Arlberg – verdens femte største sammenhængende skiområde

Har Arlberg lidt det hele ?

I Arlberg har man samlet det bedste af det bedste på ét sted. Pisterne er så gode, at man afholdt årtusindets første VM i St. Anton, off-pisten er Østrigs absolut bedste, og i terrænet kan man tage på opdagelse i små skjulte dale, der alle byder på flotte scenerier. Hvert år vælter store mængder nysne ned, så snesikkerheden er i top og sæsonen tilsvarende lang. Og søger man skiferie med stil, er både Lech, Zürs og St. Anton optaget på den prestigefulde ”Best of the Alps-liste”. Skidestinationen Arlberg udgøres af de fem skibyer St. Anton, St. Christoph, Stuben, Zürs og Lech, og det hele er bundet godt sammen via effektive liftforbindelser.
Sagt med andre ord – Arlberg har hele pakken, og området rangerer blandt de bedste skidestinationer i verden.

Run of Fame i Arlberg

De fleste store skisportssteder har en ”must ski-rundtur”, der præsenterer områdets udfordringer, landskabelige variation og flotteste skiløb. I Arlberg er man gået all in og har skabt en af Alpernes måske bedste ture. ”Run of Fame” starter i St. Anton, og fører dig via Zürs, Lech og Schröcken til Warth, inden kursen igen sættes mod St. Anton.
Som navnet på runden antyder, er der i løbet af turen fokus på de lokale legender, der i tidens løb har trukket deres skispor ned over Arlbergs hvide pister. Med en række informative tavler præsenteres man for blandt andre Hannes Schneider, som allerede i 1930-erne var berømt skiinstruktør og filmstjerne, samt skilegenden Karl Schranz, der voksede op i St. Anton og vandt tre verdensmesterskaber. Ligesom Schranz var Egon Zimmermann et stort navn i 1960-erne, og i løbet af karrieren vandt han både OL- og VM-guld. En af de yngste stjerner er Mario Matt, der ved sidste vinter-OL i Sochi vandt guld i slalomkonkurrencen.
Run of Fame er bestemt ikke for nybegyndere. Den spektakulære rundtur byder på 65 pistekilometer samt 18.000 højdemeter, så en øvet skiløber skal regne med at bruge en dag for at komme rundt. Men det er også i orden at dele turen op i to skidage, og man kan registrere sig via Ski Arlberg app’en.

Ni meter sne hvert år i Arlberg, det er da en del

Arlberg må have et særligt forhold til vejrguderne, for de geografiske og klimatiske forhold gør, at sneen traditionelt vælter ned hver vinter. De sidste 70 år har gennemsnittet ligget på ni meter nysne om året, hvilket er ensbetydende med en skisæson, der starter allerede i november og først slutter i maj. Ikke bare på, men også uden for pisten, har man glæde af de store snemængder, og off piste-eksperter samt pulversne entusiaster strømmer til Arlberg for at prøve kræfter med nogle af de legendariske nedkørsler i terrænet. Freeride-uger og -camps tilbydes mange steder i området og i Zürs finder man ligeledes Østrigs eneste heliskiing-mulighed.

Jazz og swing ved pisten

Denne vinter sprænger Arlberg rammerne for den typiske tirolske afterskiing. I stedet for den klassiske kombination af schlagermusik, øl og dans på bordene, bydes på elegant swing og stemningsfuld jazz fra første halvdel af 1900-tallet, når musikfestivalen ”Tanzcafé Arlberg” afvikles i de to første uger af april. På en række hoteller, barer og panoramaterrasser i Lech og Zürs vil forskellige internationale kunstnere gå på scenen i perioden 1. – 15. april 2018, og publikum kan glæde sig til et overflødighedshorn af musikalske genrer som fx jazz, electro swing, rock & roll, boogie, latin, pop og soul.
Men bylivet i Arlberg er meget mere end afterski. Researchere fra gourmetkonceptet Gault Millau har spist på en række restauranter i området og uddelt priser i forskellige kategorier, og Arlberg er nu et af de områder i Europa, der har den største koncentration af gourmetrestauranter.

Østrigs største sammenhængende område

I vinteren 2016/17 betød åbningen af den nye Flexenbahn-lift, at der blev skabt skimæssig forbindelse mellem alle byerne i Arlberg-området. Med ét fremstår Arlberg ikke blot som Østrigs største sammenhængende skiområde – man er rykket op som det femtestørste i verden. Arlberg råder i dag over 305 pistekilometer, der kan køres non-stop, samt 200 kilometers dybsnekørsel og en række snow-parks. Den mest kendte, Stanton Park, er så populær, at den har opnået kultstatus. Stanton Park ligger ved Rendl-liften, og den byder på både kickers, rails og boxe, og parkens designere har inddelt den i fem områder med hver sin sværhedsgrad.

Er du seriøst til skirejser ?

Gå til www.traveltalk.dk tema Skirejser

Mere St. Anton lige her

St. Antons skiløb: årets sidste skiløb og kæmpefest

eller prøv lige Schladming på www.traveltalk.dk

Schladming-Dachstein er skiløb i World Cup-klassen

Traveltalk og venner deltog St. Anton´s Der Weisse Rausch” eller “Sidste løb med kliken i skisæsonen”. Se hvordan det gik her.

St. Antons skiløb: årets sidste skiløb og kæmpefest

Brixental stort og lækkert 

Brixental – et rent vintereventyr

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler