Machu Picchu i Peru, det helt store eventyr begynder her

Machu Picchu i Peru, det skjulte inkarige, som spanierne aldrig fandt

Machu Picchu i Peru var inkaernes rige. Dette og andre af inkaernes riger i de sydamerikanske lande var allerede særdeles veletablerede, da spanierne meldte deres ankomst til Sydamerika i 1500-tallet. På sit højdepunkt var der 15 mill. indbyggere i inkariget. Inkaerne havde med andre ord skabt et gigantisk rige, især med datidens befolkningstal, et rige, der strakte sig fra Colombia i nord til det nordlige Argentina og Chile i syd.
Det var på alle måder stort  men de dengang brutale spanierne ændrede det hele. Den ene inkaby efter den anden faldt for de spanske erobrere, der var langt bedre udrustet militært, men ikke Machu Picchu, for den fandt spanierne aldrig. Måske pga. dens svært tilgængelige placering, som Inkaerne uden tvivl havde medtænkt, da de valgte stedet. Langsomt gled byen ind i glemslens mørke, indtil en amerikansk historiker og opdagelsesrejsende genopdagede byen i den forladte ruin i 1911. Byen blev nemlig genopdaget den 24. juli 1911 af den amerikanske historiker fra Yale University, Hiram Bingham. Han skrev senere flere bøger og artikler om Machu Picchu. Hans bog The Lost City of Inkaernes blev en bestseller. Endnu mere omtale fik byen, da tidsskriftet National Geographic i 1913 afsatte hele sit aprilnummer til Machu Picchu.

Kort over Machu Picchu

Machu Picchu i Peru(Quechua Machu Pikchu) er en velbevaret præ-columbiansk by, som er placeret på en høj bjergkam i 2.057 meters højde over Urubamba-dalen ca. 80 km fra Cuzco i det sydlige Peru. Den er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Machu Picchu var Inka bossernes retreat

Det antages, at byen blev bygget fra omkring år 1400 af Sapa Inka Pachacuti. SapaInka eller også kaldet Qhapaq var den øverste leder og konge af Kongedømmet Cuzco og senere også af  Inkariget (Tawantinsuyu).
Machu Picchu var beboet indtil den spanske erobring i 1532. Arkæologiske fund viser, at den ikke var en gennemsnitlig by, men snarere en form for retreat for inka-ledere og “adelsfolk”. Det anslås, at der maksimalt kun kan have boet omkring 750 mennesker i byen og sandsynligvis færre i regntiden, når ingen af de magtfulde inkaer var på besøg. Man har kun fundet 173 skeletter, hvoraf 150 var kvinder. Hvad der skete med dem er indhyllet i mystik. Machu Picchu blev opgivet af inkaerne af ukendte årsager og “glemt”, formentlig fordi dens funktion ikke længere var nødvendig efter den spanske erobring.

Archeological site of Machu Picchu ,Peru

Det arkæologiske vidunder: Machu Picchu, Peru

Kom til Machu Picchu i Peru via Cusco

Gateway til Machu Picchu og eneste vej ind på jorden er Cusco, tidligere inkarigets hovedstad og en af de ældste byer, der stadig eksiterer siden 1400 tallet i den vestlige verden. Forbindelsen med Cuzco består kun af en smalsporet jernbane. Sidste stop med vejforbindelse fra Cuzco er Ollantaytambo, omkring to og en halv times togtur fra Machu Picchu. Ollantaytambo kan nås med bil eller bus fra Cuzco. Et populært alternativ til tog er at vandre ad Inkastien. God tur!

Machu Picchu i Peru

 

Læs mere om Peru

Historien om Cusco følger!

Besøg Sydamerika

Chile er konstrasternes land fra Pagatogiens majestætiske bjerge til Maipo dalens udsøgte vinproduktion.

Chile, fra Patagonien til vingårde i Central Valley

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler