Provence overlever alt

Provence har altid været et drømmested, som beskrevet i romaner, film, kunst og journalistisk. Men så skete der der ikke måtte ske, men på forunderlig vis faldt alt på plads på kort tid: Her er historien.

”This is not only a nice place… it’s safe”. Det var en af de første sætninger, jeg hørte, da jeg ankom til det sted, hvor jeg skulle tilbringe min ferie denne sommer i 2016.

Frankrig tager på ferie

Hvert år går de fleste franskmænd på sommerferie i weekenden i årets 30. uge, hvor de herefter drager enten nord- eller sydpå. På dette tidspunkt var under en måned siden, at Bastilledagen i Nice på mest tragiske vis endte med en den kendte tragedie. De franske motorveje var foruden min lejede Ford C-max propfyldte med tætpakkede biler i alle størrelser – alle klar til at tage på ferie. Jeg lagde ruten om og kørte væk fra den trafikerede Rhone-flodvej. Samme morgen havde jeg forladt Lyon efter et ophold på to nætter og nu gik turen mod Provence og den lille by Lurs, hvor jeg skulle tilbringe den næste uges tid. Efter at tilbragt det meste af dagen på franske landeveje, der hele tiden blev smallere, ankom jeg til Notre Dame des Anges i Lurs og blev modtaget af stedets venlige opsynsmand, der med det samme gik i gang med rundvisningen. Efter at have set hele det istandsatte, franske kloster afsluttede han rundvisningen med ordene: ”Det er ikke bare et lækkert sted – det er også sikkert”.

Et sikkert sted i Provence

Ubehaget, vreden og sorgen efter angreb på Bastilledagen i Nice kan stadig mærkes i kroppen på europæerne, så selvfølgelig sidder disse følelser også i sindet hos borgerne i Frankrig. Opsynsmanden på det restaurerede franske kloster i Lurs nævnte flere gange, at vi alle var i sikkerhed her. Der var i alt syv familier på det lille feriested – alle var tjekket ind om lørdagen i uge 30 og stedet var nu fuldt booket. Et af selskaberne var en lille familie bestående af en dansk far, en fransk mor og deres to døtre. De havde en ferielejlighed i Nice. Den selv samme lejlighed havde de befundet sig i under massakren på havnen. Familien havde været ude for at mærke stemningen på den nationale festdag, men da klokken nærmede sig ti om aftenen forlod de festlighederne og satte kursen hjemad mod deres bolig. En halv times tid efter kunne de, ligesom resten af verden, følge med i de tragiske hændelser, da gerningsmanden Mohamed Lahouaiej-Bouhlel dræbte over 80 mennesker på det sted de netop havde befundet sig. Da familien endelig fik ferie – i uge 30, tre uger efter angrebet – rejste de spontant sydpå til den lille provensianske by Lurs, for her var der sikkert.

Med paraderne oppe og geværet ladt

Lurs er blot én lille by i Provence-området, der også byder på mange andre spændende steder at opleve. Halvanden times kørsel derfra ligger Aix en Provence, der er en af de største byer i Provence. De flotte springvand, åbne pladser og mange mennesker er med til at gøre stedet til et oplagt rejsemål i løbet af en ferie i det sydfranske, men som i resten af landet er man mærket af tragedien på Bastilledagen og de mange andre angreb, der har ramt europæiske byer i løbet af den seneste tid. I gadebilledet ses bevæbnede franske soldater og politibetjente og enkelte butikker har indført tasketjek, før man gør entre i lokalerne. Hele Europa har paraderne oppe, men det vil nok aldrig være muligt at gardere sig fuldstændigt mod terror. Der vil altid være en achilleshæl, der kan rammes. Livet i de franske byer går dog også videre, og der er stadig masser af franske smil på gaderne. En ældre ekspedient i en herretøjsbutik anbefaler, imens der prøves en skjorte, at man besøger havet ved Chassis en lille times kørsel fra Aix en Provence. Han er munter, imødekommende og oser af den karakteristiske franske charme. I hans butik føler man sig tryg. Ikke fordi, at man ved at der er bevæbnede soldater i byen, men fordi han på trods af de mange angreb er glad og ikke lader sig skræmme eller overvinde. Han insisterer på, at livet skal gå videre.

Fransk charme

 

Franske vindistrikter fra Alsace til Languedoc

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler