Magellan, den store portugisiske opdagelsesrejsende

Magellan, den store portugisiske opdagelsesrejsende

Ferdinand Magellan, født omkring 1480 i Sabrosa, Portugal, var en af ​​de mest bemærkelsesværdige opdagelsesrejsende i den tidlige moderne tid. Han blev hyret af den spanske krone til at finde en ny rute til de velstående krydderi øer i Sydøstasien ved at sejle mod vest, i håb om at finde en passage gennem Amerika til Stillehavet.

Magellans berømte ekspedition begyndte i 1519, hvor han ledede en flåde på fem skibe og omkring 270 mænd. Hans plan var at nå de rige krydderi øer ved at sejle vestpå omkring Sydamerika. Denne rejse blev en af de mest bemærkelsesværdige i historien om opdagelser.

Efter at have krydset Atlanterhavet ankom Magellan og hans besætning til Sydamerika, hvor de opdagede en smal passage, som senere blev opkaldt efter ham, Magellan strædet. Den farlige rejse gennem strædet kostede dog flere skibe og mange mænd. Til sidst nåede de Stillehavet.

Magellan og hans besætning fortsatte deres rejse mod vest gennem det enorme Stillehav, hvor de stødte på mange udfordringer, herunder mangel på mad og vand samt besætningsmedlemmers sygdom. Efter mange måneders sejlads nåede de Marianerøerne og senere Filippinerne.

Desværre blev Magellan dræbt under en konflikt på Mactan Island i Filippinerne den 27. april 1521. Trods dette fortsatte hans ekspedition under ledelse af Juan Sebastián Elcano. De fortsatte mod vest, krydsede Det Indiske Ocean og nåede endelig Spanien den 6. september 1522. Kun et skib, Victoria, og 18 mænd vendte tilbage. Dette gjorde dem til de første, der sejlede hele vejen rundt om jorden.

Magellans betydning kan ikke overvurderes. Hans ekspedition bekræftede, at jorden var meget større end tidligere antaget, og at det var muligt at sejle rundt om den. Dette åbnede op for nye handelsruter og styrkede den europæiske viden om verden betydeligt. Magellans rejse markerer begyndelsen på en æra med globalt udforskning og handel, og hans navn er blevet synonymt med mod, udholdenhed og opdagelsesånd. Han forbliver en legendarisk figur, hvis arv stadig inspirerer mennesker i dag.

Var Magellan så den første der rejste jorden rundt?

Nej, Magellan selv var ikke den første, der rejste jorden rundt. Han var lederen af den ekspedition, der udførte den første dokumenterede jordomsejling. Magellans ekspedition blev imidlertid fuldført af Juan Sebastián Elcano efter Magellans død på Filippinerne. Det var Elcano, der med sit skib Victoria og de overlevende medlemmer af ekspeditionen fuldførte rejsen og dermed blev den første person til at sejle hele vejen rundt om jorden. Magellan selv nåede ikke at fuldføre rejsen, da han blev dræbt under en konflikt på Mactan Island før ekspeditionen nåede sit mål.

Columbus

Vasco Da Gama

Portugal

Nutidens opdagelsesrejsende

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler