Øhop fra Fiji til Mamanucas og de andre utrolige øgrupper.
Mamanucas er på “skal ses” listen, nu du er landet og klar til din Fiji ferie. Listen er lang, men øverst står dog det klassiske øhop, som er et must do og en helt igennem fantastisk oplevelse. Der er to øgrupper, der er særligt velegnede til øhop, og hvor den eneste hovedpine er, hvilken ø og resort man skal vælge. Den ene øgruppe hedder Mananucas og er tættest på Nadi, mens den anden hedder Yasawas og tager omkring 3 timers sejlads at nå.
Intro til Mamanucas og Yasawas
Da øgrupperne byder på utallige muligheder og resorts, kan man kan godt blive forpustet af at vælge, og derfor vil vi på Traveltalk, først give et indblik i de forskellige øer i Mamanucas og derefter Yasawas. Jeg har selv været på alle de øer og resorts, jeg beskriver, og da maden og standarden varierer meget, vil jeg gå i dybden med både de mere luksusprægede steder, såvel som de budgetvenlige backpacker øer.
Mamanucas
Det er yderst nemt og ligetil at tage på øhop i Fiji på ferie, for hver morgen sejler en gul katamaranfærge fra havnen i Denerau op gennem Mamanucas og Yasawas øerne, og når den har været ved det sidste resort vender den om og sejler tilbage. Dette vil sige, at du dagligt kan hoppe af og på, alt efter, hvilken ø du vil besøge. På det meste af turen er færgen I læ af øerne, men der kan komme lidt høje bølger og ubehagelig søgang. Færgen er i tip top stand, og de lokale har fuldstændig styr på alt fra sejlads til bagage. Kendetegnende for den første Øgruppe, vi skal besøge, er at flertallet af øerne er små Bounty-øer, hvor det max tager en halv time at gå rundt om dem. På disse øer får man virkelig følelsen af at være ’in the middle of nowhere’, og om natten bliver du uundgåeligt vugget i søvn af bølgernes brusen.
South Sea Island, den mindste ø, du kan overnatte på i Fiji
Første stop på ruten er South Sea Island. Dette er den mindste Ø, du kan overnatte på i Fiji, og det tager max 5 minutter at gå rundt om den. Kort sagt, du har havet meget tæt på. Grundet øens størrelse kan der ikke overnatte særlig mange, og efter min mening behøver du ikke mere end en enkelt overnatning for at opleve øen på din Fiji ferie. Da øen kun ligger 20 minutters sejlads fra hovedøen, er den også ideel som endagstur, hvilket mange turister benytter sig af.
Efter South Sea stopper færgen ved Bounty Island, der er en lækker lille charmetrold af en Ø. Her kan man bo på budget, og standarden er glimrende. Bounty udmærker sig ved en fin swimmingpool, rigtig gode smoothies og skildpadder. Øen har marinbiologer tilknyttet, som opdrætter baby skildpadder og slipper dem ud i havet når de er store nok til at klare sig selv. Takket være deres arbejde for at øge bestanden af skildpadder, er der rig mulighed for at støde på en, når man snorkler, hvilket kan anbefales.
Fiji øer for enhver smag. Hvem kan modstå et sted, der hedder “Treasure Island”? Det er heller ikke nødvendigt. Ren lux i Fiji
Efter Bounty sejler vi lidt nordvest og gør stop ved to vidt forskellige øer, som ligger i kajakafstand. Treasure Island og Beachcomber, den ene et paradis for luksusturister og den anden et backpacker paradis med parties og dans på stranden.
Treasure Island er det skønne familievenlige resort, hvor der ikke er sparet på noget. Alle bor i robuste, charmerende hytter med havudsigt, og hvis stranden ikke er nok, har resortet også en flot infinity pool. Hver hytte har en lille terrasse, hvor der kan nydes lækre forfriskninger, og middagen serveres i en flot restaurant til tonerne fra et liveband. Du kan enten bestille buffet eller a la carte. Maden er af høj standard, og specielt buffeten kan jeg klart anbefale.
På Treasure Island kan du udover snorkling og dykning spille minigolf og tennis, eller ro en tur i kajakken. Derudover kan du booke en romantisk get away til en sandbanke, lave det perfekte og kreative frieri eller holde ens drømmebryllup, som min mand og jeg gjorde. Hvis man skulle gå hen og kede sig, kan man altid tage en kajak og ro over til Beachcomber, som ligger et stenkast fra Treasure Island. Her er der dømt festglade unge mennesker, backpacker-venlige priser og dans på stranden. Om dagen bliver tømmermænd kureret i en liggestol på stranden eller svedt ud med en omgang beach volley i sandet. Maden er okay til konceptet, og sovesalen er af god standard med drenge og pige sovesal hver for sig. Eneste minus er, at der ikke er naturlig skygge på stranden, og derfor er det nødvendigt at leje en parasol.
Efter Beachcomber går Yasawa Flyern videre nordpå til Yasawaøerne, men bare rolig, vi er slet ikke færdige med Mananucas.
Vestlige Mammanucas i Fiji øerne
I den vestlige del af Mamanucas, er der nemlig også en række øer, som er værd at besøge, og som man typisk sejler til i resortenes egne både, da afstandene er relativ korte. Malolo Isand er en af de større øer i Mamanucas, og netop størrelsen gør at der ligger flere resorts. Her finder man også et af Fijis mest luksuriøse resorts LikuLiku resort. Jeg har desværre kun set det udefra, da vi skulle afleverer nogle pakker i et vandfly, men hold da op et vildt resort, der ligger i top 5 over Fijis mest luksuriøse resorts (og det siger ikke så lidt), og er et af de få, som har de berømte bures (hytter) over vand, som man kender dem fra maldiverne. Det er ikke gratis, en nat koster fra DKK 10.000.
Fem minutter fra Malolo ligger Malolo Lailai med Plantation Island resort, der også er i den lidt halvdyre ende, og man forstår hvorfor. Rigtig lækre faciliteter, god og børnevenlig mad samt et bredt udvalg af aktiviteter. Til lands kan du cykle eller spille golf, til vands kan du udover snorkling og dykning, ro kajak, tage på fisketur, windsurfe eller sejle Hobie Cat, og i luften er der mulighed for parasailing.
Flydende restaurant og Tom Hanks Øen
Hvis vi hopper lidt videre i nordvestlig retning, kommer vi til Mana Island. Ligesom Malolo rummer Mana Island flere resorts både i den dyre ende for dem, der holder af luksus, og backpacker versionen. Jeg har kun prøvet backpacker-versionen, og jeg blev ikke skuffet. Okay forhold og mad samt et hav af gode aktiviteter, som ikke kostede en bondegård. Her tænker jeg specielt på to udflugter, som kan anbefales;
Cloud 9 og Monuriki Island. Cloud 9 er en flydende bar/restaurant omgivet af det smukkeste vand midt ude i Stillehavet. Her er der lækre drinks, god DJ og endnu bedre ovnbagte pizzaer. Cloud 9 er dog ikke for de yngste, da der kan være dømt fest. Derudover skal man være opmærksom på strømmen når man svømmer. En anden dagstur, som jeg varmt kan anbefale er Monuriki, som også går også under navnet Tom Hanks Island, da Cast Away er filmet her. Øen er fredet, og der er heldigvis ingen resorts til at spolere naturen. Øerne i den vestlige del af Mamanucas har dagsture dertil, hvor du enten kan sejle dertil eller tage en jetski safari. Begge dele kan anbefales, og øen i sig selv er et syn for guder, og man forstår, hvorfor de i sin tid valgte at filme der.
Luksus på Tokoriki
Tæt på Monuriki ligger Tokoriki, som har to resorts på i hver sin ende af stranden (Tokoriki og Tokoriki Sheraton). Jeg har været på Tokoriki Shareton, og det er virkelig et lille charmerende paradis. Rigtig gode faciliteter, infinity swimmingpool, flot strand samt snorkling og igen muligheder for lækker vandsport bestående af Hobie Cat, dykning, parasailing og jetski safari. Da det er et Sheraton ejet resort, er priserne også derefter og det må betegnes som luksus. Tokoriki er tilsvarende et luksusresort, dog kun for voksne.
Sådan ser Sheraton Fiji ud.
Mere om Fiji Islands og Oceanien
Læs også Traveltalk´s intro til Fiji her og It’s Fiji time fra vor reporter, der boede der i flere år – svært at rejse væk fra Paradis.
Fiji tilhører den kæmpestore øgruppe Melanesien i Oceanien midt i Stillehavet.