Montreal: the other side

Montreal, den fransktalende storby i Øst Canada byder på overraskelser

Montreal set med unge danske øjne: “Planlægningen af mit ophold i Montreal gik som sædvanligt med at finde ud af, hvad jeg skulle opleve i byen, og ikke mindst hvor jeg skulle bo. Planer er som bekendt til for at blive ændret, og et par dage i Montreal fik i dén grad ændret på både mine planer, og min opfattelse af den forstadslignende del af byen, jeg havde fundet et værelse i.

Montreal Duluth Nightlife

Montreal Duluth Nightlife

Som de fleste andre storbyer i Nordamerika er Downtown Montréal præget af højhuse og eksklusive butikker. Store dele af den centrale Rue St. Catherine bliver lukket for biler i sommerhalvåret, hvilket giver caféer og butikker mulighed for at rykke udenfor – og tillader de tilbagevendende kæmpeskakspil at indtage gaden igen.

Det hyggelige centrum adskiller sig fra andre storbyer, ved bl.a. at have en gammel og yderst charmerende bydel, som har sin oprindelse tilbage i 1600-tallet. Her er bybilledet langt mindre præget af store butikker og kæder, og giver i stedet plads til de små, lokale og uafhængige af slagsen. Beliggende tæt på den gamle havn, er byens turistcentrum bundet godt sammen, og her favner byens muligheder bredt, bl.a. med zipline, pariserhjul og boder med lokale specialiteter.

Som enhver turist søgte jeg med det samme mod Downtown, men jeg erfarede hurtigt, at byens uslebne diamant gemte sig i en anden bydel. Da jeg, efter en dag som gennemført turist, vandrede mod mit værelse et par kilometer fra centrum, skete et langsomt men tydeligt skift væk fra storbyens mainstream butikker og glasfacader. Butikkerne forvandledes fra at huse dyrt tøj og accessories til et markant større udvalg af genbrugstøj, finurlige fund og unikke caféer. Uden at vide det, havde jeg fundet et værelse i Le Plateau, lige ved Mile End; de mest hippe områder i Montréal lige nu.

Montreal, TerrassesRoy

Montreal, TerrassesRoy

Street art i Rue Saint Laurent

Visuelt blev jeg forsikret om at jeg befandt mig i en anden bydel, da gaden fyldtes med farver. Efterhånden som jeg kom længere ud af Rue Saint Laurent blev det nærmere reglen end undtagelsen, at gavlene på områdets bygninger var malet i fantastiske farver med en god blanding af politiske budskaber og sjove, symbolske tegninger. Kunst fylder i det hele taget meget i dette område af byen, der også huser adskillige gallerier og pop-up shows. På Rue Roy oplevede jeg et improviseret teaterstykke med vejen som eneste kulisse. Én spillede på basun, én harmonika og de to sidste leverede en forestilling om bøgernes indflydelse på mennesket i et publikumsinvolverende stykke, der ivrigt bad folk følge med ned af vejen for at opleve resten af historien.

Netop Rue Roy er et af de steder, hvor det er oplagt at bruge vejen som kulisse. Der er flere fine pladser, højbede med urter og farverige installationer på gågaden, der bl.a. huser den hyggelige Else’s bar – som blev startet af en norsk kvinde tilbage i 90’erne, og bestemt er et besøg værd.

Rue Roy og Avenu Duluth bugner af oplevelser

Når man har fået smag for det, Rue Roy står for, og man bare vil have mere, er Avenue Duluth heldigvis nær; som en ældre bror eller søster rummer Duluth de samme værdier men på en større skala. Det er en meget inspirerende gade, spækket med den slags butikker og restauranter man ikke kan lade være med at kigge ind i, og hvor man altid ender med at købe et eller andet. Følger man vejen til ende mod nord havner man i Parc La Fontane, som bedst kan beskrives som Montréals svar på Central Park – eller Fælledparken om man vil. Her er der store græsplæner i skyggen af høje træer, hvor de lokale mødes og slapper af omkring søen. Går man hele vejen tilbage af Duluth er det oplagt først at stoppe på Café Santropol, der med sin hyggelige have, gode store sandwiches og kollektiv/familieagtige ledelsesstil byder én velkommen i en dejlig og afslappet atmosfære. Man får brug for energien, for ved vejens ende venter Mount Royal, som hele byen er opkaldt efter.

Montreal, seen from Mont Real

Montreal, seen from Mont Real

Naturen i byen

Når man vil bestige Mont Royal bevæger man sig først igennem et mindre skovområde. Det er et meget dramatisk skift når man krydser de store byveje, og pludselig befinder sig i en helt anden verden, omgivet af træer og klipper, der tvinger sig vej gennem jorden. Vejen til toppen er hård, om end man ikke behøver at være i jernform for at klare den – og den belønnende udsigt er en fin motivation til at gøre en indsats.

Naturen er i det hele taget en stor del af byen, og den botaniske have og tilhørende Biodome er unikke eksempler på, hvordan naturen kan komme til sin ret i en moderne storby. Den botaniske have er en af de største i verden. I den anden ende af byen finder man den arkitektonisk spændende Biosphere, som igen giver naturen og miljøet en vigtig plads i bylivet. Den bæredygtige tilgang til storbylivet er tydelig i Montréal, og jeg følte mig som en del af hele organismen da jeg midt i downtown, omgivet af højhuse, plukkede mig et jordbær fra et nyplantet højbed.

Montreal Jazz festival

Montreal Jazz festival

Klassiske bydyder

Montréal er en by af festivaler, og over hele sommeren popper den ene festival op efter den anden. Det spænder over alt fra jazz til mode og videre til øl, og man kan med rette planlægge sin ferie efter at ramme en af disse. Om det er til en festival eller ej, så er det oplagt at begive sig ud i øllens verden, når man befinder sig i denne del af Canada. Mikrobryggerierne skyder op overalt, hvilket giver et bredt og spændende udvalg, og helt sikkert kan ramme enhver smag.

Montréal rummer en masse af de kvaliteter, man forventer af en storby, og med sine mange museer, forlystelsesparken og underground city (et 32 kilometer langt netværk af gange under byen, med tilhørende butikker og metrostationer) er der noget, der kan tiltrække enhver, og sørge for at ingen skal kede sig.

Mere om Store Canada

Canada er for stor og forskellig til at “put in a box” så Traveltalk angriber rejselandet Canada med glubende appetit fra højre og venstre. Sommer og vinter, øst og vest.”

Mere om rejselandet Canada

Her er indgangsartiklen til Canada

Helt alternativt vederkvægende Yoga i Nova Scotia

https://www.traveltalk.dk/nordamerika/canada/

På yoga ophold i Nova Scotia i det østlige uberørte Canada

Nyeste Rejseartikler