På vinrejse til Moldova ?

TravelTalk - Rejsemal Icon
Rejsemål  
TravelTalk - Temarejser Icon
Rejsetype
TravelTalk - Rejsemal Icon
Arrangør  

Vintema: Vinrejse til Moldova. Det er rejsekult.

En vinrejse til Moldova står måske ikke øverst på listen over dine rejsemål? Hvorfor ikke, tillader vi os så at spørge. I Europas billigste land og desværre fattigste er der meget at se og opleve i trygge rammer, og vinene er simpelthen outstanding.

Moldova´s vinproduktion er måske endda en af vinverdenes bedst bevarede hemmeligheder. Og det er Moldova rejser også. Se lige her:

Vinindustrien tegner sig for 3,2% af bruttonationalproduktet og 7,5% af Moldovas samlede eksport og beskæftiger over 250.000 mennesker hos de imponerende mange 140 vinselskaber. Moldova har den højeste tæthed af vinmarker i verden – 3,8% af landets territorium og 7% af dyrkbar jord. Så der er masser af grund til en vintur eller to.
Du finder vine af højt niveau i dette gamle vinkultur land, der ufortrødent gennem århundreder har produceret for os ukendt klassevin, så det er værd at overveje en vinrejse til Moldova.

Vinrejse til Moldova til vinens bedst bevarede hemmelighed Cricova-vinmuseum-i-Moldava

Vinrejse til Moldova til vinmuseerne bedst bevarede hemmelighed, Cricova-vinmuseum-i-Moldava

Men man kender særdeles godt Moldovas vine i Østeuropa, både konsumvin i Sovjettiden, men også på højeste niveau. Putin drikker tilsyneladende Moldova vine med fornøjelse.  Læs videre for en forklaring. Det nævnte museum herunder er nemlig bogstavelig talt en gemt skat, som flere andre vinkældre  i Moldova er det bogstavelig talt underjordisk. Det giver god mening: Sikker opbevaring under rette temperatur og lysforhold, og i krigs- og krisetider også en god ide.
Men se lige fotoet her: Mage til  good or bad tasting room skal man altså lede længe efter. Det er da fantastisk på sin originale måde. Og giver næring til rejser til Moldova.
Name dropping: Her holdt Putin sin 50 års fødselsdag, så vi ved med en vis sikkerhed, han sætter pris på Moldova vine!

vinrejser i Moldova Cricova museet

Ingen vinrejse til Moldova uden at besøge det underjordiske Cricova museum

Det underjordiske vinmuseum i Moldova museum hedder Cricova

Et must på en vin rejse til Moldova er museet, som hedder Cricova og ligger en god times køretur uden for hovedstaden. Det er reelt en hel underjordisk “by”, hvor gaderne hvor det aldrig regner, er opkaldt efter druer og vine. Aligote, Riesling, Codru, and Feteasca. Der er ikke mindre end 120 km underjordiske “veje”, som du ser nogle af på det lille vintog på din tur.
Gaderne i det massive tunnelkompleks rummer 2 (to) millioner flasker, der ligger på hylderne i det kølige tunnelkompleks. Det er landets største vinproducent Cricova, der driver denne vinkælder i hovedstaden Chisinau i den lille republik Moldova, der blev uafhængig af Sovjetunionen i 1991.

 

Største vinleverandør til hele Sovjetunionen i gamle dage

Landet er et typisk landbrugsland, og i Sovjettiden hovedleverandør af vin til hele det sovjetiske imperium. I dag er denne produktion blevet kraftigt reduceret, og økonomien er gået delvist i stå. Moldova må se sig henvist som det fattigste land i Europa, men vinproduktion er en strategik satsning, og der er investeret betydelige penge i kvalitets vinproduktion. Tidligere var fokus bulk produktion i frontal konkurrence med Vodka, men landets terrroir og vinkundskaber har hele tiden peget på meget mere. Det er det potentiale, vi ser på vej til fuld indfrielse.

En af Moldovas vingårde, Milestii Mici, blev registreret i 2007 i Guinness World Records, som ejer af verdens største vinsamling. Det er denne 🙂 Vinkælderen er 250 km lang, hvor af ca 120 km pt er i brug.

De ældste flasker er fra 1902, hvis de ikke er drukket siden sidst.

Bonusinfo: De mousserende vine er nok det tætteste, man kommer på ægte Champagne, lavet 1:1 som i Champagne selv med fremragende resultat.

Moldova Purcari wines

Moldova Purcari vinene fra vingården af samme navn, værd at opleve på en vinrejse til Moldova

Bedste vine på din vinrejse til  Moldova eller købt herhjemme

Hvis du går til WineSearcher eller en anden troværdig vinportal, vil du finde et overraskende antal vine fra Moldova. Nogle når en pris, der kan sammenlignes med bedre franske vinpriser, andre og de fleste meget mere overkommelige, alle meget rost.

Jack Whitehall. Travels with my father

Jack Whitehall. “Travels with my father på Netflix”

Bonus info: Vinrejse til  Moldova med de kendte på Nexflix

Jack Whitehall skuespiller og kendt komiker og hans far Michael Whitehall besøger Moldova i deres serie Jack Whitehall: Rejser med min far. Dette sker i afsnit 3, sæson 2. Og bonusinfo er, at en 3. sæson er på vej (i 2020).

Er det sikkert at rejse i Moldova?

På trods af at Moldova er blandt de mindst udviklede økonomier i Europa, er det i store træk en sikker destination. Landet var tidligere en del af Rumænien, før det blev inkorporeret i Sovjetunionen efter Anden Verdenskrig og opnåede senere hen uafhængighed fra Sovjetunionen i 1991. Siden har tilhørsforholdet skiftet mellem EU og Rusland, inklusiv en periode med betydelig usikkerhed mellem 2009 og 2012, hvor flere valgrunder ikke førte til en præsident. I de senere år har befolkningen stemt for gradvise bevægelser i retning af et EU-medlemskab, på trods af modstand fra Rusland og dets moldoviske allierede.

Kilde; Europæiske Rejseforsikring.

Traveltalk Intro til Moldova

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler