Jul i Japan, en fusions jul mellem vesterlandske og japanske skikke

Jul i Japan

Jul i Japan er en interessant fusion mellem vestlige traditioner og lokale japanske med en klar præference for den amerikanske kultur lige på juleområdet. Så hvad er juletraditionen i Japan?

Så hvornår er det japansk jul

Japansk jul fejres den 24. december. Det er ikke en helligdag, så folk fejrer om aftenen den 24. efter arbejde og skole.

Christmas Illumination in Midtown, Tokyo, Japan

Julebelysning i Midtown, Tokyo, Japan

Julen er også en lejlighed til at være sammen med sin kæreste – alene

Julen betragtes som en date nat mellem par og involverer at gå ud at spise og besøge en romantisk middag. Venner fejrer ofte også sammen, og familier med børn er glade for at tage aftenen hjemme og spise vestlig mad.

Den 25. december er business as usual og falder som bekendt ofte på en hverdag. Derfor er disse juleaftens sammenkomster normalt færdige omkring kl. 21 eller 22, så alle kan gøre sig klar til at gå på kontoret eller skolen næste dag. Det er almindeligt, at juleudstillinger fjernes om morgenen den 25., så folk kan bytte dem ud med nytårspynt.

Selvom julen har mindre betydning i Japan end nytåret, har den sin egen tradition. Fokus for mange er maden.

Juletræer ligger langs hver side af en sti. Et oplyst skilt, hvor der står “Julemarked”, er hængt op med snor mellem dem, og i det fjerne kan et stort oplyst juletræ ses. Stien er fyldt med mennesker, der tager billeder af markedet på Yokohama Red Brick Warehouse Christmas Market.

Oura Roman Catholic Church in Nagasaki, Japan.

Oura Romersk katolsk kirke i Nagasaki, Japan.

Hvad spiser japanerne til jul?

Stegt kylling eller stegt kylling er det korte svar.

Kalkun er svært at finde i Japan, så hovedretten til jul i Japan er kylling. Mange restauranter tilbyder specielle, begrænsede udgaver af julekylling menuer til spisning eller takeaway på stedet. Nogle af disse muligheder er stegt eller stegt kylling, med  kartoffelsalat, som f.eks. også tyskerne ville bruge ved juletid.

Christmas in Japan at KFC

Christmas in Japan at KFC

Kentucky Fried Chicken har en utrolig forretning i julen

Sandt nok er et af de mest populære steder at få  en sprød  juleaftens kylling på KFC. Altså Kentucky Fried Chicken. Hele traditionen ville måske aldrig have taget fart i Japan, hvis det ikke var for KFC’s lange historie med at tilbyde et fancy Thanksgiving-lignende måltid juleaften. Men med kylling.

KFC creates the food scene during Christmas in Tokyo, Japan

Selvom de er populære i Japan til jul og en favorit blandt Japanere, er KFC er faktisk en amerikansk institution, der blev startet i Kentucky af den navnkundige Colonel Sanders. Faktisk kan vi spore dens rødder tilbage til, da en mand bestilte så meget kylling, at han var nødt til at forklare sine forhold til butiksmedarbejderen, som var, der ikke var nogen kalkun tilgængelig.

Juleaften i f.eks. Tokyo har travle KFC’er lange køer, der går rundt om husblokken. Butikkerne lagerfører kylling til aftenen for at sikre, at de kan tilfredsstille den enorme kunde efterspørgsel. Man anbefaler at bestille på forhånd via deres hjemmeside, så du kan modtage din ordre med en særlig ekspreskø ved afhentning. En hed drøm for en dansk franchisetager af en KFC butik.

Jul i Japan på KFC

KFC “Party Barrel” tilbyder som eksempel otte stykker original opskrift på kylling, en speciel rejegratin og en tredobbelt bær-tiramisu til en pris af ca. 4.100 yen. Det er i 22 små 220 kr.

KFC har for nylig udgivet en særlig jule-“Party Barrel”-pakke, som indeholder otte stykker original opskrift på kylling, en speciel rejegratin og en tredobbelt bær-tiramisu. Kyllingen kommer i en festligt udseende bøtte sammen med festtallerkener af papir.

Pizza Hut, Pizza-La og Domino’s fulgte naturligvis trop

Da KFC fra dag til dag dominerede overskrifterne under Japans julefejring, var det kun et spørgsmål om tid, før andre fastfood-forretninger besluttede at udnytte julen og øge deres popularitet.

Pizza er en integreret del af de fleste julemiddags festligheder i Japan, men landets pizza industri har virkelig tjent jule yen for nylig. Pizza har altid været forbundet med fest i Japan, og derfor er den perfekt til enhver sammenkomst eller fest.

Pizza Hut, Pizza-La og Domino’s har tilbud til jul og vinter med toppings, der formodes at symbolisere sæsonens ånd. For eksempel kan stegt kylling og grøntsager gå på nogle pizzaer, mens andre kan have roastbeef eller mere avancerede toppings/tilbehør såsom camembert ost og trøfler. Trenden er en “quattro”-pizza på denne tid af året, med fire forskellige smagsvarianter og typer toppings pr. pizzaskive.

Den usædvanlige præference for kylling over julen har flere interessenter: Pizza Hut forstår det også godt. Tidligere har de brugt det til deres fordel ved at gå sammen med KFC for at tilbyde en speciel kombinationspakke med Pizza Huts pizza og KFC-kylling. Det er svært at sige, hvordan de koordinerede disse ordrer, men det var nok et smart træk!

Domino’s Japan

Du forventer noget eksotisk, når vi har med Japan at gøre. Her er det: Domino’s Japan skabte overskrifter juleaftensdag 2016, da de forsøgte at træne rensdyr til at levere deres juleordrer via en GPS-sporingsapp og selvkørende slæder. Det er overflødigt at sige, at rensdyret nægtede at spille bold; de anakistiske drøvtyggere undlod at holde sig til de påtænkte ruter, og pizzaerne blev ændret og genleveret. True story og cudos til Domino´s i Japan.

En ting med sikkerhed ved pizza til jul er, at den er blevet ekstremt populær. Mange pizzaforretninger kæmper med at følge med bestillinger juleaften. Du kan dog blive overrasket over at høre, at det koster mere end 50 USD i Japan, altså 350 kr og sikkert på vej op.

Hvad er den mest populære julemad i Japan?

Det er kendt som “Julekage” på japansk og er i bund og grund en jordbær smørkage. Du kan finde denne kage i stort set enhver kagebutik eller Depachika, men den vil være pyntet op til feriesæsonen.

Depakchipa er navn for madmarkeder i kælderniveau i Japan, Kæmpe udvalg af salater, som måske afbalancerer kalorieindtaget fra kylling og pizza.

Depakchipa is name for basement level food markets in Japan

Depakchipa is name for basement level food markets in Japan

Og nu kan du med rette spørge, hvad i alverden er en Depachika: Depachika er markeder placeret i kælderen i stormagasiner. Det er god space management. Disse populære shopping steder tilbyder en bred vifte af færdigretter såsom tilbehør, bentō og slik sammen med friske ingredienser, kunne være kød og fisk.

Japansk julekage

Det ligner lidt en sandkage i tekstur, men med en mere intens, rigere smag. Den er ofte rund og er dekoreret fløde med flødeskum og jordbær, selvom nogle varianter kan have andre dekorationer som en kristtorn eller konfekt formet som julemanden. Det er normalt med små søde og oftest kommercielle julehilsner.

Japanese Christmas cake

Japanese Christmas cake

 

Meget mere rejseinformation om Japan

Rejseguide til Japan, en overflod af japansk rejseinspiration

Rejser til Japan, du aldrig glemmer

 

Tokyo, hvad man kan se i den største metropol i verden

Rejser til Tokyo

Rejser til Japan på vej

Vi dækker hvad du ser, hvor du skal bo, priser og alt:

Japan Express: Osaka til Tokyo

Væsentlige Japan

Japan One Life Adventures – 10 dage +

One Life eventyr

Epic Japan: Speed Trains & Street Food

Japan eventyr

Nyeste Rejseartikler