Indiske retter og en del opskrifter, du vil elske

Indiske retter, alle bør smage.

Indiske retter får du nogle bud på her. Lækre indiske retter, du både kunne vælge i Indien på en rejse i det store land eller, når du står i køkkenet derhjemme. Det er klassikere. Klassisk indisk mad fra både nord og syd, og de vil nok trække i din indre rejselyst, for hvilket land kan dog lave så lækker mad? Men lad os begynde med en lille dip, der klæder de fleste kødretter. En side-dish, jeg altid bestiller. Så er vi ligesom igang.

Indian or Pakistani raita dip with cucumber, yoghurt, garlic and mint, mad fra Indien

Raita, dip med agurk, yoghurt, hvidløg og mynte

Raita, er næste altid ved siden af indiske retter

Raita er en side-ret, en dip meget som græske tzatziki,  i det indiske køkken lavet af dahi (mandel yoghurt, lige som der jo er mandelmælk) sammen med rå (oftest agurk) eller kogte grøntsager, mere sjældent frugt, eller i tilfælde af boondi raita, med stegte dråber smør af besan. Den nærmeste tilnærmelse i det vestlige køkken er en tilbehør eller dip eller en kogt salat. Raita er  yoghurtbaseret dip og  danner et rigtig godt modspil til de krydrede indiske retter. Til Raita  dip bruges der en græsk yoghurt og så kommer der agurk og tomat i små tern i dressingen. Man dræner væden fra tomat og agurk ved at drysse dem med salt og lade det ligge i en si og afdryppe. Brug fx koriander, mynte, spidskommen og limesaft. Der er flere varianter af denne lækre dip i det indiske køkken.

Paratha with paneer masala and chicken kebab.

Paratha with paneer masala and chicken kebab.

Paratha

Paratha, selv om det helt klart er sprødt brød, er  det ikke bagt, som Naan er. Det er snarere stegt i en tawa, en stenpande, ved hjælp af smør eller madolie. Mens Naan generelt rulles ud én gang og slås op mod siden af tandooren, bliver paratha ofte rullet ud flere gange, hvilket skaber et meget flaget brød.  Virkeligt lækkert.

Pani Puri. Indiske retter er da også streetfood

Pani puri eller Golgappa er populær streetfood/ gademad i Indien. Pani puri  består af en rund eller kugleformet, hul puri (en dybstegt sprød crepe), fyldt med en blanding af en slags suppe med forskellige smagsindtryk (kendt som teekha pani), sød chutney, kartoffel og løg. Det er en favorit chaat-snack for næsten alle i Indien. Med så mange  af smagsindtryk og smag i munden, når du har pani puri, kan du bare ikke få nok! Pani Puri indian street food. Golgappe, Chat item, India

 

Butter Chicken også kaldet Makhan Murg, en af de indiske retter, der ligger i dit supermarked

Butter chicken, traditionelt kendt som Murgh Makhani, er en type kylling i karry lavet af kylling med en krydret tomat og smør (makhan) sauce. Dens sauce er kendt for sin rige tekstur. Derudover giver cremen nogle gange karrysaucen en silkeblød og fyldig konsistens.

Butter chicken made of grilled chicken chunks cooked in buttery creamy tomato gravy served with kerala parotta

Butter chicken made of grilled chicken chunks cooked in buttery creamy tomato gravy served with Kerala Parotta

Dal Tadka

En lækker indisk dal tadka, der er sublim. Hvis du elsker en god indisk dal tadka, skal du prøve den måske mest lækre dal: Den er lavet med en blanding af tre typer sunde linser – toor dal, moong dal og masoor dal – den er cremet, hvidløgsagtig og røget, og den er perfekt krydret. Tadkaen eller tempereringen af ​​sennepsfrø og ingefær rørt i ved afslutningen tager denne dal fra ordinær til sublim.

Dal tadka i karahi med krydret olie og koriander.

Dal tadka er en ret, du ofte vil se på en indisk restaurantmenu. Det er en enkel, men meget velsmagende dal lavet med nogle få grundlæggende krydderier og urter og uden nogen grøntsager tilføjet til det, undtagen ofte tomater. Det er en cremet og nærende suppe, med den perfekte blanding af styrken fra hvidløg og rød chilipeber og syrligheden fra tomater. Top alt dette med en “tadka” af varm olie med sennepsfrø revnet på vid gab for at sprede deres fantastiske smag i linserne, og du har en opskrift på comfort food, når det er bedst.

Dal Tadka indisk mad

Dal Tadka, indisk mad

Krydrede kikærter, indisk mad

Chaat

En universel indisk typisk frokost ret, krydrede kigærter. Papdi Chaat er en populær gademad fra Nordindien, hvor sprød papdi (dybstegte mel-crackers) er toppet med en række forskellige toppings som kikærter, kogte kartofler, yoghurt, chutneys, koriander og meget mere! Disse er stærkt vanedannende og er som et udbrud af smag i hver bid!

Street hawker preparing and serving famous spicy Chaat in Chandni Chowk, Old Delhi, India

Street hawker preparing and serving famous spicy Chaat in Chandni Chowk, Old Delhi, India

Chaat som indisk street food, har nået international anerkendelse. Og det kan være alt fra aloo tikki til samosa til golgappe, papdi chaat og meget mere. Dybest set alt, der falder ind under den store paraply af det, vi refererer til som “indisk chaat” aka street food. Det er et betydeligt mad kapitel. Papdi chaat er en chaat, der hitter på grund af den mangfoldighed af tekstur og smag, den har i hver bid. Papdi refererer til rundstegte kiks, der normalt er lavet af almindeligt mel. Disse sprøde kiks er toppet med forskellige toppings og chutneys for at give denne chaat lag af tekstur og smag. Hver bid af denne chaat er lidt krydret, lidt sød og lidt syrlig. Der er også knasen fra sev’en øverst sammen med frisk koriander og granatæble, som gør den forfriskende. samosas i phyllodej fyldt med spinat og paneer dekoreret med spirede frø af lucerne og solsikke

Samosa

Små crisp fyldte nærmest butterdejsagtige guffere i filodej.

Indian Tandoori Chicken

Indian Tandoori Chicken

Tandoori kylling, en klassiker blandt indiske retter

En måske 5.000 år gammel ret kendt i hele verden, og baseret på sin helt specielle ovn, En Tandoor ovn. Mere om det senere. Methi malai paneer eller Cremet Bukkehorn & Paneer Curry, populær nord indisk opskrift tilberedt ved hjælp af mælk fløde, methi og paneer eller hytteost, serveret med roti

Matar Paneer

Frisk ost og ærter samt en helt præcis krydderblanding.

Dhokla

popular Indian Gujarati dish, Traditional Street Food, Sev Khaman Dhokla, Served With Chutney or Chili

popular Indian Gujarati dish, Traditional Street Food, Sev Khaman Dhokla, Served With Chutney or Chili

Vada Pav, indisk mad har sin egen sunde burger

Kærligt benævnt en Bombay Burger. En vegetarisk og meget udbredt burger look a like fra sunde Indien. Vada Pav er en af Mumbais mest berømte fødevarer. Det er næsten synonymer med byen! Denne populære street food er elsket af alle i Indien.

Så hvad er en Vada Pav egentlig?

Så hvad er en Vada Pav egentlig? Vada = Friturestegte kartoffelfrikadeller og Pav = burgerboller. Man kan sige, at det er en slags kartoffelsandwich eller burger, men det, der gør den så speciel, er alle de chutneys, der følger med! Vil du selv lave Vada Pav? Der er 4 hovedingredienser – vadaen, den tørre hvidløgs kokoschutney, den grønne chutney og den søde tamarindchutney. Du kan springe den grønne og søde chutney over, hvis du ikke har tid til det, men jeg anbefaler stærkt ikke at springe hvidløgschutneyen over. Det er det, der gør vada pav helt speciel efter min mening.  

Indian Famous Street Food Vada Pav Also Know as Vada Paav, Wada Pav or Wada Pao is a Vegetarian Fast Food Dish From Maharashtra

Indian Famous Street Food Vada Pav Also known  as Vada Paav, Wada Pav or Wada Pao is a Vegetarian Fast Food Dish From Maharashtra

Rogan Josh

Spist af både muslimer, hindi og os, gedekød eller lam i tomatsauce, lidt for kort forklaret. Rogan Josh består af stykker lam eller fårekød braiseret i ca. 2 timer ved ca. 150 C grader med en sovs smagt til med hvidløg, ingefær og aromatiske krydderier (nelliker, laurbærblade, kardemomme og kanel), og i nogle versioner med løg eller yoghurt. Efter den første braisering kan retten færdigbehandles med dampokhtak slow cooking-teknikken, hvis du går all in på den indiske madlavnings stil. Kødet skal være så mørt at det kan moses med en gaffel. Det er en af de mest berømte indiske retter.

Indisk lam rogan josh

Chai te

Chai som udtryk er gennemsyret af en rig historie. Navnet “chai” er faktisk det hindi-ord for “te”, som blev afledt af “cha”, det kinesiske ord for “te”. I dette tilfælde betyder hindi-udtrykket chai en blanding af krydderier gennemsyret af en te-lignende drik. Opskrifter på chai varierer på tværs af kontinenter, kulturer, byer og familier. Men de traditionelle ingredienser i en krydret teblanding inkluderer normalt sort te blandet med stærke krydderier, som kanel, kardemomme, nelliker, ingefær og sorte peberkorn. Den krydrede teblanding er typisk brygget stærk med mælk og sødet med sukker eller honning. Den mælkeagtig søde te-godbid, vi bestiller i kaffe- og tebutikker i dag, har dog meget lidt til fælles med oprindelsen af indisk chai.

Lassi

Vi nærmer os måltidens afslutning. Mango Lassi er en lækker cremet drik med mango, yoghurt, mælk, lidt sukker og et drys kardemomme. Det er køligt og forfriskende på en varm dag! der er flere andre varianter. Her er historien om Lassi.

Indien er et varmt land med kolde drikkevarer, når det gælder

Der findes en række kolde drikke med oprindelse i Indien, fra den forfriskende Lassi til den mere eksotiske sorbet. Indiske kolde drikke er ofte lavet med yoghurt eller mælk, og er ofte krydret med ingefær, kardemomme eller andre krydderier. Lassi er en populær indisk drik lavet med yoghurt, vand og krydderier. Den serveres normalt afkølet og kan laves sød eller krydret. Sherbet er en kold drik lavet med frugtjuice, mælk og sukker. Den er ofte smagt til med rosenvand eller andre blomsteressenser. Panna cotta er en italiensk dessert, der er populær i Indien. Den er lavet med fløde, mælk og sukker og serveres ofte med en frugtsauce eller kompot.

Cold Indian drink Lassi

Cold Indian drink Lassi

Hvad vil vi mere skrive om indisk mad?

Vi vil samle nogle opskrifter, de kommer. Vi mangler 3-5 retter, vi elsker, vi mangler nok mere. Måske interviews, restauranter osv. Det kommer altsammen. Traveltalk er fluid og i bevægelse altid – fremad. Læs om vin til din indiske mad

Rejser til Indien

Rejser til Indien fra Jaipur til Goa

Lækker mad fra hele verden på dine rejser og hjemme

Mad fra Afrika

Mad fra Europa

Mad fra Asien

Mad fra Syd-og Mellemamerika

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler