrifter fra 20 afrikanske lande

Bookdinrejse.dk

Gør dine rejsedrømme til virkelighed

Du kan søge på 1, 2 eller 3 kriterier:

Rejseinteresse
Rejsemål, der matcher din rejseinteresse
Rejsearrangør der kan levere din drømmerejse

Hvad slags ferie kunne du tænke dig?

Hvilket land kunne være dit rejsemål?

Rejsebureauer


Vidste du, at Traveltalk har over 1000 rejsetips og vokser hver dag. Klik Bookdinrejse.dk for at se mere fra danske rejseleverandører. Se også flybilletter mv fra Skyscanner.

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler