Phnom Penh: Oplev Cambodias sjæl og historie

Phnom Penh: Oplev Cambodias sjæl og historie

Alene navnet på den cambodjanske hovedstad antyder at man befinder sig langt væk hjemmefra. Phnom Penh får dog hurtigt én til at føle sig hjemme når det hyggelige caféliv, de farverige markeder og det travle byliv folder sig ud. Byen byder på fantastiske oplevelser i en spændende kultur og giver samtidig mulighed for at reflektere over Cambodjas voldsomme fortid.

Central Market kæmpe marked i Phnom Penhs centrum

Central Marketi Phnom Penhs centrum er markeret ved et marked, som ganske passende er kendt som Central Market eller Phsar Thmei. Udover at det på baggrund af den centrale beliggenhed kan fungere som mødested eller udgangspunkt, er markedet selv bestemt et besøg værd. Det forgrener sig i flere lange korridorer, hvor man kan lade sig selv fare vild i mængden af tøj, frugt, souvenirs og masser af mennesker. Alle der besøger Phnom Penh, besøger det centrale marked, og det er de lokale klar over. Så vær klar til at møde hårdt forhandlende sælgere, der dog, som de fleste cambodjanere, har et smil på læben.

Eller hellere det russiske marked m.fl. i Phom Penh?

Hvis det centrale marked føles for turistet kan man passende tage til det russiske marked i stedet. Der er lavere til loftet, og når man pludselig befinder sig i en afdeling kun med værktøj, er der ingen tvivl om, at det er de lokale der handler her. Det er stort set umuligt ikke at fare vild når først man er kommet ind, og lader man sig forføre af atmosfæren kan man nemt tilbringe lang tid her. Der er spændende ting at se og købe, og det er absolut også velegnet for turister. Vil man dog helt undgå andre turister, er byens tredje marked det rette: Psar O Russei ligner udefra et storcenter, og er kæmpestort. Det er som en labyrint af boder, der sælger alverdens utrolige ting og sager, og mangler man reservedele til sin cykel eller er på jagt efter en lokal snack kan det helt sikkert findes her. I udseende er det centrale marked en klar etter, men i charme scorer alle tre topkarakter.

phom-penh-4

Landets historie fylder selvfølgelig også i hovedstaden, og det smukke nationalmuseum giver et godt indblik i landets kulturelle og religiøse arv samt dets kunst. Ikke langt derfra troner det betagende royale palads. Der er masser af smukke bygninger med fantastisk indretning, bl.a. sølv-pagoden, hvis gulv er belagt med sølv – dog overtrukket med gulvtæppe for beskyttelse, så man kun kan se et hjørne af gulvet. Efter et besøg her er det oplagt at nyde en kold drik ved den nærtliggende flodbred, der emmer af liv med masser af caféer, restauranter og små specialbutikker. Om aftenen kan man nyde solnedgangen i afslappende omgivelser fra en båd på Tonle Sap-floden. Her fra kan man se paladsets spir og byens mange lys, hvilket samtidig kan give en bedre forståelse af størrelsen på hele herligheden. Bådturene kan fås i flere prisklasser og forskellig varighed, og selv den billigste tur er en god oplevelse.

Mest medrivende er dog byens museer om folkets lidelser under de røde khmerer. Et stykke fra byens centrum finder man The Killing Fields, som er en samling massegravsteder benyttet af de røde khmerer. Iført et par hovedtelefoner bliver man guidet rundt af en gribende fortælling om de frygtelige hændelser, der fandt sted. Audioguiden maler levende billeder af, hvad der foregik på stedet og forklarer gennem historier og øjenvidneberetninger om de mange uhyggelige detaljer, man render ind i.

De røde khmerers rædselsregime i Phnom Penh er nu fortid

Hvis man kan klare mere om de røde khmerer er torturfængslet Tuol sleng – eller S-21 – det næste stop på turen i Phnom Penh. Omkring 14.000 mennesker omkom under regimet til den tidligere skole, hvoraf blot syv slap ud levende. Det er bl.a. fra disse syv overlevere, at man kender til de forfærdelige metoder, der blev brugt mod de indsatte. Fængslet er placeret midt i byen, men er et roligt sted med stor respekt for historien. Ligesom The Killing Fields, er det et sted, hvor der er plads til at trække vejret og reflektere over hændelserne, mens man tager et skridt tilbage fra det hektiske liv, der fylder gaderne i denne storby. Tempoet er højt, og man skal holde øjnene åbne, når man snor sig uden om de forhindringer, der er parkeret på fortovene. Alt sammen er med til at gøre Phnom Penh til den spændende storby den er, og med lidt hjælp fra de altid venlige cambodjanere er der ingen grund til, at det ikke skal blive et godt ophold i byen.

Mere om Cambodia, fra det utroligt smukke og fredelige Siem Reap og Angkor-templerne.

Læs mere om Asien her

Flyv med Singapore Airlines

Phnom Penh: Oplev Cambodias sjæl og historie

Phnom Penh: Oplev Cambodias sjæl og historie

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler