Din storbyferie til Vilnius, til en europæisk kerneby fra 1200 tallet

Storbyferie til Vilnius, en smuk og historisk storby, få timer væk

Lidt forhistorie til din rejse til Vilnius, sæt kaffen over 🙂 Da en enorm tyrkisk hær i 1683 var på nippet til at slå Wien – porten til Europa ind, kom redningen fra en uventet kant. Polen-Litauen var en stormagt, og det var herfra, at der blev leveret et på mange måder afgørende slag mod Islams indtrængen i Europa. Selvom der ikke er så meget stor magt over Litauen i dag, ser man tydeligt i arkitekturen, at her er tale om et gammelt europæisk kerneland. Når man høre ordet Litauen eller de baltiske lande, leder det for mange danskere tankerne over på vodka, store grå beton blokke, så langt øjet rækker samt kedelig og sjælløs mad. Fordommene holder dog på ingen måde, da Litauen som land, men specielt hovedstaden Vilnius har masser af byde på af historie, kultur, lækker mad og attraktioner.

Vilnius

Din rejse til  til Vilnius og Litauen går også til en af Europas ældste kulturlande

Litauen kan som land dateres helt tilbage til 1200 tallet, hvor landet var en af stormagterne omkring Østersøen. Gennem de næste århundrede skiftede landet mellem at være i krig, og i samarbejde med dets naboer, hvor specielt forholdet til Polen kan siges at have været kompliceret, da man både har været i krig med landet samt været i union fra 1569 til 1795. Herefter har landet skiftevis været under Rusland og Tyskland. Fra selvstændigheden i 1918 til i dag må man sige at Litauen har været hårdt ramt. Både i 1. og 2.verdenskrig var landet krigsskueplads og udsat for hård besættelse. Det store jødiske samfund i Vilnius ”Nordens Jerusalem” blev nådesløst udslettet af nazisterne. Derefter sænkede det kommunistiske mørke sig helt til Sovjets sammenbrud i 1991. Men derefter kunne det næsten ikke gå hurtigt nok med at komme med i euroen, EU og NATO, og Litauen er i dag et land i rivende udvikling. OG dermed er din mulige rejse til Vilnius også en del af den europæiske oplevelse og identitet. Både før og nu.

Trakai castle in Lithuania. History, historical

 

Besøg den gamle bydel i Vilnius

Vilnius er landets hovedstad, og samtidig landets største by med ca. 500.000 indbyggere. Byens historiske centrum (Old Town) er meget kompakt og seværdighederne ligger alle inden for gåafstand af hinanden.Samtidig blev det historiske centrum inkluderet som UNESCO verdensarv i 1994, grundet dets kulturelle og arkitektoniske værdi. Samtidig vidste en undersøgelse i 2016 at indbyggerne i Vilnius var dem i hele Europa,der var mest tilfreds med forholdene og livet i deres egen by – en holdning der støttes af skribenten.
Det gamle centrum har ligesom landet i sig selv på godt og ondt været påvirket af mange forskellige kulturer, hvilket arkitektonisk har skabt en by som har mange forskellige smukke visuelle udtryk. Dette kan specielt ses på byens mange kirker, der hver især skildre forskellige stile af arkitektur. At Litauen er romersk-katolsk er ganske tydeligt når man besøger de smukke gamle bygninger. Hvis man ikke har lyst til at besøge alle kirkerne, kan byens enorme katedral (Cathedral Basilica of St Stanislaus and St Ladislaus) på det centrale torv anbefales, samt Church of St. Johns, ved byen universitet, der begge flot illustrere byens forskellige visuelle udtryk. Er man i det gamle centrum er det også et must at man besøger byens gamle borg.

Katedralen i Vilnius

Hvor langt er Vilnius fra Danmark?

Vilnius kan nås med direkte fly med f.eks. SAS på 1:30 t. Det koster typisk under 2000 kr., hvis du har tid til at planlægge lidt eller omvendt er i sidste øjeblik og lidt heldig.
Så Vilnius er det perfekte week-end hop.  For selvom byen helt klart bør besøges for dens historiske værdi, har byen dog også meget andet at byde på. For dem der elsker at shoppe, er Vilnius  en god mulighed, da priserne er betydeligt lavere end i Danmark, og shopping mulighederne er mange. Her kan byens hovedgade Gedimino Pr. anbefales og ellers shopping centeret Prekybos centras Europa, der er beliggende i det mere moderne Vilnius, dog inden for gå-afstand af den gamle by.

Cepelinai Litauen traditionel mad

Hvad spiser de i Vilnius? Har du spist Cepelinai? Ellers prøv det!

Vilnius er også en by for den madglade, hvor byens mad og priser bør vær interessant for de fleste. Lidt ligesom Danmark, er kartoflen en af lithauns vigtigste elementer, og dette kan ses i flere af retterne. En af landets nationalretter som man bør prøve er den såkaldte Cepelinai, som er en kartoffel dumpling, fyldt med kødfars og ost, serveret med bacon, sour cream og forskellige krydderurter. Derudover er der flere forskellige typer af suppe, som ligeledes bliver spist i store mængder, og som har en stor kulturel betydning. Skribenten prøvede selv flere af retterne på Forto Dvaras i den gamle by, hvilket var en billig og lækker måde at prøve flere lokale retter på.

Kort fortalt er Vilnius en billig og historisk spændende by, der byder på kultur, mad, og arkitektur i særklasse. Samtidig er byen lille og kompakt, og kan med fordel klares som en weekendtur, hvor hele familiens behov bliver dækket.

Besøg Vilnius officielle turistside.

Traveltalk tager dig til Estland, Letland og Litauen

Er du til rejser og weekend ture til storbyer?

Traveltalk.dk har et helt afsnit om storbyferie. Det finder du her.

Er du til storbyferie, så kunne Warszawa være et godt bud
Warszawa

Warszawa – set med en dansk studerendes øjne, der elsker byen!

Minsk i Hviderusland?

Eller Barcelona?

Barcelona, fra Ramplaen til tapas, nydelsens by

Læs mere om Østeuropa

Her er introsiden til masse rejsenyt fra østeuropa!

Flere danskere oplever sydlanske Montenegro med varme og hav og de gode priser.

https://www.traveltalk.dk/montenegro-den-hemmelige-perle-2/

En direkte konkurrent kunne være Kroatien, der allerede er semi mondænt.

For fulde sejl i Adriaterhavet mellem Kroatien´s 1000 øer i Dalmatien

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler