Spanske vindistrikter. Ideer til eventyrlige vinrejser.

Spanske vindistrikter, hvad man skal spise og drikke i Spanien

Spanske vindistrikter fortæller historien om Spanien. De er naturskønne regioner og altid værd at rejse til som rejsemål også i sig selv. Vinen er en bonus og måske et rejsetema, eller blot en ekstra dimension, der beriger det at rejse og leve i Spanien.

Tolosa Spanien, et stykke utrolig vinhistorie

Tolosa Spanien, et stykke utrolig vinhistorie

Spanien er en af ​​de største vinproducerende nationer i verden. Hvis man skal tro statistikkerne, er Spanien den tredjestørste vinproducent i verden, de største er Italien og Frankrig. Spanien er et stort vinland dedikeret til den vin, der er karakteristisk for Spanien med stor respekt for tradition og klassisk vin håndværk, men på grund af de ufrugtbare områder i landet,  og afgrødernes store afstand, er produktionen lav i forhold til dyrket arela. Dette er den vigtigste grund til, at Spanien “kun” ligger på tredjepladsen. Men vine kan på en måde have godt af at skulle kæmpe for at leve og vokse sig stærke og sætte vindruer med stor smag. De kan være små og rynkede, det er lige meget, det er kun smagen og potentialet, der tæller. Det har spanierne vidst i flere 1000 år, og de holder stædigt fast i de måder at dyrke og vinificere vin på, der er den allerbedste for hvert af de spanske vindistrikter. Hver region har på alle måder sit særpræg. Det gør det kun til en større rejse ind i vinens hjerte.

Der er ikke mindre end utrolige seks hundrede druesorter, der er plantet i Spanien til produktion af vin, men det meste af vinen er produceret fra de tyve hovedtyper af druer. Denne produktion udgør næsten 80 procent af den samlede vinproduktion i Spanien.

Spansk vin var en eksportvare allerede under  Romerriget

Spansk vin blev eksporteret vidt og bredt allerede under Romerriget. De romerske soldater fik vin, når de var i felten,  og det gjorde Romerriget generelt også. Vin var vigtigt.  Når man taler om de vigtigste afgrøder i Spanien, efter korn og oliven, er druen den plante, der dyrkes i den største mængde i Spanien og optager mest landbrugsjord.

Spanske vindistrikter og mad der går perfekt til spansk vin, lfuet, jamon, chorizo, bacon og lomo embuchado med rødvin og oliven.

Spanske vindistrikter og mad der går perfekt til spansk vin, lfuet, jamon, chorizo, bacon og lomo embuchado med rødvin og oliven.

Teknikkerne og metoderne til fremstilling af spansk vin er normalt de mest ortodokse og traditionelle metoder, der har været brugt i århundreder. Ved hjælp af disse gamle metoder anvendes så lidt menneskelig forstyrrende indflydelse som muligt. Slutresultatet er, at der produceres nok vin til ikke bare at gøre Spanien til den tredje største vinproducent, men det gør også Spanien til den største vinforbruger. Hvert år drikker spaniere mere end 40 liter vin pr. person!

Denne europæiske storproducent har mere vindedikeret jord end nogen anden nation i verden med næsten 3 millioner hektarer jord, der er tilplantet med vindruer. Et pænt stort landbrug i Danmark er måske 80- 100 ha. Så er man storbonde.

Spanish wine regions

Spanish wine regions

Rioja, det mest kendte af de spanske vindistrikter

La Rioja, det måske mest kendte vindistrikt i Spanien

La Rioja, det måske mest kendte vindistrikt i Spanien

Ved omtale af “La Rioja” er den første ting. vi tænker på, den vin, der bærer dette mærke. Måske den første spanske vin, du har smagt? Faktisk er de to forbundet, da det er et mærke, hvis oprindelse er dette område. La Rioja er et lille autonomt samfund i det spanske land. Det er på den sydlige baskiske hældning og meget tæt på Ebro-dalen. Selvom det er en lille region, er La Rioja et godt sted at være på ferie.

Logrono, hovedstaden i Rioja, Spanien

Logrono, hovedstaden i Rioja, Spanien

Rioja-hovedstaden kaldes Logroño. Det er det økonomiske og geografiske center i regionen. Det har også flere ting, man absolut bør se, nu man er på de kanter.

Haro-området ser meget vinproduktion. Det er et meget populært sted, og mange mennesker kommer her hvert år for at smage vin. Der er også en begivenhed, der tiltrækker mange mennesker. Det sker en gang om året. Det er en begivenhed, hvordeltagerne bogstavelig talt kæmper med vin. Folk går normalt til vinkampen klædt hovedsageligt i hvidt. De strømmer til i tusinder, og derefter begynder slaget. Når folk forlader dette område, er de oprindeligt hvide beklædninger gennemvædet af rødvin. Det er en begivenhed, der er værd at prøve, især hvis du elsker at have det sjovt.

Den store pilgrimsrejse,  Camino de Santiago passerer også delvist gennem denne region. Det er et område i La Rioja, som du skal besøge, mens du er i regionen. Her er der mange klostre med stor kunstnerisk betydning såvel som historiske og kulturelle spor. Her blev de første ord på spansk skrevet.

Den store pilgrimsrejse er utroligt smuk, især i de områder, hvor der findes landsbyer. De fleste af bosættelserne her var romernes arbejde, og de er stadig meget imponerende, selvom de har stået i lang tid.

Området omkring Tierra De Cameros er et andet godt sted. Landskabet her er så overraskende, at du vil blive chokeret, når du kører forbi. Dette område kan også prale af grotter og store huler. Det er absolut værd at din tid.

Hvis du er en person, der er dybt interesseret i turisme i landdistrikterne, er din valgte region La Rioja. Det er et sted, hvor du kan prøve aktiviteter såsom vandreture, jagt, klatring og fiskeri. Altsammen noget som Spanierne elsker.

Camino de Santiago eller Camino de Santiago er sammen med vin også en stor hovedperson i denne region; ruten krydser hele området inklusive hovedstaden Logroño og to af dens mest interessante byer, Nájera og Santo Domingo de la Calzada. Der er en spektakulær parador i sidstnævnte, og en kirke med et af Spaniens højeste og smukkeste barokke tårne. San Millán de la Cogolla er et sted med fantastiske fantastiske funktioner med to klostre: Suso, kendt som den ovenfor, med maurisk arkitektur og Yuso fra det 16. århundrede, kendt som det nedenfor, der på en eller anden måde ligner klosteret. For El Escorial og huser gloser over Emilianensesne, der indeholder de første ord skrevet på castiliansk eller castiliansk

Ikke langt væk, i bjergene, ligger Ezcaray, en fantastisk by med en bestemt baskisk lugt, munter og pulserende, valgt som en sommerferiested af mange af La Rioja og Baskerne. Valdezcaray skisportssted er højere op ad bjerget. Bjergkæderne i Ezcaray er fyldt med egetræ og bøg og generøse i efteråret og tilbyder et stort udvalg af svampe til fans.

Fans af storviltjagt som vildsvin, rådyr og hjorte strømmer til Tierra de Cameros i bjergene, der deler La Rioja fra Soria-provinsen i Castilla y León, et af de mest spektakulære bjerglandskaber med den største økologiske fordel. Omkring halvøen.

Penedes vin cava region, i baggrunden Montserrat bjergene. Vilafranca del Penedes, Catalonien, Spanien.

Penedes vin cava region, i baggrunden Montserrat bjergene. Vilafranca del Penedes, Catalonien, Spanien.

Spanske vine fra det klassiske vindistrikt Penedès

Vinregionen Penedès ligger skjult blandt kystbakkerne sydvest for Barcelona. Anset for at være mange af en tæt nummer 2 efter Rioja, er det også en af de ældste vinproducerende regioner i hele Europa. Penedès er bedst kendt for sine mousserende cavas i et område, hvor hvide druesorter dominerer, men er også meget respekteret for sine egetræs lagerede røde og hvide vine fra f.eks. vingården Torres en Pacs.

Codorniu, Penedes Spanien, den ældste forretning i Spanien. Codorníu er den næststørste producent af Cava, den spanske traditionelle metode til mousserende vin. Grundlagt i 1551 nær Barcelona, Spanien, det er det ældste firma i landet og et af de ældste vingårde i hele verden.

Codorniu, Penedes Spanien, den ældste forretning i Spanien. Codorníu er den næststørste producent af Cava, den spanske traditionelle metode til mousserende vin. Grundlagt i 1551 nær Barcelona, Spanien, det er det ældste firma i landet og et af de ældste vingårde i hele verden.

Spanske vinentusiaster, der besøger Barcelona, ​​vil overveje en kort udflugt fra byen til denne populære vinregion, der fokuserer på byerne Vilafranca del Penedès og Sant Sadurní d’Anoia, sydvest for den katalanske hovedstad.

Regionens mest emblematiske vinsort er Cava, Spaniens mest berømte mousserende vin. I et område mellem Barcelona og Tarragona ejer Catalonien 90% af produktionen af ​​cava; de resterende 10% er fordelt på andre regioner. 1 dages vinture fra Barcelona tilbyder en god mulighed for at lære om kultiveringen af ​​cava og besøge nogle af regionens mest populære cava- og vinproducenter, hvis du ikke har meget tid til at gå hele ruten selv.

Nyd en vandre tur i de blide bakker, der krummer Penedès-vinmarkerne, og forestil dig billedet af en stor have, hvor druerne dyrkes og sendes rundt i verden. For alle, der er interesseret i vinkultur, er det virkelig et “must see”.

Tag en tur gennem Vilafrancas imponerende gotiske bykerne, og sørg for at nyde den storslåede udsigt over Penedès. Fra Santa María klokketårn skal du gå ind i Museum of Wine eller blot tage en tur langs Ramblaen. Du kan opdage Vilafrancas modernisme eller endda gøre ‘pinya amb els castellers’ (en gruppe mennesker omkring tårnene). Alle af dem er de unikke og viser en by fuld af historie og modernitet, åben og indbydende.

Spanske vindistrikter i det nordvestlige Spanien. Monforte de Lemos, Galicien

Nordvest-Spanien er hjemsted for den storslåede Galicien, hvis hovedstad er Santiago de Compostela, en meget smuk og kendt by. Områdets historie er voldelig; Visigoter, romere, maurere og vikinger har invaderet området og tidligere prøvet at erobre det på et eller andet tidspunkt.

Ribeira Sacra er et af Galicias mest prestigefyldte steder. Tilsammen danner floder, landskab, romansk monumental rigdom og Mencía druedyrkning et attraktivt kompleks med et stigende antal turister.

Monforte de Lemos ligger i det geografiske hjerte af dette område, som også er den eneste by. Det er det ideelle sted at opdage Ribeira Sacra af denne grund, da dens centrale placering giver dig mulighed for at planlægge dine ture på en behagelig og afbalanceret måde.

Siden romertiden er der produceret vin i denne del af Sacra Ribeira.

Ribeira Sacra er fordelt mellem den sydlige Lugo-provins og den nordøstlige Ourense-provins. Landskabet er forenet med vin (D.O. Ribeira Sacra) og klostertraditioner. Monforte de Lemos er det største befolkningscenter i Ribeira Sacra, og er også det største centrum med alle de faciliteter, en turist kan have brug for, så Monforte er den ideelle base, hvorfra man kan udforske Ribeira Sacra.

Et andet interessepunkt er Monforte-broen eller “Ponte Vella” over floden Cabe, der er krediteret romerne, men med et nyt design fra 1500-tallet, der bevarer middelalderlige detaljer.

Blandt mange rekreative aktiviteter tilbyder Monforte de Lemos jagt og fiskeri, kløft, cykling, svæveflyvning, klatring og især vandreture langs stier, hvor Camino de Santiago ‘s sydlige rute er bemærkelsesværdig.

Spanske vindistrikter: Pamplona, Navarra vinregion i Spanien, Plaza del Castillo firkantede centrum

Spanske vindistrikter: Pamplona, Navarra vinregion i Spanien, Plaza del Castillo firkantede centrum

Spanske vindistrikter i Navarra-regionen

Navarras autonome region strækker sig fra de centrale Pyrenæer gennem en række forskellige landskaber ind i Ebro-dalen. De spektakulære nordlige bjerge giver plads til bølgende grønne bakker og en tørt slette i syd. I den sydlige del af regionen, mellem Pamplona og sletten, er DO Navarra vinmarker. Denne placering er praktisk talt unik på den iberiske halvø og er præget af sammenflødet mellem det atlantiske, kontinentale og middelhavs klima.

Navarre er en af ​​Spaniens mest anerkendte oprindelsesbetegnelser. Der er flere vingårde, der fremstiller DO Navarra-vin, men også vin, der er en del af DO Rioja.

Navara vine er generelt aromatiske med frugtagtige smag og en god balance mellem alkoholindhold og surhed og lækker krop. Hvide vine har nuancer af gule, fine aromaer og friske smag. For deres del er rosévine velfortjent for deres umiskendelige personlighed: de er tørre, friske og delikate. Lige så  udsøgte er de røde, der er lavet i disse oprindelsesbetegnelser. Den mest udbredte drue i regionen er sorten Garnacha.

Du kommer over et af de mange hjørner af Camino, når du rejser gennem Navarra-regionen: vinens springvand. Irache-klosteret og dets tilknyttede vingård, Irache Wineries, blev oprettet i 1891, ligger i den lille Navarran by Ayegui. Vinfontenen blev skabt for at motivere Santiago’s udmattede tilhængere, hvor pilgrimme blev fyldt. Kammuslingskaller fra klosteret og hellige vinflasker.

Du kan ikke forlade Navarro uden at besøge ‘Navarra Vine and Wine Exhibition Center’, også kendt som ‘Vinmuseet’, beliggende i den hellige engels gamle palads i det 18. århundrede, som nu er et statsejet hotel. Wine Center er beliggende i byen ‘Olite’, men turen og nedsænkning i Navarra’s vinkultur er bestemt værd at tage.

Spanske vindistrikter, og her en af de største: "Ribero del Duero"

Spanske vindistrikter, og her en af de største: “Ribero del Duero”

Berømte spanske vindistrikter langs floden Duero

Douro-floddalen er fødestedet for nogle af Spaniens bedste rødvine, og hjemsted for Spaniens mest berømte vingård, Vega Sicilia. Det er også hjemsted for den mest berømte nyeste supervin i Spanien: Pingus. Dominio de Pingus er en lille producent i Ribero del Duero-regionen i Spanien. Først fremstillet i 1995 udviklede vinen straks en kultstatus efter raveanmeldelser fra Robert Parker i Wine Advocate, og betragtes nu som en af de største vine fremstillet i Spanien fremstillet af danske Peter Sicek, utrolihgt efterspurgt og prissat i overensstemmelse hermed. Nu i gode årgange tæt på 10.000 kr per flaske.

Pingus 2 store vine, den ene koster ca 9000 kr i 2020Pingus 2 store vine, den ene koster ca 9000 kr i 2020

Dette spanske vindistrikt, der er en del af grænsen mellem Spanien og Portugal, drives af druen Tempranillo, den mest udbredte drue i hele landet, der producerer fed rødvin fra Toro, Ribera del Duero og León. Den mineralvide vin Verdejo dyrkes også i Rueda.

For over 1000 år siden introducerede fønikerne regionen for vin. Derfra anerkendte Romerriget de nødvendige betingelser for vinfremstilling i regionen og etablerede vinmarker der for at levere vin til dens tropper. Den katolske kirke har overtaget vinfremstilling i Ribera efter romerne. Dette forklarer, hvorfor klostre og kirker er beliggende i mange betydningsfulde Ribera-vingårder.

Selvom regionen har produceret vin i tusinder af år, blev den først anerkendt under sin egen betegnelse.

Denne historiske region har en række seværdigheder, der ikke er vin relaterede.  Salamanca, Segovia og Ávila er UNESCOs verdensarvssteder inden for Castilla y León, en kort gåtur fra Ribera del Duero. Vore rejsefæller havde taget en vandretur i Valladolid, Spaniens gamle hovedstad, årtier længe før det blev Madrid. Det er stedet, hvor Fernando og Isabel blev gift, og hvor Christopher Columbus også døde. Valladolid er idag en stor by i det centrale Spanien. Byen gennemløbes af floden Pisuerga og er hovedstad i Castilla y León og i provinsen Valladolid. Indbyggertallet er  ca. 300.000, ca. som Århus. Seværdigheder er den ufuldendte domkirke af Juan de Herrera og kirken San Pablo

Mindre byer leverer også på charme. Et skibsformet slot flyder på toppen af ​​en bakke med udsigt over byen over den charmerende by Peñafiel, hvor der afholdes tyrefægtning med jævne mellemrum på torvet. Og indeni venter et smukt vinmuseum.

Byen Aranda de Duero er Ribera del Dueros uofficielle hovedstad. En labyrint af sammenkoblede vingårde, nogle af dem udskåret af ren klippe, strækker sig under dens brostensbelagte gader.

Romersk kirke. Santa Maria de Siurana i Catalonia

Romersk kirke. Santa Maria de Siurana i Catalonia

Priorat, det nordspanske utrolige vineventyr med den højeste appellation

Priorat er en Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) til catalanske vine produceret i Priorat-amtet i provinsen Tarragona lige syd for Barcelona i den sydvestlige del af Catalonien.

DOQ dækker 11 kommuner. Det producerer primært kraftige rødvine, som kom til international opmærksomhed i 1990’erne. Siden er det blevet totalt hypet, og priserne er fulgt med. Området er kendetegnet ved sin unikke terroir af sort skifer og kvartsjord kendt som llicorella.

Det er en af kun to vinregioner i Spanien, der kvalificerer sig som DOCa, det højeste kvalifikationsniveau for en vinregion i henhold til de spanske vinbestemmelser sammen med Rioja DOCa.

Vi tilføjer flere distrikter, når vi udvikler denne sektion af traveltalk om Spanien,  i rejser med mad og vin som tema

Læs mere om spanske vine hos winetalk.dk, en del af vore aktiviteter.

Spansk mad por favor

Spansk mad kender vi fra den hjemlige tapas restaurant og fra rejser til hovedlandet Spanien, Mallorca Gran Canaria mv. Her dyrker vi lige spansk mad fra Tapas over sortfods skinke til paella og det mest imellem.

Mere end 20 tapas fra Baskerlandet til Sevilla, den endegyldige intro til de små hapsere.

Tapas fra Baskerlandet, Madrid, Sevilla, Barcelona y más

Tapas, er de bedste fra Sevilla? Mums fra Sydspanien?

Tapas fra Sevilla

Santa Cruz, Sevilla, Spanien

Santa Cruz, Sevilla, Spanien

Det spanske køkken

Det spanske køkken

Besøg Spanien

Spanien er mere end de spanske vindistrikter, men de forbavsende velegnede til et road trip hvor et billede danner sig af det store lands historie, kultur, også mad og vinkultur. Der er næppe en tur, der dækker det hele, men det er måske begyndelsen på en ny fascination. Spanien, det store rejseland. dets vidunderlige karakterfulde vine og madkultur som tema.

Intro til rejser i Spanien

Barcelona, den mest hippe by i Spanien

Costa del Sol, Golf på nogle af Spaniens bedste baner

Mallorca og hovedstaden Palma, yderst behageligt fra a-z

Visit  Spain, the official site

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler