Ekebergparken i Oslo: Hvor skulpturerne har forladt museet

Kunstoplevelser i Oslo: Slip skulpturerne fri!

Kunstoplevelser i Oslo i Ekebergparken og Frognerparken er to ekletante eksempler på, at Oslo evner de store kunstprojekter og i det hele taget formår at levere andre og væsentlige oplevelser i det fri, og dermed er det meget norsk. Naturen er fuldt forståelig alt for nordmændene. Det er ikke forsigtig og dekorativ kunst. Det er kunst, der rykker og trækker i dig og mig.

Vigeland Park. Frognerpark Oslo. Norway.

Vigeland Park. Frognerpark Oslo. Norge

Oslo har nemlig  taget et ihærdigt opgør med idéen om, at kunst har det bedst på de arktitekttegnede og velbelyste museumsgange. I stedet for at tvinge famileudflugten indendørs for at få det kulturelle fix, har nordmændene forstået, at skulpturer og andet stof til eftertanke for den kunstinteresseret stortrives i det fri, i naturen.

Kunstoplevelser i Oslo first stop er Frognerparken

Frognerparken er både pittoresk og idyllisk men har et snært af noget andet, mere ”twistet” end blot en bypark med skulpturer og statuer en masse. Blandt storslåede springvand og velholdte grønne plæner synes størstedelen af skulpturernes gøremål alt andet end idylliske; en sur nøgen baby på kanten af en af parkens broer, en mandlig skikkelse med børn grotesk svævende omkring hænder og fødder, og den ikoniske monolit af sammenklemte mennesker, der rager flere meter op i luften midt i parken komplicerer oplevelsen. Hvad parkens hovedskulptør Gustav Vigeland i sin tid har forsøgt at sige gennem sine værker forbliver et åbent spørgsmål, men tilbage står man med en fornemmelse af, at han ikke så den menneskelige eksistens som en uafbrudt dans på roser.

Ekebergparken Oslo Norge

Kunstoplevelser i Oslo går også gennem Ekebergparken

Kunstoplevelser i Oslo kan også dyrkes med en gåtur igennem Ekebergparken i den sydøstlige del af Oslo. På trods af at løjerne nu foregår i bakket terræn med en mageløs udsigt over Oslofjorden samt byens Operahus, er vi stadig omgivet af kunst og skulpturer med noget på hjertet. Hvor Frognerparken balancerer på kanten af dystre undertoner, har det makabre og ildevarslende fået lov at blomstre mere frit rundt om Ekebergparkens skovstier. En engel har en krop, hvor halvdelen er åben så vi kan se dens indre anatomi, noget der ligner brændte skeletter fasttømret til et lille træ samt en let forvokset dame med asiatiske ansigtstræk, som står midt på gangstien. Ekebergparken er på ingen måde en rendyrket gyserpark – tværtimod er omgivelserne majestætiske og udsigten over Oslo fra parkens restaurant findes ikke meget bedre noget sted så tæt inde ved byen. Alt i alt har de ellers notorisk letsindige Nordmænd genopfundet sig selv gennem kunst i det fri med noget på hjerte.

Nem adgang til begge spændende kulturtilbud i Oslo

Begge dele er let tilgængelige som turist og kan varmt anbefales som del af programmet på en søndagstur gennem byen. Vores norske brødre er ikke glade for sprut eller lignende på åbne steder som parker, så gem engangsgrillen og øllene væk og svæv i stedet gennem Oslos udendørs attraktioner med et klart sind. Om sindet er ligeså klart efter at have stået ansigt til ansigt med monoliten i Frognerparken eller den asiatiske dame i Ekebergparken er langt fra garanteret. Kunst er til for at rykke ved noget, ved os alle sammen med et hjerte og en hjerne.

 

Flere rejseoplevelser i Norge

Rejseintroduktion til Norge

Se her et af Oslos mest berømte områder, Bygdoey.

Bygdøy, den gode livsstil lige uden for Oslo

Nordlys i Tromsø, Norge

Det fantastiske nordlys og den rå natur nord for polarcirklen

 

Læs mere om Vestlandet i Norge

Det storladne Vestlandet ved Hardangerfjorden

Se her På krydstogt med Hurtigruten: fra Cadiz til Tromsø

På krydstogt med Hurtigruten: fra Cadiz til Tromsø

Vil du inspireres til andre storbyrejser i hele verden?

Flere storbyrejser i Europa og i resten af  verden

Norges Turistkontor

Norges Turistkontor, vor store nabo rejseland med tårnhøje oplevelser

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler