Det spanske køkken

Det spanske køkken er en rejse sig selv. Tag turen med?

Det spanske køkken er charmerende og stolt som Spanierne selv og lige så stort som landet. Kæmpe forskelle fra nord til syd.

Brindis-vino-tinto-Amigos with tapas

Spansk mad fra nord til syd, en guide til spansk madkultur

Spanien er et land med stor regional diversitet, og det afspejles også i dets mad. I dette blogindlæg vil vi tage et kig på de forskellige typer mad, der kan findes i forskellige dele af Spanien. Fra de solide gryderetter i nord til de lette fiske- og skaldyrsretter i syd er der noget for enhver smag at nyde. Så lad os uden videre udforske nogle af de mest populære spanske retter fra nord til syd.

Spansk mad fra nord: Asturias, Baskerlandet, Galicien

Når de fleste tænker på spansk mad, tænker de på paella og sangria fra syd. Men der er så meget mere til det spanske køkken end det! Den nordlige del af landet har sine egne særprægede smage og retter, som bestemt er værd at prøve.

Naranjo de Bulnes peak Urriellu in Picos de Europa. Spansk mad region

Naranjo de Bulnes peak Urriellu in Picos de Europa. Spansk mad region

I Asturien finder du masser af fiske- og skaldyrsretter som blæksprutte og krabber. Regionen er også kendt for sin fabada, en solid gryderet lavet med bønner og pølse. Baskerlandet er berømt for sine pintxos (små bidder) og txakoli-vin. Prøv den lokale specialitet af torsk i pil Pil sauce eller kylling i grøn sauce. Og i Galicien kan du ikke gå glip af den lækre skaldyrssuppe kaldet caldo gallego. Andre specialiteter omfatter empanadas (stegt eller bagt omsætning fyldt med kød eller grøntsager) og tortillas de patatas (kartoffelomeletter).

Så næste gang du er i Spanien, skal du sørge for at udforske nordens kulinariske lækkerier!

De centrale og østlige regioner af spansk mad: La Rioja, Navarra, Aragon, Catalonien

Spanien er et stort land med en bred vifte af retter. Den nordlige del af landet er hjemsted for retter som Cocido Madrileño, mens de sydlige regioner er kendt for deres Paella. I mellem disse to yderpunkter er der en række andre regioner med deres egne kulinariske traditioner.

En sådan region er La Rioja, som ligger i det nordlige Spanien. Køkkenet her er baseret på kød og grøntsager. En anden region i det nordlige Spanien er Navarre, hvor fokus er på friske råvarer og skaldyr. Retten Piquillo peber fyldt med torskefisk er en specialitet i dette område.

Black pudding and chorizo

Black pudding and chorizo

Når vi bevæger os ned til centrum af Spanien, kommer vi til regionen Aragon. Dette område er kendt for sine gryderetter og gryderetter, samt dets brug af lokalt dyrkede ingredienser. En ret, der kendetegner køkkenet her, er lam i Zaragoza-stil, som tilberedes med hvidløg og rosmarin.

Endelig kommer vi til Catalonien i det nordøstlige Spanien. Denne region har en stærk middelhavspåvirkning, og som sådan byder dens køkken på en masse fisk og skaldyr og olivenolie. En ret, der er indbegrebet af denne madlavningsstil, er paella, som stammer fra denne del af Spanien.

Syden: Murcia, Andalusien, Extremadura, Castilla-La Mancha

Spanien er et stort og mangfoldigt land, med masser af regional variation i sin mad. Det sydlige Spanien er ingen undtagelse, med en bred vifte af unikke og lækre retter at prøve.

Paella.Spansk Mad med signatur.

Paella. Spansk Mad med international signatur.

I Murcia er fisk og skaldyr konge. Byen Cartagena er især kendt for sin fantastiske skaldyrs-paella, lavet med frisk fisk, calamari og rejer. Andalusien er hjemsted for traditionelle spanske tapas, små tallerkener designet til deling. Du finder alle mulige lækre tapas i Andalusien, fra klassiske retter som patatas bravas (stegte kartofler med en krydret tomatsauce) til mere usædvanlige tilbud som friturestegte søde brød.

Extremadura og Castilla-La Mancha

Extremadura er berømt for sine solide gryderetter og gryderetter, perfekt til at varme op på en kold vinterdag. Prøv regionens signaturret, cocido extremeño, en gryderet lavet med kikærter, chorizopølse og forskelligt kød.

Castilla-La Mancha er landet med Spaniens mest berømte ret, paella i Toledo-stil. Denne særlige paella indeholder kylling, kanin og snegle – bestemt ikke for sarte sjæle!

Hvad skal man spise i hver region

Spanien er et stort og mangfoldigt land, hvor hver region har sit eget unikke køkken. Her er nogle af de mest populære retter fra hver region:

-I nord finder du retter som baskiske pintxos (små bid på brød), galicisk blæksprutte og asturisk cider.

-I de centrale regioner kan du prøve retter som Madrids berømte Cocido madrileño (en gryderet med kikærter, kød og grøntsager) eller Valencias paella (en risret tilberedt med fisk og skaldyr eller andre ingredienser).

Gazpacho, kold eller varm tomatsuppe. Spansk mad

Gazpacho, kold eller varm tomatsuppe. Spansk mad

-Og i syd kan du ikke gå galt med andalusisk gazpacho (en kold suppe lavet med tomater og peberfrugter) eller Sevillas flamenquín (en rullet svinekam-ret).

Opskrifterne kommer vi til

Spansk mad varierer drastisk fra nord til syd. I nord finder du retter, der er tunge på kød og kartofler, mens i syd er køkkenet meget lettere og byder på en masse fisk og skaldyr. Uanset hvor du er i Spanien, er du sikker på at finde lækker mad!

Omelet med kartofler, tomater og. Frittata i en jern stegepande

Omelet med kartofler, tomater og. Frittata i en jern stegepande

Nogle populære spanske opskrifter omfatter paella, en ret lavet med ris, skaldyr og grøntsager; tortilla de patatas, en kartoffelomelet; gazpacho, en kold suppe lavet med tomater og agurker; og flan, en karamel custard dessert. Uanset din smag, er du sikker på at finde en opskrift at elske!

Konklusion. Spansk mad er lækker og let for øjet

Spansk mad er lækker og varieret, med noget for enhver smag. Uanset om du leder efter et let måltid fra nord eller en solid ret fra syd, så finder du det i Spanien. Og glem selvfølgelig ikke spansk vin – det er noget af det bedste i verden! Så næste gang du planlægger en rejse, så sørg for at inkludere Spanien på din liste over destinationer. Du vil ikke blive skuffet.

Rejsen til Spanien

Her er flere artikler om at rejse i Spanien.

Mere rejseviden for Spanien

Besøg Madrid, Spaniens blændende hovedstad

Spanske vindistrikter. Ideer til eventyrlige vinrejser.

 

Nyeste Rejseartikler