Tyrkisk mad er lækkert og sundt. Mød det tyrkiske køkken

Scroll

Tyrkisk mad? Det tyrkiske køkken er varieret og sundt.

Tyrkisk mad og det det tyrkiske køkken har fortjent en gennemgang fra morgenmad til natmad. Det er nemlig ikke kun fast-food, det er fin gammel madkultur.  Ligesom det franske, italienske, asiatiske og det kinesiske køkken. Her i det tyrkiske køkken findes uanede mængder af både rene tyrkiske specialiteter inspireret både af Asien og europæisk mad. Det er et verdenskøkken præget af den centrale placering mellem de 2 kontinenter.

Men hvad er typisk det tyrkiske køkken? Nogle af de mest populære tyrkiske retter og drikkevarer kan du se herunder. Så er du klar til rejsen til Tyrkiet!

Menemen Tyrkisk morgenmad med æg tomater og peberfrugter. Hav en god dag!

Menemen Tyrkisk morgenmad med æg tomater og peberfrugter. Hav en god dag!

Menemen

Tyrkisk meget populær morgenmad med æg, peberfrugter, løg, tomater og kartoffel. Sund og nærende, en god start på dagen.

Meze Tyrkiet. Mad til hverdag og fest. Lækkert og sundt.

Meze Tyrkiet. Mad til hverdag og fest. Lækkert og sundt.

Meze fra Tyrkiet. Tyrkisk mad er også lækre forretter

En gennemgang af mad i Tyrkiet er ikke komplet uden de lækre tyrkiske forretter. De tyrkiske forretter hedder mezer og er en masse forskellige kolde og varme retter serveret i små skåle. På nogle restauranter kommer tjeneren ind med en bakke fyldt med forretter, og her kan man selv udpege dem, man har lyst til at prøve. På andre restauranter skal man selv bestille disse fra menukortet. Tyrkerne stiller normalt forretterne midt på bordet, så alle kan smage dem.

Lavas, det perfekte brød til forretterne i tyrkisk mad

Sammen med de mange forretter serveres ofte det hvide luftige brød lavas, der kommer direkte fra stenovnen og stilles på bordet. På brødet er der sesamfrø.

tyrkisk kigærte suppe

Tyrkisk suppe

Tyrkerne elsker at spise suppe – især om natten. Derfor findes der mange supperestauranter, også kaldet suppehaller. Det er ret almindeligt at spise suppe med fårehjerne, fåreøjne eller lignende, men også de mere almindelige tomat-, kyllinge- og linsesupper fås.

Döner kebab

Döner kebab

Döner-kebab, den tyrkiske mellemret

I Tyrkiet tager man normalt ikke en sandwich eller en burger som en hurtig mellemret, men i stedet en döner-kebab. Ved små boder i gaderne skæres okse-, lamme- eller kyllingekød af et lodret spyd og lægges i et halvt franskbrød eller rulles ind i durum – en slags pandekage – sammen med salat, tomat, agurk, løg og krydderier.

Adana-kebab

Det tyrkiske køkken rummer mange variationer over et tema, regionalt bestemt. Adana stammer fra den tyrkiske millionby Adana øst for Alanya. Kebab’en består af godt krydret, hakket oksekød klemt omkring et spyd og herefter grillet.

Shish-kebab på vej

Shish-kebab på vej

Shish-kebab

Tyrkisk mad er måske  især kendt hos os for stykker af okse-, lamme- eller kyllingekød grillet på spyd. Shishkebab, shashlik var  oprindelig krydrede og ofte marinerede små stykker af lam og får stegt over gløder på tynde grillspid. Betegnelsen bruges også om samme tilberedning af også fisk, skaldyr, andre kødstykker og grøntsager tilberedt på samme måde.  Yummy!

Iskender-kebab

Som döner-kebab, men serveret på en tallerken med brødstykker nederst og kødet oven på tilsat yoghurt og tomatsovs.

Aubergine-kebab

Kød og aubergine grillet på spyd.

Osmanisk pande er gedign tyrkisk mad

Tyrkisk mad, når det er mest autentisk: Retten består af oksekød, løg, hvidløg, en række forskellige grøntsager og en lækker sovs. Serveres ofte i lerfad over åben ild.

Köfte. tyrkiske kødboller

Köfte. tyrkiske kødboller

Köfte

Tyrkiske kødboller, lavet af hakket oksekød blandet med løg, persille og krydderier. Köfte er en del af hjertet i det tyrkiske køkken.

Fisk i Tyrkiet ? Ikke så meget

Fisk er ikke en normal ret i tyrkisk mad, selv om Middelhavet ligger lige uden for døren, f.eks.  i Alanya. Fisk på restauranter er en dyr spise. Så spørg altid, hvad man for for pengene inden bestilling, da det kan variere meget. Langs med floderne nydes dog ferskvandsfisk i stort antal.

simit

simit

Simit, de lækre tyrkiske rundstykker

Speciel form for rundstykke, som spises meget til morgenmad. Sælges til næsten ingen penge af gadesælgere fra små vogne.

Dessert, frugt for alle pengene eller Baklawa ?

Det er meget almindeligt at spise frugt til dessert. Frugterne er altid friske og lækre, fordi de ofte bliver plukket lige bag byen. Det er også muligt at få kager, baklawa, der gerne gennemvædes af honning eller sirup, og som derfor er meget søde.

Tyrkiske drikkevarer

Øl, lokalt hedder den nok Efes.

Man finder både Tuborg og Carlsberg på restauranter og i supermarkeder, men man skal ikke snyde sig for den gode lokale øl, Efes.

Vin, prøv en Doluca

Hylderne i supermarkedet bugner af vin, men der er stor forskel på pris og kvalitet. Et af de mest kendte mærker er Doluca, der findes i tre varianter.

Raki TyrkietRaki Tyrkiet

Raki Tyrkiet, minder om Sambuca og Ouzo.

Raki, prøv Tyrkiets Sambuca efter den gode tyrkiske mad

Efter en tur gennem det enorme udvalg af tyrkisk mad, kunne man få lyst til en drink. Hvad med en Raki? Raki blandes op med vand og bliver herefter hvid. Kaldes også for løvemælk. Minder meget om det græske Uzo. Raki er en anislikør med oprindelse i Tyrkiet. Den minder meget om andre typer af likører som pastis, sambuca, arak, ouzo, tsikoudia, tsipouro og mastica, der ligesom raki er populære i Middelhavsområdet og dele af Balkan.

Rejser til Tyrkiet

Begynd med vor introside til Rejser til Tyrkiet med links til forskellige forslag

 

Den tyrkiske riviera

 

Golfferie i Tyrkiet ved Middelhavet

Mad fra hele verden, lad os tage til Costa Rica?

Currywurst fra himmel til helvede

Spanske vindistrikter. Ideer til eventyrlige vinrejser i verdens 3. største vinland

Englands madkultur fra Fish & Chips til Michelin stjerner

Kort oversigt

Populære rejsemål