Fethiye: Middelhavets juvel

Fethiye i Tyrkiet, den fantastiske og historiske rejsemål lige ud til Middelhavet.

Fethiye er en fantastisk by og region et bølgeskvulp fra Middelhavet i Tyrkiet med sine rige  historiske, kulturelle, sociale seværdigheder og ufatteligt smukke skråninger lige ned til Middelhavs strande af stor skønhed. Fethiye har fået en særlig plads i denne skribents hjerte og i mine minder, da jeg også boede der i en periode. Det er faktisk ikke muligt at få alle minderne til at passe ind i afsnittene herunder, men alligevel vil jeg gøre mit bedste for at dele dem med dig, så meget jeg kan. Jeg håber, at du også får chancen for en aha Fethiye-oplevelse i dit liv, som jeg heldigvis fik. Uden tvivl er FETHİYE et af verdens vidundere med sine smukke bugter, perfekte klima og gamle byer. Hvis du kan lide natur, historie, eventyr, sport og underholdning er Fethiye bestemt den rigtige rejse adresse for dig.

Oludeniz Blue Lagoon i Fethiye. Oludeniz, rejser til Tyrkiet
Oludeniz Blue Lagoon i Fethiye. Oludeniz, rejser til Tyrkiet

Fethiye ligger i den sydvestlige del af Tyrkiet, øst for Marmaris og vest for Antalya. Det er et af de 13 distrikter i Muğla, et af Tyrkiets vigtigste turistcentre  i Muğla-provinsen.  Fra sommerfugledalen til Ölüdeniz, fra Lycian Way til Kabak-bugten, fra Kayaköy til Saklıkent, fra larmende natteliv til fredfyldte og stille hvide sandede strande, fra de enorme bjerge til solnedgang i landsbyen Faralya; alle de unikke skønheder er samlet i Fethiye.

Strandpromenade i Fethiye
Strandpromenade i Fethiye

Fethiye´s  centrum

Ved at vælge din bolig i centrum, kan du få fordelene ved lettere transport såsom både direkte fra
hovedhavn. Bus eller shuttle service, kan nemt ordnes for hver hver udflugt. Når du er i Centrum, kan du nyde den nybyggede vandresti ved kysten. Der er også cafeer og restauranter på stien. For enden af ​​vejen kan du forfriske dig selv med friskpresset frugtjuice ved siden af ​​snacks på “İksirci Tezcan”. Du kan besøge Fethiye-museet for at lære mere om regionen, som er meget rig på antikke byer. Du kan se meget interessante artefakter fra hellenistiske, romerske, bronze, arkaiske og også osmanniske perioder i museet. Çalış er stranden, hvor du kan få dig selv ind i det kølige Eagean Sea og lade solen forkæle dig. Fiskemarkedet skal ses og opleves. Alt du skal gøre er at vælge din favorit daglige friske fisk fra boderne. Resten ordner restaurantchefen lige ved siden af ​​fiskeboderne. Nyd din middag med fornøjelsen af ​​Rakı-Fish-Meze tredobbelt kombination. Efter et godt måltid kan du gå forbi Paspatur Bazaar består af fem levende gader. Mens du går langs de smalle gader, mærker du den mystiske og otantiske atmosfære af historisk tekstur, der rækker til gamle tider. F.eks. er gamle Fethiye Hamamı en af ​​dem; Paspatur-moskeen er den ældste bygning fra osmannisk tid. Der er tæpper, læder, smykker, tøj, tyrkiske lækkerier, souvenir- og gavebutikker, hvis du vil shoppe lidt. Når du er der, så glem ikke at spise frokost i “Mutfak”, en lille lokal restaurant med god mad og pris. Mutfak er især berømt med sin lækre “Tantuni”. Nattelivet er også temmelig farverigt i disse gader med deres barer som “Car Cemetery”, “Rouge”, “4 Corner”. De fleste af dem har live musik. Centrum er selvfølgelig kun en meget lille del af denne tur.

Nattelivet i Fethiye fejler intet
Nattelivet i Fethiye fejler intet

Hvis du er klar, lad os begynde at lave et fuldt program, som vil tage mindst 1 uge. Hvis jeg var dig, ville jeg tage noterne én efter én uden at gå glip af nogen af dem. Men først og fremmest, tjek det ud, hvordan man rejser til det fantastiske sted.

Hvordan rejser man til Fethiye?

Den nærmeste lufthavn til Fethiye er Dalaman Lufthavn. Afstanden er 44 km. Jeg anbefaler dig at leje en bil fra lufthavnen for en fleksibel og behagelig udflugtsoplevelse i Fethiye-regionen. Der er også shuttleservice i lufthavnen kaldet ‘Havaş’, som er ret billig. Kommer du fra Antalya Lufthavn, er afstanden cirka 195 km.

Lad os starte på vores tur med den mest kendte laguneudsigt i arenaen: Du kan nyde solen og havet med fredens stilhed ved de hvide sandstrande gemt blandt bjerge, som er under særlig regeringsbeskyttelse, kaldet ÖLÜDENİZ. På trods af betydningen er “Døde Hav”, er det temmelig levende og får dig til at føle dig i live.

Aerial view of beautiful blue lagoon and coastline in Oludeniz, Fethiye district, Turquoise Coast of southwestern Turkey
Aerial view of beautiful blue lagoon and coastline in Oludeniz, Fethiye district, Turquoise Coast of southwestern Turkey

Paradiset “ÖLÜDENİZ”

Ölüdeniz er kendt som “Himlen givet af Gud til jorden.” Når man ser havets turkise farve, som er gemt i bjergene, er det umuligt ikke at blive fortryllet. Ifølge en rapport fra BBC News er Ölüdeniz Beach rangeret som nummer 5 over verdens mest perfekte strande. Ölüdeniz-regionen består af tre dele: Den Blå Lagune Nationalpark (Kumburnu Strand), Kıdrak Nationalpark og Belcekız Strand. Lagunen er ligesom en stor swimmingpool uden bølger. Selv du kan trække din shezlong til havet og blive solbrændt ved at sætte fødderne i vandet. I modsætning til Blue Lagoon ligger Belcekız og Kıdrak på de åbne sider af havet, hvilket betyder, at disse strande er mere bølgede og køligere. “Sun City Beach Club” er min favorit i lagune delen.

Paraglider fly over the coastline from the top of Babadag
Paraglider fly over the coastline from the top of Babadag

I Ölüdeniz er det muligt at lave alle former for vandsport såsom windsurfing, jetski, monoskiing, stand up paddling, flyboard, wakeboard, parasailing, knæboarding osv. Du kan også have det sjovt fra Ringo og Banana Chaser. En anden aktivitet, som det også er muligt at få et certifikat for, er Scuba Diving. “Ölüdeniz Water World Aquapark” kunne være et alternativ til forlystelser, som ligger meget tæt på Ölüdeniz i Ovacık.

Blue Lagoon National Park (Kumburnu)

ÖLÜDENİZ er det mest berømte og populære sted i området. Men som du ved, kan der nogle gange skjule sig skønheder nogle steder, som ikke nævnes så meget, som når der tales om de kendte steder. Det er præcis, hvad jeg vil gøre nu. Jeg vil tage dig til de betagende alternative steder i Fethiye nedenfor.

KAYAKÖY (The Rock Village)

Denne gamle landsbys historie strækker sig til 3000 f.Kr., hvilket betyder, at den er værdig til at blive fundet der for at føle atmosfæren fra oldtiden. Da jeg havde været der, gik navnet fra mit sind, var “Ghost City” 🙂 . I denne forladte excentriske landsby kan du se nogle sarkofager og klippegrave fra det 4. århundrede før Kristus, gamle kirker, formler og omkring 400 klippehuse, som blev efterladt af folk, der boede der engang. Det minder dig om en filmskærm. Hollywood-biografproducenter fandt også ud af dette og lavede en film i 2014. Scenebillederne af “The Water Diviner” med Russell Crowe i hovedrollen blev taget i Kayaköy (billedet til højre ovenfor). Forresten, under dit besøg anbefaler jeg dig at smage tyrkisk Gözleme med Ayran der.

TELMESSOS´ antikke by

Den antikke by Telmessos anslås at være blevet etableret i det 3. årtusinde f.Kr., og tog navnet fra Apollons søn. Jeg må sige, at Telmessos tiltrækker opmærksomhed med sin dybt rodfæstede historie baseret på tusinder af fortiden. Det er kendt som den første etablering af Fethiye. Faktisk er Telmessos det gamle navn på Fethiye i sig selv. Hvis du tager dertil, vil du se, at de ældste grave tilhører Lycian, som er kendt som Aymntas-gravene. Det er forbløffende at se gravene, der blev bygget på toppen af de høje klipper for at ære de ædle navne fra de gamle tider, har overlevet indtil i dag. Ikke kun gravene, men også det gamle teater er værd at se. Det blev bygget under romerne til 6000 mennesker og blev renoveret under Byzans imperium.

PÅ İKİ ADALAR (De Tolv Øer)

Hvis du ønsker at udvide din udflugt, kan du deltage i bådture, som organiseres hver dag fra havnen i Fethiye til “12 øer”. Hver ø har sin egen skønhed. Et af øens navne er “Pig Island”. Efter jeg så de vilde grise der, gav det mening om det sjove navn🐷 “Yassıca Island” er også interessant. Den har en minipool og fem holme rundt omkring. På få minutter kan du svømme fra en ø til en anden ø. “Cleopatra Bath Island” tog også min opmærksomhed, da jeg så det halvt byzans kloster. Hvis du kan lide at dykke, kan du se den anden sunkne halvdel under havet😳 Turens sidste stop er “Şövalye Island”. Det er den eneste ø med en bosættelse i kæden af øer, der omgiver regionen.

KADYANDA (CADYANDA) ANTIKBY OG YEŞİL ÜZÜMLÜ KÖYÜ

Cadianda er en gammel lykisk by, der er lykkedes at overleve til i dag med sine meget gamle ruiner. Det er kendt som oldtidens ‘atletiske center’. 24 km væk fra Fethiye. Nogle af bygningerne tilhører også hellenistiske og romerske perioder. Du vil blive imponeret, når du ser den høje kvalitet af kunstværker på bymuren, stadion, underjordisk cisterne, teater, tempel, agora og badehuset. Det faktum, at der er så mange ruiner, og måden, hvordan byen er omgivet af mure, er beviset på Cadiandas storhed i fortiden. Yeşil Üzümlüköy er en meget charmerende by gemt i fyrreskove med den historiske struktur fra osmannisk tid. 23 km væk til Fethiye. Berømt med vinmarker, hjemmelavede vine, vævning kaldet “dastar”, orkideer og en meget speciel svampetype kaldet “Kuzugöbeği”, som er meget sund for fordøjelsessystemet. Selv “Kuzugöbeği svampefestivaler” arrangeres hvert år i april.

YANIKLAR VILLAGE & “YEŞİL VADİ” (Green Valley)

Hvis du vil prøve en naturlig og enkel stil med økologisk ferie, kan Yanıklar Village være et godt alternativ. Selvom det er tæt på turistområder, lykkedes det på en eller anden måde denne landsby at beskytte den landlige struktur. For det meste er det orienteret mod landbrugsturisme. Alt er så frisk og økologisk, at selv du kan samle dine egne æg fra burfrie høns. Husk at smage “Arapaşı-suppe” lavet af oksekød og kyllingesaft, som hører til landsbyen som speciel. Hvis du kommer fra byens kaos; prøv at gynge i hængekøjen på stranden med fred og møde med varmen fra venlige mennesker vil fuldstændig rense dig for stress. En af de mest stille strande i Fethiye “Kara Ot Plajı” er her. Mange grupper kommer med deres telte til deres yogaaktiviteter til denne smukke landsby, som har vandrestier, storslåede solnedgange, stilhed og naturlighed.

“Green Valley” er den nærmeste dal til Fethiye. Beliggende i landsbyen “Yanıklar”, kun 20 km væk fra Fethiye. Den grønne dal er et sted, du helt sikkert bør kigge forbi, når du ankommer til landsbyen Yanıklar. Der er masser af aktiviteter og faciliteter, du kan opleve i kløftens 20 km længde såsom bjergvandring, cykling, svømning, fiskeri, spille fodbold og volleyball på banerne. Der er også legepladser for børn. Du kan nyde den lokale landsbymorgenmad med specielle bagebrød og fisken tilberedt i stenovn til middag. At få sit måltid i træpergolaerne med puder under træerne er så stor en fornøjelse. Du kan foretrække at bo i andre dele, leje et telt til camping eller medbringe dit eget telt. Solnedgangen i Green Valley er ubeskrivelig. Så den eneste måde er at opleve disse øjeblikke ved at eksistere på det vidunderlige sted.

HİSARÖNÜ MED DE SMUKKE BASARER OG CAFEER

Hisarönü er en farverig og smuk aktiv by med sine hyggelige basarer, barer, caféer og restauranter. Det kan minde dig om de vestlige byer i film. Beliggende mellem Ölüdeniz og centrum af Fethiye. 12 km væk til Fethiye, 2 km væk til Ölüdeniz. Hisarönü er på et punkt, hvor Babadağ, Kayaköy og Fethiye mødes, dækket af fyrretræer. Af grunden er det på et højere niveau end Ölüdeniz & Fethiye, vejret er meget køligere og fyrreskovsbrisen tilføjer frisk luft til din nat. Det er et af de mest populære steder for natteliv. Selvom det ikke er på kystlinjen, foretrækker især briterne at købe deres huse der. Med tiden blev det som en lille britisk by. Så overrask ikke, hvis du føler dig i England. At være etableret i fyrreskove på høje bakker gør denne by speciel med dets friske klima. Hvis du kan lide natursport som vandreture, trekking, cykling, ridning osv. kan du holde det sted i dit sind som et alternativ.

SAKLIKENT (Den skjulte by)

Et andet naturvidunder Saklıkent er gemt mellem bjergets store klipper. 47 km væk til Fethiye. Den blev fundet af en hyrde for 25 år siden. Nu er det under beskyttelse med erklæringen om ‘Nationalpark’. At være i denne ret dybe og lange kløft er næsten som at lege gemmeleg. Denne vidunderlige dal er et meget flot eksempel på naturlig dannelse opstået fra det kalkrige terræn, som med tiden blev eroderet af vand. Med sit vand, der breder sig ud fra jorden, vandfaldene, der vælter fra de omkringliggende skråninger, og harmonien af vandlyde … Det er umuligt ikke at blive fortryllet. Efter en effektiv trekking kan du nyde at spise friske ørreder direkte fisket fra deres eget vand. Saklıkent Gorge Club, på billedet til højre ovenfor, er et fantastisk sted at slappe af. Yderligere information: Saklıkent er perfekt til vandsport, rafting, fiskeri, mudderbadning og picnic.

TLOS ANTIKBY OG TLOS YAKAPARK

Beliggende i den østlige side af Fethiye med 42 km afstand til centrum og på grænsen til “Yaka Village” i Seydikemer Town. Tlos er en af ​​de vigtigste bygder i Lycians med flest ruiner. Det bør besøges, da du allerede kom til Saklıkent. I nogle kilder for Tlos anses det for at være mere passende at kalde ‘land’ i stedet for ‘by’. Det gav mening, da jeg så, at denne gamle by har en meget bred geografi. Ruinerne bærer os historien om de mennesker, der bor i denne region for op til 11 tusinde år siden. Det er på UNESCOs midlertidige verdensarvsliste. Tlos er landet for Legendary Winged Horse Pegasus og hovedpersonen Bellerephontes. Klippegravene er de unikke eksempler på klassisk lykisk gravarkitektur. Gravmonumentet Bellerephontes er det mest imponerende, hvor han og Pegasus blev portrætteret, mens de kæmpede med det trehovedede monster Chimera. Og ja…”Kronostemplet” er der også. Kronos er “Gudernes Gud”. Der er ikke noget andet tempel i Anatolien, som var dedikeret til Kronos. Besøger du Tlos, vil du se Akropolis- og Necropolis-områderne, teater, små og store bade og et stadion.

Efter turen vil du sandsynligvis være sulten og træt. For at få noget hvile ved at have god mad, er Yakapark det bedste valg, da det allerede er på vej i Tlos. Kun 2 km væk til den gamle by. 650 meter højere end sletten. Perfekt sted at afkøle dig selv i den varme sæson. Tlos Yakapark er et naturligt vandparadis i harmoni med naturen. Ved at løbe over vand fra tagrenderne på hundreder af år gamle platantræer, dannes rige vandfald. Vandet er utrolig koldt og lækkert. Selv der er en sjov kampagne om det: Hvis du formår at blive i koldt vand i 5 minutter, får du din øl gratis� 10 minutter belønnes med gratis måltid.

KELEBEKLER VADİSİ (Sommerfuglenes dal)

Hvis du passerer til Kelebekler Vadisi fra Saklıkent, som har kort afstand mellem hinanden, kan du have chancen for at se ikke kun den specielle type “Jarsey Tiger Butterflies”, men også vandfaldene. Det er imponerende at se skyggen af ​​farverige sommerfugle falde ned i dalen. Hvis du føler dig varm, kan du forfriske dig selv i det kølige vand i dalen. Mens du nyder udsigten ved at gå, hvis du ser skiltet med “George House”, anbefaler jeg dig at følge det. For i sidste ende vil din mave have fest med hans meget lækre lokale landsbymad og drikkevarer. Hvis du vil overnatte, er der søde bungalows og hytter af typen terrasse mellem træerne. Eller camping med telt kunne være en anden mulighed.

FARALYA VILLAGE & KABAK BAY 25 km fra Fethiye

De seneste års yndlingsby i regionen. 25 km væk fra Fethiye, 10 km væk fra Ölüdeniz. Også kendt som “Uzunyurt”. Historie og naturlig skønhed fosser ud fra hele regionen. I det verdenskendte “Times Magazine” indtog Faralya sin plads som et af de skjulte 6 paradiser i Tyrkiet. Faralya; ud over de romerske og lykiske ruiner, ved at være omgivet af Sommerfuglenes Dal og Kabak-bugten, er det ligesom et skjult paradis. Fra Faralya er det muligt at ankomme til Kabak-bugten på en halv time ved at vandre i naturens skønhed. Dine alle sanser vil være tilfredse med duften af ​​skov, brise af hav og fantastisk udsigt over bjergene. Hvis du gerne vil øge niveauet af din tilfredshed, skal du fortsætte med at følge sydkysten for at opdage “Alınca Village”, “Yediburunlar Bay” og “Sydyma”.

så smuk er Fethiye
så smuk er Fethiye

XANTHOS & LETOON Gamle byer

De antikke byer Xanthos og Letoon, som har været vært for mange forskellige civilisationer siden oldtiden, blev evalueret sammen ved at indtage deres plads på UNESCOs verdensarvsliste i 1988. Disse to dyrebare arv blev registreret som en 1. grad af arkæologiske steder og er underlagt National lovgivning. Xanthos beliggende ved “Kınık Village” i Fethiye. Afstanden mellem Xanthos og nabobyen Letoon er kun 4 km. De to steder illustrerer på slående vis kontinuiteten og den unikke kombination af græske, anatoliske, byzantinske og romerske civilisationer. Under dit besøg vil du se kirke- og teaterruinerne, et fint eksempel på tidlig kristendom. Det bemærkelsesværdige arkæologiske kompleks der; repræsenterer det mest unikke eksisterende arkitektoniske eksempel på lykisk civilisation fra jernalderen i Anatolien. Xanthos var hovedstaden, Letoon var det religiøse centrum i den lykiske tid. De vigtigste tekster på lykisk sprog blev fundet i Xanthos og Letoon. Når du går dertil, vil du se klippekunstgravene, søjlegravene og søjlemonterede sarkofager som en ny type begravelsesarkitektur. Disse grave sætter os i stand til at forstå de successive akkulturationsfænomener, som fandt sted i Lykien fra det 6. århundrede og frem. Da jeg var i England, var jeg meget overrasket over at se “Harple Tomb” (det andet billede ovenfor) i “British Museum”, som blev flyttet fra Xanthos i det 19. århundrede. En udflugt til Xanthos & Letoon betyder at få chancen for direkte at se hele den ekstraordinære samling af historiske skatte på deres oprindelige steder. Lyder det ikke mere spændende end et museum?�

Xanthos og Letoon de antikke byer nær Fethiye
Xanthos og Letoon de antikke byer nær Fethiye

Xanthos og Letoon de antikke byer nær Fethiye

De antikke byer Xanthos og Letoon, som har været vært for mange forskellige civilisationer siden oldtiden, blev bedømt sammen ved at indtage deres plads på UNESCOs verdensarvsliste i 1988. Disse to dyrebare arv blev registreret som en 1. grad af arkæologiske steder og er underlagt National lovgivning. Xanthos beliggende ved “Kınık Village” i Fethiye. Afstanden mellem Xanthos og nabobyen Letoon er kun 4 km. De to steder illustrerer på slående vis kontinuiteten og den unikke kombination af græske, anatoliske, byzantinske og romerske civilisationer. Under dit besøg vil du se kirke- og teaterruinerne, et fint eksempel på tidlig kristendom. Det bemærkelsesværdige arkæologiske kompleks der; repræsenterer det mest unikke eksisterende arkitektoniske eksempel på lykisk civilisation fra jernalderen i Anatolien. Xanthos var hovedstaden, Letoon var det religiøse centrum i den lykiske tid. De vigtigste tekster på lykisk sprog blev fundet i Xanthos og Letoon. Når du går dertil, vil du se klippekunstgravene, søjlegravene og søjlemonterede sarkofager som en ny type begravelsesarkitektur. Disse grave sætter os i stand til at forstå de successive akkulturationsfænomener, som fandt sted i Lykien fra det 6. århundrede og frem. Da jeg var i England, var jeg meget overrasket over at se “Harple Tomb” (det andet billede ovenfor) i “British Museum”, som blev flyttet fra Xanthos i det 19. århundrede. En udflugt til Xanthos & Letoon betyder at få chancen for direkte at se hele den ekstraordinære samling af historiske skatte på deres oprindelige steder. Lyder det ikke mere spændende end et museum?

Fethiye udsigt over Middelhavet

Fethiye udsigt over Middelhavet

Den lykiske vej fra Fethiye til Antalya

The Lycian Way er en uforglemmelig vandrerute fra Fethiye til Antalya med de smukkeste landskaber, som blev brugt af lykianere til handel i oldtiden. Ifølge “Sunday Times” er The Lycian Way en af ​​de ti bedste langdistancevandringer i verden. Lycian Way er endnu et bredt kapitel, som jeg snart vil skrive til dig. Eventyr- og trekkingelskere kan følge med fra traveltalk.travel for at få alle de specificerede oplysninger. Men lige nu, når vi er i Fethiye, kan jeg bestemt ikke springe over uden at nævne denne vigtige del. Startruten på 509 km afstand er Fethiye. Skråningerne af Babadağı, Faralya, Kabak Bay, klipperne i sommerfugledalen, Karaağaç Alınca Village, Yediburunlar er de vigtigste vandreruter i Fethiye. Det er en kystvandring med milde temperaturer, hvilket betyder, at den også kan vandres i hele vintermånederne. Kan du forestille dig den fornøjelse, du kan få, hvis du kombinerer denne oplevelse med alle de turforslag, jeg præsenterede for dig ovenfor?�

Som jeg fortalte dig i begyndelsen…Fethiye’s vidundere er utallige. Når du tager til Fethiye dertil, vil alle rejseoplevelserne byde dig velkommen. Alt du skal gøre er at tage en beslutning for at nyde din Fethiye-rejse.

Flyvetiden til Tyrkiet fra større byer også København

Flere dejlige destinationer foruden Fethiye i Tyrkiet

Read about Denizli

Gør dine rejsedrømme til virkelighed

Du kan søge på 1, 2 eller 3 kriterier:

Rejseinteresse
Rejsemål, der matcher din rejseinteresse
Rejsearrangør der kan levere din drømmerejse

Hvad slags ferie kunne du tænke dig?

Hvilket land kunne være dit rejsemål?

Rejsebureauer


Vidste du, at Traveltalk har over 1000 rejsetips og vokser hver dag. Klik Bookdinrejse.dk for at se mere fra danske rejseleverandører. Se også flybilletter mv fra Skyscanner.

 

 

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler