Turen gennem junglen til El Mirador. På eventyr i Guatemala

TravelTalk - Rejsemal Icon
Rejsemål  

El Mirador, luksushotel eller telt i junglen?

Har du 5 dage, du ikke ved hvad du skal bruge til? Så er her et forslag. Du skal nok lige tillægge transporttid til fly med lay-over til Guatemala, men vi garanterer dig en oplevelse lidt udover cykelturen til nærmeste bager. Så måske min. 14 dage er bedre?

Miraklet el Mirador

Her er historien om El Mirador, en af Maya kulturens vigtigste vidnesbyrd. Først tager du till Guatemala, så tilmelder du dig en lille vandretur på 5 dage t/r gennem junglen til en af verdens vidundere: Maya indianernes templer og pyramider midt i junglen.  Har du penge nok,  kan du tage en helikopter, men du kan ikke køre, der er ingen vej, kun jungle. De blev bygget ca. 500 år før vor tidsregning, og de blev forladt 1500 år senere, tilsyneladende uforklarligt. Opførelsens  kompleksitet og rene ingeniørkunst er på højde med pyramiderne i Ægypten og størrelsen også. Det er ret imponerende.

Det tager til fods 5 dage med guide gennem jungle, men uden veje, kun gennem stier i dyb jungle. Det skal du mentalt og fysisk være indstillet på. Sjældent har du i dit liv sikkert oplevet så stor en glæde, som når El Mirador dukker op mellem tårnhøje træer og lianer i et åbent område som et fatamorgana,  en luftspejling på havet. Du er ankommet og transporteret 1000 vis af år tilbage i tiden. Træt og tæt på lykkelig og intakt minus et par insektbid til en af UNESCOs listens mest bevaringsværdige  seværdigheder: El Mirador, Maya indianernes “final statement”. De siger måske til os. “Vi var her 2600 år før jer og vor kultur var alt andet lige på de givne præmisser ret vellykket, ikke”.

El Mirador midt i junglen i Guatemala

Det forsvundne Mayafolk

Så hvad er det med de Maya indianerne ? De havde skabt en avanceret kultur og fantastiske bygningsværker, men klimaet var imod dem til sidst. Kender vi den situation ?  Mange år med for lavt nedbør gjorde, at de ikke kunne høste nok til at brødføde sig selv. Det har de seneste års fantastiske forskning endegyldigt bevist. De var fremragende matematikere og så meget andet. De kunne beregne planeternes position på himlen flere hundrede år frem i tiden, men ikke styre at det regnede nok til en god høst. Vi har mere til fælles med de gamle fantastiske Mayaere og andre gamle kulturer, end vi måske lige tror.

Turen gennem junglen til El Mirador. På eventyr i Guatemala

 

Mexico og Mayaerne i Cancun Mexico

Guatemala

The Smitsonian.com

Cancun, Mexico: Strande, der får dig til at længes mod sol og varme

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler