Zillertal – bjergtoppe, vandfald og uberørte bjergsøer

Østrigske Zillertal er en  47 kilometer lang og smuk dal, hvor du finder naturscenerier, der er så flotte, og aktivitetsmuligheder, der er så varierede, at Zillertal er en af Østrigs meget populære rejsemål.

Naturen har været gavmild, da Zillertal for tusinder af år siden blev skabt. I Hochgebirgs-Naturpark Zillertaler Alpen finder man talrige vandfald og masser af bjergtoppe på mere end tre kilometers højde – og den højeste af dem, Hochfeiler, rager hele 3.509 meter op. Hochgebirgs-Naturpark Zillertaler Alpen har været fredet i 25 år, og man har her skabt et unikt område, hvor aktivitetsmuligheder, naturoplevelser og respekt for områdets traditioner går hånd i hånd.

Også for familier

Men Zillertal byder ikke kun på grænseoverskridende action. Søger man familieaktiviteter, hvor roen, samværet og naturoplevelsen er det primære, finder man talrige muligheder i det bjergrige terræn. En klassisk sommeraktivitet som vandring oplever i disse år en renæssance, og det er igen blevet trendy at tage vandrestøvlerne på, svinge rygsækken over skulderen og begive sig op i det højalpine terræn for at nyde den friske bjergluft og de smukke scenerier.

Zillertal lokker med 1.400 kilometer markerede ruter, og de findes i alle sværhedsgrader. Hvor nogle vandrere tager dagsture op i terrænet, nyder frokosten i en lokal bjerghytte og returnerer til hotellet om eftermiddagen, foretrækker andre at opholde sig i højderne flere dage i træk. En del lange ruter – fx Berliner Höhenweg, Peter Habeler-runden samt Trans Alp Light-ruten – er rundture i Zillertal eller passerer gennem Zillertal, og for enden af hver etape ligger en bjerghytte, hvor man både kan spise og overnatte.

På tur med lokal ranger

Vandresæsonen begynder allerede i maj og slutter sidst i oktober, og i perioden arrangeres masser af guidede vandringer Zillertal. Særlig interessante er de ture, der ledes af naturparkens egne rangere, for disse har et grundigt kendskab til parkens flora og fauna.

I bjergene finder man bogstavelig talt et helt apotek langs vejkanterne. Overalt vokser nyttige lægeurter, smukke blomster og smagfulde krydderurter. Blandt typiske alpine blomster som alperose, ensian, alpeviol og den sjældne guldblomme gror mælkebøtte og røllike, og på særlige ture ser man nærmere på Alpernes flora. Undervejs smager gæsterne sig frem, og deltagerne bliver klogere på de enkelte planters hemmeligheder, egenskaber og anvendelsesmuligheder.

Selv i det barske højalpine terræn findes et rigt dyreliv, og er man interesseret i Alpernes varierede fauna, arrangerer lokale rangere ture op i terrænet. Flere af ruterne går via dyreveksler, hvor så forskellige dyr som stenbuk, gemse, murmeldyr og tjur færdes, og kigger man op, svæver elegante rovfugle lydløst rundt.

Også de guidede temavandringer er populære i Zillertal, og tilbuddene er varierede. Livsnydere kan glæde sig til gourmet-turene, hvor man kommer rundt og smager på lokalt fremstillede delikatesser.

Frisk drikkevand

De 80 gletsjere i højderne leverer masser af smeltevand til Ziller-floden, der slynger sig af sted langt nede i dalen. Både gletsjervandet samt det vand, der kommer fra områdets talrige kilder, er rent og drikkeklart. Og det har især det lokale bryghus i Zell am Ziller gavn af, for her fremstilles den populære Zillertal Bier. Bryggeriet, hvis historie går mere end 500 år tilbage i tiden, er Tyrols ældste.

Gletsjernes smeltevand er på en lang rejse, inden det når ned i dalen. Undervejs passerer det stejle klippesider og danner vandfald, andre steder driver det dovent hen over flade områder og danner små bjergsøer. Et særlig interessant fænomen kan opleves, hvis man bevæger sig ind i en af de smalle klippesprækker, hvor kaskader af vand vælter ned oppefra. Her fyldes luften af fine vandperler, og den lette tåge skaber et mikroklima med en frodig og farverig plantevækst.

Gode fordele med Zillertal Activcard

På en ferie i Zillertal er der talrige aktivitetsmuligheder at kaste sig over, og skal det ikke gå for hårdt ud over feriebudgettet, kan man med fordel investere i et Zillertal Activcard. Kortet kan købes for seks, ni eller tolv dage, og det giver adgang til ni af områdets lifte, seks forskellige friluftsbade samt Zillertals offentlige transportmuligheder. Desuden gives gode rabatter hos flere samarbejdspartnere.

Mere info om Zillertal.

Mere info om Østrig her på sitet.

Østrigs Turistkontor

Mere eventyr i Østrig ?

Se her Traunsee – Østrigs dybeste sø med et rigt liv på søen fra surfere til hang gliders

Nyeste Rejseartikler