Danmarks berømte billedhugger Bertel Thorvaldsen first mover i Italien

Bertel Thorvaldsen og H.C. Andersen viste os vejen til Rom

Bertel Thorvaldsen og hans forhold til Hans Christian Andersen var præget af gensidig respekt og beundring. De to danske ikoner mødte hinanden i Rom i begyndelsen af 1830’erne, hvor de begge var bosat og arbejdede på deres respektive kunstneriske projekter.

Andersen, selv om han primært var kendt som forfatter, beundrede Thorvaldsens arbejde som billedhugger dybt. Han blev draget af Thorvaldsens talent og genialitet og så op til ham som en af Danmarks mest fremtrædende kunstnere. På sin side værdsatte Thorvaldsen også Andersens litterære evner og fandt inspiration i hans fortællinger og poesi.

Derudover delte de to mænd en interesse for kunst og kultur generelt, og de brugte ofte tid sammen i Rom, hvor de diskuterede kunst, litteratur og filosofi. Deres venskab blev styrket af deres fælles danske baggrund og deres fælles ambition om at fremme dansk kunst og kultur i udlandet.

Selvom Thorvaldsen og Andersen havde forskellige kunstneriske discipliner, var deres venskab dybt og meningsfuldt. De støttede og inspirerede hinanden på deres kunstneriske rejser og delte en varig forbindelse, der varede gennem årene.

Thorvaldsen blev en kilde til inspiration for Andersen, og der er endda historier om, hvordan Thorvaldsen’s skulpturer inspirerede nogle af Andersens litterære værker. På samme måde blev Andersen også en inspirationskilde for Thorvaldsen, især når det kom til karakterer og følelser i hans værker.

Sammen udgjorde Thorvaldsen og Andersen to af Danmarks mest betydningsfulde kulturelle ikoner i 1800 tallet, og deres forhold er en vigtig del af dansk kunsthistorie. Deres venskab og gensidige beundring bidrog til at styrke Danmarks position som et centrum for kunst og kultur i det 19. århundrede.

Rejsen går til Rom, den evige stad

 

Nyeste Rejseartikler