Kinesisk nytår 2021, det er da oksens år

Scroll

Godt kinesisk nytår, 2021 er oksens år.

Kinesisk nytår er en enorm fest på 2 uger med hvert sit årlige dyr i den kinesiske astrologi med masse symbolik og betydning for kineserne. Her kan du læse alt om det kinesiske nytår fra dyrenes fascinerende symbolik, til hvordan den gigantiske nytårsfest afvikles, hvad man spiser, og hvad nytårs traditionerne er, og vi lover jer gigantiske mængder af fyrværkeri, som kineserne jo opfandt.

Hvornår var det kinesiske nytår 2021?

I 2021 begyndte det kinesiske nytår d. 12. februar.

Hvornår er det kinesiske nytår 2022, 2023 og 2024?

I 2021 begyndte det kinesiske nytår d. 12. februar.

1 Feb 2022 Kinesisk nytår 2022
22 Jan 2023 Kinesisk nytår 2023
10 Feb 2024 Kinesisk nytår 2024

Hvad er dyrenes og stjernetegnenes betydning for det kinesiske nytår?

Oksen i kinesisk mytologi er nummer 2 af ​​alle kinesiske stjernetegn. Ifølge den kinesiske myte om nytåret, der bestemmer så meget for kineserne,  sagde Jade-kejseren, at kejserens ordre og dermed antageligvis medfølgende privilegier ville blive givet i den rækkefølge, i hvilken gæsterne ankom til hans storslåede fest. Oksen var tæt på at være den første til at ankomme, men Rotten narrede Oksen i sidste øjeblik til at give ham en tur på den brede ryg. Derefter, lige da de ankom, sprang Rotten ned og landede foran Oksen i Jade kejseren palæ. Således blev Oksen det andet dyr, der stod foran Jade kejseren i den kinesiske mytologi. Lidt snydt, lidt outsmarted, men stadig stærk og blandt de første af alle.

Happy chinese new year. 2021 the white metal ox is a symbol of 2021, the Chinese New Year

Happy chinese new year. 2021 the white metal ox is a symbol of 2021, the Chinese New Year.

I termerne  yin og yang (阴阳 / yin yáng) er oksen Yang. Det der trækker mod jorden, tyngdekraft og styrke.

Okser er de hårde arbejdere i baggrunden, intelligente og pålidelige, og kræver aldrig ros.
I kinesisk kultur er oksen et værdsat dyr. På grund af dets rolle i landbruget tilskrives det positive egenskaber, såsom at være hårdtarbejdende og ærligt.

KInesisk nytår 2021, Oksens år

Hvordan er oksens, stjernetegnet for 2021, egenskaber?

Okser er ærlige og oprigtige. De er low key og søger aldrig efter ros eller det at være centrum for opmærksomhed. Dette skjuler ofte deres talent, men de får anerkendelse gennem deres hårde arbejde.

De mener, at alle skal gøre, hvad der er bedt om, og holde sig inden for deres egne rammer og evner. Selvom de er venlige, er det svært for dem at forstå overtalelse ved hjælp af patos. Det er for dem ikke passende, emotionelt styret er de ikke. Sjældent mister de besindelsen. De tænker logisk og kan være store ledere.

Hvornår var det kinesiske nytår i 2021?

I 2021 begynder det kinesiske nytår d. 12. februar. (oksens år).

Den gigantiske nytårsfestival i alle lande med en vis kinesisk befolkning varer til næste nymåne, cirka 15 dage i alt.

Som en officiel helligdag kan kinesere få op til syv dages fri fra arbejde.

Hvor lå tidligere kinesiske nytår  og hvad er den 12 årige kinesiske nytårs cyklus?

Det kinesiske nytår følger den kinesiske 12 års cyklus med et dyr for hvert kinesisk år. 2020 var rottens år Det var grisens år i 2019, og det var Hundens år i 2018. 12 dyr i alt skifter i en ret kompliceret cyklus.

Kinesisk nytår 2020. Rottens-aar-2020

2020 nytår: Hvad symboliserer rotten i kinesisk astrologi?

Rotten er den første af alle dyr symboliseret i den kinsiske kalender og mytologi. Ifølge en kinesisk oldgammel myte sagde en kinesisk Jade-kejser, at dyrenes rangorden ville blive besluttet af den rækkefølge, de ankom til en stor fest. han afholdt. Rotten lurede oksen ved at sætte sig på oksens ryg. Så da de ankom til målstregen, sprang Rotten ned og landede foran oksen og blev først. Rotten anses for klog og snedig.  Egenskaber der også gælder mennesker født i rottens år. En god iagttager af andre mennesker. Kort sagt i Kina er synet på dette dyr ret anderledes end i vesten.

Når det gælder yin og yang (阴阳 — yin yáng), er rotten yang og repræsenterer begyndelsen på en ny dag. Den symboliserer også natten.

I kinesisk kultur blev rotter set som et tegn på rigdom og overskud og frugtbarhed. På grund af deres reproduktionshastighed bad/beder ægtepar også til rotten for at få børn.

Chinese New Year 2019

Der er i alt 12 dyresymboler som afløser hinanden efter flere kriterier, bla månens bevægelser ifølge kinesisk astrologi.  Som det kan ses overfor, så er det ikke samme dag fra år til år, men samme symbolik, ritualer, mad og gigantiske fester, vi næsten ikke kan forestille os med samlet over 1 mia. deltagere verden rundt.

I 2019 var det grisens år- Grisen som eksempel er symbolet på enthusiasme, optimisme og hårdt arbejde. Kineserne ser også disse træk, som vigtige for de mennesker, der er født i grisens år.

 

Chinese new year Asia-Cina-lanterne

Kinesisk nytår – China-lanterne

Sådan fejres det kinesiske nytår hvert år. Traditionen er fast

Alle kinesere fejrer denne begivenhed, så det er verdens største nytårsfest. Den fejres i Kina, i Vancouver, i London, Taiwan og i Singapore, ja i Danmark af herboende kinesere.
For det første så ligger det kinesiske nytår ikke på samme faste dag, som vort nytår, men følger månens bevægelser: Bliver også kaldt for måne nytår eller forårsfestival og er den vigtigste af de traditionelle kinesiske helligdage. Kinesisk nytår begynder på dagen for den anden nymåne efter vintersolhverv.
Fejringen af der kinesiske nytår begynder aftenen før, det er nymåne anden gang  i et år, og den flere uger lange nytårsfest slutter først, når det er fuldmåne 15 dage senere. Den 15. dag fejres helt overdådigt i det nye år og kaldes Lanternefestival, som fejres om aftenen med lys i røde lanterner, og børn der bærer lanterner i en parade.

Det kinesiske nytår i Hong Kong

Hongkongs største festival fejres over hele byen. Røde lanterner hænges overalt i byen, løvedans udføres på gaderne, og folkemængderne går ned til deres lokale tempel for at bede om lykke for det nye år. Kinesisk nytår, afholdt  i januar eller februar i henhold til den kinesiske månekalender, er en fest, som Hong Kong elsker. Gå en tur gennem de mange gade markeder, der sælger alle mulige festlige genstande, og stop for at se  fester i hele byen og vær selv med.

Læs mere om Nytår i HongKong

Det kinesiske nytår: River Hongbao Nytårs Festen i Singapore

Fra den berømte nytårsfest i Singapore ved Marina Bay. Ca. 15 minutter langt fyrværkeri i 2019, og festen blev ved i 2 uger.

Den første dag vil, da den følger nymånen ligge mellem 21. januar og 20 februar. I 2017 var det den 28. januar og i 2018 er det den 16. februar. Ikke helt som vi kender vort nytår. I 2019 4.2.2019.

Det kinesiske nytår er mange hundrede år gammelt. Hvor fejres det?

Fejringen som tradition af det kinesiske nytår på denne måde er mange hundrede år gammel. Man ærer de gamle kinesiske guddomme og forfædre. Nytåret fejres som sagt i andre asiatiske lande og lande, hvor kinesere har slået sig ned, men typisk fejres det kinesiske nytår i Kina, Taiwan, Hong Kong, Macau, Singapore, Indonesien, Malaysia, Korea, Thailand, Vietnam, Cambodia, Mauritius, Australien, og Filippinerne m.fl.

I det store land Kina varierer måden at fejre det kinesiske nytår på ret så meget. Ofte begynder festen aftenen før selve nytåret med en familie middag. Man gør også grundigt rent i hele boligen, for at fjerne onde ånder og ulykke og byde de gode hændelser velkommen i det nye år.
Vinduer og døre er smykkede med røde papirklip med små tekster med temaet “held og lykke”, “langt liv” og “rigdom”. Andre typiske aktiviteter omfatter fyrværkeri ikke så mærkeligt da det jo var kineserne der op fandt krudtet. Især i det nordlige Kina spiser man dumplings, som er dampede små boller med forskelligt kød indhold. Nytårsaften er de dog typisk fyldt med grøntsager.

Planlægger du en rejse til Kina, er det absolut værd at se, om du ikke kunne få den store nytårs oplevelse med.

Bangkok happy new year countdown fireworks and lantern at Wat Arun Temple, Bangkok Thailand.

Det kinesiske nytår i andre lande. “Bangkok happy new year countdown fireworks and lantern at Wat Arun Temple, Bangkok Thailand.”

Mere om store Kina som rejseland

Beijing, en metropolis med 3.000 års historie

Kender du Sydkina og Guangzhou?

Kort oversigt

Populære rejseartikler