Singapore, løvebyens sagn og historie

Før der var noget, der hed Singapore

Singapores historie: De fleste ældre historiske dokumenter om Singapore er gemt væk i historien, men i en kinesisk beretning fra det tredje århundrede beskrives østaten med ordene “Pu-lou-chung” eller “øen for enden af halvøen”. Senere hen, da de første bosættelser blev etableret (omkring år 1298-1299), var byen på halvøen kendt som Temasek (Havbyen). I løbet af det 14-århundrede fik dette område et nyt navn. Ifølge sagnet herom, var det en prinsen Sang Nila Utama fra Srivijayas hovedstad, Palembang, der gav byen sit navn. Da prinsen en dag var på jagt fik han øje på en stor løve – et dyr som prinsen aldrig havde set før. Han grundlagde derefter en by på det sted, hvor han så løven. Byens navn blev “Løvebyen”, hvilket på sanskrit bliver til Singapura fra simha (løve) og pura (by). Byen blev herefter regeret af de fem konger fra det antikke Singapura. Løvebyen blomstrede som et mødested for handel på grund af placeringen på spidsen af en halvøen, der var et oplagt knudepunkt på skibs-transport.

Singapores historie: Den moderne by
Det moderne Singapore blev grundlagt i 1800-tallet ved politiske aftaler, handel og en mand ved navn Sir Thomas Stamford Raffles. I denne periode ledte det britiske imperium efter en anløbshavn i dette område, til sine handelsmænd og til at forhindre hollandsk udvidelse og frem-skridt. Singapore, der allerede på dette tidspunkt var et boblende handelssted langs Malaccastrædet, var derfor et oplagt valg.

Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum

Raffles-effekten
Sir Thomas Stamford Raffles, der på daværende tidspunkt var generalguvernør I Bencoolen (nu Bengkulu), ankom til Singapore den 29. januar 1819. Han øjnede med det samme områdets store potentiale og var med til at forhandle en traktat på plads, der gjorde Singapore til en vigtig handels-station. Singapore oplevede hurtigt en enorm vækst og befolkningstilstrømning fra blandt andet Kina og Indien. I 1822 implementerede Sir Thomas Stamford Raffles en plan under navnet “Raffles Town Plan.  I dag er hotellet af sasmme navn verdensberømt.

Handelssted for hele Asien
Beboelsesområderne for forskellige etniciteter var adskilt i fire områder. Den europæiske bydel bestod af europæiske handelsmænd og rige asiater, alt imens de kinesiske tilflyttere var bosat i Chinatown (område ligger samme sted som i dag) og sydøst for Singapore River. Nord for Chinatown ved Chulia Kampong holdt inderne til, og Kampong Glam-kvarteret var pri-mært bosat af muslimer og araber, der havde migreret til Singapore. Byen blev ved med at vokse som handelssted, og i efterhånden kom der store banker, kommercielle foreninger og et handels-kammer. I 1924 blev der indviet en vej, der forbandt Singapores nordlige del med Johor Bahru. Og det Singapore vi kender i dag tog form.

[mappress mapid=”23″]

Nyeste Rejseartikler