Kraftigt snefald i Alperne

TravelTalk - Rejsemal Icon
Rejsemål  

Kraftigt snefald i Alperne redder måske skisæsonen.

Kraftigt snefald vil velsigne Alperne denne weekend i et tiltrængt løft for skiløbere, efter at rekordstort varmt vejr har forvandlet pister til mere eller mindre grønne marker.

Snefrit terræn i nogle dele af Alperne, som i Schweiz op til World Cup,  og Pyrenæerne har set vintersportsentusiaster enten drage mod nye græsgange ( no pun intended) eller droppe skiene til fordel andre aktiviteter som ridning eller mountainbike eller badeferie.

Snow Cat groming Ski Slope

Snow Cat groming Ski Slope

Sne situationen i Frankrig

I Frankrig har kun Puy St Vincent rapporteret mere end 2 m sne på toppen og har 95 procent af sine pister åbne.

Højt beliggende Val Thorens er ikke gået fri.

Det ser dog ud til at ændre sig fra denne weekend (2. weekend i januar 2023), hvor eksperter forudser kraftigt snefald i store dele af Alperne.

“Efter endnu en tør og for det meste fin dag i morgen, vil den længe ventede storm ramme Alperne på søndag og/eller mandag og bringe sne til alle regioner i varierende mængder,” sagde alpine vejrekspert Fraser Wilkin.

Nu kommer der 20 -40 cm i Alperne. Det er utroligt velkomment

“Mellem 20-40 cm forventes over 1800 m ved udgangen af mandag på tværs af et bredt stykke af Alperne, med 50 cm+ nogle steder, hvor den tungeste sne generelt vil falde i højden i de nordfranske alper.

“Sneen fra denne storm vil sandsynligvis ikke være nok til at få de lavere områder af de nordvestlige alper, der har mistet det meste eller hele deres sne (f.eks. Samoëns, Les Gets) tilbage på sporet, men det er en start.”

Nogle populære feriesteder såsom Tignes og Courcheval er højere oppe, og var derfor sluppet fra det værste af manglen på sne, med mange pister allerede åbne. Begge forventer at se snefald i weekenden.

I Chamonix, ved bunden af Mont Blanc, forventes et “tungt” snefald hele søndag og mandag, hvilket bringer glæde for skiløbere.

Der forventes et mere “moderat” snefald i det franske feriested Avoriaz, hvor der forventes kraftigere sne på mandag.

Der forventes også moderat snefald i weekenden i nogle schweiziske feriesteder, såsom St. Moritz, tæt på grænsen til Italien.

Frankrig har oplevet sit varmeste vintervejr siden 1997, og otte andre europæiske lande har nået rekordhøjder for den første uge af januar. Regn har også spillet en rolle i snesmeltningen. I Danmark sopper man rundt i vand overalt.

Skisituationen i Schweiz?

De schweiziske alper har oplevet temperaturer, som lokalbefolkningen har kommenteret, er tættere på, hvad der kunne forventes i juni.

Splügen-Tambo-resortet lukkede mandag med beskeden: ”På grund af manglen på sne, den kraftige nedbør og høje temperaturer er vi nødt til at lukke vores skisportssted indtil videre. Det er ikke længere muligt for os at forberede pisterne, fordi vi har for meget vand. . . og sneen fryser ikke om natten.”

Fraser Wilkin, fra Alpine rejsearrangør Snow Wise, fortalte i: “Tingene ser ret desperate ud i lavereliggende nordvestlige feriesteder som Morzine, Megève, La Clusaz, Villars og Gstaad.”

Frankrig står dog til at være den største modtager af en mængde sne, der vil falde i de kommende dage. Der er varslet omkring 30-60 cm til bjergene.

Klarer Østrig frisag?

I Østrig, hvor sneen er blevet bevaret nok til at danne tynde stier på ellers golde bjergskråninger, er der varslet omkring 10-30 cm sne – med koldere forhold på vej.

Har Italien sne nok?

Og selvom Italien er det mindst trængte, vil det nyde godt af en ekstra portion på omkring 20-40 cm. De høje steder som Livigno er mere eller mindre ok, men flere steder i Dolomitterne ser lovligt grønne ud.

Skiferie i Østrig 2023

Skiferie i Østrig 2022: Seneste udvikling

Skiferie i Frankrig

Skiferie i Frankrig

Skiferie i Schweiz

Skiferie i Schweiz

Skiferie i Italien

Skiferie i Italien

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler