Ischgl, en pragtfuld ski-weekend i et af Østrigs bedste skiområder

TravelTalk - Rejsemal Icon
Rejsemål  

Ischgl i Østrig en snefuld december eller solrig påske?

Ischgl rejser du let til fra Danmark: For os var det kun et par flyhop med service-mindede Austrian Airlines. Det er lækkert at flyve med rutefly, god benplads og et glas juice, vin eller lign., og så er du på vej. Derefter en taxi, det tog ca. 1 time og 15 min. så del den ret lange taxatur med andre, hvis du ikke rejser i en gruppe eller tag bussen. Så  var vi i Ischgl i Tirol i Østrig i midt december måned, og sneen var lige faldet og faldt fortsat, og alle snekanonerne arbejdede på højtryk dag og nat  for rent bogstaveligt  at skabe grundlaget for en lang, stor sæson. En anden måde er naturlgvis kør-selv. Der er ca. 1400 km eller flyve direkte til Innsbruck og derfra videre på en god time. Se også de mange tilbud herunder med førende danske skirejsebureauer.

Se mere end 100 forslag til skiferie

Vi glæder os til Ischgl igen

Og alle sæsoner er store i Ischgl, for ski-terrænnet og byen og ski-oplevelsen er blandt de største i Alperne. Skal vi uden for landet er det St. Moritz eller Cortina i Italien eller Courchevel i Frankrig, der minder lidt on Ischgl, eller du skal flyve langt, som Canada for at få en tilsvarende total skiferie-oplevelse. For det er netop total oplevelsen der gør det største indtryk: Der er ikke rigtigt nogle svagheder: Ca. 290 km  skiterræn inklusive nabobyerne, der er en del af liftkortet og den schweiziske side, med op til 10 km nedfarter direkte ned i Ischgl, som ganske vist kan være mørkerøde, og smukt skiløb ind og ud af Schweiz i Samnaun med den berømte smuglerrute. Masser af off-piste, heliski osv. oveni.

Kort over 6561 Ischgl, Østrig

Hvor ligger Ischgl så lige præcist?

Ischgl befinder sig strategisk smukt i Paznaundalen i Tirol i 1.400 meters højde. Du løber ned fra op til ca. 2800 meter. Derfor er her også meget snesikkert. I selve byen er der en særlig stemning, fordi du på alle sider er omgivet af virkelig høje og for os danskere imponerende bjerge. Her  beskyttet på alle sider ligger Ischgl omgivet af Silvrettabjergene, som også dele af liftanlægget er opkaldt efter. Det er ikke for sjov, at Ischgl er kendt som et af Østrigs mest eftertragtede skisportssteder. Ischgl har fortjent ryet, som en blanding af en top-moderne skisportsby med stjerne restauranter, de flotteste skishops, vi har set, og mere ydmyge spisesteder, lækre vinbarer og en classy afterskiing, der siger spar to til det meste. Det hele er tilsat 5 cl. østrigsk god stil og charme.

Ischgl winterpanorama (1)

Der er altid to kæmpe koncerter en ved sæsonstart og en ved sæsonafslutning. Begge er enorme begivenheder med over 1000 vis af tilskuere eller rettere deltagere i en  kæmpefest, enten i selve byen ved sæson-start eller oppe på bakken omkring påske.  I 2018 var det Jason Derolo og 30.11.2019 var det kult bandet Seed med over 20 deltagere i banden + crew, der gav den maks. gas tiljublet af 20.000 festdansende mennesker. Så mange stjernenavne har været der, man tror det er løgn, En meget ung Beyonce, en lidt ældre Elton John og alt imellem, men de er alle hængt op nu med plakat/foto i tunnelen,  der forbinder flere dele af byen med det smarte transportbånd,  som i lufthavnen. Du går ca. 150 meter eller står bare,  og der er en topstjerne på væggen for ca. hver 2 meter. Say what?

Der er after-skiing og så er der Ischgl

Der er after-skiing og så er der Ischgl

Det moderne Ischgl

Det moderne Ischgl viser sig lidt frem med forrygende hurtige lifter og et utal af ski-kanoer i terrænnet, men også i byen bla. sådan: Her tager du det nævnte rullende fortov under byen, når du skal hurtigt rundt: to ca. 150 meter lange rullende fortorv, genialt tænkt. Adgang sker via en elevator i midten af det hele, der forbinder den højere beliggende del af byen med den relativt lavere. I midten er så de to rulle fortorv. Derfra ruller du ud til den lift eller del af byen du vil besøge. Måske er det næste, der mødte os i byen, et delvist marketing move, for det er Ischgl som alt andet med turisme rigtig gode til, men du fornemmer duften af kostald et-to steder i byen. Bare den der nostalgiske duft af hø og hest, men nej den er god nok, der er opstaldede heste midt i byen. Ischgl er østrigsk bjerg-historie, afterski og top-klasse skiløb samlet ét sted.

Ischgl skilte til Schweiz

Ischgl skilte til Schweiz

Hvad skal du opleve i skiterrænnet i Ischgl?

For det første så skal du lige have historien om skilifterne. Østrigerne generelt er meget dygtige til oplevelses økonomi. Eksemplet her er, at Ischgls skilifter ejes af relevativt få mennesker, der er blevet enige om, at næsten alle indtægter går direkte videre til at forbedre liftsystemet og udbygge/forbedre skiområdet. Det giver det måske bedste liftsystem, vi har set nogetsteds. Og det giver byen en sund over-all indtægt fra skiturismen. What´s not to like?

Se mere end 100 forslag til skiferie

Skikort til Ischgl

Det store område på ca. 290 km inklusive sammenhængende nabobyer og muligheden for at løbe ind i Schweiz via Samnaun, byder bla. på 8 til 10 km lange røde nedfarter og en god blanding af blå lettere pister, så du altid kan komme nemt ned og sorte pister, der er en reel udfordring for de fleste samt legendarisk off piste. Hele området er snesikkert og spækket med snekanoner, så du bla. også altid kan løbe helt ned til afterskiing i byen.

ischgl-piste-kort-skiferie

ischgl-piste-kort-skiferie

600 mill. Euro investeret i skilifter

Hvorfor er det så godt at spendere milliarder på skilifter? Med de nærmest årlige gigantiske investeringer i liftanlægget,  600 millioner Euro i alt,  så er der meget få gamle lifter tilbage. Før en lift er udtjent, udskiftes den og sælges måske til et mindre priviligeret skiland.  Vi taler nye 8 personers lifter med varme i sædet, der nærmest danser op på bjerget på en tidsbesparende, virkelig stejl rute med 6 m/s. Du er oppe på “ingen tid”. Fra selve byen kan du vælge mindst 3 lifter til det klassiske mødested oppe på bjerget, så uanset hvor du bor, så er der en lift til dig inden for ret få 100 meter. Derfor er Ischgl svær at slå i denne afgørende skiferie disciplin: “Hurtigt op til toppen”. Til gengæld kommer du i højsæsonen, er der mange mennesker på bjerget. De kommer også nemt rundt, men der er lidt crowdede nedfarter som helt ned til byen, nogle fravælger pga trafikken sen eftermiddag, og til gengæld fyrer den af oppe på bjerget. Her er altid god plads. Du har jo to lande til rådighed!

Ischgl Velilleck F1 ny lift 2019

Ischgl Velilleck F1 ny lift 2019

I 2019/20 er det især de nye Velilleckbahn F1 og Visnitzbahn lifter, der påkalder sig opmærksomhed.

VIsnitzbahn

Visnitzbahn

Vi blev transporteret op på ingen tid og løb 8 km lange uforstyrrede nedfarter i det absolut bagerste område efter 1-2 lifter yderligere ind i det langt over snegrænsen liggende terræn.

 

Se lige denne stemnings video optaget kort efter sæsonåbningen den 20.112019.

Den berømte tur til Samnaun i Schweiz – uden pas – også kaldet smugler ruten, og på ski prøvede vi også.  Vi havde dog ikke tid til at tage hverken guld, sølv eller bronze medaljer, som du kan registrere direkte i Ischgl´s app. Det er rimeligt smart:

Skiområdet byder på nogle af de længste og bedste nedfarter, vi har prøvet de seneste mange år.

 

Ischgl appen

Den app kan du ikke undvære: Alle lifterne er med, er lifterne åbne/lukkede? Alle højder og placeringer, hvor er jeg osv. Klart 5 stjerner til den.
Download Ischgl app her til både Apple og Android (i princippet alle andre mobiler). Download den smarte Skiapp eller læs mere.

Ischgl Skyfly. Det her er vild zip-lining!

Ischgl SKYFLY, adrenalin-rush er en del af Ischgl-oplevelsen! Langs et to kilometer langt ståltov flyver du gennem Ischgls Kitzloch-kløft og når op til 85 kilometer i timen! Om vinteren har du en fantastisk udsigt over de snedækkede skråninger nede i dalen, og til alle skiløberne, der ligner myrer under din zipline-flyvning. Ski og snowboards kan spændes på ryggen under hele flyvningen, så er du klar til at løbe videre på ski. Lidt dizzy på den gode måde.

Hvis du leder efter et adrenalin-kick uden lige, vil du elske Ischgl SKYFLY! Så du skal måske udpege og  gribe en modig ledsager (fordi to personer kan zip-line ved siden af ​​hinanden) og så er det bare Abfarht!

Ischgl pardorama-winter18 (3)

Hvor skal du spise på bjerget?

Når  du først er oppe i terrænnet, så kan du lave dine pit-stops fra burgers til 30 kr. til decideret gourmetmad. Det er meget svært at klage over udvalget.

Ischgl pardorama (11)

Ischgl pardorama

Pardorama, top restaurant ved midterstationen i Ischgl

Ønsker du at spise godt oppe i terrænnet, så er det i nyindrettede Pardorama, du nemt når fra byen i eet hug. Her får du både lokale retter og international mad som gode bøffer. Det er ikke kantinemad på noget måde. Der er kælet for det hele, og udsigten er direkte forrygende.

 

Smuglerruten til Schweiz.

Smuglerruten på ski fra Ischgl til Samnaun har vi allerede skrevet om, men nu er der den app, der automatisk registrerer din tur!
Det er sjovt og spændende at løbe til Schweiz og via den skarpe Skiapp, så kan du se og vælge mellem bronzeturen (kan klares på et par timer) , sølvture eller guld smuglerturen /(tager fra en 1/2 dag til lidt mere)  opkaldt efter den trafik fra land til land på ski, der var i gamle dage, hvor man rimeligt toldfrit hentede føde-og drikkervarer fra land til land. Denne tur er flere gange kåret il Alpernes bedste skirute.

 

Hvorfor ikke rejse på skiferie i ydersæsonerne

Du får ca. det, du betaler for her i livet, og Ischgl er ingen undtagelse, men når du kan købe et glas klasse-vin for 5-6 Euro og en stor fadøl et “dyrt” sted for 35 dkk, så kan du roligt hive Dankortet frem fra tid til anden og være den glade giver. Og så har du vel allerede gjort plads i budgettet ved at rejse i ydersæsonen, som vi gjorde. Det er faktisk dagens rejsetip. Brug nu de ydersæsoner, hvis du har tid.

Fidusen er, at du rejser  så meget biligere i før-sæsonen og og i efter-sæsonen. Dvs. før jul og fra marts til påske, men selve påsken koster mere. Kan du rejse i de to perioder, måske bare en kortere tur, se f.eks. her dagsprisen på en ski-smuttur på Book din rejse, så er det hele billigere fra selve rejsen til liftkortet. Måske skilejen er det samme, men på de to væsentligste poster har du sparet et betydeligt beløb! Sandsynligvis under 1/2 af normal prisen per dag, hvis du kan rykke med ret kort varsel.

Er du typen, der er som vi er, gerne vil afsted et par gange om året på ski, så er det den billigste og måske mest givende måde at gøre det på. Du åbner og/eller lukker skisæsonen. I Ischgl er alt åbent fra slut november (se artiklen om den kæmpe åbningsfest)  i byen og mere end 90% procent af skiterrænnet, men der er langt under 1/2 så mange mennesker i byen, uden det forekommer tomt. Der er faktisk tilpas, hvis man gerne vil have lidt plads på bakken til de store herresving og et godt bord i restauranterne uden at booke dage førud.

Night Life. Champagne og Clubbing er en option

Night Life. Champagne og Clubbing er en option

Festen, der aldrig ender, fordi den fortsætter næste år

Hvad får du så ikke? Du får måske ikke den største after-skiing fest, du kunne få til jul, februar eller påske, ja hele hovedsæsonen, så er du lidt en festabe, så må du give lidt mere for lige de 3 perioder, og så er Ischgl med garanti et af de skisportsteder, hvor der er mest gang i den – altid.  Rejser du i marts er der typisk ny sne igen, lidt flere mennesker end før jul, og så er der også masser af sol, der bruner. Og prisen daler som snefug fra himlen, We like it!

Rejser du i påsken koster det fuld billet  for at se, hvor smukt her er om foråret, med sol på himlen, stadig skiing “to die for” og du er med i den gigantiske tak for sæsonen, fest, Ischgl holder hvert år.

Hotel Brigitte, ischgl Aussen

Hotel Brigitte,  velkommen

“Madame Brigitte” – fire stjerner med officiel pil opad

Lad os begynde med hotellerne generelt. Helt ærligt, der er færre 2 stjernede hoteller end 4 stjernede. Det er fra 3 stjerner og op, det sner. Der er flest 4 stjernede, som også kan have et diskret S for Superior, altså en mellem kategori op til 5 funklende stjerner, som også findes. Dem er der et par stykker af. Vil du bo på et designer hotel som Paris Hilton i Ischgl  i nogle år har frekventeret med Limo afhentning i en ombygget Hummer, som igen er en ombygget kæmpe Jeep, udtænkt mere eller mindre af Arnold Schwarzenegger foruden det amerikanske militær, så gør du bare det. Men den variant stod vort budget lidt af på.

Hotel Brigitte, indendørs poolSå vi valgte det yderst delikate Hotel Brigitte ****superior, der ikke kan ligge mere centralt i forhold til lifter via transportbåndet og en meget afslappet afterskiing tæt på, der blev lidt vort yndlingssted pga en virkelig god Glühwein, og de 87 meter til hotellet kunne vi klare uden taxi.

Hotel Brigitte Bar og lounge

Hotel Brigitte Bar og lounge

Det er et tæt på fejlfrit hotel. Det skriver vi ikke hver gang, men se selv billederne herunder i galleriet. Maden er en 1/10 mm under Michelin mad hver aften, uden en skævert, og morgenmaden er vildt imponerende. Råvarerne er dyre og lækre, som f.eks. den monkey fish, der heldigvis ikke kiggede på os, for en Erosa Erosa er en af de grimmeste fisk der findes, men også af de mest eftertragtede at spise. Den monkey var utroligt præcist smørstegt.

Hotel Brigitte, restaurant

Så skal vi op, du – på bjerget  i Ischgl altså

Morgenmaden er luksuriøs: Der er naturligvis en morgenfrisk chef, der laver omeletter i alle afskygningerne, eller hvad han nu skal trylle frem på din opfordring. Der er otte slags youghurt mv og lige så mange mýsli varianter. Den bedste bacon, ca 25 cm lange perfekt crispy stykker gris med røræg og små runde kartoffelpandekager. Der er masser af frugt, og der et kæmpe ostebord. Dertil kommer et mindre bageri af morgenbrød og hele autentiske rammer med honning. 10 slags juice hurtigt talt og undskyld for alt det, vi har glemt. Det er stærkt vanedannende.

Brigitte_Designsuite[1]
Værelserne er store og bekvemme. Vi synes, de lige som resten af hotellet har den gode stil, ikke for krampagtigt moderne eller for gammeldags blød lux, bare moderne og lækkert og ikke mindst elegant. Der er indendørs svømmebassin, sauna osv, komplet wellness afdeling.

Er den bar regning til mig?

Det må være en fremragende bar, siger min tal-kyndige revisor efter at have kigget på vor regning. Men reelt er drikkevarer godt under danske priser, så vi blev bare så spontant glade, at vi gik op i klasse: Bedre vin, bedre Grappa osv., og inviterede gamle venner udefra,  så det var en effektiv måde at udligne prisforskellen på. Det er også et tip. Sørg nu for at få brugt de Euro på en god måde!
Der er et pool bord og andet legetøj som bordtennis og bord hockey for voksne og børn. Der en en vinkælder afdeling fra stue-etagen hvor du kan plukke nogle druer i flaske og nyde denm uforstyrret med familie og eller venner. Personligt siger jeg Grøn Veltliner, den østrigske hvidvin, der er så meget på vej frem i vinverdenen. Køb den, før den stikker helt af prismæssigt. I Dk koster de 150 kr flasken og selv til den pris er den det hele værd.
Gæsterne  var venlige og ret internationale. Da vi var der, var der landskamp i fodbold med Belgien som deltager, og en belgisk gæst (tak til dig igen) købte en kæmpe æske chokolade og delte ud til alle i lounge/bar området. Så holdt vi med Belgierne – for en stund.

Short and sweet om Hotel Brigitte i Ischgl

Værelsesprisen inkluderer følgende ydelser: Morgenbuffet 4 retters menu, salat- og ostebuffet ugentlig gallamiddag med aperitif, eftermiddags snack (faktisk et måltid som pasta); Spa-område med indendørs pool, finsk sauna, bio-sauna, aroma-dampbad, saltbad, infrarød kabine, isgrotte, gym. Vi giver dem lige så mange stjerne som de officielt har!

Besøg lige Turistkontoret i Ischgl

Du kan måske tro, du ved det meste om Ischgl, men der sker hele tiden noget nyt og Ischgl´s centralt beliggende turistkontor har fingrene på pulsen. Supersød betjening, masser af liftkort, brochurer, og direkte information. Smut derned en af de første dage. Det var gennem dem. vi fandt zip-lining. De hjælper dig også med at arrangere udflugter eller besvarer spørgsmål, som hvor kan jeg få vore børn passet en dag? Eller hvor ligger der er god østrigsk vin orienteret vinbar, der også servere lidt mad? Hvordan kommer jeg til Innsbruck? De sørger for, du er klædt på til opholdet. Og rejser du med rejsebureau som Danski, er du med garanti godt igang med at lære om Ischgl.

Ischgl tourist kontor

Ischgl Turistkontor

Vil du med ned i byen?

Byen vrimler med gode steder til after skiing og helt nede på jorden vinbarer. Iscghl er ikke specielt stor med kun 1600 fast indbyggere, men har det hele. Byen er jo til for dig: Så gå en tur ned eller op i gennem byen, og forslagene til mad og drikke står i kø.

Vil du spise ude er der en anseeligt antal af resturaranter der samler på lokal varianter af Michelinstjerner, skal ikke kunne sige om, de kan veksles lige over, men gå efter enten prisen på kortet, hvis det skal være overkommeligt, eller hvor mange såkaldte Toques, man har. Det betyder egentlig en lille kasket, og er fransk. Ja vi slog det op.  Der er 9 restauranter i 2019, der har en eller flere kasketter.

Et restaurant forslag Er Lucy Wang. Det ser meget eksotisk ud, men det er også meningen. Flere restauranter kommer til her  på traveltalk for omtale.

Link til restauranter i Ischgl

Booking til Ischgl

Du kan  med fordel rejse med Nortlander eller Danski, som vi selv henviser til, så vi har en lille aktie i den anbefaling.  Gå ind her på book-din-rejse herunder og se hvad der er på rejsemenuen!

Ischgl

 

Skiferie i andre lande

 

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler