Østrigs desserter, Linzertærte, Sachertorte eller Marillenknödel?

Østrigs desserter: Marillenknödel fra Wachau, Linzer tærte og Sachertorte

Østrigs desserter er en væsentlig del af den østrigske madkultur.  Kulinariske specialiteter er nationale og regionale vartegn. De afslører meget om et lands sjæl og om åbenheden over for andre kulturer. I Danmark med frikadeller og flæskesteg som madsøjler, siger det vel, at vi er et gammelt landbrugssamfund, før tech ændrede alt.

Nu kommer vi først til Marillenknödel. Det kan således ske, at en oprindelig kinesisk frugt (abrikosen) kombineres med et planteprodukt fra Sydøstasien (sukker) og en bøhmisk tilberedningsmetode (dumplingen) bliver det kulturelle ikon for Østrigs maleriske Wachau-dal: Marillenknödel (abrikos). dumpling).

Marillenknödel - Apricot Dumplings. Traditionelle abrikosboller, som er lavet i den nedre østrigske Wachau-dal.

Men hvorfor netop de bedste fra Wachau dalen?

Det milde klima og den frugtbare jord i Wachau-dalen producerer ikke kun fremragende hvidvine; de er også perfekte til frugtavl. Når abrikoserne er modne, bliver denne nedre østrigske region et dumplingparadis. Abrikosbollen eller Marillenknödel er helt emblematisk og karakteristisk for Wachau-regionen.

Linzer tærten er ret så berømt

Linzer Torte er en anden endnu mere berømt dessert, kendt fra Østrig til Østen. Den er både velsmagende og har historien med sig.
Den har fået sit navn fra Linz, den øvre østrigske hovedstad, og er unik i det faktum, at den var verdens første kageopskrift, der dukkede op i skriftlig form. Kagen blev først berømt i 1822, da en bager fra Franken, Johann Konrad Vogel, begyndte at arbejde for Katharina Kress, enken efter en konditor i Linz. Og det var begyndelsen på en succeshistorie. I dag er Linzer Torte vel lige så kendt i udlandet som Sacher Torte og ikke mindre populær.

Linzer tærte Østrig

Sådan laver du Linzer tærte

Trin 1:
Lav en bunke mel på arbejdsfladen, skær smørret i tern, og gnid mellem fingrene ind i melet for at skabe en let krumme. Smag til med kanel, et nip stødt nelliker og lidt salt sammen med citronskal eller citronsaft og jordnødder. Arbejd hurtigt til en glat smuldret dej, form til en kugle, dæk med husholdningsfilm, og lad hvile et køligt sted i ca. 30 minutter.

Trin 2:
Forvarm ovnen til 180°C / 356°F. Smør en springform i en passende størrelse, og drys derefter med brødkrummerne for at forhindre, at dejen klistrer.

Trin 3:
Tryk nu lidt over halvdelen af ​​dejen på bunden af ​​formen med dine knoer. Form den resterende dej til flere små ruller (til gitteret) og en tykkere rulle (til kanten). Hvis du kan lide det, kan du dække wienerbrødsbunden med vafler og derefter overtrække med jævnt omrørt marmelade, og efterlade ca. 1 cm rundt til kanten. Læg den tykkere rulle i formen som en kant, og tryk forsigtigt ned. Brug de tyndere ruller til at lave et gitter. Drys med flager af mandler efter smag.

Trin 4:
Beklæd dejen med det sammenpiskede æg og bag i den forvarmede ovn i 50 – 60 minutter. Tag tærten ud, lad den køle af og lad den helst stå i en dag, pakket ind i husholdningsfilm. Drys med flormelis.

The Linzer Torte is another dish known far beyond the borders of Austria. It took its name from Linz, the Upper Austrian capital, and is unique in the fact that it was the world’s first cake recipe to appear in written form. The cake first became famous in 1822 when a baker from Franconia, Johann Konrad Vogel, began working for Katharina Kress, the widow of a Linz confectioner. And that was the beginning of a success story. Today, the Linzer Torte is just as well known abroad as the Sacher Torte and no less popular as a delicious city souvenir.

Sachertorte kronjuvelen på listen over Østrigs desserter, ren konditorkunst

Flere af Østrigs desserter kommer snart.

Tag på sommerferie i Østrig

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler