Malta og de tapre malteser riddere

Scroll

Malta er en af de mest seværdige øer i Middelhavet

Af de 159 beboede øer i Middelhavet er der en håndfuld, der må stå højt på listen over ”must visit”, og Malta er klart med her. Dels er Malta som selvstændig nation interessant, fordi den rummer et folk, en hovedstad, en enorm diversitet og en helt unik historie og kultur. Men læg hertil et vidunderligt klima og en særegen natur og opskriften på en uforglemmelig ferie er givet.

Hvor ligger Malta?

Malta er en republik i Middelhavet 90 km syd for Sicilien. der består af 3 øer.  Det er en af Europas mindste selvstændige stater. Pga. sin strategisk vigtige beliggenhed har Malta og dens naturhavne siden oldtiden været en vigtig gruppe af små øer i de større landes magtspil. Malta blev i 2004 medlem af EU.

Malta - Beautiful panoramic skyline view of Mellieha town after sunset with Paris Church and Mellieha beach at background with blue sky and clouds

Korsridderne fordrives til Malta og skaber den stærke fæstning Valetta

Historie interesserede vil fascineres af historien om de slagne korsriddere – Johannitterne – der drives ud af det hellige land af muslimerne i 1291 og siden slår sig ned på Rhodos, hvorfra de igen fordrives af en enorm muslimsk hær i 1522 og ender med at have deres egen lille stat på Malta. Men heller ikke her kan de leve i fred men invaderes i 1565 af en talmæssigt langt overlegen islamisk hær. Hovedbyen, Valetta er imidlertid gjort til en stærk fæstning, hvilket præger byen tydeligt den dag i dag. Her sætter ridderne sig til kraftigt modværge i månedsvis og denne historie der emmer af tapperhed og blod og krudtrøg ender med at tyrkerne slukørede må drage afsted igen uden at erobre Malta. Ridderne har sat deres tydelige præg på øen som de regerer til 1798 – hvor Napoleon lige ”kommer til” at erobre øen på sin vej mod militære eventyr i Egypten. Siden bliver øen engelsk koloni og får stor betydning som flådebase under 2. verdenskrig – hvilket medfører en status som det ”mest bombede område” nogensinde. En rekord man nok kunne have undværet. Selvstændigheden for de ca. 400.000 indbyggere kommer først 1964.

Malta in summer.

Med 400.000 indbyggere på et areal på størrelse med det halve af Bornholm, er der kun korte afstande til seværdighederne hvoraf den travle hovedby Valetta med arkitekturpåvirkning fra alle de historiske perioder må fremhæves. Infrastrukturen på øen er dog grundet befolkningstætheden og øens natur, tvivlsom, og det anbefales derfor at køre i bil eller taxi og ikke byens busser, hvis man har tendens til køresyge.

Game of thrones malta

Game of thrones Malta , flere episoder er optaget på Malta

Game of Thrones blev indspillet her

Den gamle hovedstad Mdina/Melitta er som velbevaret og uberørt middelalderby også i den grad et besøg værd. Her er flere store Hollywood film indspillet, samt den ekstremt populære HBO serie Game of thrones. Med under 300 indbyggere og et areal på under 1 er byen derfor kompakt, og der er seværdigheder på hvert et gadehjørne.

Apostlen Paulus døde her

Nordpå, ved de smukke landbrugsområder og strande finder man også den strand hvor apostlen Paulus strandede på vejen mod martyrdøden i Rom. Er man helt uinteresseret i historien er den venlige befolkning, den spændende engelsk/sicilianske mad, solen og strandene i sig selv rigeligt et besøg værd.

Malta Popeye village

Malta Popeye village, filmset her til musical med Robbin Williams i hovedrollen, dirigeret af Robert Altman

Skipper Skræk har sin egen landsby på Malta, sig ikke der ikke sker noget her!

Har man lyst til en tur, der er knap så baseret i øens spændende historie, kan man med rette tage en tur ud og besøge det tidligere film sete Popeye village (Skipper Skræk´s landsby).
Den lille by blev bygget i 1980 som et film set for en musical version af Popeye, og havde Robin Williams i hovedrollen. I dag er lokationen blevet udbygget og fungerer som Open-air museum og familie underholdningspark.

Malta-stuffat-tal-fenek

Malta-stuffat-tal-fenek, nationalretten på Malta: stuvet kanin, yummy!

Spis lækre stuffat tal-fenek

Er man taget turen til Malta er det et must at man prøver øens ”national ret” stuffat tal-fenek, hvilket er en stuvning baseret på kanin, vin, og forskellige grøntsager, som kartofler, ærter og tomater. Har man lyst til retten har skribenten selv været på King´s Own Band Club Bar & Resturant i Valetta, hvilket var en udsøgt fornøjelse. alta vi kommer gerne tilbage!

Er du til Middelhavet?  Prøv også Sicilien med vulkanen Etna´s sneklædte vartegn og de lækre vine og Middelhavskøkkenet

Palermo, Taormina og Catania på Sicilien, tre syditalienske perler

Populære rejsemål