Kos, en af de skønne græske øer

Rejser til de græske øer: Kos

Kos er en græsk ø i det Ægæiske Hav på ca. 295 km² med ca. 30.000 indbyggere, hvoraf de fleste bor i og omkring byen med den berømte havn. Øen er med i øgruppen Dodekaneserne.

Kos er den tredjestørste af Dodekaneserne i Grækenland og ligger ud for Tyrkiets sydvestlige kyst. Øen har en lang historie, der går tilbage til de gamle grækeres tid, og den blev endda styret af riddernes hospitalsleder under korstogene. I dag er Kos et populært turistmål for besøgende fra hele Europa, der kommer for at nyde sandstrandene, det krystalklare vand og solrige vejr.

Kos historie

Den græske ø Kos ligger i det sydøstlige Ægæiske Hav. Det har en lang historie, der går tilbage til bronzealderen. Øen var beboet af mykenerne og senere dorerne. I det 8. århundrede f.Kr. blev Kos en del af den græske bystat Sparta. I det 5. århundrede f.Kr. blev det erobret af perserne og derefter af Alexander den Store. Efter hans død blev det en del af det ptolemæiske rige. Det blev senere annekteret af Rom og gjort til en provins.

Øen kendes fra den græske oldtid for at Hippokrates har boet der. Ham med den Hipokratiske læge ed.  Midt i Kos by står det 12 m høje platantræ på Platía Platanou (“Platanens Plads”), der menes at have dannet ramme om Hippokrates’ undervisning. Træet har naturligt nok fået navnet Hippokrates’ Træ.

Asklepieion er det berømte lægetempel, som Hippokrates oprettede, og ligger uden for Kos by.

Invasioner og besættelser ændrede hænder på Kos gennem historien, indtil det endelig blev en del af Grækenland i 1947. Besøgende kan udforske ruiner fra forskellige tidsperioder, herunder hellenistiske tårne, romerske villaer, byzantinske kirker og osmanniske moskeer. Der er også en gammel agora (markedsplads) og et arkæologisk museum med fund fra hele Kos lange historie.

Fast forward: Op gennem 1990’erne og 2000’erne var øen  kendt for at tiltrække mange unge, der blot kom til øen for at feste. Det er et ry, borgmesteren og øens turistorganisation, har arbejdet på at ændre, for at tiltrække et mere kulturelt publikum. Der er stadig en udpræget feststemning i centrum, men særligt længere ude er der rig mulighed for at opleve øens natur i ro og fred.

Omtrent 23 km syd for Kos by ligger Antimachia og tæt på øens internationale lufthavn, Kos International Airport “Hippocrates”.

Den ligger ikke langt fra Tyrkiet og de græske øer Kalymnos og Leros. Fra Kos by er der afgang til Bodrum i Tyrkiet

Hvad skal man se i Kos

Som en af Dodekaneserne er Kos et populært turistmål for dem, der ønsker at opleve det græske øliv. Øen har meget at byde på fra dens sandstrande og krystalklare vand til dens gamle ruiner og charmerende landsbyer. Her er nogle af højdepunkterne af, hvad du kan se i Kos:

-Strande: Med over 30 km kystlinje er der masser af strande at vælge imellem på øen Kos. Uanset om du leder efter en livlig strand med barer og restauranter, eller et mere fredeligt sted at slappe af og nyde solen, er du sikker på at finde det perfekte sted på Kos.

-De gamle ruiner: Som et vigtigt historisk og arkæologisk sted er Kos hjemsted for en række velbevarede ruiner, der går tusinder af år tilbage. Besøg Asklepieion, et af de ældste hospitaler i verden, eller udforsk resterne af den antikke by Knossos.

-The Village of Kardamena: Denne traditionelle græske landsby ligger på sydkysten af Kos og er et fantastisk sted at opleve autentisk ø-liv. Gå en tur gennem de smalle gader med hvidkalkede huse, besøg de lokale kirker og prøv nogle lækre græske retter i en af de mange taverner.

Sådan kommer du til Kos

Se også de danske rejsebureauer nævnt ovenfor.

Forudsat at du starter fra Athen, Grækenlands hovedstad, er der et par forskellige måder at komme til øen Kos på. Den mest populære og nemmeste måde er at tage en færge fra havnen i Piræus. Der er mange forskellige færgeselskaber, der foretager turen på daglig basis, og det tager omkring 9 timer. En anden mulighed er at flyve ind til Kos Lufthavn, som ligger omkring 20 kilometer fra byens centrum. Der er flere flyselskaber, der tilbyder direkte fly fra Athen samt andre større byer i Europa. Til sidst kan du tage en bus eller køre til havnebyen Kalymnos og derefter tage en lille båd eller vandtaxi til Kos. Denne mulighed tager lidt længere tid, men kan være billigere end at tage en færge eller flyve.

Hvor skal man bo på Kos

Kos er en ø i Grækenland, der er populær blandt turister. Der er mange steder at bo på øen, lige fra hoteller til lejligheder og villaer.

Det mest populære område at bo i Kos er omkring havnen i Kardamena. Dette område har en bred vifte af overnatningsmuligheder samt restauranter, barer og klubber. Det er også tæt på stranden.

Et andet populært område at bo i Kos er omkring byen Tingaki. Dette område er mere stille end Kardamena, men har stadig et godt udvalg af overnatningssteder og restauranter. Det er også tæt på nogle af øens bedste strande.

Hvad skal man spise på Kos

Hvis du leder efter nogle gode spisesteder, mens du rejser i Kos, Grækenland, er der masser af lækre muligheder at vælge imellem. Traditionelle græske retter såsom dolma (fyldte vinblade), Souvlaki (grillede kødspyd) og Gyro (oksekød eller lam serveret i en pita med yoghurtsauce) er altid et godt valg.
Fisk og skaldyr er også populært på Kos, og du kan finde alt fra grillet fisk til blækspruttegryderet. Hvis du leder efter noget sødt, så prøv nogle loukoumades (stegte dejkugler serveret med honning og kanel) eller baklava (et wienerbrød fyldt med nødder og honning). For en let snack, snup et sesamovertrukket brød kaldet koulouri.

Glem endelig ikke at prøve nogle af de lokale vine! Der er masser af vingårde på hele øen, så sørg for at prøve et par stykker under dit ophold.

Selvfølgelig er intet måltid komplet uden noget frisk brød. Sørg for at prøve den lokale koulouri, en rundstykke med sesamfrø, der ofte sælges af gadesælgere. Og glem ikke at vaske det hele ned med noget ouzo, Grækenlands karakteristiske spiritus med anismag!

Bliv lidt klogere på græsk mad

Græsk mad: Spis dig gennem Grækenland

Konklusion: Skal vi til Kos?

Uanset om du leder efter en afslappet strandferie eller et actionfyldt eventyr på havet eller en motorcykel, har Kos noget at byde på. Med sine fantastiske strande, pulserende natteliv og mange forskellige aktiviteter er det ikke underligt, at så mange fra Norden vælger at rejse til Kos i Grækenland hvert år. Så hvis du vil have et solrigt tilflugtssted med masser af minder, der vil vare hele livet – tag til Kos og udforsk skønheden på denne magiske ø!

havnen på Kos i Grækenland

Havnen på Kos i Grækenland

Rejser til Kos med

TUI
Spies
Apollo
Sunweb
Atlantis
Folkeferie

Gør dine rejsedrømme til virkelighed

Du kan søge på 1, 2 eller 3 kriterier:

Rejseinteresse
Rejsemål, der matcher din rejseinteresse
Rejsearrangør der kan levere din drømmerejse

Hvad slags ferie kunne du tænke dig?

Hvilket land kunne være dit rejsemål?

Rejsebureauer


Vidste du, at Traveltalk har over 1000 rejsetips og vokser hver dag. Klik Bookdinrejse.dk for at se mere fra danske rejseleverandører. Se også flybilletter mv fra Skyscanner.

Book din rejse, rejsebureau, fly, hotel

Viden om vin fra hele verden

Book din rejse til hele verden

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler