Glade jul, dejlige jul! Ved du, hvor salmen kommer fra ?

Hvor kommer “Glade jul, dejlige jul” fra?

Glade jul er den danske udgave af den tyske julesalme “Stille Nacht, heilige Nacht” fra Østrig. Og Østrig fejrede 200 året for salmen med maner.  Men først lidt baggrund:
Under julegudstjenesten den 24. december 1818 i Skt. Nikolaj Kirke i Oberndorf vidste de tilstedeværende kirkegæster ikke, at der netop denne aften skulle skrives historie. Det fortælles, at orgelet i den lille kirke ikke ville fungere på grund af for megen fugt, så i stedet havde præsten Joseph Mohr samt organisten Franz Xaver Gruber planlagt, at de ville præsentere et musikalsk indslag. Umiddelbart inden midnatsmessen sluttede, rejste de sig op og sang Stille Nacht! Heilige Nacht! for første gang.

Se rejser, priser og afgange til Østrig

Stille Nacht skabte nyt håb for Europa

Netop i 1818 havde Napoleonskrigene hærget Europa og rykket landegrænserne. Også Oberndorf tilhørte i denne periode skiftende nationer, og for indbyggerne i den lille by Oberndorf var årerne en særlig hård periode. Mohr og Gruber ønskede med Stille Nacht at give indbyggerne og soldaterne efter krigen nyt håb, så de kunne lægge undertrykkelsens tid bag sig. Eftertiden kan bevidne, at missionen lykkedes til fulde.

Glade jul, dejlige jul synges nu på 300 sprog!

Nu – 200 år senere – synges sangen på ikke mindre end 300 sprog og dialekter. Den er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv, og man anslår, at den iørefaldende salme kendes af to milliarder mennesker. Stille Nacht! Heilige Nacht! har et universelt budskab om fred, og mennesker overalt på kloden har taget julesalmen til sig.

Xaver og Mohr, Stille nacht

 

Glade jul, dejlige jul er kendt fra Amerika til Rusland

Joseph Mohr var først og fremmest præst og kom fra Salzburg, men han havde også en digterisk åre. Allerede i 1816, da han var hjælpepræst ved kirken i Mariapfarr, nedskrev han de første strofer af Stille Nacht! Heilige Nacht!, og da han to år senere mødte læreren og komponisten Franz Xaver Gruber, bad han denne sætte musik til. Sammen skabte de en af de mest elskede julesalmer i verden.
Efter førsteopførelsen i Skt. Nikolaj Kirke i Oberndorf spredte kendskabet til salmen sig lynhurtigt. Orgelbyggeren Carl Mauracher fra Zillertal tog salmen til sig og introducerede den i Tirol, og en række kor begyndte at optræde med den rundt omkring i Europa. Især de to kor, der bestod af Strasser-familien og Rainer-sangerne fra Zillertal, gjorde salmen internationalt kendt, og i løbet af få år blev den sunget i både Europa, Amerika, Canada, Mexico og Rusland.

Festlig fejring af Glade jul, dejlige jul hvert år i Østrig

200-året for fejringen af salmen markeres på mange forskellige måder – lige fra det traditionelle til det meget moderne.
Et eksempel på det sidste er stykket Silent Night 200 (år), som opførtes den 24. november 2018 i Salzburgs berømte festivalteater, Felsenreitschule. Den amerikanske komponist og Emmy Award-vinder John Debney, der blandt andet har skrevet musikken til Ice Age, Sin City og Junglebogen, står for det musikalske, så gæsterne kan forvente en Broadway-inspireret oplevelse. Dirigent er Andreas Gergen, som er kendt for sine Sound of Music-produktioner, og manuskriptet står forfatteren og musikeren Hannah Friedman for.
På mere traditionel vis fejres jubilæet med en række udstillinger og events, og publikum kan glæde sig til tretten forskellige arrangementer. Selv om Stille Nacht! Heilige Nacht! -temaet binder det hele sammen, giver de forskellige arrangementer også et indblik i historie, musik, arkitektur, kunst og kirkehistorie.

Stille-nacht-kapelle-oberndorf in Salzburgerland

Stille-nacht-kapelle-oberndorf in Salzburgerland

Arrangementer i SalzburgerLand, der fejrer Glade jul, dejlige jul

Musikinteresserede kan vælge mellem syv forskellige besøg i og omkring Salzburg.
I selve Salzburg, hvor præsten og tekstforfatteren Joseph Mohr blev født, arrangeres guidede Stille Nacht-ture, og i Mariapfarr kan man besøge det sted, hvor Mohr i starten af 1800-tallet havde sit første job som hjælpepræst. Joseph Mohr fik sit første selvstændige sogn i Hintersee, og her er kapellet et besøg værd, ligesom Mohrs gravsted i Wagrain også kan besøges, hvis man vil rundt om den berømte præst.
Det var i Arnsdorf, Franz Xaver Gruber boede og arbejdede i 1820-erne, og her finder man både pilgrimskirken og Stille Nacht-museet. Senere flyttede Gruber til Hallein, hvor han boede sine sidste år, og i dag kan man besøge hans gravsted.
Et besøg i Oberndorf, hvor Stille Nacht! Heilige Nacht! som altså blev opført første gang, er også oplagt, og her finder man både museum og kapel.

Arrangementer i Oberösterreich

Franz Xaver Gruber blev født i Hochburg-Ach, hvilket man kan læse mere om, hvis man besøger byens museum. I Hochburg-Ach har man desuden anlagt en særlig Franz Xaver Gruber-vandresti, og den tredje weekend i advent opføres et historisk spil i byen.
Gruber uddannede sig i Ried im Innkreis, og et besøg på byens museum – Innviertler Volkskundehaus – er meget interessant. Vil man se en kopi af det ældste nodepapir til Stille Nacht! Heilige Nacht!, skal man aflægge besøg på Julemuseet i Steyer.

Arrangementer i Tirol for  julesalmen Glade jul, dejlige jul

En af de personer, som for alvor udbredte kendskabet til Glade jul, dejlige jul, var Carl Mauracher. Han kom ud af en orgelbyggerfamilie, og hans hjem i Fügen er åbent for besøgende.
Ligeledes sørgede den sangglade Rainer-familie for, at Stille Nacht blev kendt på den anden side af Atlanten. Familien gennemførte en Amerika-tour mellem 1839 og 1843, og juledag 1839 blev Stille Nacht! Heilige Nacht! første gang præsenteret på amerikansk jord. Det skete ved Trinity-kirken, der den dag i dag stadig ligger for enden af Wall Street i New York.
Også Strasser-familien skal nævnes. Familiesanggruppen, der havde Stille Nacht! Heilige Nacht! på repertoiret, optrådte overalt i Europa, og i dag kan gæster besøge familiens hus i Hippach.

Andre højdepunkter

Ud over de mange locations, hvor Stille Nacht! Heilige Nacht! ophavsmænd har boet, arbejdet og er begravet, arrangeres en national Stille Nacht 200-udstilling. Den spændende event er spredt ud over forskellige dele af landet, og museerne i Salzburg, Arnsdorf, Oberndorf, Hallein, Wagrain og Mariapfarr viser alle særudstillinger i perioden mellem den 29. september 2018 og den 2. februar 2019.
I Hintersee har man anlagt en særlig temasti, der har fokus på “Glade jul, dejlige jul”, og her kan man kombinere den friske bjergluft med smuk natur og musikalske input. Og endelig viste slotsmuseet i Linz en særudstilling med temaet ”julesange” fra den 1. december 2018 til den 2. februar 2019.

Christmas_Market_Salzburg_Austria_

Christmas, Market, Salzburg, Austria

Flere rejseideer til Østrig

Nu vi taler om glade jul, dejlige jul, så kunne du overveje en lille juletur til Salzburg. Det er meget stemningsfuldt.

Syng med juleaften på Glade jul

1

Glade jul, dejlige jul,
engle dale ned i skjul!
Hid de flyve med Paradis-grønt,
hvor de se, hvad for Gud er kønt,
lønlig iblandt os de gå.

2

Julefryd, evige fryd,
hellig sang med himmelsk lyd!
Det er englene, hyrderne så,
dengang Herren i krybben lå,
evig er englenes sang.

3

Fred på jord, fryd på jord,
Jesusbarnet blandt os bor!
Engle sjunge om barnet så smukt,
han har Himmerigs dør oplukt,
salig er englenes sang.

4

Salig fred, himmelsk fred
toner julenat herned!
Engle bringe til store og små
bud om ham, som i krybben lå,
fryd dig, hver sjæl, han har frelst!

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler