Istanbul, den historiske by mellem øst og vest

Scroll

Istanbul er indgangen til Europa fra Øst via Bosporus strædet

Istanbul er Tyrkiets tættest befolkede og største by, såvel som landets finansielle og kulturelle omdrejningspunkt.
Byen ligger på begge sider af Bosporus strædet, som skærer byen nærmest midt over. Stamboul Strædet udgør sammen med Marmarahavet og Dardanellerne vandforbindelsen mellem Middelhavet og Sortehavet. Istanbul rummer store kulturskatte, og er en spændende by masser af oplevelser og med fremragende spisesteder præget af byens unikke centrale beliggenhed lige mellem Europa og Asien.

Byen  var tidligere kendt under navnet Konstantinopolis (græsk: Konstantins by) (dansk: Konstantinopel) og før det Byzans. Tyrkerne indtog Konstantinopel i 1453 med det daværende  gigantiske osmanniske rige med Fatih Sultan Mehmet som Sultan og gjorde den til hovedstad for det osmanniske imperium. Byen blev kaldt Miklagård af især de svenske vikinger. Det var først i 1931, at byen skiftede navn til Istanbul.

Istanbuls befolkning estimeres til at  være 12 til 19 millioner mennesker, og dermed er byen blandt de absolut største i Europa og for den sags skyld i verden.

Den ældste del af byen, på tyrkisk kaldet Stamboul, ligger på den europæiske side, og den anatolske side blev først bebygget i starten af 1900-tallet. Et mindre stræde, Det gyldne Horn, skiller denne del af byen  fra det mere moderne erhvervs- og velhaverkvarter Taksim. Størstedelen af byens indbyggere (65%, mere end otte millioner) bor på den europæiske side, og det er også her de nye finanskvarterer holder til i Levant og Maslak.

Ting du bør se i Istanbul

Istanbul, søjlerne i cisternen fra 500 tallet

Istanbul, søjlerne i cisternen fra 500 tallet

Den byzantinske Cisterne og det omvendte Medusa hovede i Konstantinopel

Medusa hovedet befinder sig i  den berømte og største cisterne (vandforsyning), der blev bygget i 500-tallet for at sikre Istanbuls vandforsyning i tilfælde af belejring. Hovedet er genbrug fra romernes tid og danner den nederste del af en af søjlerne. Det enestående, underjordiske bygningsværk bæres nemlig af 336 smukt dekorerede søjler, der står i vand altid. Man kan slentre rundt på gangbroer og nyde det imponerende syn af de mange søjler og det indlagte lys, der spejler sig i vandets spejlblanke overflade.

Bygningen er blevet skadet flere gange ved jordskælv. Kuplen styrtede sammen ved jordskælvet i 558, og der var mindre nedstyrtninger i 989 og 1346. Alle indvendige overflader er beklædt med marmor vekslende med gyldne mosaikker forestillende enten helgen- eller kejserbilleder eller tapetlignende geometriske mønstre.

Hagia.Sophia i Istanbul

Hagia Sophia i Istanbul

Hagia Sophia i Istanbul, et mirakel af en kirke

Hagia Sophia er en af verdens mest berømte og imponerende bygningsværker med en dramatisk historie. I dag museum og besøgt af mere end 3.5 mill. hvert år.

Kort flash-back:
Hagia Sophia var hovedkirken i det Byzantinske Rige og bygget i midten af 500 tallet.  Kirken var også hjemsted for ceremonierne i forbindelse med indsættelse af byzantinske kejsere.

Konstantinopel  var hovedstad i det latinske kejserrige (1204-1261). Bygningen var i denne periode en  romersk-katolsk domkirke. Efter grækernes generobring af byen i 1261 blev den igen ortodoks kirke.
Efter tyrkernes erobring i 1453 omdannede sultanen den til moske,

Fra midten af 1930 érne har Hagia Sophia været museum og et absolut must besøg, når du er på de kanter.

topkapi_palace-istanbul

Topkapi Paladset, hvis du kun ser en ting Istanbul

Har du kun tid til at se en ting i Istanbul, så bør det nok være  Topkapi paladset.
Topkapi-paladset var i perioden 1465-1853 det osmanniske riges*  sultaners officielle residens i byen. Det enorme byggeri  af paladset begyndte i 1459. Paladset, der hovedsageligt er bygget i eet plan, husede i sin storhedstid op til 4000 mennesker, inklusive sultanens harem. I 1700-tallet mistede paladset gradvist sin betydning, da sultanerne flyttede til nye paladser langs med Bosporus strædet. I 1924 blev det omdannet til museum og er i dag en af Tyrkiets mest besøgte seværdigheder.

*Det Osmanniske Rige var et kæmpestort tyrkisk rige grundlagt af Osman 1. i 1299 og bestod til 1. november 1922, hvor sultan-embedet blev afskaffet.

Læs mere om Tyrkiet

Rejseanbefaling og forsikring fra Europæiske 

Book dine rejser

Kort over Istanbul se nedenfor.

 

 

Kort oversigt

Populære rejseartikler