Rejsen til Haiti

Haiti ligger på en ø med to forskellige lande og skæbner. 

Haiti deler jord med Den Dominikanske Republik, der er et rigt land med en blomstrende turistindustri, og man flyver typisk hertil, når man besøger Haiti og så fra lufthavnen med taxi el. lign. til Haiti.

Haiti derimod er et af de fattigste lande i den vestlige verden, men kan med forsigtighed og indsigt besøges. Den danske filmmand og forfatter Jørgen Leth boede her i mange år indtil et forfærdeligt jordskælv i 2010 ødelagde hans hus. Og mere tragisk kostede det over 200.000 mennesker livet.
Landets historie er fascinerende og bevægende. Faktisk havde landet mindst 20 gode år fra 60 erne og frem,  og så igen mørke år i diktaturets skygge forstærkede af naturkatastrofer med jordskælvene i 2010 og 2016. Men nu lysner det igen for den meget smukke ø. Turisterne er så småt vendt tilbage og kan besøge to lande på samme ø. Der er masser at se, men få en guide og udvis forsigtighed.

Hvad vil du opleve på Haiti?

Citadelle Laferriere

Citadelle Laferriere

Haiti´s farverige historie er præget af det måske mest vellykkede slaveopgør i historien. Det skete i 1804 og førte til Haiti´s uafhængighed. Oprørets ukronede konge var Jean-Jacques Dessallines, der blev udråbt som intet mindre end kejser af den nye nation. En af de første ting han satte igang var at bygge et enormt fort i forhold til landets størrelse på toppen af Pic Laferrière, nær byen Milot.  Den bundsolide konstruktion har overlevet til idag og er en markant seværdighed, der fortæller historien om en nations fødsel på bedste vis. I dag er det  et UNESCO World Heritage Site. Man kan se hundredevis af kanoner og et imponerende forsvarsværk.

Sans-Souci Palace, Haiti

Ruinerne af det store Sans-Souci Palace, Haiti

Sans Souci Palace

Nær førnævnte by/område Milot i det nordlige Haiti nær Cap Hatien ligger Sans Souci, som de fleste ellers  forbinder med Paris. Navnet er lånt herfra, men var et nærmest læmpe konglomerat af paladser og hjem for adlen under den første konge Henri Christophe. Det langtfra beskedne plads ses som et symbol på “black power” i et område, der var stærkt koloniseret og udbyttet i hundredevis af år. Det gælder jo hele Caribien. Et stort tag selv bord. Inspirationen var klar. Versailles og andre europæiske markante slotte ligger i tegningerne og intentionen.

King Henri begik selvmord her i 1820 efter et hjerteanfald og kort efter blev hans søn slået ihjel. Det var et dårligt år for kongefamilien. Paladset blev skadet under en af de mange jordskælv, nemlig i 1842, men ruinerne vidner om fordoms storhed og pragt.

Jacmel, Haiti

Jacmel, Haiti, her genfødes turismen i Haiti

Jacmel

Har du nogensinde været i en tidskapsel? Hvis ikke er her en god mulighed. Jacmel er den sydlige havneby fra 1698 med de smukkeste huse og en urban arkitektur fra ca. år 1900 som ikke har ændret sig i over 120 år. Mange af bygningerne er idag gallerier, workshops for kunstnere og kunsthåndværkere.  Som bekendt er kunst  fra Haiti i høj kurs.

hotel-florita-jacmel Haiti

hotel-florita-jacmel Haiti

Hotel Florita  står også tæt på uændret siden 1888 og er det højest ratede hotel i Haiti. Årligt afholdes det berømte karneval garneret med lokale traditioner og voodoo, et absolut must på de kanter. Jacmel er frontfiguren i genfødslen af Haiti´s turisme, der nu i 2018 runder flere millioner besøgende om året.

Bonus info: Lige uden for byen ligger det berømte vandfald Bassin Bleu.

 

Mere Caribien?

Den dominikanske Republik er lækker lux på samme ø som Haiti, Hispaniola

Fransk Caribien, så er det Guadalope, der trækker, nummer 1 blandt de fransktalende øer i Caribien ?

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler