Petra, den forsvundne oase i Jordan

TravelTalk - Rejsemal Icon
Rejsemål  

Petra i Jordan rummer et af verdens 7 vidundere

Petra i Jordan er  det mest berømte rejsemål i landet. Der er mange smukke steder og historiske ikoner.

Men der er en mystisk klippeby Petra – som du måske kender fra den legendariske eventyrfilm Indiana Jones og Det sidste korstog?

Petra i Jordan, den glemte by

Petra i Jordan, den glemte by

Den såkldte rosafarvede, glemte by blev hugget ud af de let lyserøde klipper for mere end 2000 år siden og er i dag fredet med status som et af verdens syv nye vidundere. Turen til byen går gennem en to kilometer lang, smal kløft, Siq´en. Det er som at vandre gennem en ørken skulptur, der hele tiden forandrer sig med skiftende lys og skygger, forskellige imposante klipperformationer og den smukke, altid foranderlige ørken.

The Treasury at Petra Jordan lit at night

Skattekommeret i Petra Jordan smukt oplyst ved nattetide

Dybt inde i en af Jordans mest øde ørkenkløfter og høje bjerge ligger en gammel glemt civilisations hovedsæde. Det hedder Petra. Et UNESCO World Heritage Site og en af verdens nye syv vidundere er Petra for sin tid et kæmpe område med gravsteder, monumenter og udførlige religiøse ornamenter, der er skåret direkte ind i de røde eller rettere rosa sandstensklipper. Petra kan være bygget så langt tilbage som 9000 B.C. og udviklede sig til en blomstrende hovedstad i det nabataeanske rige. Nabataeanerne var en arabisk nomadestamme, som slog sig ned i området i det 6. århundrede før Kristi fødsel. Denne kultur, vi ved så lidt om, styrede meget af nutidens Jordan fra det tredje århundrede før vor tidsregning indtil det første århundrede A.D., da som så mange andre kulturer måtte overgive sig til Romerrigets stigende magt.

Petra i Jordan, sandstens udsmykning

Petra i Jordan, sandstensudsmykning

Efter den romerske erobring af landet og et skifte af handelsruter faldt byen i betydning, indtil den blev forladt. Europæerne havde ikke sat øjne på de rosafarvede vægge i århundreder, frem til begyndelsen af det 19. århundrede, da en rejsende klædte europæer  i beduin-kostume og med  speciale som forsker i arabisk kultur, den schweiziske Johann Ludwig Burckhardt, gik fra et udtørret flodleje, en såkaldt wadi, til en kæmpe rosa klippevæg, gik rundt om den og på den anden siden åbenbarede sig, hvad der i dag kaldes skattekammeret eller på arabisk Al Khazneh. Der var ingen skatte, men det fungerede også som gravkammer, og begyndelsen på den fulde kortlægning og forståelse af det der i dag er et af verdens 7 vidundere var igang.

Det er en af de seværdigheder og oplevelser, man skal unde sig selv -once in a life time.

Læs intro til Jordan som rejseland

Verdens 7 vidundere, en komplet gennemgang

Inspiration til rejser til Mellemøsten

Rejs til Mellemøsten med

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler